Atelektaza: Shkaqet, Shenjat, Trajtimi

Atelektaza: Përshkrimi

Në atelektazë, pjesë të mushkërive ose e gjithë mushkëria janë të defluara. Termi vjen nga greqishtja dhe përkthehet si "zgjerim jo i plotë".

Në atelektazë, ajri nuk mund të hyjë më në alveola. Ka shumë arsye të mundshme për këtë. Për shembull, alveolat mund të jenë shembur ose bllokuar, ose mund të jenë të ngjeshura nga jashtë. Në çdo rast, zona në fjalë nuk është më e disponueshme për shkëmbim gazi. Prandaj, atelektaza është një gjendje serioze.

Format e atelektazës

Mjekët në përgjithësi bëjnë dallimin midis dy formave të atelektazës:

  • Atelektaza dytësore ose e fituar: shfaqet si pasojë e një sëmundjeje tjetër.

Atelektaza: Simptomat

Atelektaza kufizon funksionin e mushkërive. Simptomat që ajo shkakton varen, ndër të tjera, nga sa i madh është segmenti i mushkërive i prekur dhe nëse atelektaza u zhvillua papritur ose gradualisht. Shkaku i kolapsit të mushkërive gjithashtu formëson simptomat.

Atelektaza e fituar: simptoma

Nëse atelektaza ndodh krejt papritur, për shembull për shkak se rrugët e frymëmarrjes janë të bllokuara, të prekurit ankohen për gulçim të rëndë (dispnea), dhe në disa raste edhe për dhimbje therëse në gjoks. Nëse zona të mëdha të mushkërive janë shembur, mund të ndodhë edhe shoku i qarkullimit të gjakut. Në këtë rast, presioni i gjakut papritur bie ndjeshëm dhe zemra rreh shpejt (takikardi).

Atelektaza kongjenitale: simptoma

Simptomat e atelektazës kongjenitale, siç vërehen tek foshnjat e lindura para kohe, shpesh shfaqen menjëherë pas lindjes ose brenda orëve të para të jetës. Në foshnjat e prekura para kohe, lëkura kthehet në kaltërosh. Ata marrin frymë me shpejtësi. Zonat midis brinjëve dhe sipër kockës së gjoksit tërhiqen kur marrin frymë dhe vrimat e hundës lëvizin më shumë. Foshnjat e prekura shpesh rënkojnë kur nxjerrin frymën si shprehje e gulçimit të tyre.

Atelektaza kongjenitale dhe e fituar mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme.

Atelektaza kongjenitale: Shkaqet

Më poshtë janë shkaqet e mundshme të atelektazës kongjenitale:

  • rrugët e frymëmarrjes të penguara: Nëse i porsalinduri merr frymë me mukozë ose lëng amniotik, mushkëritë nuk mund të mbushen siç duhet me ajër. Atelektaza mund të rezultojë gjithashtu nga keqformime që pengojnë rrjedhën e ajrit në rrugët e frymëmarrjes.
  • Mosfunksionimi i qendrës së frymëmarrjes: Nëse qendra e frymëmarrjes në tru dëmtohet (për shembull, nga një hemorragji në tru), refleksi për të marrë frymë mund të mungojë pas lindjes.

Atelektaza e fituar: Shkaqet

Shkaqet e atelektazës së fituar përfshijnë:

  • Atelektaza obstruktive: ku rrugët e frymëmarrjes janë të bllokuara, për shembull, nga një tumor, mukozë viskoze ose një trup i huaj.
  • Atelektaza e kompresimit: Mushkëritë janë të ngjeshura nga jashtë, për shembull nga një derdhje e lëngjeve në zgavrën e kraharorit ose nga një nyje limfatike shumë e zgjeruar.

Atelektaza: ekzaminime dhe diagnoza

Në shumicën e rasteve, simptomat tipike tregojnë për atelektazë - në shumë raste, sëmundja themelore sugjeron gjithashtu se ka një çrregullim funksional të mushkërive.

Atelektaza kongjenitale

Një ekzaminim me rreze X konfirmon diagnozën dhe tregon gjithashtu shkallën e papjekurisë së mushkërive.

Diagnoza e atelektazës kongjenitale bëhet zakonisht nga një pediatër i specializuar në trajtimin e foshnjave të lindura para kohe (neonatolog).

Atelektaza e fituar

Kjo pasohet nga një ekzaminim fizik: mjeku dëgjon mushkëritë e personit të prekur me një stetoskop. Në rastin e atelektazës, tingujt normalë të frymëmarrjes dobësohen.

Përveç kësaj, mjeku prek gjoksin me gishta - tingulli i goditjes ndryshon në zonën e atelektazës.

Atelektaza: Trajtim

Trajtimi i atelektazës varet kryesisht nga shkaku i saj. Qëllimi kryesor është rivendosja e funksionit të mushkërive sa më shpejt të jetë e mundur dhe furnizimi i trupit me oksigjen të mjaftueshëm.

Nëse, për shembull, një trup i huaj ose prizë mukusi në rrugët e frymëmarrjes është arsyeja e zonës së mushkërive të shembur, kjo duhet të hiqet ose të thithet në përputhje me rrethanat.

Nëse një tumor i mushkërive është përgjegjës për atelektazën, ai zakonisht hiqet kirurgjik.

Në rastin e pneumotoraksit, ajri që ka hyrë midis mushkërive dhe murit të kraharorit shpesh thithet përmes një tubi të hollë (drenazhi pleural). Megjithatë, në rastet e lehta, trajtimi nuk është gjithmonë i nevojshëm - pritet shërimi spontan (nën vëzhgimin klinik të pacientit).

Atelektaza: ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Atelektaza nuk është një sëmundje më vete, por një gjendje shoqëruese që mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme. Prandaj, një deklaratë e përgjithshme për rrjedhën ose prognozën nuk është e mundur. Përkundrazi, sëmundja themelore përcakton rrjedhën e sëmundjes. Nëse kjo mund të trajtohet mirë, funksioni i mushkërive zakonisht mund të rikthehet.

Atelektaza: Parandalimi

Atelektaza e fituar nuk mund të parandalohet me ndonjë masë të veçantë.