Atopia dhe sëmundjet atopike

Vështrim i shkurtër

 • Atopia – përkufizimi: predispozicion gjenetik ndaj alergjisë
 • sëmundjet atopike: p.sh. inflamacioni alergjik i mukozës së hundës dhe konjuktivës (si në ethet e barit ose alergjia ndaj qimeve të kafshëve), astma alergjike, neurodermatiti, alergjitë ushqimore, urtikaria alergjike
 • Shkaqet: Mutacionet e gjeneve që janë të trashëguara
 • Diagnoza: marrja e historisë mjekësore, ekzaminimi fizik, testimi i alergjisë.
 • Trajtimi i sëmundjeve atopike: Shmangia e shkaktuesve (nëse është e mundur), mjekimi kundër simptomave alergjike, mundësisht imunoterapia specifike si trajtim shkaktar
 • Parandalimi i sëmundjeve atopike: Shmangia e pirjes së duhanit gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji, ushqyerja me gji, mundësisht ushqim i veçantë për fëmijë (përfitimi i diskutueshëm), pa higjienë të ekzagjeruar etj.

Çfarë do të thotë atopi?

Atopikët janë gjenetikisht të ndjeshëm ndaj reagimit alergjik ndaj kontaktit me substanca realisht të padëmshme nga mjedisi (p.sh. proteinat e poleneve të caktuara). Sistemi i tyre imunitar formon kundër tyre antitrupa të tipit IgE (imunoglobulinë E) dhe të prekurit zhvillojnë simptoma tipike alergjike.

Kur qelizat imune me antitrupa IgE kapin shkaktarët e alergjive (alergjenët) në sipërfaqen e tyre, ato lëshojnë substanca të dërguara pro-inflamatore si histamina në përgjigje. Këto më pas shkaktojnë rinitin alergjik dhe simptoma të tjera alergjie.

Cilat janë sëmundjet atopike?

Sëmundjet atopike mund të zhvillohen në bazë të atopisë për shkak të faktorëve të ndryshëm mjedisorë. Ato gjithashtu përmblidhen nën termin "rreth atopik i formave". Shembuj tipikë janë:

 • astma bronkiale alergjike: kontakti me një alergjen (si pjalmi, pluhuri i shtëpisë) shkakton një sulm astme. Përveç astmës alergjike, ekziston edhe astma joalergjike, në të cilën, për shembull, sforcimet fizike ose të ftohtit shkaktojnë sulmet.
 • Neurodermatiti (ekzema atopike, dermatiti atopik): Kjo sëmundje inflamatore e lëkurës zakonisht shfaqet në fëmijërinë e hershme. Karakterizohet nga ekzema e lëkurës që përsëritet në mënyrë kronike, me kruajtje intensive.
 • urtikarie alergjike (urtikarie): kontakti me një alergjen shkakton kruarje intensive të rrudhave dhe/ose ënjtje të indeve (angioedema = edema e Quincke).

Dallimi midis sëmundjeve atopike dhe alergjike

Sëmundjet atopike janë sëmundje alergjike në të cilat përfshihen ndjeshëm antitrupat e tipit imunoglobulin E.

Për shembull, në dermatitin alergjik të kontaktit (si alergjia ndaj nikelit) dhe ekzantema me ilaçe, simptomat alergjike ndërmjetësohen nga limfocitet T (një nëngrup leukocitesh) dhe shfaqen 12 deri në 72 orë pas kontaktit me alergjen. Mjekët i referohen kësaj si një reaksion alergjik i tipit 4 (lloji i vonë).

Mësoni më shumë rreth llojeve të ndryshme të reaksioneve alergjike këtu.

Cilat janë shkaqet e atopisë?

Studiuesit kanë qenë gjithashtu në gjendje të identifikojnë një numër vendesh (lokus gjenesh) në gjene të ndryshme të cilat, kur ndryshohen (mutohen), rrisin rrezikun e etheve të barit, astmës alergjike & Co. Megjithatë, shumica është ende e paqartë.

Atopia është e trashëgueshme

Ajo që është e qartë, megjithatë, është se predispozita gjenetike ndaj reaksioneve atopike është e trashëgueshme.

 • Ky rrezik rritet në 40 deri në 60 për qind nëse të dy prindërit vuajnë nga një sëmundje atopike.
 • Nëse nëna dhe babai vuajnë nga e njëjta sëmundje atopike, rreziku për fëmijën rritet në 60 deri në 80 për qind.

Për krahasim, fëmijët, prindërit e të cilëve nuk kanë sëmundje atopike, kanë një rrezik deri në 15 për qind që ta zhvillojnë vetë një sëmundje të tillë.

Cilat simptoma tregojnë atopinë?

Ka disa simptoma të lëkurës që mund të tregojnë atopinë. Këto të ashtuquajtura stigmat e atopisë përfshijnë, për shembull:

 • Shenja e Hertoghe: Pjesa anësore e vetullës mungon pjesërisht ose plotësisht. Zakonisht preken të dyja vetullat.
 • Iktioza e dorës, këmbës: rritje e tërheqjes së vijave të lëkurës së pëllëmbës dhe shputës së këmbëve
 • rrudha e dyfishtë e qepallës së poshtme (rrudhë Dennie-Morgan)
 • lëkurë e thatë, e brishtë, e plasaritur, me luspa (xerosis cutis)
 • ngjyrë e zbehtë, gri-e bardhë e fytyrës dhe rrathë të errët rreth syve (ngjyra e errët e lëkurës = halo rreth syve)
 • vija e flokëve si kapele lesh
 • dermografizmi i bardhë: nëse për shembull, përkëdhel lëkurën me një shpatull ose thonj, kjo lë një gjurmë të bardhë.

Këto stigmat janë një tregues por jo një provë e atopisë! Mund të kenë edhe shkaqe të tjera.

Si mund të diagnostikohet një sëmundje atopike ose atopike?

Gjatë ekzaminimit fizik, mjeku kërkon stigmat që mund të tregojnë atopi (shih: Simptomat).

Shkaktarët e dyshimtë të simptomave alergjike mund të demaskohen në testet e alergjisë. Këto janë shpesh teste të lëkurës si p.sh.

Testet e gjakut mund të japin gjithashtu qartësi në rastin e një atopie të dyshuar ose sëmundje atopike. Nëse, për shembull, niveli total i imunoglobulinës E është i ngritur, kjo tregon një sëmundje alergjike. Megjithatë, vlera e matur e ngritur mund të ketë edhe arsye të tjera. Përveç kësaj, një alergji mund të jetë gjithashtu e pranishme me IgE normale totale.

Mund të lexoni më shumë rreth procedurave të ndryshme të testimit për alergji të dyshuar në artikullin Testi i alergjisë.

Si trajtohet atopia?

Nuk mund të bëhet asgjë për vetë predispozitën gjenetike. Megjithatë, nëse një sëmundje atopike tashmë është zhvilluar, të prekurit duhet të shmangin sa më shumë që të jetë e mundur shkaktarin.

Simptomat alergjike mund të kontrollohen me medikamente të ndryshme (si tableta, sprej për hundë, etj.):

 • Antihistaminet dobësojnë ose bllokojnë efektin e histaminës - substancës lajmëtare që luan një rol të madh në zhvillimin e simptomave të alergjisë.
 • Kortikosteroidet (“kortizoni”) kanë një efekt anti-inflamator. Ato përdoren, për shembull, në astmë dhe ethet e rënda të barit.
 • Stabilizuesit e qelizave mast frenojnë lirimin e histaminës nga të ashtuquajturat qeliza mast. Prandaj, ato veprojnë kryesisht si një parandalues ​​kundër simptomave alergjike.

Të gjitha barnat e përmendura janë të drejtuara kundër simptomave të një sëmundje atopike ose alergjike. Nga ana tjetër, me imunoterapi specifike (hiposensitizim), mjekët përpiqen të arrijnë në rrënjën e alergjisë:

Imunoterapia specifike për alergjen është e përshtatshme për trajtimin e rinitit alergjik (me ose pa konjuktivit alergjik), p.sh. ethet e barit. Efikasiteti i tij është vërtetuar mirë edhe në astmën alergjike dhe alergjitë ndaj helmit të insekteve.

Kështu duket parandalimi i atopisë

Vetë atopia nuk mund të parandalohet. Megjithatë, ka një sërë gjërash që mund të bëhen për të parandaluar zhvillimin e vërtetë të një sëmundjeje atopike si ethet e barit ose astma alergjike në bazë të një predispozicioni gjenetik.

Për këtë qëllim, gratë shtatzëna dhe ato në gji nuk duhet të pinë duhan. Kjo ul rrezikun e alergjive të fëmijës së tyre. Për të njëjtën arsye, nënat (në pritje) duhet të shmangin sa më shumë duhanin e dorës së dytë.

Ushqimi special për foshnjat (Ushqimi HA) përdoret shpesh për fëmijët me një rrezik të shtuar të alergjive, të cilët nuk ushqehen (ose nuk mund) të ushqehen mjaftueshëm me gji. Megjithatë, përfitimi i këtij ushqimi të veçantë nuk është i provuar.

Ajo që është provuar të jetë efektive në parandalimin e alergjive është shmangia e tepërt e higjienës në foshnjëri.

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj dhe mënyrave të tjera për të parandaluar sëmundjet atopike ose alergjike në artikullin Parandalimi i alergjive.