Autoantitrupat

Cilat janë autoantitrupat?

Vetë sistemi i mbrojtjes së trupit tonë prodhon vazhdimisht të ashtuquajturat Antitrupat, e vogël proteinat që mbështesin qelizat imune në mbrojtjen e tyre kundër patogjenëve dhe kancer qelizat. Fatkeqësisht, ky sistem nuk është i pagabueshëm dhe disa njerëz prodhojnë Antitrupat që i bëjnë qelizat e trupit tonë të ndjehen të huaj dhe kërcënues. Kjo çon në qelizat imune që shkatërrojnë këto qeliza, duke rezultuar në sëmundje të tilla si reumatoidi artrit or diabet tipi mellitus 1. Këto Antitrupat, të cilat drejtohen kundër qelizave të vetë trupit, quhen antitrupa.

Këta antitrupa ekzistojnë

Ekziston një numër i madh i antitrupave të njohur. Më poshtë është një përmbledhje e auto-antitrupave tipikë dhe sëmundjeve që lidhen me to:

  • Antitrupat e receptorëve të acetilkolinës (AChR-Ak) në miastenia gravis
  • Antitrupat antimitokondriale (AMA) në cirrozën biliare primare
  • Antitrupat antinukleare (ANA) në një sërë sëmundjesh (p.sh. lupus eritematoz, skleroderma)
  • Antitrupat e ADN-së me dy fije (anti-dsDNA) në lupus eritematoz sistemik dhe kolagjenoza të tjera
  • Antitrupat antifosfolipid (aPL) në sindromën antifosfolipid
  • Antitrupat citoplazmatikë anti-neutrofilë (c-ANCA) në sëmundjen e Wegenerit
  • Antitrupat Perinuklear Anti-Neutrofil (pANCA) në poliangjiit mikroskopik dhe sëmundje të tjera
  • Faktori reumatoid (RF) në artritin reumatoid
  • Antitiriglobulinë (Anti-Tg)
  • Antitrupi Thyeroperoxidase (TPO-AK) dhe TSH autotitrupat e receptorëve në sëmundjet autoimune të tiroides.

Këto simptoma shkaktojnë antitrupa

Auto antitrupat mund të shkaktojnë një sërë sëmundjesh pothuajse kudo në trupin tonë dhe për këtë arsye kanë një gamë të gjerë simptomash. E përbashkëta e tyre është se indet funksionale shkatërrohen nga trupi ynë Sistemi imunitar. Në çdo rast, kjo çon në një kufizim funksional të rajonit të trupit të prekur.

In joints, për shembull, kjo çon në një kufizim të dhimbshëm të lëvizjes (p.sh. në reumatoid artrit), në organe në performancë të zvogëluar (p.sh. prodhimi i zvogëluar i hormoneve tiroide në Hashimoto tiroiditi ose te reduktuar insulinë prodhim nga pankreasi in diabet mellitus tip I) ose tek dobesia muskulore si ne miastenia gravis. Sëmundje të tilla autoimune shoqërohen shpesh me lodhje të përgjithshme, lodhje dhe dobësia.

Shumë pacientë shfaqin anemi relative. Disa sëmundje mund të shihen edhe nga pjesa e jashtme e trupit, siç janë ato të dhimbshme, të përflakur joints in reumatizmi ose ndryshimet e lekures in lupus erythematosus. Sëmundje të tjera manifestohen përmes përkeqësimit të organeve ose madje edhe dështimit të organeve.

Prandaj mund të shihet se shumë antitrupa të ndryshëm janë shkak i shumë sëmundjeve, të cilat, në varësi të indit të dëmtuar, shfaqen me simptoma shumë të ndryshme. I ashtuquajturi faktor reumatoid (RF) është ndoshta një nga autoantitrupat më të njohur. Përdoret në diagnozën e reumatoidit artrit, një sëmundje kronike inflamatore e joints dhe shpesh edhe te organet e brendshme.

Inflamacion i dhimbshëm i vogël gisht nyjet janë tipike, të shoqëruara nga të rënda ngurtesia e mengjesit. Shumë pacientë gjithashtu pësojnë dëme në organet e brendshme, të tilla si inflamacion i bërtiti or perikardi. nëse artrit reumatoid dyshohet, disa parametra mund të përcaktohen me një gjak testi, përfshirë faktorin reumatoid.

Nëse faktori reumatoid shfaqet në përqendrime të larta, ky mund të jetë një tregues i artrit reumatoid. Fatkeqësisht, faktori reumatoid nuk tregon një specifikë veçanërisht të lartë, që do të thotë se ai gjithashtu mund të rritet në shumë njerëz të shëndetshëm ose në infeksione kronike. Shpesh dallohet vetëm gjatë sëmundjes.

Prandaj, përcaktimi shtesë i antitrupave anti-CCP, i cili ka një specifikë më të lartë, mund të jetë i dobishëm. Sidoqoftë, simptomat fizike të një pacienti janë vendimtare për diagnozën e artrit reumatoid. Për shembull, një faktor reumatoid pozitiv pa ankesa të kyçeve nuk konsiderohet artrit reumatoid.

Artikulli i mëposhtëm gjithashtu mund të jetë me interes për ju në këtë pikë: Reumatizmi Antitrupat antinuklear, të njohur gjithashtu si ANA, mund të rriten në shumë sëmundje autoimune, por ato janë tipike kryesisht për grupin e kolagjenozave. Kolagjenozat është një term kolektiv për sëmundjet autoimune që prekin kryesisht IND lidhës dhe janë më të zakonshme tek gratë. Përfaqësues të njohur të këtij grupi janë lupus erythematosus, scleroderma or Sindroma e Sjögren.

Në të gjitha këto sëmundje, antitrupat antinuklear zakonisht mund të zbulohen në gjak, kështu që ato nuk janë specifike për një sëmundje. Sidoqoftë, procedurat më komplekse laboratorike mund të përdoren për të diferencuar autoantitrupat edhe më qartë nga njëra-tjetra dhe për të gjetur modele tipike për sëmundjet individuale. Importantshtë e rëndësishme të theksohet se një ANA pozitive nuk duhet të çojë në një terapi pa simptoma fizike.

Nga ana tjetër, kolagjenoza e dyshuar me simptoma tipike nuk duhet të refuzohet për shkak të auto-antitrupave negativë. Kështu, një AKSH pozitive gjak testi mund të japë një tregues të sëmundjes, por kurrë nuk mund të çojë në një diagnozë më vete. Antitrupat citoplazmatik antineutrofil, ose ANCA për pak kohë, janë tipikisht të ngritur në sëmundjet e vaskuliti grup.

Në këtë grup të sëmundjeve autoimune, Sistemi imunitar gabimisht sulmon gjakun e vetë trupit tonë anije. Përdorimi diagnostik i ANCA përfshin ekzaminimin e gjakut për lloje të ndryshme të këtij antitrupi. Për shembull, canta e antitrupave shpesh është e ngritur në të ashtuquajturën granulomatozë me poliangjiit (sëmundja e Wegenerit).

Kjo sëmundje reumatike manifestohet në fazat e hershme përmes infeksioneve jo specifike të pjesës së sipërme rrugët e frymëmarrjes ose veshi i mesëm dhe mund të çojë në komplikime të rrezikshme për jetën në të gjithë trupin. Në të kundërt, autoantitrupi pANCA është ngritur në të ashtuquajturën sindromë Churg-Strauss dhe poliangiit mikroskopik. Të dyja janë sëmundje që prekin kryesisht gjakun e vogël anije dhe, në varësi të rajonit të trupit, çojnë në një sërë simptomash deri në dështimin e organeve.

Më në fund, ANCA atipike gjithashtu mund të zbulohet. Këto mund të ndodhin në shumë sëmundje autoimune jashtë vaskuliti, të tilla si sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve si semundja Crohn or kolit ulcerative. Antitrupi antimitokondriale, shkurtimisht AMA, është tipik i kolangitit biliar primar të sëmundjes autoimune (PBC).

Ky është një inflamacion kronik i vogël biliare kanalet e vendosura në mëlçi. Gjatë sëmundjes, kjo çon në një rimodelim strukturor të mëlçi dhe në fund të ashtuquajturat cirroza e mëlçisë, e cila shoqërohet me një përkeqësim të ndjeshëm të funksionit të organit dhe një rrezik të rritur të mëlçisë kancer. Rëndësia e AMA është relativisht e mirë dhe pozitive në rreth 90% të pacientëve me PBC.

Për më tepër, shpesh mund të zbulohen autoantitrupa tipikë antinuklearë (ANA specifike për PBC). Fatkeqësisht, terapia e kolangitit biliar primar është ende e vështirë sot, por me një diagnozë të hershme përparimi i sëmundjes mund të ngadalësohet. Antitrupat antifosfolipidë janë auto-antitrupa specifikë për sindromën antifosfolipide.

Në këtë sëmundje autoimune, anormale koagulimi i gjakut ndodh, gjë që çon në formimin e përsëritur të mpiksjes së gjakut. Këto mund të çojnë në ulcera në lëkurë, por gjithashtu mund të ndërpresin furnizimin me gjak të organeve dhe kështu t'i dëmtojnë ato (p.sh. në rast të pash) Në mënyrë që të bëhet një diagnozë e sindromës antifosfolipide, një antitrup pozitiv antifosfolipid duhet të jetë i pranishëm në gjak përveç pranisë së mpiksjes së gjakut.

Anti-acetilkolinės antitrupat e receptorëve (AChR-AK) janë të ngritura në sëmundjen autoimune miastenia gravis. Në këtë sëmundje, autoantitrupat bllokojnë transmetimin e ngacmimit midis nervit dhe muskujve - rezultati është një lodhje tepër e shpejtë e muskujve, të cilat kërkojnë një periudhë të gjatë pushimi për shërim. Simptomat tipike fillestare janë rënia e kapakëve të syve, shikimi i dyfishtë, vështirësia në gëlltitje dhe të folurit.

Përveç anti-acetilkolinės antitrupat e receptorëve, ka autoantitrupa të tjerë që mund të shkaktojnë sëmundjen. Sot, miastenia gravis është mirë e shërueshme. TSH antitrupat e receptorëve, i njohur gjithashtu si TRAK, është veçanërisht tipik për sëmundjen e tiroides Sëmundja e Graves.

Në këtë sëmundje autoimune, autoantitrupat aktivizojnë qelizat tiroide dhe i stimulojnë ato për të prodhuar më shumë hormone. Rezultati është i theksuar hyperthyroidism me simptoma të tilla si rrahjet e zemrës, humbje peshe dhe djersitje të tepruar. TSH antitrupat receptorë gjenden në mbi 90% të Sëmundja e Graves pacientët dhe për këtë arsye janë shumë të përshtatshëm për diagnostikimin e hyperthyroidism.

Një tjetër autoantitrup që ndodh shpesh është antitrupi tiroperoksidazë (TPO-AK). Autotitrupat anti-CCP shpesh gjenden në artritin reumatoid. Kjo sëmundje e njohur autoimune çon në inflamacion kronik të kyçeve, por mund të prekë edhe organe.

Diagnoza themelore e artritit reumatoid gjithashtu përfshin një përcaktim të antitrupave në gjak. Këtu, antitrupat anti-CCP janë pozitivë në rreth. 60% e pacientëve me artrit reumatoid.

Këta antitrupa janë shumë specifik, që do të thotë se pothuajse të gjithë pacientët me një anti-CCP pozitiv në të vërtetë vuajnë nga artriti reumatoid. Ky është avantazhi mbi faktorin tjetër tipik reumatoid të antitrupave. Duhet të theksohet se jo të gjithë pacientët me artrit reumatoid duhet të kenë autoantitrupa në gjakun e tyre.

Antitrupi i ADN-së me dy fije (antitrupi anti-dsDNA) i përket grupit të antitrupave antinukleare (ANA), të cilat zakonisht janë të ngritura në sëmundjet autoimune të IND lidhës, të ashtuquajturat kolagjenoza. Këtu, antitrupi anti-dsDNA është shumë specifik për të lupus erythematosus, një sëmundje autoimune që mund të ndikojë IND lidhës në të gjithë trupin. Kjo mund të çojë në ndryshimet e lekures, inflamacion i kyçeve dhe veshkë dështim.

Antitrupi anti-dsDNA jo vetëm që mund të tregojë lupus eritematozin, por gjithashtu shpreh aktivitetin e sëmundjes - sa më e lartë të jetë autotitrupi, aq më aktive është aktualisht sëmundja rikthyese-remituese. Antitrupat e qelizave endoteliale janë tipike për të ashtuquajturën sindroma Kawasaki. Kjo sëmundje autoimune është shkaktuar nga një inflamacion i rëndë i gjakut të mesëm anije dhe prek kryesisht fëmijët.

Simptomat tipike janë të larta ethe, conjunctivitis, buzët e kuqe të ndritshme dhe gjuhë, ënjtje e limfë nyjet në qafë dhe një skuqje në të gjithë trupin. Antitrupat e qelizave endoteliale mund të zbulohen në Testi i gjakut.