Hepatiti autoimun: Simptomat, ushqyerja dhe më shumë

Çfarë është hepatiti autoimun?

Hepatiti autoimun (AIH) është një sëmundje e ashtuquajtur autoimune. Këto janë sëmundje në të cilat sistemi imunitar formon antitrupa kundër strukturave të trupit (autoantitrupa). Në rastin e hepatitit autoimun, këto janë autoantitrupa kundër indit të mëlçisë: ata sulmojnë qelizat e mëlçisë dhe në fund i shkatërrojnë ato sikur të ishin qeliza të huaja ose ndërhyrës të rrezikshëm. Hepatiti autoimun është zakonisht kronik. Sidoqoftë, një kurs akut është gjithashtu i mundur.

Përafërsisht 80 për qind e të gjithë njerëzve me hepatit autoimun janë gra. Sëmundja shfaqet në çdo moshë, por është më e zakonshme tek të rinjtë deri tek të rriturit e moshës së mesme midis moshës 20 dhe 50 vjeç. Në Evropë, rreth një deri në dy në 100,000 njerëz zhvillojnë hepatit autoimun çdo vit. Prandaj AIH është një sëmundje relativisht e rrallë.

Kombinim me sëmundje të tjera

Hepatiti autoimun shpesh shfaqet së bashku me sëmundje të tjera të ndërmjetësuara nga imuniteti. Këto përfshijnë, për shembull

 • Inflamacioni autoimun i tiroides (tiroiditi autoimun = tiroiditi i Hashimotos)
 • Inflamacion autoimun i kanaleve biliare brenda mëlçisë (kolangiti primar biliar)
 • Inflamacion autoimun i kanaleve biliare brenda dhe jashtë mëlçisë (kolangiti primar sklerozues)
 • Arthritis reumatoid (RA)
 • Sindroma e Sjögren
 • Diabeti mellitus tip 1
 • Sëmundje celiac
 • Sëmundjet inflamatore të zorrëve
 • Skleroza multiple (MS)
 • Vitiligo (sëmundja e njollave të bardha)
 • Psoriaza (psoriaza)

Cilat janë simptomat e hepatitit autoimun?

Hepatiti akut autoimun shkakton simptoma të inflamacionit akut të mëlçisë si ethe, nauze dhe të vjella, dhimbje në pjesën e sipërme të barkut dhe verdhëz. Në raste të rralla, sëmundja përparon shpejt dhe rëndë (fulminant) me dështim akut të mëlçisë. Kjo mund të njihet, për shembull, nga verdhëza, mpiksja e gjakut dhe ndërgjegjja e dëmtuar.

Megjithatë, shumica e të sëmurëve zhvillojnë hepatit kronik autoimun me një përparim gradual. Zakonisht nuk ka ose ka vetëm simptoma jospecifike për një kohë të gjatë:

 • Lodhja dhe performanca e dobët
 • mungesa e oreksit
 • humbje peshe
 • Aversion ndaj ushqimeve të yndyrshme dhe alkoolit
 • Dhimbje barku dhe dhimbje koke
 • Ethe
 • Dhimbje reumatike të kyçeve
 • Jashtëqitje të zbehta dhe urinë e errët
 • Zverdhja e lëkurës, mukozave dhe sklerës së bardhë në sy (verdhëza)

Në shumicën e rasteve, hepatiti kronik autoimun çon në cirrozë të mëlçisë.

Nëse hepatiti autoimun shfaqet së bashku me sëmundje të tjera të lidhura me autoimun, shtohen simptoma të tjera.

Çfarë duhet t'i kushtoj vëmendje në dietën time?

Nëse është e mundur, njerëzit me sëmundje të mëlçisë duhet të shmangin plotësisht alkoolin, pasi ai detoksifikohet në mëlçi dhe i ngarkon organit shtesë. Këshillohet gjithashtu të ruani një peshë normale trupore.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Në hepatitin autoimun, autoantitrupat sulmojnë indin e mëlçisë. Kjo shkakton inflamacion, i cili përfundimisht shkatërron qelizat e mëlçisë. Nuk dihet pse sistemi imunitar kthehet kundër indeve të trupit tek ata të prekur. Ekspertët dyshojnë se të prekurit kanë një predispozitë gjenetike ndaj hepatitit autoimun. Nëse shtohen faktorë të jashtëm (shkaktues), sëmundja shpërthen. Shkaktarët e mundshëm përfshijnë infeksionet, toksinat mjedisore dhe shtatzëninë.

Hepatiti autoimun: klasifikimi

Hepatiti autoimun (AIH) fillimisht u nda në tre variante sipas llojit të autoantitrupave të pranishëm:

 • Hepatiti autoimun i tipit 1 (AIH1): Është forma më e zakonshme e hepatitit autoimun. Të prekurit kanë antitrupa antinuklear (ANA) dhe antitrupa kundër fibrave të muskujve të lëmuar (anti-SMA). Shpesh janë të pranishëm edhe disa antitrupa kundër granulociteve neutrofile, të njohura si p-ANCA (ANCA = antitrupa citoplazmikë anti-neutrofilë).
 • Hepatiti autoimun i tipit 3 (AIH3): Vetëm antitrupat kundër antigjeneve të tretshëm të mëlçisë/antigjeneve të mëlçisë-pankreasit (anti-SLA/LP) mund të zbulohen në gjakun e të prekurve.

Hepatiti autoimun i tipit 3 konsiderohet një variant i tipit 1: autoantitrupat tipikë të AIH3 (anti-SLA/LP) ndonjëherë ndodhin së bashku me ANA dhe/ose anti-SMA (autoantitrupa tipikë në hepatitin autoimun të tipit 1).

Ekzaminimet dhe diagnoza

Diagnostifikimi i hepatitit autoimun nuk është i lehtë – aktualisht nuk ka asnjë test diagnostik që mund të vërtetojë AIH. Në vend të kësaj, është një diagnozë e përjashtimit: vetëm kur mjeku ka përjashtuar të gjitha shkaqet e tjera të mundshme për simptomat (për shembull, hepatiti i lidhur me virusin) mund të bëjë diagnozën e "hepatitit autoimun". Kjo kërkon ekzaminime të ndryshme, të cilat duhet të kryhen nga një specialist me përvojë.

Testet e gjakut

Mostra e gjakut gjithashtu ekzaminohet për autoantitrupa kundër qelizave të mëlçisë. Autoantitrupa të ndryshëm zakonisht mund të zbulohen në hepatitin autoimun. Ato luajnë një rol vendimtar në sqarimin e hepatitit autoimun, por nuk mjaftojnë më vete për një diagnozë përfundimtare.

Nëse hepatiti autoimun është akut ose shumë i papritur dhe i rëndë (fulminant), autoantitrupat dhe një rritje e imunoglobulinës G (IgG) mund të mungojnë.

Mostra e gjakut gjithashtu ekzaminohet për antitrupa kundër viruseve të hepatitit. Nëse këto janë të pranishme, hepatiti viral dhe jo hepatiti autoimun është ndoshta përgjegjës për simptomat.

Vlera e TSH duhet të përcaktohet edhe kur sqarohet hepatiti autoimun. Kjo vlerë e hormonit jep një tregues të funksionit të tiroides. Hepatiti autoimun shpesh shoqërohet me inflamacion autoimun të tiroides (tiroiditi autoimun).

Ultratingull

Një ekzaminim me ultratinguj i mëlçisë mund të përdoret për të zbuluar ndryshimet e përgjithshme patologjike në inde. Këto përfshijnë shndërrimin e indit të mëlçisë në ind lidhës/mbresëlënës (fibroza e mëlçisë). Kjo përfundimisht çon në cirrozë të mëlçisë. Kjo shkaktohet nga hepatiti kronik autoimun, ndër të tjera, por shpesh ka edhe shkaqe të tjera.

Përpjekje për trajtim me shtypës imun

Ndonjëherë mjeku i jep pacientit medikamente që shtypin sistemin imunitar (supresuesit imunitar), përkatësisht glukokortikoidet (“kortizoni”), në bazë prove. Këto janë pjesë e trajtimit standard për hepatitin autoimun. Nëse simptomat përmirësohen me mjekimin, ky është një tregues i hepatitit autoimun, por jo provë përfundimtare.

Biopsia e mëlçisë

Për të konfirmuar diagnozën e hepatitit autoimun, mjeku merr një mostër indi nga mëlçia (biopsi e mëlçisë). Më pas kjo analizohet në laborator. Nëse gjenden ndryshime karakteristike të qelizave, ka shumë të ngjarë që hepatiti autoimun të jetë vërtet i pranishëm.

Trajtim

Hepatiti autoimun ende nuk mund të trajtohet në mënyrë shkakësore. Kjo do të thotë se mosrregullimi i sistemit imunitar nuk mund të korrigjohet. Megjithatë, mjeku do të përshkruajë ilaçe që shtypin sistemin imunitar. Këta imunosupresorë pengojnë proceset inflamatore në mëlçi. Kjo ndihmon për të luftuar simptomat dhe në përgjithësi parandalon dëmtimin e mëtejshëm të mëlçisë (përfshirë cirrozën dhe dështimin e mëlçisë).

Nëse hepatiti autoimun është shumë i butë me aktivitet të ulët inflamator, është e mundur që në raste individuale të mos trajtohet me imunosupresues.

Nëse hepatiti kronik autoimun nuk ka çuar ende në cirrozë të mëlçisë, mjeku ndonjëherë përshkruan përbërësin aktiv budesonid në kombinim me azatioprinë në vend të prednizolonit/prednizonit. Ky është gjithashtu një preparat kortizonik, por thuhet se shkakton më pak efekte anësore sesa prednizoloni.

Në raste të caktuara përdoren edhe medikamente të tjera. Për shembull, nëse terapia e përshkruar më sipër nuk funksionon, hepatiti autoimun mund të trajtohet me imunosupresorë të tjerë si ciklosporina, takrolimus, sirolimus ose everolimus në bazë prove. Nëse pacienti nuk mund të tolerojë azatioprinën, mjeku do të kalojë në alternativa, për shembull, shtypësin imun mykofenolat mofetil. Gjatë trajtimit janë të nevojshme kontrollet e rregullta me mjekun.

Trajtimi i zgjatur i kortizonit nxit humbjen e kockave (osteoporozën). Prandaj, pacientëve të rritur u jepet kalcium dhe vitaminë D për të parandaluar osteoporozën.

Sa zgjat terapia imunosupresive?

Nëse hepatiti autoimun është shumë i butë me aktivitet të ulët inflamator, është e mundur që në raste individuale të mos trajtohet me imunosupresues.

Nëse hepatiti kronik autoimun nuk ka çuar ende në cirrozë të mëlçisë, mjeku ndonjëherë përshkruan përbërësin aktiv budesonid në kombinim me azatioprinë në vend të prednizolonit/prednizonit. Ky është gjithashtu një preparat kortizonik, por thuhet se shkakton më pak efekte anësore sesa prednizoloni.

Në raste të caktuara përdoren edhe medikamente të tjera. Për shembull, nëse terapia e përshkruar më sipër nuk funksionon, hepatiti autoimun mund të trajtohet me imunosupresorë të tjerë si ciklosporina, takrolimus, sirolimus ose everolimus në bazë prove. Nëse pacienti nuk mund të tolerojë azatioprinën, mjeku do të kalojë në alternativa, për shembull, shtypësin imun mykofenolat mofetil. Gjatë trajtimit janë të nevojshme kontrollet e rregullta me mjekun.

Trajtimi i zgjatur i kortizonit nxit humbjen e kockave (osteoporozën). Prandaj, pacientëve të rritur u jepet kalcium dhe vitaminë D për të parandaluar osteoporozën.

Sa zgjat terapia imunosupresive?

Sëmundjet kronike si hepatiti autoimun mund të njihen si paaftësi. Shkalla e paaftësisë përcaktohet nga shkalla e sëmundjes. Nëse shkalla e paaftësisë është mbi 50, kjo konsiderohet një paaftësi e rëndë. Nëse hepatiti autoimun i plotëson vërtet kriteret për paaftësi të rëndë në një rast individual, vlerësohet individualisht nga zyra përkatëse e pensioneve pas një aplikimi përkatës.