Sistemi nervor autonome

Sistemi nervor autonom (VNS) kontrollon shumë funksione vitale trupore. Këto përfshijnë, për shembull, frymëmarrjen, tretjen dhe metabolizmin. Nëse presioni i gjakut rritet, venat zgjerohen ose pështyma rrjedh, nuk mund të ndikohet nga vullneti. Qendrat e nivelit më të lartë në tru dhe hormonet kontrollojnë sistemin nervor autonom. Së bashku me sistemin hormonal, siguron funksionimin e duhur të organeve. Impulset nervore përdoren për të përshtatur shpejt funksionin e organeve ndaj kërkesave në ndryshim. Hormonet së pari duhet të transportohen në organin e synuar me anë të qarkullimit të gjakut.

Kur një person zgjohet në mëngjes, për shembull, sistemi nervor autonom dërgon menjëherë një sinjal për të rritur presionin e gjakut dhe për të parandaluar marramendjen. Nëse një person është i ngrohtë, sistemi siguron qarkullim më të mirë të gjakut në lëkurë dhe aktivizon gjëndrat e djersës. Traktet nervore transmetojnë gjithashtu impulse të rëndësishme nervore (reflekse) nga organet në tru, për shembull nga fshikëza, zemra ose zorrët.

Sipas rrjedhës së kordave nervore dhe funksionit të tyre, mjekët dallojnë tre pjesë të sistemit nervor autonom:

  • Sistemi nervor simpatik,
  • Sistemi nervor i zorrëve (sistemi nervor enterik);

Rrugët nervore simpatike dhe parasimpatike çojnë nga sistemi nervor qendror (CNS = truri dhe palca kurrizore) te organet. Ato përfundojnë, për shembull, në qelizat muskulore të murit të zorrëve, zemrës, gjëndrave të djersës ose muskujt që rregullojnë gjerësinë e bebëzës. Sistemet nervore simpatike dhe parasimpatike në thelb veprojnë si homologë në trup. Në disa funksione, të dy sistemet plotësojnë njëri-tjetrin.

Sistemi nervor simpatik - luftoni dhe ikni

Sistemi nervor simpatik përgatit organizmin për performancë fizike dhe mendore. Siguron që zemra të rrahë më shpejt dhe më fort, trakti respirator zgjerohet për të lejuar frymëmarrje më të mirë dhe aktiviteti i zorrëve frenohet. Me pak fjalë, sistemi nervor simpatik e bën trupin gati për të luftuar ose për të ikur.

Nervat përçojnë impulse elektrike. Me ndihmën e lajmëtarëve kimikë, ata transmetojnë sinjale në qelizat e tjera nervore ose në qelizat e synuara në organe. Qelizat nervore simpatike komunikojnë me njëra-tjetrën duke përdorur acetilkolinën dhe me qelizat e tyre të synuara duke përdorur norepinefrinën.

Sistemi nervor parasimpatik - pushimi dhe tretja

Sistemi nervor parasimpatik kujdeset për funksionet trupore në pushim, si dhe për rigjenerimin dhe grumbullimin e rezervave të trupit. Aktivizon tretjen, nxit proceset e ndryshme metabolike dhe siguron relaksim.

Qelizat qendrore të sistemit nervor parasimpatik ndodhen në trungun e trurit dhe në pjesën e poshtme të palcës kurrizore (medulla sakrale). Në nyjet nervore pranë organeve të synuara ose në vetë organet, ata transmetojnë mesazhin e tyre tek qelizat e dyta nervore. Litarët nervorë parasimpatikë transmetojnë të gjitha sinjalet me neurotransmetuesin acetilkolin.

Homologët në trup

Organ Efekti i sistemit nervor simpatik Efekti i sistemit nervor parasimpatik
– Syri Zgjerimi i nxënësve Shtrëngimi i bebëzave dhe lakimi më i fortë i thjerrëzës
- Gjendrat e pështymës Ulja e sekretimit të pështymës (pështymë e vogël dhe viskoze) Rritja e sekretimit të pështymës (pështymë shumë dhe e hollë)
Përshpejtimi i ritmit të zemrës Ngadalësimi i ritmit të zemrës
– Mushkëritë Zgjerimi i tubave bronkial dhe pakësimi i mukusit bronkial Shtrëngimi i tubave bronkial dhe shtimi i mukusit bronkial
– Trakti gastrointestinal Zvogëlimi i lëvizjes së zorrëve dhe pakësimi i sekretimit të lëngjeve gastrike dhe të zorrëve Rritja e lëvizshmërisë së zorrëve dhe rritja e sekretimit të lëngjeve gastrike dhe të zorrëve @
– Pankreasi Ulje e sekretimit të lëngjeve tretëse Rritja e sekretimit të lëngjeve tretëse
– Organet seksuale mashkullore derdhje mbledhje
– Lëkura Shtrëngimi i enëve të gjakut, sekretimi i djersës, ngritja e qimeve Asnjë efekt

Sistemi nervor enterik

Sistemi nervor visceral ((sistemi nervor enterik) përbëhet nga një pleksus nervash i vendosur midis muskujve në murin e zorrëve. Në parim, këto fibra nervore punojnë në mënyrë të pavarur nga nervat e tjerë, por ndikohen fuqishëm nga sistemet nervore parasimpatike dhe simpatike. sistemi nervor enterik kujdeset për tretjen: për shembull, rrit lëvizjen e muskujve të zorrëve, siguron që më shumë lëngje të sekretohet në tubin e zorrëve dhe rrit rrjedhjen e gjakut në murin e zorrëve.

Zonat e kokës