Azitromicina: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon azitromicina

Ndër të tjera, sistemi imunitar i njeriut mbron trupin nga implantimi dhe përhapja e pushtuesve si bakteret dhe viruset. Sapo një patogjen i tillë gjen rrugën në organizëm, sistemi imunitar reagon menjëherë dhe e lufton atë me mekanizma të ndryshëm.

Si rregull, personi në fjalë as që e vëren këtë, ose shfaqen vetëm simptoma të lehta si rezultat i rritjes së aktivitetit të sistemit imunitar ose agjentit infektiv. Ndonjëherë, megjithatë, mbrojtja e trupit nuk arrin menjëherë të luftojë me sukses patogjenët - simptomat e sëmundjes më pas bëhen më të rënda. Në raste të tilla, mbrojtja e trupit mund të mbështetet me ilaçe.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Azitromicina absorbohet në mënyrë jo të plotë (afërsisht 40 përqind) nga zorrët në gjak pas gëlltitjes nga goja. Degradimi ndodh në mëlçi. Produktet e shpërbërjes ekskretohen nëpërmjet veshkave (dmth. me urinë) dhe nëpërmjet zorrëve (me jashtëqitje).

Kur përdoret azitromicina?

Përbërësi aktiv azitromicina përdoret për fotografi (indikacione) të ndryshme klinike kur ato shkaktohen nga baktere të ndjeshme të përshtatshme. Kjo perfshin:

 • Infeksionet e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes (p.sh., sinusiti, bajamet)
 • Infeksionet e rrugëve të poshtme të frymëmarrjes (p.sh. bronkit, pneumoni)
 • infeksionet e lëkurës dhe të indeve të buta
 • media otitike akute
 • disa infeksione gjenitale (p.sh. klamidia)

Si përdoret azitromicina

Doza totale e azitromicinës për infeksionet e frymëmarrjes, infeksionet e veshit të mesëm dhe infeksionet e lëkurës dhe të indeve të buta është 1.5 gram. Këto zakonisht merren sipas orarit të një terapie 3-ditore: Këtu, 500 miligramë azitromicinë merren një herë në ditë për tre ditë secila.

Për infeksionet gjenitale, doza totale është vetëm një gram, e cila mund të merret menjëherë.

Për pacientët që peshojnë më pak se 45 kilogramë, doza e azitromicinës zvogëlohet.

Cilat janë efektet anësore të azitromicinës?

Shumë shpesh (në më shumë se dhjetë për qind të atyre që trajtohen), terapia shkakton simptoma gastrointestinale. Shpesh, dmth në një deri në dhjetë për qind të atyre që trajtohen, azitromicina shkakton efekte anësore si dhimbje koke, marramendje, skuqje të lëkurës dhe shqetësime të shikimit.

Edhe më rrallë ndodh fotosensitiviteti, mosfunksionimi i mëlçisë, mosfunksionimi i veshkave, njolla e dhëmbëve dhe çrregullimet e dëgjimit.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni azitromicinë?

Azitromicina duhet të përdoret me kujdes në rast të mosfunksionimit të mëlçisë, pasi substanca aktive shpërbëhet nga mëlçia. E njëjta gjë vlen nëse nivelet e kripës në gjak janë shumë të ulëta (veçanërisht në rast të mungesës së kaliumit dhe magnezit) dhe në rast të problemeve të caktuara të zemrës (zgjatja e intervalit QT, mosfunksionimi i rëndë i zemrës, rrahjet shumë të ngadalta të zemrës = bradikardi).

ndërveprime të drogës

Nëse merren disa ilaçe në të njëjtën kohë, ato mund të ndikojnë në efektet e njëri-tjetrit. Për shembull, agjentët e mëposhtëm rrisin efektet anësore të azitromicinës kur përdoren në të njëjtën kohë:

 • Alkaloide Ergot (përdoren në migrenë, çrregullime të qarkullimit të gjakut, hipertension dhe sëmundjen e Parkinsonit).
 • astemizole (për alergji)
 • alfentanil (për lehtësimin e dhimbjeve gjatë operacionit)

Në të kundërt, azitromicina rrit efektin e barnave të mëposhtme:

 • digoksina (për mosfunksionimin e zemrës)
 • ciklosporina (imunosupresues)
 • Kolchicina (p.sh. për përdhesin)

Trafikueshmëria dhe funksionimi i makinerive

Reaktiviteti nuk ndikohet nga marrja e azitromicinës. Megjithatë, mund të shfaqen efekte anësore të tilla si marramendje dhe konvulsione.

Prandaj, në fillim të trajtimit, një pacient duhet të monitorojë përgjigjen e tij individuale ndaj ilaçit përpara se të marrë pjesë aktive në trafik ose të përdorë makineri të rënda.

Kufizimi i moshës

Azitromicina mund të administrohet që nga lindja nëse indikohet. Tek fëmijët dhe adoleshentët me peshë trupore deri në 45 kilogramë, doza administrohet individualisht në përputhje me peshën trupore.

Shtatzënia dhe laktacioni

Azitromicina mund të përdoret gjatë shtatzënisë dhe laktacionit.

Niveli i përvojës me përdorimin e azitromicinës gjatë shtatzënisë është i lartë. Është treguar se substanca aktive nuk ka efekt të dëmshëm për fëmijën e palindur.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë azitromicinë

Azitromicina është subjekt i recetës në Gjermani, Austri dhe Zvicër dhe ofrohet vetëm në farmaci me recetë të mjekut. Pikat e syve që përmbajnë azitromicinë janë në shitje në Gjermani dhe Austri, por jo në Zvicër.