Shkëputja nga gjiri i udhëhequr nga foshnja – Përfitimet, rreziqet

Gill Rapley nga Britania e Madhe ka popullarizuar heqjen nga gjiri të udhëhequr nga foshnjat, ose ushqyerjen plotësuese të udhëhequr nga foshnjat. Kjo përfshin t'i ofroni fëmijës një shumëllojshmëri ushqimesh për të zgjedhur në mënyrë intuitive: lule brokoli të gatuara ose rripa karrote, peshk të zier në avull, shirita omëletë ose copa të buta frutash. Shumë mami e mbështesin konceptin. Përfitimet e mundshme përfshijnë:

  • Instinktivisht, largimi nga gjiri i foshnjës është krijuar për të ndihmuar fëmijën të arrijë tek ushqimet, lëndët ushqyese të të cilave ai ose ajo i duhen në atë moment, sipas idesë.
  • Nëpërmjet ngrënies së hershme të vetë-përcaktuar, shkëputja nga gjiri i udhëhequr nga foshnja i mëson fëmijës që në fillim se kur është i ngopur dhe çfarë është e mirë për të.

Një studim nga Universiteti i Nottinghamit i mbështet këto supozime. Sipas studimit, shkëputja nga gjiri i foshnjës mund të promovojë sjellje më të shëndetshme të të ushqyerit tek fëmijët. Përveç kësaj, falë kësaj forme të të ushqyerit plotësues, fëmijët kanë më pak gjasa të bëhen mbipeshë më vonë sesa fëmijët të cilëve u jepet qull për bebe.

Shkëputja nga gjiri i udhëhequr nga foshnja – ja se si funksionon

Në heqjen nga gjiri të udhëhequr nga foshnja, fëmijës i ofrohet gjithmonë një zgjedhje e ushqimeve të ndryshme. Këto duhet të përgatiten në mënyrë të tillë që të mund të hahen pa përtypur. Fëmija vendos sa do të hajë. Edhe nëse ai ndalon së ngrëni herët, ai nuk shtyhet të hajë më shumë.

Kritika për heqjen nga gjiri të drejtuar nga foshnja

Por ka edhe zëra kritikë. Shoqata Gjermane e Pediatërve dhe Adoleshentëve, për shembull, refuzon heqjen nga gjiri të drejtuar nga foshnjat:

  • Nga njëra anë, do të ekzistonte rreziku që fëmija të hante shumë pak, sepse ngrënia është shumë e mundimshme. Pastaj kërcënon një kequshqyerje.
  • Foshnjat nuk mund të hanë mish pa pure derisa të jenë të pranishëm edhe dhëmballët. Mosngrënia e mishit mund të nxisë mungesë hekuri.
  • Do të kishte gjithashtu rrezik që fëmija të mbytet në copa më të mëdha.

Në fakt, një studim nga Universiteti i Glasgow zbuloi se shkëputja nga gjiri i udhëhequr nga foshnja si një formë e të ushqyerit plotësues mund të shkaktojë simptoma të mungesës.