Gjumi i foshnjës - gjithmonë në shpinë

A mund ta shtrini edhe fëmijën tuaj anash?

Pozicioni anësor tani nuk rekomandohet gjithashtu: Ashtu si me pozicionin e shtrirë, ky pozicion gjumi rrit rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave. Përveç kësaj, foshnja mund të rrokulliset lehtësisht nga ana në stomak.

Sigurisht, ka arsye pse është e nevojshme, veçanërisht me foshnjat e vogla, t'i poziciononi ato anash ose në mënyrë alternative në të dyja anët: Asimetritë e kokës pas lindjes ose muskujt e shkurtuar në zonën e qafës mund të jenë arsye të tilla. Megjithatë, këtë duhet ta diskutoni gjithmonë me pediatrin ose fizioterapistin.

Po sikur foshnja të vjellë në pozicionin shtrirë?

Në të kaluarën, supozohej se pozicioni i shtrirë në shpinë ishte i dëmshëm për një fëmijë. Arsyeja pas kësaj ishte frika se rrugët e frymëmarrjes mund të bllokoheshin gjatë të vjellave. Ky rrezik ishte argumenti kryesor në favor të pozicionit të prirur. Megjithatë, hulumtimet kanë treguar se rreziku i mbytjes nga të vjellat nuk është më i madh në pozicionin shtrirë sesa në pozicionin e shtrirë ose në anën.

Po sikur foshnja të kthehet në shtrat?

Në raste të tilla, lëreni fëmijën të flejë ashtu siç dëshiron. Nëse foshnja është më e madhe se tre deri në katër muaj dhe mund të kthehet vetë, ju gjithsesi keni pak ndikim në pozicionin e tij të gjumit. Por atëherë koha më e rrezikshme për sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave ka mbaruar gjithsesi.

  • Shtrati duhet të jetë i qëndrueshëm dhe fundi i tij duhet të jetë i vazhdueshëm.
  • Distanca midis shufrave duhet të jetë së paku 4.5 dhe jo më shumë se 6.5 centimetra. Atëherë foshnja nuk mund të bllokohet ose të rrëshqasë.
  • Panelet fundore dhe anësore duhet të jenë më të larta se 60 centimetra në mënyrë që foshnja të mos mund të bjerë me kokë më vonë, sapo të jetë në gjendje të tërhiqet lart në grilë.
  • Gjithashtu sigurohuni që të mos ketë parvaz ose të ngjashme afër.
  • Lodrat e vogla në asnjë rrethanë nuk i përkasin një shtrati të vogël. Ato paraqesin një rrezik serioz për gëlltitje ose mbytje.
  • Ngushëlluesi duhet të jetë i lehtë dhe i përshtatshëm për madhësinë e fëmijës. Futeni nën dyshek në fund të këmbës dhe mbulojeni fëmijën tuaj vetëm deri në gjoks. Edhe më mirë, përdorni një çantë gjumi për fëmijë në vend të një batanije.
  • Foshnjat në vitin e parë të jetës nuk kanë nevojë për jastëk. Ajo paraqet rrezik mbytjeje dhe është e keqe për zhvillimin e shtyllës kurrizore.
  • Nuk duhet të jetë shumë e ngrohtë në dhomën ku fle fëmija juaj. Temperatura e dhomës nuk duhet të jetë më shumë se 18°C. Furnizimi me ajër të pastër përmes një dritareje të anuar është gjithmonë i mirë.
  • Sigurohuni që foshnja të mos jetë e veshur shumë ngrohtësisht – veçanërisht në verë ose kur foshnja ka temperaturë.

Çfarë mund të bëhet për deformimet e kafkës?

Nëse deformimi i kafkës nuk përmirësohet apo edhe përkeqësohet brenda gjashtë muajve të parë të jetës, pavarësisht ndryshimit të pozicionit të kokës, duhet të konsultoheni me pediatrin gjatë ekzaminimeve parandaluese.