Dhimbje shpine - osteopati

Duart shëruese

Osteopatia është një metodë e terapisë manuale që përdoret shpesh për të trajtuar dhimbjen e shpinës. Termi vjen nga greqishtja: osteon = kockë; pathos = vuajtje, sëmundje.

Megjithatë, osteopatët jo vetëm që merren me probleme shëndetësore të sistemit skeletor si dhimbja e shpinës, por gjithashtu e shohin osteopatinë si një koncept terapie holistike që fokusohet në të gjithë personin: Trupi, mendja dhe shpirti.

Katër parime bazë

Osteopatia bazohet në katër parime:

Qenia njerëzore është një njësi: të gjitha pjesët e trupit, mendja dhe shpirti janë të ndërlidhura dhe të ndërlidhura. Ekziston një energji jetësore që rrjedh nëpër të gjithë trupin.

” Struktura dhe funksioni ndikojnë njëra-tjetrën: qëndrimi i dobët, për shembull, mund të çojë gradualisht në ndryshime anatomike, ndërsa lëndimet ose plagët mund të kufizojnë funksionin e indeve.

Trupi mund të rregullojë dhe shërojë veten (fuqitë vetë-shëruese): Në mënyrë ideale, të gjitha pjesët e organizmit punojnë së bashku në mënyrë harmonike, sistemi imunitar mbron sëmundjen, lëndimet shërohen përsëri dhe dëmet e pariparueshme kompensohen. Në një person të shëndetshëm, të gjitha proceset janë në ekuilibër (homeostaza). Nëse kjo është e shqetësuar, mund të shfaqen ankesa dhe sëmundje.

Trajtimi osteopatik fokusohet tek pacienti dhe jo tek sëmundja. Një osteopat fokusohet në të gjithë organizmin, përdor dhe mobilizon fuqitë vetë-shëruese të trupit dhe përmirëson funksionin e tij duke trajtuar manualisht një strukturë të trupit.

Si lindin dhimbja dhe sëmundja

Osteopatia, e cila përdoret për trajtimin e dhimbjeve të shpinës, ndër të tjera, bazohet në një kuptim të veçantë të sëmundjes. Ka lëvizje të vazhdueshme në trup: zemra rreh, gjaku dhe limfat qarkullojnë, sinjalet gumëzhin nëpër trup nëpërmjet nervave, lëvizjet e valëve të stomakut dhe zorrëve ndihmojnë në tretje.

Nëse kjo lëvizje e lëvizjes pengohet në çdo moment (p.sh. nga ndikimet e jashtme, lëndimet ose inflamacioni), shfaqen dhimbje (p.sh. dhimbje shpine) dhe sëmundje.

Osteopatia si ndërprerëse e bllokadës

Osteopatia përpiqet të zbulojë dhe eliminojë kufizimet dhe bllokimet e lëvizjes tek njerëzit me dhimbje shpine ose sëmundje të tjera. Terapisti nuk bën një kurë drejtpërdrejt, por duke stimuluar fuqitë vetë-shëruese të trupit. Osteopati përdor vetëm duart (manipulimin). Ilaçet dhe instrumentet apo pajisjet mjekësore nuk përdoren.

Terapisti i duhur

  • Fizioterapistët dhe masazhistët gjithashtu mund të stërviten për t'u bërë osteopat, por më pas duhet të kalojnë një ekzaminim alternativ të mjekëve.
  • Trajnimi zhvillohet në shkolla private të osteopatisë. Shoqata Gjermane e Osteopatëve (VOD) mban një listë të mjekëve, mjekëve alternativë dhe fizioterapistëve që kanë përfunduar një kurs trajnimi të kualifikuar pesë-vjeçar për t'u bërë osteopat dhe i nënshtrohen trajnimeve të mëtejshme të rregullta.
  • Disa osteopat mbajnë markën DO® si shenjën më të lartë të cilësisë: ata gjithashtu kanë shkruar dhe mbrojtur me sukses një tezë shkencore.

Trajtim i butë

Trajtimi osteopatik fillon me një diskutim të detajuar me personin që do të trajtohet. Më pas, osteopati përdor duart për të kërkuar kufizime dhe tensione në trupin e pacientit që po shkaktojnë dhimbjen e shpinës (ose ankesa të tjera). Pasi ka gjetur "blloqe", ai i lëshon ato me lëvizje të buta dhe të qeta të duarve, ku strukturat e prekura të trupit shtrihen dhe lëvizen. Kjo synon që "energjia e jetës" të rrjedhë përsëri dhe të rivendosë ekuilibrin e trupit (homeostazën).

Më pas, osteopati trajton kryesisht lëvizshmërinë e kufizuar të rruazave lumbare si burimin e problemit.

Në osteopati, nuk ka procedura fikse (skematike) të trajtimit - çdo pacient trajtohet sipas nevojave të tij individuale dhe çrregullimit funksional përkatës. Qasja e osteopatit ndryshon nga seanca në seancë. Gjendja aktuale fizike dhe mendore e personit që trajtohet është vendimtare në çdo rast.

Kohëzgjatja e trajtimit

Një trajtim osteopatik zakonisht zgjat nga 45 deri në 60 minuta. Në rastin e problemeve akute, deri në tre seanca ndonjëherë janë të mjaftueshme për një përmirësim; ankesat kronike mund të zgjasin më shumë. Fillimisht, trajtimet zakonisht zhvillohen në baza javore, më vonë çdo dy deri në tre javë.

Mundësitë dhe kufizimet

Osteopatia përdoret – e vetme ose si terapi shoqëruese – për shumë ankesa dhe sëmundje, si tek të rriturit ashtu edhe tek fëmijët. Shembujt përfshijnë dhimbjen e shpinës, mesit, problemet e kyçeve, dhimbjet menstruale, urthin, ngjitjet e dhimbshme pas operacionit, dhimbje koke dhe deformime kranale të lidhura me lindjen ose bllokime të shtyllës kurrizore të qafës së mitrës tek foshnjat.

Osteopatia gjithashtu nuk duhet të përdoret tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël, ose vetëm me kujdesin maksimal.

Shënim: Nëse jeni të interesuar për trajtimin osteopatik, së pari duhet të kërkoni këshilla të hollësishme nga një terapist me përvojë.

efikasitet

Disa studime kanë treguar se osteopatia ka një efekt pozitiv në dhimbjen e shpinës. Në një studim, ai ishte në gjendje të lehtësonte simptomat e pacientëve po aq mirë sa edhe qetësuesit, ushtrimet dhe terapi fizike – dhe pa asnjë efekt anësor. Megjithatë, sipas disa ekspertëve, efektiviteti i osteopatisë për dhimbjen e shpinës ende nuk është vërtetuar mjaftueshëm.