Dhimbja e shpinës: Shkaktarë, terapi, ushtrime

Vështrim i shkurtër

 • abstrakt: sëmundja e qytetërimit, pothuajse çdokush preket të paktën një herë në jetën e tij, veçanërisht nga dhimbja e shpinës në pjesën e poshtme të shpinës, gratë më shpesh, klasifikimi ndër të tjera sipas lokalizimit (sipërme, e mesme ose e poshtme e shpinës), kohëzgjatja (akute, subakute dhe dhimbje kronike të shpinës) dhe shkaku (dhimbje specifike dhe jo specifike e shpinës).
 • Trajtimi: Për dhimbjet specifike të shpinës, trajtimi i shkaktarit. Për dhimbjet jo specifike të shpinës, ndër të tjera, përkulja dhe ngritja korrekte, ushtrimet dhe sportet miqësore me shpinën, shkolla e shpinës, vendi i punës miqësor ndaj shpinës, teknikat e relaksimit, trajtimi termik, bimët mjekësore, ndoshta medikamentet dhe metodat alternative të shërimit.
 • Kur të shihni një mjek? Nëse dhimbja e shpinës shfaqet në mënyrë jo tipike, vazhdon dhe/ose rritet, këshillohet një vizitë te mjeku.

Çfarë është dhimbja e shpinës?

Dhimbja e shpinës është një dhimbje e shumëanshme dhe ka emra të ndryshëm si lifting, dhimbje shpine, lumbago, ngurtësim i shpinës ose thjesht "duke e pasur në shpinë". Herë shtyn në shpinë, herë tërheq në qafë. Ndonjëherë dhimbja e shpinës lëviz në anën e shpinës, krahëve ose këmbëve. Ankesat janë të vazhdueshme ose ndodhin vetëm me ndërprerje.

Dhimbja e shpinës është një sëmundje e qytetërimit, pothuajse të gjithë preken të paktën një herë në jetë, veçanërisht nga dhimbjet e shpinës. Zakonisht jo vetëm një herë. Gratë në të gjitha grupmoshat gjithashtu preken më shpesh nga dhimbja e shpinës sesa meshkujt – një fenomen që është i dukshëm edhe në llojet e tjera të dhimbjeve.

Mjekët e klasifikojnë dhimbjen e shpinës sipas faktorëve të ndryshëm, duke përfshirë:

 • Kohëzgjatja: Sa zgjat dhimbja e shpinës? Akute: Deri në gjashtë javë. Subakut: Midis gjashtë dhe një maksimum prej dymbëdhjetë javësh. Kronike: Më shumë se tre muaj. E përsëritur: Përsëritet brenda gjashtë muajve.
 • Shkaku: A është një shkak i caktuar i zbulueshëm (dhimbje specifike shpine) apo jo i zbulueshëm (dhimbje jospecifike/jospecifike e shpinës)?

Cilat janë shkaqet e dhimbjes së shpinës?

Për shumicën dërrmuese të të gjitha rasteve të dhimbjes së shpinës, nuk mund të gjenden shkaqe specifike. Dhimbja specifike e shpinës ka një shkak të qartë të identifikueshëm. Në varësi të shkakut, dhimbja e shpinës ndodh ndonjëherë në vende të ndryshme, megjithëse jo gjithmonë është për shkak të sëmundjeve të shtyllës kurrizore.

Dhimbje shpine - në pjesën e sipërme të shpinës

Dhimbja e pjesës së sipërme të shpinës është dhimbje që shfaqet në pjesën e sipërme të shtyllës kurrizore (rajoni i qafës). Shpesh rrezaton në shpatulla, krahë dhe/ose në pjesën e pasme të kokës. Shkaktarët për dhimbjen e qafës përfshijnë:

Tensioni i muskujve

Si rezultat, muskujt shkurtohen ose ngurtësohen, gjë që mund të shkaktojë tension dhe dhimbje. Tensioni muskulor ndonjëherë çon gjithashtu në një nerv të shtypur, duke shkaktuar dhimbje shpine.

Disqe me hernie

Kur bërthama xhelatinoze rrëshqet dhe depërton nëpër mbështjellësin fijor, shfaqet një hernie diskale. Shkakton dhimbje të forta shpine kur masa e pelte që ikën nga disku i rrëshqitur shtyp nervat fqinjë. Në zonën e qafës dhe pjesën e sipërme të gjoksit, kjo gjithashtu çon në dhimbje rrezatuese në shpatulla, krahë dhe/ose duar, ndër të tjera.

Bllokim (bllokim vertebral, keqpozicion vertebral)

Bllokimet vertebrale ndonjëherë shkaktojnë dhimbje në muskuj, nyje vertebrale ose kanalet e daljes së nervave nga palca kurrizore dhe shpesh ndodhin në njërën anë. Bllokimi në pjesën e sipërme të shpinës, për shembull, çon në një qafë të ngurtë, dhimbje në zonën e qafës ose shpatullave. Ndonjëherë dhimbja rrezaton në krahë.

Tumori Pancoast

Dhimbje në shpinë - në mes të shpinës

Dhimbja e shpinës në shpinë torakale rrallë shkaktohet nga lëndimet. Më shpesh, ato shkaktohen nga acarime (irritime) të grupeve të mëdha të muskujve në këtë zonë ose nga mosfunksionime të nyjeve brinjë-vertebrale.

Ashtu si në pjesën e sipërme të shpinës, tensioni i muskujve, hernia e disqeve ose bllokimet ndonjëherë shkaktojnë dhimbje në mes të shpinës. Përveç kësaj, shkaqe të tjera të mundshme të dhimbjes në mes të shpinës përfshijnë:

Kjo i referohet inflamacionit reumatik kronik të shtyllës kurrizore dhe nyjes që lidh shtyllën kurrizore me iliumin (nyjëtimi sakroiliak).

Sëmundja progresive shkakton dhimbje të thella të shpinës në mes dhe në pjesën e poshtme të shpinës dhe shpesh bën që nyjet të bëhen gjithnjë e më të ngurtësuara me kalimin e kohës. Mjekët gjithashtu i referohen spondilitit ankilozues, i cili përkthehet si "inflamacion ngurtësues vertebral".

Osteoporoza (humbja e kockave)

Edhe faza paraprake e osteoporozës – osteopenia – shoqërohet tashmë me dhimbje shpine në disa raste. Është e mundur që osteoporoza të çojë në një gunga. Trupat vertebralë të kraharorit dhe rajonit të mesit janë veçanërisht të prekur.

Sëmundjet e ezofagut

Inflamacioni i ezofagut (sëmundja e refluksit) kryesisht shkakton dhimbje djegëse prapa gjoksit (urth). Këto ndonjëherë rrezatojnë në mes dhe në pjesën e sipërme të shpinës.

Përveç kësaj, spazma e ezofagut gjithashtu çon në dhimbje në mes të shpinës. Në këtë rast, spazma e muskujve të ezofagut ndodh - spontanisht ose shkaktohet nga gëlltitja. Më pas, ushqimi nuk mund të transportohet më tej drejt stomakut. Ai mbështetet, duke shkaktuar dhimbje të forta prapa sternumit, si dhe duke rrezatuar në rajonet fqinje të trupit si shpina.

sëmundje zemre

Gjithashtu, në rastin e një sulmi në zemër, dhimbja që shfaqet në zonën e zemrës shpesh rrezaton në rajone të tjera të trupit, për shembull, midis teheve të shpatullave në shpinë. Ndonjëherë dhimbja e shpinës maskon inflamacionin e muskujve të zemrës ose të perikardit. Shkaktarët e inflamacioneve të tilla janë zakonisht viruset ose bakteret.

Dilatimi i aortës (aneurizma e aortës)

Sëmundjet e mushkërive

Përveç kollës dhe temperaturës, dhimbja e shpinës ndonjëherë është për shkak të inflamacionit të mushkërive. Shkaku i inflamacionit zakonisht janë bakteret. Në një mushkëri të kolapsuar (pneumotoraks), ajri mblidhet në hapësirën e ngushtë midis mushkërive dhe murit të kraharorit (hapësira pleurale ose çarje pleurale).

Një emboli pulmonare (infarkti pulmonar) ndodh kur një mpiksje gjaku që është larë bllokon rrjedhën e gjakut në një arterie pulmonare. Rezultati është dhimbje gjoksi që vazhdon mbrapa, si në pneumotoraks, dhe ndonjëherë dhimbje shpine në zonën e mesit të kraharorit (toraks).

Tumori i shtyllës kurrizore dhe tumori i brinjëve

Shkaktari i dhimbjes së shpinës në disa raste është edhe një tumor i shtyllës kurrizore ose i brinjëve. Ndonjëherë tumore të tilla janë beninje, ndonjëherë malinje. Në rastin e dytë, ato janë pothuajse gjithmonë tumore bija të tumoreve kancerogjene në pjesë të tjera të trupit, si kanceri i gjirit apo i mushkërive.

Inflamacioni i pankreasit (pankreatiti)

Sëmundjet e veshkave

Inflamacioni i legenit të veshkave shpesh shkakton dhimbje anësore të shpinës kur ushtrohet presion (dhimbje e goditjes). Mjekët e quajnë këtë dhimbje krahu, që është dhimbje në anën e majtë ose të djathtë të shtyllës kurrizore, ose dhimbje anësore në nivelin e shtratit të veshkave.

Shkaktarët janë zakonisht bakteret dhe shpesh të prekura prej tyre, veçanërisht gratë. Sidomos nëse inflamacioni i legenit renal është kronik, shkakton dhimbje të gjata të shpinës.

Rezultati është dhimbje barku renale, e cila, në varësi të vendndodhjes së gurit në veshka, shkakton, ndër të tjera, dhimbje valore, ngërçe dhe therëse në mes të shpinës.

Dhimbje shpine - në pjesën e poshtme të shpinës

Dhimbja e shpinës më së shpeshti lokalizohet në pjesën e poshtme të shpinës. Kjo për shkak se shtylla kurrizore lumbare (LS) është më e prirur ndaj lëndimeve dhe dëmtimeve sesa shpina e qafës së mitrës dhe veçanërisht e kraharorit. Shkaqet e mundshme përfshijnë:

Tensioni i muskujve

Sindroma e Nyjeve Sacroiliac (Sindroma ISG)

Sindroma e artikulacionit sakroiliak është një shembull i bllokimit vertebral dhe është mjaft i zakonshëm. Këtu, sipërfaqet artikulare të nyjës sakroiliac zhvendosen kundër njëra-tjetrës dhe bllokohen për shkak të rritjes së tensionit të muskujve. Kjo ndonjëherë shkakton dhimbje shpine.

Disqe me hernie

Përveç shtyllës së qafës së mitrës, herniet e disqeve ndodhin kryesisht në shpinë lumbale dhe më rrallë në shpinë torakale. Më shpesh, njerëzit shtypin nervin shiatik. Ky nerv më i trashë dhe më i gjatë në trup kalon nga pjesa e pasme e kofshës deri në këmbë pas degëzimit të shumëfishtë.

Konsumimi i shtyllës kurrizore (osteoartriti i nyjeve të shtyllës kurrizore, sindroma e aspektit).

Ndodh më shpesh në pjesën e poshtme të shpinës (sindroma e aspektit mesit). Ndërsa plakemi, nyjet kurrizore në trup konsumohen. Nëse ky dëmtim i lidhur me moshën në nyje shkon përtej niveleve normale, mjekët e quajnë atë si osteoartrit. Një osteoartrit i tillë i nyjeve kurrizore gjithashtu shkakton dhimbje shpine.

Stenoza kurrizore (stenozë e kanalit kurrizor)

Lakimi i kurrizit

Skolioza, lakimi anësor i shtyllës kurrizore, shfaqet gjithashtu në pjesën e poshtme të shpinës. Lakimi anësor i shtyllës kurrizore mund të shkaktojë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, tension dhe shtrembërim të mundshëm të legenit.

Inflamacion i shtyllës kurrizore (spondiliti ankiloz).

Përveç dhimbjes në mes të shpinës, kjo sëmundje kronike reumatizmale shkakton dhimbje edhe në pjesën e mesit.

Rruaza të rrëshqitura (spondylolisthesis)

Shumë të sëmurë nuk kanë ose nuk kanë ndonjë ankesë. Ndonjëherë, megjithatë, dhimbja e shpinës përjetohet, për shembull, gjatë stresit dhe lëvizjeve të caktuara. Nëse një rruazë e zhvendosur shtyp një rrënjë nervore, janë gjithashtu të mundshme shqetësime shqisore ose paralizë.

Osteoporoza (humbja e kockave)

Osteoporoza gjithashtu shkakton dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës kur kockat bëhen gjithnjë e më të brishta.

Shtatzënia

Përveç kësaj, fëmija i palindur në rritje e zhvendos qendrën e gravitetit të gruas. Për të kompensuar, shumë gra shtatzëna bien në një shpinë të zbrazët. Kjo gjithashtu nganjëherë çon në dhimbje shpine. Përveç kësaj, lindja e parakohshme dhe lindja e hershme shoqërohen gjithashtu me dhimbjen e shpinës.

Herpes (herpes zoster)

Prostatiti akut (inflamacion i gjëndrës së prostatës)

Përveç dhimbjes dhe djegies gjatë urinimit, inflamacioni akut i gjëndrës së prostatës (prostatiti) shkakton edhe dhimbje shpine te meshkujt.

Faktorët e rrezikut për dhimbjen e shpinës

Ka disa faktorë që rrisin rrezikun e dhimbjes së shpinës. Kryesuesit ndër to janë:

 • Kushtet psikosociale të lidhura me punën: Njerëzit që janë të pakënaqur me punën e tyre ose bëjnë punë monotone gjatë gjithë ditës, si në një linjë montimi, janë më të prirur ndaj dhimbjes së shpinës. Konfliktet sociale në punë dhe përpjekjet e larta të punës pa shpërblime të përshtatshme (para, njohje, mundësi për promovim) gjithashtu nxisin dhimbjen e shpinës.

Ecuria e dhimbjes ekzistuese të shpinës mund të ndikohet gjithashtu nga kushte të pafavorshme, siç janë faktorët psikologjikë. Këto përfshijnë, për shembull, frikën jorealiste për dhimbjen e shpinës, depresionin dhe sjelljet pasive ose tepër aktive - d.m.th., qëndrim i theksuar mbrojtës ose shumë aktivitet.

Çfarë ndihmon kundër dhimbjes së shpinës?

Trajtimi i dhimbjes së shpinës varet nëse një shkak specifik mund të identifikohet apo jo.

Në rastin e dhimbjes specifike të shpinës, mjeku trajton shkakun e shqetësimit nëse është e mundur. Për shembull, në rastin e një hernie diskale, terapia konservative (jo kirurgjikale) zakonisht është e mjaftueshme, si p.sh.

 • Zbatimet e nxehtësisë
 • Fizioterapi
 • Teknika relaksuese
 • Mjekimi: qetësues kundër dhimbjeve dhe/ose relaksues të muskujve si tableta ose injeksione

Kirurgjia është rrallë e nevojshme. Nëse inflamacioni i legenit renale shkakton dhimbje shpine, mjeku zakonisht përshkruan antibiotikë. Në shumicën e rasteve, bakteret janë shkaku i inflamacionit.

Terapia e dhimbjes jo specifike të shpinës (shkak i panjohur)

Ndonjëherë dhimbja jo specifike e shpinës është aq e fortë sa mjekët përshkruajnë edhe ilaçe.

Në disa raste, mjetet juridike shtëpiake ose metoda alternative të shërimit janë gjithashtu të zbatueshme. Kini kujdes, megjithatë, për udhëzuesit e shumtë që qarkullojnë, veçanërisht në internet. Është mirë që gjithmonë të diskutoni një metodë me një mjek përpara se ta provoni.

Ka edhe metoda që ekspertët nuk i konsiderojnë të përshtatshme për trajtimin e dhimbjeve specifike të shpinës. Për shembull, ata këshillojnë kundër trajtimit të ftohtë, terapisë me fushë magnetike dhe kinesio-taping për dhimbjet jo specifike të shpinës. Për dhimbjet akute jo specifike të shpinës, këshillohet gjithashtu që të sëmurët të shmangin masazhin dhe terapinë profesionale.

Medikamente për dhimbje jo specifike të shpinës

Në raste të tilla, përdorimi i ilaçeve kundër dhimbjeve të përshkruara nga mjeku është i dobishëm: lehtëson dhimbjen e shpinës në një masë të tillë, saqë aktiviteti fizik është përsëri i mundur. Megjithatë, është e rëndësishme të zvogëlohet doza e ilaçeve me kalimin e kohës. Ndërsa niveli i trajnimit rritet, pacientët zakonisht kanë nevojë për më pak ilaçe për të qenë në gjendje të lëvizin (pothuajse) pa dhimbje.

Në parim, grupe të ndryshme përbërësish aktivë janë në dispozicion për trajtimin e dhimbjes së shpinës. Varet nga lloji dhe ashpërsia e ankesave se cila përgatitje është më e përshtatshme në rastin individual:

 • Ilaçet konvencionale kundër dhimbjeve (analgjezikët) si ibuprofeni ose diklofenaku
 • Disa antidepresantë, p.sh., për dhimbjen kronike jospecifike të shpinës nëse pacienti ka depresion shoqërues ose shqetësime të gjumit

Relaksuesit e muskujve (relaksuesit e muskujve) nuk rekomandohen për dhimbjet jo specifike të shpinës.

Për dhimbjet e shpinës përdoren edhe preparate bimore. Për shembull, ekstraktet e lëvores së shelgut (kapsula, tableta, etj.) thuhet se ofrojnë lehtësim për dhimbjet kronike jo specifike të shpinës - në kombinim me masat aktivizuese si terapia e ushtrimeve.

Mjete juridike shtëpiake dhe këshilla për dhimbjet jo specifike të shpinës

 • Vendi i punës miqësor ndaj shpinës: Nëse uleni shumë për shkak të punës tuaj, është e rëndësishme që vendi juaj i punës të jetë i dizajnuar në mënyrë ergonomike. Kjo do të thotë, për shembull, që lartësia e karriges dhe tavolinës janë rregulluar për t'iu përshtatur trupit tuaj në mënyrë që të mos ketë tension në zonën e qafës dhe shpatullave ose dhimbje në shtyllën kurrizore.
 • Sportet miqësore me shpinën: Sportet e shpinës rekomandohen veçanërisht për dhimbjet subakute dhe kronike jo specifike të shpinës. Kjo nuk do të thotë shumë sporte specifike, por një dozë e saktë stërvitore dhe teknikë stërvitjeje – atëherë efektet pozitive mund të arrihen me një shumëllojshmëri të gjerë të sporteve për dhimbjen e shpinës.
 • Udhëzime profesionale: Është më mirë të kërkoni këshilla dhe udhëzime për temën e sportit nga një mjek sportiv ose një trajner me përvojë, për shembull si pjesë e një shkolle të mëparshme.
 • Pini shumë lëngje: Furnizimi me lëndë ushqyese në disqet ndërvertebrale funksionon vetëm me shumë lëngje. Kjo është mënyra e vetme për të mbajtur të shëndetshme dhe elastike amortizatorët e vegjël midis rruazave. Studimet tregojnë gjithashtu se sa e rëndësishme është të pini mjaft lëngje kur vuani nga dhimbja e shpinës.
 • Qëndrimi: Qëndrimi mendor ka një ndikim të madh në shëndet. Edhe pse dhimbja e shpinës ndonjëherë mund ta bëjë të vështirë, përpiquni të qëndroni të sigurt dhe të kujdeseni gjithashtu për shëndetin tuaj mendor.
 • Metodat holistike të ushtrimeve: Yoga, Qi Gong dhe Tai Ji Quan gjithashtu kanë një efekt relaksues. Këto metoda holistike të stërvitjes janë gjithashtu të përshtatshme për parandalimin e lumbagos dhe disqeve të rrëshqitjes.
 • Metoda Alexander Technique dhe Feldenkrais: Të dyja metodat bazohen në ritrajnimin e modeleve të lëvizjes jo të shëndetshme dhe janë një tjetër opsion holistik për tensionin e dhimbshëm të muskujve për shkak të modeleve të gabuara të lëvizjes.

Bimët mjekësore, Homoopatia dhe CO.

Mbështetja janë me dhimbje shpine edhe hom?opatische dhe përgatitjet alternative bimore për të ndihmuar.

Bimë medicinale

Ekzistojnë preparate të kombinuara të hirit dhe aspenit të dridhur, të cilat mund të lehtësojnë dhimbjen e shpinës.

Në rastin e tensionit nervor të lidhur me stresin, i cili mund të jetë (pjesërisht) përgjegjës për dhimbjen e shpinës, disa të sëmurë me dhimbje shpine pinë çaj sanëz. Thuhet se kjo relakson mendjen dhe muskujt.

Aromaterapia, TCM dhe Ayurveda

Ekspertët në mjekësinë tradicionale kineze (TCM) e shohin lumbagon dhe disqet e rrëshqitura si një dobësi të qi-së së veshkave ose yang-ut të veshkave. Prandaj ata përpiqen të forcojnë veshkën e pacientit me akupunkturë dhe trajtim bimor. Ata përdorin gjithashtu akupunkturë dhe moxibustion (ngrohje në pika) të meridianit të fshikëzës.

Dhimbja e mesit (lumbago) mund të shihet si një tepricë e Vata nga këndvështrimi i një eksperti Ayurvedic. Masazhet e vajit që reduktojnë Vata dhe klizmat me vaj bimor supozohet të ofrojnë lehtësim.

Homeopati, kripëra Schuessler & terapi me lule Bach

Për sa i përket kripërave Schuessler, Ferrum phosphoricum D6 thuhet se lehtëson dhimbjet akute të shpinës. Për ata që vuajnë nga lumbago më shpesh, disa praktikues ose mjekë alternativë rekomandojnë Calcium floratum D6. Për zgjedhjen dhe dozimin e ilaçeve, është mirë që të konsultoheni me një mjek ose mjek alternativ me përvojë në fushën e kripërave Schuessler.

Koncepti i homeopatisë, kripërave Schüssler dhe luleve Bach dhe efektiviteti i tyre specifik janë të diskutueshme në shkencë dhe nuk janë vërtetuar qartë nga studimet.

Dhimbja e shpinës tek fëmija

Mjekët nuk e ndajnë dhimbjen e shpinës në pjesën e sipërme (qafë), në mes (dhimbje gjoksi i shpinës) dhe dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës (dhimbje shpine) tek fëmijët, pasi shumë prej tyre e kanë të vështirë të bëjnë një klasifikim të saktë lokal. Tek këta pacientë, mjekët bëjnë dallimin mes dhimbjeve specifike dhe jo specifike të shpinës, pra nëse janë apo jo për shkak të një shkaku specifik.

Në ndryshim nga të rriturit, udhëzuesi për dhimbjen e shpinës tek fëmijët dhe adoleshentët rekomandon që mjekët mjekues të ndjekin kryesisht trajtimin jo medicinal për dhimbjet e përsëritura ose kronike jo specifike të shpinës. Kjo përfshin qasje të ndryshme si fizioterapia (përfshirë terapinë manuale) si dhe mbështetje psikologjike për fëmijët dhe adoleshentët e prekur.

Kur të shihni një mjek?

Dhimbja e shpinës nuk është gjithmonë shenjë e një sëmundjeje pak a shumë të rëndë që kërkon një vizitë te mjeku. Shpesh ka shkaqe relativisht të padëmshme pas saj, për shembull tensioni i muskujve për shkak të mungesës së ushtrimeve ose qëndrimit të gabuar. Sidomos në rastet e mëposhtme, megjithatë, është e rëndësishme të shihni një mjek për të qenë në anën e sigurt:

 • Nëse dhimbja e shpinës është atipike dhe, për shembull, jo për shkak të lëvizjes së gabuar ose ngritjes së rëndë.
 • Kur intensiteti i dhimbjes së dhimbjes së shpinës rritet.

Cili mjek është përgjegjës?

Të rriturit me dhimbje shpine duhet së pari të kontaktojnë mjekun e tyre të familjes. Ai ose ajo do t'ju referojë më pas te specialistët e duhur si ortopedë, radiologë ose neurologë, si dhe terapistë për fizioterapi, terapi dhimbjeje ose psikoterapi nëse është e nevojshme.

Si mund të diagnostikohet dhimbja e shpinës?

Për të sqaruar dhimbjen e shpinës, mjeku fillimisht do t'ju flasë në detaje për të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Pyetjet e mundshme për t'u bërë janë:

 • Ku ndodh dhimbja e shpinës?
 • A rrezaton dhimbja e shpinës në zona të tjera të trupit (për shembull, drejt krahëve ose poshtë këmbës)?
 • Sa kohë ka zgjatur episodi aktual i dhimbjes?
 • A ka pasur episode të mëparshme të dhimbjes së shpinës? Cila ishte rrjedha e dhimbjes?
 • Si është trajtuar deri tani dhimbja e shpinës (medikamente, masazhe, etj.)? A ishin masat të suksesshme? A ndodhën efekte anësore?
 • Cila është ecuria (e përditshme) e përkohshme e dhimbjes së shpinës? A janë ata më të fortë në mëngjes?
 • Sa e fortë është dhimbja juaj e shpinës? A ndërhyjnë në aktivitetet e përditshme?
 • Keni ndonjë ankesë shoqëruese ose sëmundje shoqëruese të natyrës mendore ose fizike?

Mjeku gjithashtu pyet për çdo faktor rreziku psikosocial, si stresi, konfliktet në punë ose tendenca për depresion. Këta faktorë mund të kenë pasoja psikosomatike. I gjithë ky informacion mund të përdoret për të vlerësuar se sa i madh është rreziku që dhimbja juaj e shpinës të zhvillohet në një gjendje kronike.

Ekzaminimet nga mjeku

 • Ekzaminimi fizik: Mjeku kërkon qëndrime të pasakta ose lehtësuese, për shembull. Këto shpesh ofrojnë një të dhënë të rëndësishme për shkakun e ankesave. Nëse herpes zoster është shkaku i dhimbjes së shpinës, mjeku mund ta dallojë këtë nga skuqja tipike e lëkurës.
 • Ekzaminimi ortopedik: Ky indikohet kryesisht për një sqarim më të detajuar të dhimbjes së mesit (lumbago).
 • Analiza e urinës: Analiza e mostrës së urinës konfirmon ose përjashton dyshimin për sëmundje të veshkave ose prostatit akut.
 • Ekzaminimi gjinekologjik: Në gratë shtatzëna, kjo mund të përdoret për të kontrolluar nëse dhimbja e shpinës është ndoshta një shenjë e lindjes.
 • Electroneurography (ENG): Ekzaminimi i përçueshmërisë nervore në krahë dhe/ose këmbë mund të sigurojë dëshmi të një hernie diskale.
 • Elektromiografia (EMG): Matja e aktivitetit elektrik të një muskuli përdoret gjithashtu për të sqaruar një hernie diskale si një shkak i mundshëm i dhimbjes së shpinës.
 • Ekzaminimi me ultratinguj: Nëse inflamacioni i legenit renal ose gurët në veshka po shkaktojnë dhimbjen e shpinës, një ekografi (sonografi) jep siguri.
 • Gastroskopia: Nëse mjeku dyshon për një sëmundje të ezofagut si shkak të dhimbjes së shpinës, ai kryen një gastroskopi.
 • Rrezet X: Një ekzaminim i thjeshtë me rreze X jep informacion për shkaqe të ndryshme të mundshme të dhimbjes së shpinës, të tilla si pneumonia, pneumotoraks, konsumimi i shtyllës kurrizore, inflamacioni i shtyllës kurrizore (spondiliti ankilozues) ose osteoporoza.
 • Imazhe me rezonancë magnetike (MRI): Ky ekzaminim, i njohur edhe si imazheria me rezonancë magnetike, bën të mundur hetimin e dyshimit për herni diskale ose inflamacion të shtyllës kurrizore (spondilit ankilozant).
 • Shintigrafia: Në këtë ekzaminim mjekësor bërthamor, mjeku përcakton statusin e aktivitetit të indeve të ndryshme, si p.sh. indit kockor (shintigrafia e kockave: nëse dyshohet për spondilit ankiloz) ose indeve të mushkërive (shintigrafia e mushkërive: nëse dyshohet për emboli pulmonare).
 • Ekografia e zemrës: Ekokardiografia indikohet nëse ekzaminuesi beson se një muskul i zemrës ose perikarditi është përgjegjës për dhimbjen e shpinës.
 • Kateterizimi kardiak: vendoset një kateter kardiak nëse dyshohet për anginë.

Kur cilat ekzaminime janë të nevojshme

Në vlerësimin fillestar të dhimbjes akute dhe kronike të shpinës, mjekët zakonisht përmbahen nga ekzaminimet radiologjike për të mos ngjallur frikën e pacientit se mund të ketë një shkak serioz pas dhimbjes së shpinës. Në disa raste, stresi psikologjik i shqetësimit për një sëmundje të rëndë bën që dhimbja akute e shpinës të bëhet kronike (kronifikimi).

Mjekët kryejnë edhe ekzaminime të tjera shumë të specializuara, si kateterizimi kardiak apo shintigrafia, vetëm në disa raste të dyshuara te pacientët me dhimbje shpine.

Pyetje të shpeshta në lidhje me dhimbjen e shpinës

Cili është ilaçi më i mirë për dhimbjet e shpinës?

Cili është shkaku më i zakonshëm i dhimbjes së shpinës?

Shkaku më i zakonshëm i dhimbjes së shpinës është tensioni i muskujve. Ato shpesh shkaktohen nga qëndrimi i gabuar ose mungesa e ushtrimeve. Stresi gjithashtu mund të çojë në tension të dhimbshëm në muskujt e shpinës. Në raste të rralla, sëmundje të tilla si hernia e diskut, osteoartriti i nyjeve vertebrale ose osteoporoza mund të shkaktojnë dhimbje shpine.

Cili mjek për dhimbjet e shpinës?

Cilët qetësues ndihmojnë në dhimbjen e shpinës?

Ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs) si ibuprofeni, naprokseni ose diklofenaku ndihmojnë në dhimbjen e shpinës. Ata jo vetëm që lehtësojnë dhimbjen, por gjithashtu kanë një efekt anti-inflamator. Për dhimbjet shumë të forta të shpinës, përshkruhen të ashtuquajturat opioidë si tramadol, tilidin ose substanca edhe më të fuqishme.

Çfarë bën mjeku për dhimbjen e shpinës?

Çfarë duhet të bëni për dhimbjen e shpinës?

Nëse keni dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, duhet të shmangni ushtrimet e rënda ose monotone. Megjithatë, ushtrimet e lehta janë të dobishme, të tilla si ecja ose shpina. Mbani të ngrohtë zonën e dhimbshme; kjo relakson muskujt. Gjithmonë duhet të kërkoni këshilla mjekësore për dhimbje të forta, të papritura ose të vazhdueshme të shpinës.

Si të flemë me dhimbje shpine?

Çfarë duhet të bëni për dhimbjen akute të shpinës?

Lehtësuesit e dhimbjeve pa recetë si ibuprofeni, naprokseni ose diklofenaku ofrojnë lehtësim të shpejtë nga dhimbjet akute të shpinës. Kjo do t'ju lejojë të vazhdoni të lëvizni lehtë. Ushtrimet relaksuese, nxehtësia lokale ose një banjë e ngrohtë gjithashtu shpesh ndihmojnë sepse relaksojnë muskujt. Nëse dhimbja është shumë e fortë ose e vazhdueshme, duhet të kërkoni këshilla mjekësore.