Vaginoza bakteriale: Simptomat dhe terapia

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është vaginoza bakteriale? Çrregullimi i ekuilibrit të florës natyrale vaginale nëpërmjet përhapjes së mikrobeve potencialisht patogjene, duke zhvendosur bakteret “të mira”.
 • Simptomat: Shpesh asnjë. Në raste të tjera, rrjedhje kryesisht e hollë, e bardhë gri që mban erë të pakëndshme (“peshk”). Shenja të herëpashershme të inflamacionit si skuqje, djegie dhe kruajtje. Ndoshta edhe dhimbje gjatë seksit ose urinimit.
 • Diagnoza: ekzaminimi gjinekologjik, testi i njollosjes (përfshirë përcaktimin e vlerës së pH, zbulimin e "qelizave kyçe")
 • Trajtimi: I nevojshëm për simptomat dhe gjatë shtatzënisë. Zakonisht administrimi i antibiotikëve, të cilët mund të përdoren lokalisht dhe nga goja (si tableta).
 • Prognoza: Ndonjëherë vaginoza bakteriale shërohet vetë. Trajtimi zakonisht është i suksesshëm, por rreziku i rikthimit është i lartë.

Vaginoza bakteriale: Përshkrimi

Vaginoza bakteriale (BV) është një çekuilibër në përbërjen e baktereve që jetojnë natyrshëm në vaginë (flora fiziologjike vaginale) – mikrobet potencialisht patogjene kanë marrë epërsinë dhe bakteret “e mira” janë shtyrë prapa.

Megjithatë, ndikime të ndryshme mund të prishin mjedisin natyror vaginal, duke shkaktuar që bakteret potencialisht patogjene të shumohen dhe të zhvendosin bakteret "e mira" Döderlein. Ata ka të ngjarë të formojnë një biofilm në murin vaginal të përbërë nga mikrobe të ndryshme në varësi të pacientit individual – është zhvilluar vaginoza bakteriale.

Gardnerella lëshon një sasi të shtuar të aminave. Këto substanca shkaktojnë erën e peshkut të sekrecioneve vaginale tek gratë e prekura. Kjo është arsyeja pse vaginoza bakteriale njihet edhe si amine vaginosis ose amin colpitis. Termi colpitis në përgjithësi përshkruan një inflamacion të mukozës vaginale.

Nuk është një sëmundje seksualisht e transmetueshme

Infeksioni vaginal me Gardnerella & Co. nuk është një sëmundje klasike seksualisht e transmetueshme (STD). Megjithatë, prej disa vitesh, ekspertët po diskutojnë gjithnjë e më shumë mundësinë e transmetimit seksual. Ky supozim mbështetet nga fakti se çiftet e të njëjtit seks ndajnë një vaginozë bakteriale deri në 90 për qind të rasteve.

Vaginoza bakteriale: shpeshtësia

Vaginoza bakteriale është forma më e zakonshme e infeksionit vaginal. Në Evropë, rreth pesë në dhjetë gra në moshë pjellore janë të prekura. Në mesin e grave shtatzëna, proporcioni është dhjetë deri në 20 për qind. Në mesin e grave që trajtohen në një klinikë për një sëmundje seksualisht të transmetueshme, vaginoza bakteriale mund të zbulohet gjithashtu në mbi 30 për qind.

Vaginoza bakteriale: simptoma

Vaginoza bakteriale është shumë shpesh asimptomatike: rreth gjysma e grave të prekura nuk kanë fare simptoma.

Shenjat tipike të inflamacionit si skuqja, djegia ose kruajtja zakonisht mungojnë. Prandaj, disa ekspertë këmbëngulin që vaginoza bakteriale nuk është automatikisht një vaginit bakterial.

Herë pas here, gratë e prekura raportojnë dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale (dyspareunia) ose urinimit (dysuria). Nyjet limfatike inguinale fryhen vetëm në raste të jashtëzakonshme të vaginozës bakteriale.

Vaginoza bakteriale: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Flora e shëndetshme vaginale

Termi "flora vaginale" i referohet të gjithë mikroorganizmave (kryesisht baktereve) që kolonizojnë mukozën vaginale tek gratë e shëndetshme. Flora e shëndetshme vaginale përbëhet kryesisht nga laktobacilet (shkopinj Döderlein). Ato prodhojnë acid laktik dhe kështu sigurojnë një mjedis acid në vaginë (vlera e pH rreth 3.8 deri në 4.4). Kjo e bën të vështirë për mikrobet e tjera të shumohen apo edhe të mbijetojnë.

Funksioni i florës vaginale

Përbërja natyrale e florës vaginale mbron vaginën nga infeksionet patogjene. Supozohet se mikrobet patogjene nuk mund të përhapen për shkak të kolonizimit të dendur me laktobacile.

Laktobacilet prodhojnë gjithashtu substanca të caktuara (biosurfaktantë) që pengojnë mikrobet e tjera të ngjiten në mukozën vaginale. Përveç kësaj, disa baktere të acidit laktik prodhojnë edhe substanca të tjera si peroksid hidrogjeni ose bakteriocina - këto gjithashtu pengojnë rritjen e mikrobeve të pafavorshme.

Zhvillimi i vaginozës bakteriale

Lloje të ndryshme bakteresh shumohen në vaginozën bakteriale. Prandaj është zakonisht një infeksion bakterial i përzier. Gardnerella vaginalis është pothuajse gjithmonë e përfshirë. Zbuluesit e tij Gardner dhe Duka e quajtën bakterin Haemophilus vaginalis në vitin 1955, prandaj ky term mund të gjendet ende në disa vepra.

Megjithatë, sasia e laktobacileve zvogëlohet. Në një studim nga Universiteti i Uashingtonit, gratë u ekzaminuan për laktobacile që prodhojnë peroksid hidrogjeni. Te femrat e shëndetshme, 96 për qind e tyre u zbuluan. Tek gratë me vaginozë bakteriale, u gjetën vetëm gjashtë përqind.

Faktorët e rrezikut për vaginozën bakteriale

Proceset e sakta që shkaktojnë vaginozën bakteriale ende nuk janë kuptuar qartë. Megjithatë, disa faktorë rreziku dyshohet se nxisin rënien e laktobacileve mbrojtëse:

Megjithatë, ka faktorë të tjerë që mund të çekuilibrojnë florën natyrale vaginale. Për shembull, higjiena e dobët ose e tepruar intime (p.sh. larja e shpeshtë vaginale) dhe përdorimi i produkteve që nuk janë përshtatur me mjedisin vaginal (kozmetikë, sprej aromatike, etj.) nxisin vaginozën bakteriale. Shtatzënia ose gjakderdhja gjatë shtatzënisë gjithashtu mund të prishin ekuilibrin e florës vaginale. Mungesa e vitaminës D mund të kontribuojë gjithashtu në zhvillimin e vaginozës bakteriale, veçanërisht te gratë shtatzëna (por edhe te gratë e tjera).

Stresi psikosocial konsiderohet gjithashtu një faktor rreziku i rëndësishëm. Pavarësisht nga faktorë të tjerë, mund të rrisë ndjeshëm gjasat e një infeksioni bakterial vaginal.

Origjina etnike gjithashtu ka një ndikim të rëndësishëm në shfaqjen e vaginozës bakteriale: studimet nga SHBA, për shembull, kanë treguar se gratë afrikano-amerikane vuajnë më shpesh nga vaginoza bakteriale, e ndjekur nga gratë hispanike. Nga ana tjetër, gratë e bardha amerikane preken shumë më rrallë.

Këto dallime etnike në përbërjen e florës natyrale vaginale rezultojnë në një vlerë normale të pH-së dukshëm të ndryshme – ajo varion ndërmjet 3.8 dhe 5.2 në varësi të përkatësisë etnike. Vlerat më të larta zakonisht gjenden tek gratë me origjinë afrikano-amerikane dhe hispanike, prandaj ato preken më shpesh nga vaginoza bakteriale (vlera më e lartë e pH = më pak acid dhe për rrjedhojë më e favorshme për bakteret patogjene).

Vaginoza bakteriale: diagnoza dhe ekzaminimi

Historia mjekësore dhe ekzaminimi gjinekologjik

Së pari, mjeku do të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezën) duke ju bërë pyetje të ndryshme, për shembull

 • A keni vërejtur rritje të sekrecioneve vaginale? Nëse po, si duket?
 • A keni vënë re një erë të pakëndshme apo edhe “peshk” gjenitale?
 • A ndjeni dhimbje, kruajtje apo djegie në zonën gjenitale?
 • A keni pasur infeksione bakteriale vaginale në të kaluarën?
 • A i ndryshoni shpesh partnerët seksualë? Nëse po, a i kushtoni vëmendje seksit më të sigurt (p.sh. duke përdorur prezervativë)?

Diagnoza e bazuar në kriteret Amsel

Mjeku e bazon diagnozën në të ashtuquajturat kritere Amsel:

 • rrjedhje vaginale e hollë, e bardhë-gri, uniforme (homogjene).
 • vlera e pH vaginale mbi 4.5 (në rreth 90 përqind të vaginozës bakteriale)
 • Të paktën 20 për qind "qeliza të dhënash" në ekzaminimin mikroskopik të qelizave në sipërfaqen e murit vaginal (qelizat epiteliale): Këto qeliza janë aq të dendura të mbuluara nga një tapet me baktere të ndryshme (biofilm) saqë kufijtë e qelizave nuk janë më të dallueshëm.

Të paktën tre nga katër kriteret duhet të plotësohen që mjeku të diagnostikojë vaginozën bakteriale.

Rezultati nugent

Si një alternativë ose përveç kritereve Amsel, mjeku mund të përdorë rezultatin Nugent për të zbuluar vaginozën bakteriale. Kjo përfshin nënshtrimin e baktereve në mostrën e sekrecionit vaginal ndaj një metode specifike ngjyrosjeje (njollës Gram) në mënyrë që të dallohen mikrobet "të mira" nga "të këqija" dhe më pas t'i numërohen ato.

Ngjyrosje gram

 • shufra të mëdha gram-pozitive (specie Lactobacillus)
 • shufra të vogla të ndryshueshme gram (lloji Gardnerella vaginalis)
 • shufra të vogla gram-negative (specie Bacteroides/lloji Prevotella)
 • shufra në formë drapëri ose të lakuar me variabël gram (specie Mobiluncus)

Në një florë të shëndetshme vaginale, laktobacilet me ngjyrë blu (gram-pozitive) përbëjnë pjesën më të madhe. Tipike për vaginozën bakteriale është rritja e madhe e patogjenëve të mundshëm me ngjyrimin e tyre të kuq ose jo uniform dhe një ulje e njëkohshme e ndjeshme e laktobacileve me ngjyrë blu.

Vlerësimi sasior

 • Rezultati total midis 0 dhe 3: flora normale vaginale
 • Rezultati total midis 4 dhe 6: rezultat i paqartë
 • Rezultati total midis 7 dhe 10: vaginoza bakteriale

Në disa vende evropiane, si Gjermania, rezultati Nugent përdoret rrallë, pjesërisht sepse hapat e nevojshëm (ngjyrosja me Gram, analiza mikrobiologjike nën mikroskop) janë mjaft komplekse.

Kultivimi i baktereve

Për këtë arsye, dëshmitë kulturore luajnë një rol vetëm në raste të veçanta – për shembull, nëse dyshohet për mikrobe shumë specifike (p.sh. streptokoke B gjatë shtatzënisë) ose nëse trajtimi i vaginozës bakteriale dështon, dmth flora normale vaginale nuk kthehet pavarësisht trajtimit.

Diferencimi nga sëmundjet e tjera vaginale (diagnoza diferenciale)

Tabela e mëposhtme tregon ndryshimet më të rëndësishme midis vaginozës bakteriale, infeksionit trichomonas dhe kërpudhave vaginale:

vaginoza bakteriale

Infeksioni me trichomonas

Kandidiaza vaginale (infeksion maja)

erë e bezdisshme vaginale

po, peshku

i mundur

jo

shkarkim

e hollë, gri e bardhë, uniforme

jeshile në të verdhë, pjesërisht me shkumë

të bardha, të thërrmuara

Irritimi i vulvës

ndonjëherë, por pothuajse asnjë skuqje

po

po

Dhimbje gjatë seksit

i mundur

po

po

qeliza tipike (të përcaktuara mikroskopikisht)

qelizat kryesore

flagjelat lëvizëse (flagjelat)

Pseudohife dhe qeliza lastare

vlera e pH

> 4,5

> 4,5

normale (< 4.5)

lactobacilli

i zvogëluar

normal

Simptomat klinike të një infeksioni vaginal janë shumë të ndryshme dhe, në varësi të patogjenit dhe statusit imunitar ose hormonal të femrës, mund të jenë shumë të ndryshme, të ngjashme ose edhe të mungojnë plotësisht. Kërkohet një ekzaminim mjekësor për të zbuluar shkakun e saktë.

Vaginoza bakteriale: terapi

Vaginoza bakteriale gjatë shtatzënisë trajtohet edhe nëse nuk ka simptoma, pasi rreziku i abortit është rritur për shkak të infeksionit bakterial. Përveç kësaj, BV pa simptoma duhet të trajtohet nëse planifikohet një procedurë gjinekologjike (p.sh. vendosja e një IUD).

Trajtimi i vaginozës bakteriale

E rëndësishme: Merrni antibiotikë vetëm nëse dhe si e keni diskutuar këtë me mjekun tuaj. Përdorimi i gabuar mund të dëmtojë suksesin e trajtimit. Përveç kësaj, mikrobet mund të bëhen më rezistente, duke i bërë më të vështira trajtimet e ardhshme.

Herë pas here, trajtimi i vaginozës bakteriale tentohet edhe me preparate të tjera, për shembull ato që përmbajnë baktere të acidit laktik. Është e vështirë të thuhet se sa efektive janë këto - përgatitjet e acidit laktik janë studiuar më pak se antibiotikët, veçanërisht pasi ato zakonisht përdoren në kombinim me ta (dhe jo vetëm).

Problemi i biofilmit bakterial

Vaginoza bakteriale - mjete juridike në shtëpi

Disa pacientë përdorin produkte të ndryshme natyrale për të trajtuar simptomat e vaginozës bakteriale. Këto përfshijnë, për shembull, tamponët e njomur me qumësht, çaj të zi, vaj pemë çaji ose kos natyral, të cilat futen në vaginë. Hudhra, e mbështjellë me garzë dhe e futur, thuhet gjithashtu se ndihmon kundër aminokolpitit. Uthulla ose uji me limon janë gjithashtu ilaçe të njohura në shtëpi për vaginozën bakteriale që aplikohen në nivel lokal.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Vaginoza bakteriale - shtatzënia

Vaginoza bakteriale në gratë shtatzëna trajtohet gjithmonë, edhe nëse nuk ka simptoma. Kjo ndodh sepse mikrobet (si me infeksionet e tjera vaginale) mund të ngjiten përmes qafës së mitrës dhe të rrisin lehtësisht rrezikun e lindjes së parakohshme, lindjes së parakohshme dhe abortit, ndër të tjera.

Udhëzimet mjekësore rekomandojnë trajtimin me antibiotikë për gratë shtatzëna. Trajtimi lokal me klindamicinë (p.sh. si krem) është i mundur në çdo fazë të shtatzënisë. Metronidazoli mund të aplikohet edhe lokalisht nga tremujori i dytë (në raste të jashtëzakonshme edhe më herët). Trajtimi sistemik me tableta (p.sh. metronidazol, klindamicinë) rekomandohet gjithashtu vetëm nga tremujori i dytë (ose më herët nëse është e nevojshme).

Asnjë bashkëtrajtim i partnerit

E njëjta gjë vlen edhe për çiftet homoseksuale: Bashkëtrajtimi i partnerit seksual në përgjithësi nuk indikohet.

Vaginoza bakteriale: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Vaginoza bakteriale shërohet vetë në rreth një të tretën e rasteve. Megjithatë, nëse shkakton simptoma ose nëse pacientja është shtatzënë, duhet të trajtohet. Në shumicën e rasteve, trajtimi është i suksesshëm.

Vaginoza bakteriale gjithashtu mund të çojë në komplikime të ndryshme:

 • Rrezik për infeksione të mëtejshme
 • Komplikimet gjatë shtatzënisë

Vaginoza bakteriale: rrezik për infeksione të mëtejshme

Gratë me vaginozë bakteriale kanë një rrezik në rritje të infeksioneve të mëtejshme gjinekologjike. Mikrobet e BV mund të përhapen, duke shkaktuar që organi gjenital i jashtëm i femrës (vulva) ose gjëndra e vestibulës vaginale të çiftëzuar (gjëndra Bartholin) të inflamohen.

Prandaj, vaginoza bakteriale mund të rezultojë në pamjet klinike të mëposhtme për shkak të përhapjes ose ngjitjes së mikrobeve:

 • Vulviti (inflamacion i organeve gjenitale të jashtme femërore)
 • Bartolinitis (inflamacion i gjëndrave Bartholin)
 • Cerviciti (inflamacion i qafës së mitrës)
 • Endometriti (inflamacion i mukozës së mitrës)
 • Salpingiti (pezmatimi i tubave fallopiane)
 • Adnexitis (inflamacion i kombinuar i tubave fallopiane dhe vezoreve)
 • Abscesi tuboovarian (akumulimi i qelbit në zonën e tubave fallopiane ose vezoreve)

Rritja e rrezikut gjatë procedurave mjekësore

Rreziku i infeksioneve në rritje rritet gjithashtu nëse kryhet një procedurë mjekësore. Kjo për shkak se qelizat e mukozës dëmtohen, gjë që favorizon një infektim me mikrobe. Për shembull, futja e një IUD (pajisje intrauterine) për kontracepsion ose një abort mund të çojë në vaginozë bakteriale.

Rreziku i sëmundjeve seksualisht të transmetueshme

Vaginoza bakteriale jo vetëm që rrit rrezikun e infeksioneve të mëtejshme të shkaktuara nga mikrobet tuaja, por gjithashtu favorizon kolonizimin e mikrobeve të tjera. Prandaj, gratë me BV janë më të ndjeshme ndaj sëmundjeve seksualisht të transmetueshme (STD) si klamidia, trichomonas ose gonorrea.

Vaginoza bakteriale dhe shtatzënia: komplikime

Prostaglandinat sigurojnë gjithashtu që muskujt e mitrës tkurren (e rëndësishme gjatë procesit të lindjes). Ato gjithashtu rrisin numrin e metaloproteazave (enzima të prodhuara nga proteinat). Këto proteina, për shembull, mund të shkaktojnë këputje të parakohshme të membranave.

Për më tepër, patogjenët e vaginozës bakteriale mund të infektojnë lëngun amniotik ose membranën e vezës (amnioni, pjesë e qeskës së brendshme amniotike) dhe të çojnë në infeksione serioze të nënës (helmimi bakterial i gjakut në puerperium = sepsë puerperale) dhe fëmijës.

 • punë e parakohshme
 • këputja e parakohshme e membranave
 • lindje e parakohshme ose abort
 • Amnioniti, sindroma e infeksionit amniotik
 • Infeksionet e të porsalindurit
 • Çrregullime të shërimit të plagëve inflamatore tek nëna pas prerjes perineale ose cezariane (p.sh. abscesi i murit të barkut)

Vaginoza bakteriale: parandalimi

Nuk ka asnjë këshillë të caktuar për parandalimin. Në parim, seksi i sigurt rekomandohet si një profilaksë për të gjitha sëmundjet që mund të transmetohen seksualisht, për shembull përdorimi i prezervativëve. Kjo është veçanërisht e këshillueshme me ndryshimin e shpeshtë të partnerëve seksualë.

Gjithashtu duhet të shmangni higjenën e tepërt intime. Kjo do të thotë, për shembull, jo larje vaginale dhe asnjë pastrim i zonës intime me ndihmesa ose substanca të tjera.

Aplikimi lokal i laktobacilit, acidit laktik ose preparateve të tjera acidike pas trajtimit profesional të vaginozës bakteriale mund të ndihmojë në ruajtjen e normalizimit të florës vaginale dhe parandalimin e një rikthimi.

Këshilla të veçanta për gratë shtatzëna

Fushata për parandalimin e lindjes së parakohshme në Erfurt dhe Thuringia 2000 arriti rezultate premtuese. Gratë shtatzëna pjesëmarrëse matën vlerën e pH në vaginë e tyre dy herë në javë. Nëse vlera e matur ishte mbi 4.4, bëhej një ekzaminim mjekësor për vaginozë bakteriale. Nëse diagnoza konfirmohet, fillohet trajtimi me antibiotikë. Kjo në fakt uli shkallën e lindjeve të parakohshme për kohëzgjatjen e studimit.