Organi i ekuilibrit (Aparati Vestibular): Si funksionon

Cili është organi i ekuilibrit?

Ndjenja e ekuilibrit vjen nga ndërveprimi i organit të ekuilibrit në veshin e brendshëm me sytë dhe nga përpunimi qendror i informacionit në tru.

Organi i ekuilibrit (veshi) përbëhet nga dy sisteme të ndryshme:

  • Sistemi statik i përgjigjet lëvizjes lineare dhe gravitetit.
  • Sistemi hark regjistron lëvizjet rrotulluese.

Sistemi statik

Funksioni i organit makular

Duke qenë se kristalet e kalciumit kanë një peshë specifike më të lartë se endolimfa, ato ndjekin gravitetin dhe, kur qëndrojmë në këmbë dhe e mbajmë kokën drejt, ata shtyjnë qerpikët ndijor të makulës së mitrës, të cilat janë horizontale. Ata tërheqin qimet shqisore të makulës së sakulës, të cilat janë vertikale. Kjo krijon ndjesinë e një pozicioni të drejtë, të rregullt të trupit - ndjenjën e ekuilibrit (veshit).

Këto ndryshime në gjendje transmetohen në sistemin nervor qendror, i cili më pas korrigjon gjendjen e tensionit (tonin) e muskujve skeletorë në një mënyrë të përshtatshme si refleks. Qëllimi është gjithmonë qëndrimi drejt i trupit, i cili duhet të parandalojë rënien.

Harka

Përshtatja ndaj ndryshimeve të ndryshme në pozicion

Puna e organit të ekuilibrit - orientimi i përhershëm në hapësirën tredimensionale - është shumë i rëndësishëm për t'u përshtatur shpejt me ndryshimet në qëndrimin e trupit. Ndërveprimi i të dy sistemeve të organit vestibular (me pesë pika përfundimtare shqisore secila - dy organet makulare dhe tre arkadat) lejon që pozicioni dhe lëvizjet e kokës të përcaktohen me shumë saktësi.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë organi i ekuilibrit?

Simptoma më e zakonshme e çrregullimeve të organit të ekuilibrit është marramendja e shoqëruar me nistagmus (dridhje syri).

Kur një sistem i organit vestibular sëmuret (inflamacion, tumor, sëmundja Meniere, etj.) ose papritmas dështon, ka një mbizotërim të informacionit nga ana e shëndetshme. Pasojat janë nistagmusi vestibular (dridhja e syrit) dhe vertigoja vestibulare.

Në udhëtime ose sëmundje deti, informacione të ndryshme për pozicionin e trupit arrijnë në tru nga organi i ekuilibrit, duke shkaktuar marramendje dhe vjellje.