Balanitis (Inflamacion i Glans Penis): Trajtim

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Higjiena personale dhe infeksionet e tepërta ose joadekuate, meshkujt e parrethprerë preken më shpesh sesa meshkujt e synetuar.
 • Trajtimi: Kryesisht terapi e jashtme me banja ose pomada, nganjëherë tableta, më rrallë kirurgji
 • Simptomat: Simptomat më të zakonshme të balanitit përfshijnë dhimbje, kruajtje, skuqje, rrjedhje dhe ndryshime të tjera në penis.
 • Kohëzgjatja: Ecuria e sëmundjes varet nga shkaku, por edhe nga gjendja shëndetësore e pacientit.
 • Diagnoza: Historia mjekësore dhe ekzaminimi fizik, nëse dyshohet për balanit infektiv, fshini glanin dhe hapjen e uretrës për të përcaktuar patogjenin.
 • Parandalimi: Higjiena e duhur intime dhe mbrojtja kundër patogjenëve të transmetuar gjatë marrëdhënieve seksuale

Çfarë e shkakton balanitin?

Ka shumë shkaqe të mundshme për zhvillimin e balanitit. Shpesh ekziston një kombinim i disa shkaqeve. Për shembull, acarimi mekanik shpesh favorizon një infeksion. Në një të tretën e të gjithë pacientëve, nuk identifikohet asnjë shkak i qartë i inflamacionit të glass.

Shkaqet e balanitit mund të ndahen përafërsisht në shkaqe jo infektive dhe infektive. Megjithatë, inflamacioni i glass ndodh edhe në kontekstin e sëmundjeve të tjera.

Shkaqet jo infektive të balanitit

Nivelet e larta të stresit mekanik dhe kimik ndonjëherë provokojnë balanitis. Kjo mund të shkaktohet, për shembull, nga larja e tepërt dhe dezinfektuesit. Në disa raste, balaniti është gjithashtu rezultat i acarimit ose një reaksioni alergjik ndaj ilaçeve, aromave ose prezervativëve (latex).

Mjekët gjithashtu i referohen inflamacionit të glansit për shkak të një shkaku joinfektiv si balanitis simplex (inflamacion i thjeshtë i glansit).

Shkaqet infektive të balanitit

Dy shkaqet më të zakonshme të balanitit infektiv janë infeksionet bakteriale dhe kërpudhore.

Shkaqet bakteriale të balanitit përfshijnë infeksionet me stafilokokë, enterokok, streptokokë dhe Mycobacterium tuberculosis, agjenti shkaktar i tuberkulozit.

Bakteri Gardnerella vaginalis është gjithashtu një shkaktar i mundshëm i balanitit. Ky mikrob është shpesh shkaku i vaginitit bakterial (vaginozës). Gjatë kontaktit seksual, është e mundur që bakteret të transferohen në penis dhe të shkaktojnë inflamacion të glass.

Balaniti i shkaktuar nga kërpudhat e majave njihet edhe si balanitis candidomycetica. Ashtu si infeksionet bakteriale, infeksionet fungale janë ose të lokalizuara ose sistemike (d.m.th. prekin edhe pjesën tjetër të trupit).

Një tjetër infeksion mykotik, përkatësisht me Malassezia furfur, është i ashtuquajturi pityriasis versicolor. Kjo formë e mykut të lëkurës është relativisht e rrallë në Evropë, por e zakonshme në rajonet tropikale. Ajo prek veçanërisht shpinën, shpatullat, qafën dhe gjoksin, ndonjëherë edhe pjesë të tjera të trupit si penisin. Ky infeksion fungal karakterizohet nga ndryshime të theksuara, kafe dhe me luspa.

Infeksione të tjera fungale prekin penisin edhe më rrallë. Këto janë kryesisht kërpudha që vendosen në ijë dhe përhapen vazhdimisht në penis me kalimin e kohës.

Glans penisi gjithashtu inflamohet më shpesh në lidhje me sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Infeksionet me viruset herpes dhe papillomaviruset e njeriut (HPV) - veçanërisht tipet 6 dhe 11 - janë veçanërisht të dukshme këtu. HPV në veçanti çon në balanit të zgjatur, i cili nuk është i lehtë për t'u kapërcyer.

Shkaktarë të tjerë të mundshëm janë trikomonadat, gonokokët (agjent shkaktar i gonorresë/gonoresë), Treponema pallidum (agjent shkaktar i sifilisit) dhe Haemophilus ducreyi (agjent shkaktar i ulcus molle).

Balaniti në kuadrin e sëmundjeve të tjera

Sëmundje të ndryshme të lëkurës nxisin zhvillimin e balanitit apo edhe e nxisin atë. Këto përfshijnë dermatitin seborrhoeic, psoriasis dhe sëmundjen autoimune pemphigus vulgaris.

Si pjesë e artritit reaktiv ose post-infektiv (dikur sëmundja e Reiter), një inflamacion joinfektiv, rreth një e katërta e të prekurve zhvillojnë balanit. Kjo sëmundje karakterizohet nga tre simptomat e inflamacionit të kyçeve, uretritit dhe konjuktivitit. Zakonisht ndodh një deri në katër javë pas një infeksioni të traktit urinar ose gastrointestinal dhe njihet edhe si balanitis circinata.

Balanitis plasmacellularis zoon shfaqet te meshkujt e moshuar mbi 60 vjeç. Shkaku i kësaj forme të inflamacionit të lisit është i paqartë. Ajo çon në gjakderdhje të vogël dhe depozitime të hemosiderinës, një proteinë ruajtëse e hekurit. Përveç kësaj, qelizat imune depërtojnë indin e glass.

Në raste të rralla, inflamacioni i kordave të indit lidhës çon në vdekjen e indit dhe në këtë mënyrë shkakton një balanitis gangrenoza të rrezikshme. Kjo kërkon trajtim të menjëhershëm.

Balaniti në kuadrin e trajtimit të kancerit

Faktorët e rrezikut për balanitin

Faktori kryesor i rrezikut për balanitis është higjiena e pamjaftueshme intime. Është e rëndësishme të lani penisin dhe veçanërisht glasin çdo ditë me ujë të ngrohtë dhe të hiqni smegmën. Mospastrimi, por edhe pastrimi tepër agresiv, nxit zhvillimin e balanitit.

Një lafshë e ngjeshur që është e vështirë ose e pamundur të tërhiqet (fimoza) gjithashtu nxit inflamacionin e glansit, pasi kjo e bën më të lehtë që patogjenët të ngjiten në glans dhe të përhapen. Për këtë arsye, synetia duket se redukton ndjeshëm rrezikun e balanitit.

Statistikisht, njerëzit me sëmundje të caktuara kanë më shumë gjasa të kenë balanit sesa njerëzit e shëndetshëm. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit me diabet mellitus. Sheqeri në urinën e diabetikëve me sa duket nxit zhvillimin e balanitit. Pacientët me diabet shpesh kanë një infeksion mykotik si shkaktar i balanitit.

Obeziteti i rëndë dhe sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve Sëmundja e Crohn dhe koliti ulceroz konsiderohen gjithashtu si faktorë rreziku për inflamacionin e lisit.

Trajtimi i balanitit

Për të trajtuar vetë balanitin, larja e përditshme e zonës gjenitale me ujë të ngrohtë është po aq e rëndësishme sa tharja e mirë. Banjat Sitz janë një ilaç i mirë në shtëpi për të mbështetur terapinë.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore dhe nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Trajtimi i balanitit lokal

Në rastin e inflamacionit infektiv të lisit, zakonisht mjafton trajtimi i balanitit lokal (të jashtëm). Një pomadë që përmban antibiotikun metronidazol zakonisht përshkruhet kundër baktereve. Ka një spektër shumë të gjerë veprimi. Kotrimazoli, i cili është efektiv kundër një sërë kërpudhash, zakonisht përdoret për të trajtuar kërpudhat (p.sh. balanitis candida). Kjo zakonisht është e mjaftueshme për të mposhtur infeksionin.

Nëse nuk vërehet sukses pas katër javësh të terapisë antifungale, këshillohet që të rishikohet diagnoza. Në rastin e balanitit të një shkaku joinfektiv, zakonisht provohet fillimisht terapia lokale me pomadë kortizonike. Kortizoni glukokortikoid redukton inflamacionin dhe kështu zakonisht përmirëson ndjeshëm simptomat. Megjithatë, duhet theksuar se simptomat e kancerit (fazat parakanceroze) gjithashtu mund të përmirësohen nën terapinë me kortizon dhe më pas të përsëriten pasi të ndërpritet pomada.

Terapia e balanitit me tableta

Në situata të caktuara, ilaçi duhet të merret në formë tabletash. Kjo vlen, për shembull, për diabetin mellitus, alkoolizmin e rëndë, kimioterapinë, SIDA-n dhe përdorimin e zgjatur të kortizonit. Në këto raste, ekziston gjithashtu një rrezik i shtuar i përsëritjes së infeksionit.

Kirurgji

Në rastin e balanitit të përsëritur dhe të shtrëngimit të lafshës, mjeku mund të sugjerojë rrethprerjen si një opsion trajtimi. Kjo përfshin heqjen kirurgjikale të lafshës së penisit. Burrat e rrethprerë zakonisht janë më pak të ndjeshëm ndaj infeksioneve. Ndërhyrja kirurgjikale kryhet shpesh për të parandaluar ngushtimin e uretrës, veçanërisht në rastet e sklerozës së likenit.

Terapia e balanitit për fëmijët

Ka rekomandime të veçanta trajtimi për fëmijët që duhen ndjekur. Prindërit ose vetë fëmija duhet të kryejnë vazhdimisht higjienën e përditshme intime me lafshën e tërhequr. Pas konsultimit me pediatrin, ai ose ajo do të përshkruajë një pomadë të përshtatshme nëse është e nevojshme.

Nëse lafsha është e shtrënguar, ajo duhet të shtyhet mbrapa, nëse ka, vetëm në konsultim me mjekun mjekues. Kjo shpesh është shumë e dhimbshme dhe e pakëndshme. Për këtë arsye, rast pas rasti merret parasysh përdorimi i anestezisë lokale me pomadë ose administrimi i qetësuesve (mundësisht edhe lokal).

Simptoma kryesore e balanitit është një gyp pak a shumë i skuqur dhe i përflakur me dhimbje. Megjithatë, zakonisht janë vetëm shtresat e sipërme të lëkurës që janë të përflakur dhe jo indi i thellë erektil i glansit. Të prekurit shpesh raportojnë skuqje (të tilla si pika të kuqe ose njolla) dhe ndryshime të paqarta në glans. Një tjetër simptomë e përmendur shpesh është djegia ose kruajtja e palcës.

Përveç skuqjes së kuqe, meshkujt e prekur zakonisht vuajnë edhe nga rrjedhjet nga penisi. Ky shkarkim mund të jetë me ngjyra të ndryshme dhe me erë të keqe. Konsistenca është shpesh purulente. Tërheqja e lafshës është zakonisht e vështirë dhe e dhimbshme.

Megjithatë, kjo ndodh edhe kur glasi fryhet (edemë). Kjo e bën urinimin të vështirë dhe të dhimbshëm. Në raste të rënda, kjo ndonjëherë ndërhyn në kontrollin e rrjedhës së urinës. Ndonjëherë balaniti shoqërohet edhe me impotencë, qoftë edhe të përkohshme.

Të dhëna për shkakun e balanitit

Përveç kësaj, ka një sërë shenjash të balanitit që tashmë ofrojnë indikacione për një shkaktar të mundshëm. Disa janë renditur këtu si shembuj:

 • Kur infektohen me virusin herpes, formohen një numër i madh flluskash të grupuara. Infeksioni zakonisht shoqërohet me ethe dhe ënjtje të nyjeve limfatike inguinale.
 • Një infeksion me papillomavirusin njerëzor (HPV) shkakton kondiloma. Këto janë rritje të ngjashme me lulelakrën që gjenden shpesh në bazën e glass.
 • Infeksioni i sifilizit çon në një ulçerë të dhimbshme me një skaj të fortë.
 • Skuqja e ngritur ose zbardhja e ngjyrës me kruajtje janë tregues të një infeksioni mykotik.
 • Balaniti në kontekstin e artritit reaktiv ose post-infektiv karakterizohet nga skuqje me kufi të bardhë dhe dëmtim të lëkurës në glans.
 • Balanitis plasmacellularis zoon është një inflamacion kronik i glansit me një shkak të panjohur. Karakterizohet nga zona të lëmuara, të ngjashme me llak dhe në kafe të kuqërremtë.

Sa zgjat balaniti?

Balaniti i patrajtuar ndonjëherë ngjitet përgjatë traktit urinar. Pasojat e mundshme janë një infeksion i traktit urinar, inflamacion i fshikëzës ose prostatës. Infeksionet e traktit urinar janë të rralla tek meshkujt dhe duhet të trajtohen në mënyrë më të vazhdueshme sesa te femrat.

Nëse balaniti nuk përmirësohet - pavarësisht nga trajtimi i duhur - kjo potencialisht tregon një proces malinj. Në këtë rast, duhet të bëhet një biopsi. Në shumicën e rasteve, ky është pararendës i një kanceri (erythroplasia Queyrat), i cili në disa raste zhvillohet në një karcinoma.

Në pacientët me një sistem imunitar të dobësuar, balaniti infektiv duhet të monitorohet veçanërisht nga afër. Nga njëra anë, është e lehtë që infeksioni të përhapet dhe të prekë pjesë të tjera të trupit. Nga ana tjetër, balaniti mund të jetë shenja e parë e një infeksioni ekzistues në trup.

Përveç kësaj, infeksionet në sistemet e dobësuara imunitare shpesh marrin një rrjedhë shumë më të rëndë sesa te njerëzit e shëndetshëm dhe ekziston rreziku i dëmtimit të rëndë të lëkurës me gjakderdhje. Prandaj, balaniti i vazhdueshëm fungal çon në inflamacion të dhimbshëm të enëve të gjakut në disa pacientë me imunitet të kompromentuar.

Në raste të rralla, balaniti rezulton në një ngushtim të lafshës (fimozë).

Çfarë është balaniti?

Balaniti është më i zakonshëm tek meshkujt e parrethprerë dhe ndodh pothuajse njëlloj shpesh në të gjitha grupmoshat, duke përfshirë foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Megjithatë, frekuenca e shkaqeve të ndryshme të inflamacionit të glass ndryshon në varësi të moshës.

Në përgjithësi, vlerësohet se nga tre deri në njëmbëdhjetë për qind e të gjithë meshkujve vuajnë nga balaniti çdo vit. Megjithatë, shumica e studimeve mbi inflamacionin e glass kanë ekzaminuar vetëm fëmijët dhe burrat seksualisht aktivë.

Balanitis: ekzaminimet dhe diagnoza

Cilin mjek duhet të shihni nëse keni balanitis? Burrat e rritur duhet të vizitojnë një urolog nëse dyshojnë për inflamacion të gllakës. Hapi i parë në diagnostikimin e balanitit është një diskutim i detajuar me pacientin për të marrë një histori mjekësore. Mjeku do të bëjë pyetje të tilla si

 • Sa intensivisht e praktikoni higjienën intime?
 • A keni vënë re ndonjë ndryshim në glans ose penis?
 • A vuani nga dhimbja ose kruajtja në ose rreth glass?
 • Keni probleme me urinimin apo marrëdhëniet seksuale?
 • A keni ndonjë sëmundje të njohur të lëkurës ose sëmundje të tjera?

Siç përshkruhet në seksionin e simptomave, shumë shkaqe të balanitit mund të identifikohen nga ndryshimet tipike, të dukshme në penisin e glansit, të tilla si flluska të grupuara në rastin e një infeksioni herpes.

Nëse dyshohet për një inflamacion infektiv të penisit të penisit, megjithatë duhet të merret një njollë nga glansi i penisit dhe nga hyrja e uretrës për të përcaktuar patogjenin. Kjo shtupë ekzaminohet nën një mikroskop. Në disa raste, bakteret ose kërpudhat e ndryshme identifikohen me ndihmën e njollave të veçanta. Nëse mjeku përdor një kulturë për të rritur patogjenët ekzistues, ata mund të identifikohen edhe më mirë.

Në raste shumë të rralla, veçanërisht me disa lloje të kërpudhave, gjaku i pacientëve me balanit ekzaminohet për patogjenin ose antitrupat kundër patogjenit. Megjithatë, testi i gjakut zakonisht rezervohet për raste të paqarta dhe të rënda.

Një mostër e vogël indi (biopsi) merret parasysh në rastin e balanitit të paqartë dhe të komplikuar. Megjithatë, në rastin e balanitit infektiv, rezultatet e një biopsie janë zakonisht jo specifike. Në raste të pasigurta, një biopsi përdoret kryesisht për të hetuar dyshimin për një tumor ose sëmundje të lëkurës.

Nëse ka probleme me urinimin, mjeku do të ekzaminojë hapjen e uretrës për shenja inflamacioni. Ai do të pyesë pacientin nëse lafsha “fryhet” gjatë urinimit. Nëse ka dëshmi të përfshirjes së traktit urinar, mjeku do të kryejë një ekzaminim me ultratinguj të fshikëzës për të përcaktuar nëse ka ndonjë pengesë në rrjedhën e urinës.

Është e mundur që balaniti të shkaktohet nga disa shkaqe në të njëjtën kohë. Kjo do të thotë se hetimi i mëtejshëm mund të jetë i nevojshëm edhe pasi të jetë identifikuar një shkak i supozuar. Për shembull, nuk ka gjasa që të ketë një infeksion tjetër përveç një lyth të shkaktuar nga papillomavirusi njerëzor.

Shenjat paralajmëruese të një ecurie të ndërlikuar të balanitit janë

 • Shenjat e helmimit të gjakut (sepsë)
 • Diabeti mellitus i kontrolluar keq
 • Pamundësia për të tërhequr lafshën
 • Bllokime gjatë urinimit

Balanitis: parandalimi

Balaniti shpesh shkaktohet nga higjiena intime tepër agresive ose joadekuate. Prandaj, higjiena e duhur intime është e rëndësishme për të reduktuar rrezikun e balanitit. Disa faktorë rreziku si sëmundja kronike inflamatore e zorrëve nuk mund të parandalohen. Megjithatë, është e mundur të parandalohen infeksionet në zonën gjenitale që rrisin rrezikun e balanitit.