Banjë e ftohtë

Prezantimi

Një banjë e ftohtë është një banjë që është krijuar për të përmbajtur dhe lehtësuar simptomat e ftohjeve. Particularlyshtë veçanërisht e efektshme nëse bëni një banjë të ftohtë në fillim të të ftohtit. Në këtë mënyrë, simptomat mund të ndalen para se të fillojnë. Banjat e ftohta mund të jenë një banjë e pastër në ujë, por shtimi i vajrave thelbësorë është gjithashtu i mundur. Këto supozohet të kenë një efekt shtesë ekspektorant dhe anti-inflamator dhe kështu të forcojnë funksionin e banjës së ftohtë.

Kur është e dobishme një banjë e ftohtë?

Një banjë e ftohtë duhet të përdoret veçanërisht kur i ftohti sapo ka filluar. Një gudulisje hundë ose grykja e fytit mund të jetë shenja e parë. Dush i ftohtë mund të jetë gjithashtu efektiv për dhimbje koke dhe këmbët e ftohta.

Ngrohtësia e banjës forcon mbrojtjen e trupit dhe kështu mbështet Sistemi imunitar në luftën e saj kundër patogjenëve të mundshëm. Vajrat thelbësorë të shtuar mund të zhvillojnë gjithashtu efektin e tyre kundër germs. Ato gjithashtu lehtësojnë simptomat fillestare.

Duke kontribuar në zgjidhjen e mukusit, për shembull, vajrat esencialë privojnë patogjenët e tokës së tyre të shumimit dhe kështu mund të lehtësojnë i ftohte i zakonshem. Banja e ngrohtë e ftohtë mund ta vendosë trupin në një artificial ethe për një kohë të shkurtër, ndërsa temperatura e trupit rritet përmes banjës. Kjo pjesërisht vret bakteret dhe viruset në mënyrë që ato të mos mund të dëmtojnë më trupin.

Ata që tashmë vuajnë nga një ftohje e vërtetë mund të përdorin gjithashtu banjot e pjesshme. Këto zakonisht janë të kufizuara në një ose dy pjesë të trupit, të tilla si të dy krahët, dhe përdoren më shumë për të çlodhje. Për shkak të sipërfaqes së vogël të trupit të prekur, megjithatë, ato nuk kanë një ndikim kaq të madh në sistemi kardiovaskular dhe për këtë arsye jo vetëm që mund të merren në fazat e hershme të të ftohtit.

Kur nuk duhet të bëjë një banjë të ftohtë?

Një banjë e ftohtë nuk duhet të përdoret për simptoma të rënda të ftohjes. Ethe është një shenjë e qartë se banja do të mbivlerësonte trupin. Duhet të keni kujdes edhe me banjën e ftohtë nëse keni ftohje ose kollë.

A grip me gjymtyrë të dhimbshme është gjithashtu një situatë në të cilën nuk duhet të bëhet një banjë e ftohtë. Sidomos ftohjet dhe grip dobësojnë qarkullimin. Sidoqoftë, banjë e ngrohtë e ftohtë duhet të marrë vërtet gjak qarkullimi shkon.

Kjo është mjaft joproduktive për një qarkullim tashmë të dobësuar dhe rrit më tej ndjenjën e sëmundjes. Në thelb, edhe njerëzit me një të dobët zemër nuk duhet të bëjë banjë të ftohtë. Plagët e hapura, veçanërisht nëse shërohen dobët për shkak të sëmundjes vaskulare ose diabet (diabeti), janë gjithashtu kundërindikacion për banjot e ftohta.

Në mënyrë të ngjashme, një banjë e ftohtë nuk duhet të merret në rast të pamjaftueshmërisë venoze dhe venat me variçe. Disa njerëz janë gjithashtu alergjikë ndaj disa vajrave thelbësorë. Si rregull, një banjë e ftohtë ende mund të merret, por vaji thelbësor i përdorur duhet të zgjidhet me kujdes ose duhet të shmanget plotësisht.