Peroksidi i benzoilit: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon peroksidi i benzoilit

Peroksidi i benzoilit është një i ashtuquajtur peroksid lipofilik (i tretshëm në yndyrë). Për shkak të lipossolubitetit të tij, përbërësi aktiv absorbohet lehtësisht në lëkurë, ku çliron radikalet reaktive të oksigjenit. Këto japin efekte antimikrobiale, anti-inflamatore, komedolitike (për tretjen e pikave të zeza) dhe keratolitike (eksfoluese).

Një predispozicion për këtë mund të çojë në rritjen e formimit të pikave të zeza (komedone), veçanërisht gjatë pubertetit. Për shkak të luhatjeve hormonale, lëkura është veçanërisht e ndjeshme ndaj disa hormoneve seksuale.

Kjo çon në rritjen e prodhimit të sebumit dhe djersës, e cila bllokon poret. Kolonizimi me baktere dhe procese të lehta inflamatore rezultojnë në formimin e pustulave dhe papulave, të cilat duhet të trajtohen me ilaçe për të parandaluar shfaqjen e cikatriceve më vonë.

Peroksidi i benzoilit shpërbëhet shpejt në oksigjen pas aplikimit në lëkurë. Rritja e sasisë së oksigjenit në shtresat e sipërme të lëkurës siguron që numri i baktereve të reduktohet duke prishur metabolizmin bakterial.

Fillimisht, shpesh vërehet një reaksion inflamator i rënduar (i ashtuquajturi "lulëzim" i akneve). Megjithatë, kjo pasohet nga e ashtuquajtura "komedolizë" - pikat e zeza shkëputen nga lëkura dhe çehrja përmirësohet ndjeshëm.

Kur aplikohet në lëkurë, përbërësi aktiv praktikisht nuk absorbohet në gjak, pasi shndërrohet menjëherë në oksigjen nga ndikimi i dritës.

Kur përdoret peroksidi i benzoilit?

Peroksidi i benzoilit përdoret për lloje të ndryshme të akneve. Në përqendrime më të ulëta, produktet me peroksid benzoil përdoren në fytyrë, në përqendrime më të larta në shpinë dhe gjoks.

Si përdoret peroksidi i benzoilit

Peroksidi i benzoilit zakonisht aplikohet në zonat e prekura të lëkurës një ose dy herë në ditë në formën e kremrave, xhelit ose pomadave. Kohëzgjatja e aplikimit varion nga disa javë në muaj. Përqendrimi i përbërësit aktiv në pomada mund të rregullohet në varësi të tolerancës dhe efektivitetit. Përqendrimet midis tre dhe dhjetë përqind janë të zakonshme.

Peroksidi i benzoilit shpesh kombinohet me përbërës të tjerë aktivë. Një kombinim i dobishëm është, për shembull, me agjentë kundër sëmundjeve mykotike, të cilat mund të ndodhin paralelisht me kolonizimin bakterial.

Cilat janë efektet anësore të peroksidit të benzoilit?

Gjatë aplikimit, duhet të merret parasysh ndjeshmëria e shtuar e lëkurës ndaj dritës UV (p.sh. rrezet e diellit).

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni peroksid benzoil?

Asnjë agjent tjetër irritues nuk duhet të përdoret në lëkurë gjatë trajtimit me peroksid benzoil. Ekspertët rekomandojnë gjithashtu shmangien e banjove të shumta të diellit.

contraindications

Kremi me peroksid benzoil, pomada etj. nuk duhet të aplikohen në mukoza, plagë të hapura ose në sy. Nëse zona të tilla bien aksidentalisht në kontakt me përbërësin aktiv, ato duhet të shpëlahen menjëherë me shumë ujë.

Ndërveprimet

Nuk dihen ndërveprime me medikamente të tjera.

Kufizimi i moshës

Aknet shfaqen më herët me fillimin e pubertetit. Prandaj, shumë preparate që përmbajnë peroksid benzoil miratohen për përdorim nga mosha dymbëdhjetë vjeç.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Nuk ka shqetësime për sigurinë në lidhje me efektet e peroksidit të benzoilit të aplikuar lokalisht në fetus. Për shkak të mungesës së të dhënave, mjeku gjithmonë do të peshojë përfitimet e trajtimit kundrejt rreziqeve të mundshme përpara përdorimit të ilaçeve me peroksid benzoil gjatë shtatzënisë ose ushqyerjes me gji.

Si të merrni ilaçe me peroksid benzoil

Sa kohë ka qenë i njohur peroksidi i benzoilit?

Peroksidi i benzoilit është njohur si një trajtim për aknet për një kohë relativisht të gjatë. Si produkt i konvertimit të acidit benzoik, efekti i tij dezinfektues u zbulua herët.

Fakte të tjera interesante rreth peroksidit të benzoilit

Kur përdorni peroksid benzoil, kontakti me rrobat me ngjyrë duhet të shmanget pasi përbërësi aktiv mund t'i zbardh ato. Peroksidi i benzoilit gjithashtu mund të ketë një efekt të ngjashëm zbardhues për flokët e errët.

Përveç trajtimit me peroksid benzoil, aknet duhet të trajtohen me kujdesin e duhur të lëkurës. Tharja e lëkurës është e dëshirueshme gjatë trajtimit dhe nuk duhet të kompensohet me pomada ose kremra të yndyrshëm.

Kremrat me përmbajtje të lartë uji janë të përshtatshëm për kujdesin e lëkurës. Pastrimi duhet të kryhet me ujë dhe sapunë të butë. Është gjithashtu më mirë të përdorni tonik të veçantë të fytyrës që largojnë mbetjet e gëlqeres që mund të grumbullohen në lëkurë si një vello.