Bevacizumab: Efektet, fushat e aplikimit, efektet anësore

Si funksionon bevacizumab

Bevacizumab është një antitrup monoklonal që synon VEGF (faktori i rritjes endoteliale vaskulare). Në këtë mënyrë parandalohet ndërveprimi i tij me vendin e lidhjes (receptorin). Si rezultat, formimi i enëve të reja të gjakut (angiogjeneza) pengohet, duke ngadalësuar rritjen e tumorit.

Ndërsa qelizat normale (të shëndetshme) përfundimisht humbasin aftësinë e tyre për t'u ndarë, ky nuk është rasti me qelizat e kancerit. Qelizat e tumorit janë "të pavdekshme", që do të thotë se ato mund të ndahen përsëri dhe përsëri.

Për rritje, çdo tumor kërkon furnizimin e tij me gjak, pasi ai ka nevojë për një sasi veçanërisht të madhe të lëndëve ushqyese dhe oksigjenit - të transportuar nga gjaku - për përhapjen e shpejtë të indeve. Për këtë qëllim, ai prodhon në mënyrë të pavarur sasi të mëdha të substancës transmetuese VEGF, e cila, pasi lidhet me receptorin e saj, nxit formimin lokal të enëve të gjakut.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Bevacizumab administrohet drejtpërdrejt në qarkullimin e gjakut me anë të një infuzioni. Substanca aktive më pas shpërndahet me shpejtësi në të gjithë trupin. Për shkak se bevacizumab ka një strukturë proteinike, ajo mund të shpërbëhet ngadalë kudo në trup. Pas rreth 18 deri në 20 ditë, sasia e antitrupave është ulur përgjysmë.

Kur përdoret bevacizumab?

Fushat e aplikimit (indikacionet) për bevacizumab përfshijnë një shumëllojshmëri të gjerë të llojeve të tumoreve malinje, duke përfshirë:

  • Kanceri i gjirit (karcinoma e qumështit)
  • Kanceri i mushkërive (karcinoma bronkiale)
  • Kanceri i veshkave (karcinoma e qelizave renale)
  • Kanceri i qafës së mitrës (karcinoma e qafës së mitrës)

Jashtë indikacioneve të miratuara - dmth në "përdorim jashtë etiketës" - bevacizumab jepet për degjenerimin makular të lagësht të lidhur me moshën. Për këtë qëllim, substanca aktive injektohet në mënyrë intravitreale (drejtpërsëdrejti në trupin qelqor të syrit).

Si përdoret bevacizumab

Në varësi të tolerancës, infuzioni i parë zgjat afërsisht 90 minuta. Nëse tolerohet mirë, koha e infuzionit mund të shkurtohet deri në 30 minuta.

Bevacizumab zakonisht kombinohet me barna të tjera kundër kancerit: Bevacizumab siguron që rritja e tumorit të pengohet. Droga të tjera më pas ndihmojnë që tumori të vdesë. Kjo krijon një kombinim shumë të ndjeshëm dhe efektiv në terapinë e kancerit.

Cilat janë efektet anësore të bevacizumabit?

Ndryshe nga shumë barna të tjera të kancerit, tolerueshmëria e bevacizumabit mund të klasifikohet si e mirë.

Shpesh, dmth në një deri në dhjetë përqind të atyre që trajtohen, bevacizumab shkakton efekte anësore në formën e dhimbjes në vendin e infuzionit, lodhje, dobësi, diarre, dhimbje barku dhe reaksione alergjike.

Më rrallë, shfaqen gjakderdhje gastrointestinale, mpiksje gjaku, hipertension, kapsllëk dhe ndryshime të lëkurës.

contraindications

Bevacizumab nuk duhet të përdoret në:

  • Hipersensitiviteti ndaj përbërësit aktiv ose ndonjë prej përbërësve të tjerë të ilaçit.
  • Hipersensitiviteti ndaj produkteve qelizore CHO (vezore brejtësi kinez) (qelizat CHO përdoren për të prodhuar bevacizumab)
  • Shtatzënia

ndërveprime të drogës

Kur bevacizumab administrohet së bashku me disa ilaçe antikancerogjene (përbërjet e platinit, taksane), infeksionet dhe disa ndryshime në numërimin e gjakut (neutropenia) janë më të zakonshme.

Nuk ka asnjë provë që bevacizumab dëmton reagimin.

Kufizimi i moshës

Ekzistojnë të dhëna të kufizuara për përdorimin e bevacizumabit tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç. Prandaj, te pacientët e kësaj grupmoshe, përfitimi i trajtimit duhet të peshohet me rrezikun individual nga mjeku kurues në çdo rast.

Shtatzënia dhe laktacioni

Përbërësi aktiv mund të kalojë potencialisht në qumështin e gjirit (siç munden edhe antitrupat natyralë nga nëna). Prandaj, gratë duhet të ndalojnë ushqyerjen me gji kur trajtohen me bevacizumab dhe të përmbahen nga ushqyerja me gji deri në gjashtë muaj pas trajtimit.

Si të merrni ilaçe me bevacizumab

Bevacizumab mund të administrohet vetëm nga profesionistë të kujdesit shëndetësor. Si rregull, infuzionet i dorëzohen direkt mjekut, në mënyrë që pacientët të mos kenë nevojë të porosisin ose marrin vetë ilaçin në farmaci.

Sa kohë ka qenë i njohur bevacizumab?

Ndërkohë, patenta për bevacizumab ka skaduar dhe biosimilarët e parë (produktet kopjuese) tashmë janë nxjerrë.