Acidi biliar: Kuptimi i vlerës laboratorike

Çfarë janë acidet biliare?

Acidi biliar formohet nga kolesteroli dhe është një përbërës i biliare. Është i domosdoshëm për tretjen e yndyrës. Acidet biliare më të rëndësishme janë acidi kolik dhe acidi kenodezoksikolik. Çdo ditë, qelizat e mëlçisë lëshojnë 800 deri në 1000 mililitra të këtij lëngu, i cili rrjedh përmes kanaleve biliare në duoden. Atje, acidet biliare mbështesin tretjen e yndyrës. Nëse zorra nuk ka nevojë për biliare, ajo ruhet në fshikëzën e tëmthit.

Sasia totale e acideve biliare në trup është rreth katër gram. Çdo ditë, rreth 0.5 gram ekskretohen në jashtëqitje dhe zëvendësohen nga mëlçia me acide të reja biliare.

Kur përcaktohet përqendrimi i acidit biliar në gjak?

Përqendrimi i acidit biliar përcaktohet në sëmundjet e mëlçisë dhe zorrëve. Mund të matet në serumin e gjakut.

Acidi biliar - vlerat e gjakut

Çfarë përqendrimi i acidit biliar në gjak konsiderohet "normal" varet nga mosha:

moshë

deri në 4 javë

<29 μmol / l

5 javë deri në 1 vit

<9 μmol / l

nga 2 vjet

<6 μmol / l

Kur ulet niveli i acidit biliar?

Në disa sëmundje, rritja e acideve biliare mund të humbet nga trupi nëpërmjet jashtëqitjes. Në "sindromën e humbjes së acidit biliar", zorra është e dëmtuar dhe nuk mund të rithithë acidin biliar. Kjo ndodh, për shembull, në sëmundjen e Crohn dhe pas heqjes kirurgjikale të zorrës së hollë.

Kur rritet niveli i acidit biliar?

  • pezmatimi i mëlçisë
  • dëmtim të mëlçisë
  • kongjestion i lëngjeve biliare në kanalet biliare (kanalet biliare, fshikëza e tëmthit)

Ndryshim i niveleve të acidit biliar në gjak: Çfarë duhet të bëni?

Natyra e simptomave tashmë mund të japë të dhëna për shkakun e tyre. Për një sqarim më të saktë të niveleve të rritura ose të ulura të acidit biliar, mjeku do të kryejë ekzaminime të mëtejshme. Në shumicën e rasteve, vlerat e mëlçisë përcaktohen përveç përqendrimit të acidit biliar.