Gjethet e thuprës për sëmundjet e traktit urinar

Çfarë efekti kanë gjethet e thuprës?

Gjethet e thuprës (Betulae folium) kanë një efekt diuretik. Prandaj, si ilaç tradicional bimor, ato përdoren më së shumti në formën e çajit për terapi shpëlarëse në sëmundjet bakteriale dhe inflamatore të traktit urinar kullues dhe zhavorrit të veshkave. Ato gjithashtu mund të mbështesin trajtimin e ankesave reumatike ose përdhes.

Megjithatë, ka pak studime klinike që sugjerojnë një efekt të dobishëm të çajit të gjetheve të thuprës për infeksionet e traktit urinar. Të dhënat janë shumë të kufizuara për të shërbyer si provë shkencore. Përkundrazi, rekomandimet rrjedhin nga përdorimi shumëvjeçar.

Lëvorja e thuprës (Betulae cortex) mund të ndihmojë me plagët sipërfaqësore të lëkurës si djegiet.

Për efektin e gjetheve dhe lëvores së thuprës, përbërësit flavonoidë, acidet karboksilike fenolike, esteret e triterpenit (si betulina, acidi betulinik), taninet dhe vaji esencial janë shumë të rëndësishëm. Betulin është më i përqendruar në lëvore sesa në gjethe.

Nuk dihet që gjethet e thuprës ndihmojnë për të humbur peshë.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufizimet e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Si përdoren gjethet e thuprës?

Pini një filxhan çaj të ngrohtë nga gjethet e thuprës disa herë në ditë për të trajtuar simptomat e traktit urinar ose veshkat. Doza maksimale ditore është dymbëdhjetë gram gjethe thupër.

Gjatë përgatitjes së çajit, mund të kombinoni gjethet e thuprës me bimë të tjera mjekësore ose të merrni një përzierje të gatshme në farmaci. Për shembull, çaji i fshikëzës përmban bimë medicinale si gjethet e thuprës, gjethet e manaferrës dhe barishte hithre.

Gjethet e thuprës janë gjithashtu të disponueshme në formën e çajrave dhe tabletave të tretshme të çastit, dhe si një ekstrakt alkoolik në lëngje dhe lëngje të freskëta të bimëve.

Lëvorja e thuprës përdoret vetëm nga jashtë. Një ekstrakt i thatë është i disponueshëm si xhel për aplikim në lëkurë, si për djegiet ose transplantet e lëkurës.

Shumë produkte kozmetike përmbajnë gjithashtu ekstrakte thupër. Për aplikimin e duhur, ju lutemi referojuni insertit të paketimit të bashkangjitur.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojnë gjethet e thuprës?

Kur gjethet e thuprës përdoren brenda, mund të shfaqen shqetësime të lehta gastrointestinale në raste të rralla.

Xheli me ekstrakt të lëvores së thuprës mund të shkaktojë efekte anësore si komplikime plage, dhimbje dhe kruajtje.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni gjethet e thuprës

Kushdo që vuan nga edema (mbajtja e ujit) si pasojë e aktivitetit të dëmtuar të zemrës ose veshkave duhet të përmbahet nga terapia e shpëlarjes me thupër. E njëjta gjë vlen edhe për infeksionet febrile të traktit urinar dhe prostatitin akut. Në këto raste, këshillohuni menjëherë me një mjek.

Gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji, si dhe për fëmijët nën moshën dymbëdhjetë vjeç, nuk ka ende gjetje të mjaftueshme për përdorimin e gjetheve dhe lëvores së thuprës. Në këto raste, është më mirë të përmbaheni nga përdorimi i tyre.

Si të merrni produktet e gjetheve të thuprës

Mund të mblidhni gjethet e thuprës për përgatitjen e një çaji nga maji deri në qershor dhe më pas t'i thani ato. Përndryshe, gjethet e thara të thuprës, si dhe ilaçe të gatshme dhe preparate kozmetike të bazuara në gjethet e thuprës dhe lëvoren e thuprës mund t'i merrni në farmacinë tuaj ose në barnatore të pajisura mirë.

Për përdorim të duhur, ju lutemi lexoni fletën e paketimit ose pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Cilat janë gjethet e thuprës?

Pemët e thuprës i përkasin familjes së thuprës (Betulaceae). Për preparate medicinale përdoret mështekna e varur (Betula pendula) dhe mështekna e kënetës (Betula pubescens).

Tipike për të gjitha thupërt është lëvorja e bardhë, e cila mund të hiqet horizontalisht e hollë si letër.

Mështekna e kënetës preferon vende më të lagështa në krahasim me thuprën e shpatit, dhe gjethet e saj janë më të vogla.

Emri i gjinisë Betula rrjedh nga fjala latine "bitum" (= katran dheu, asfalt): Galët bënin një lloj bitumi nga lëngu i thuprës (galike betu = rrëshirë, gomë, ngjitës).

Në mjekësinë popullore, gjethet e thuprës përdoren shpesh për “shërat e pranverës”, për pastrimin e gjakut dhe nga jashtë për rënien e flokëve dhe zbokthin.