Bisoprolol: Efektet, Përdorimi, Efektet anësore

Si funksionon bisoprololi

Bisoprololi është një ilaç nga grupi beta-bllokues. Duke bllokuar disa vende lidhëse për substancat e dërguara (receptorët beta), ul presionin e gjakut, zvogëlon rrahjet e zemrës (kronotropike negative), zvogëlon transmetimin e sinjaleve elektrike në zemër (dromotropike negative) dhe zvogëlon kontraktueshmërinë e zemrës (inotropike negative) .

Në këtë mënyrë, zemra lirohet nga ngarkesa e saj dhe përdor më pak oksigjen dhe energji. Kjo është e dobishme për njerëzit me sëmundje kardiovaskulare.

Veprim kardioselektive

Receptorët beta gjenden në inde dhe organe të ndryshme. Megjithatë, bisoprololi bllokon kryesisht receptorët beta në zemër (efekti kardioselektive).

Megjithatë, kur bisoprololi zë receptorët beta në zemër, substancat e dërguara nuk mund të ankorohen më dhe të ushtrojnë efektin e tyre. Kjo kursen të gjithë punën e zemrës dhe kështu lehtëson muskulin e zemrës.

Kur përdoret bisoprololi?

Përbërësi aktiv bisoprololi përdoret në sëmundjet kardiovaskulare. Këto përfshijnë, mbi të gjitha:

  • Presion i lartë i gjakut (hipertension arterial)
  • angina pectoris (shtrëngim i zemrës) në sëmundjet koronare të zemrës (CHD)
  • Palpitacionet e zemrës (takikardi, përfshirë aritmitë takikardike)
  • Dështimi kronik i zemrës (dështimi i zemrës)

Beta-bllokuesi përdoret gjithashtu në migrenë, hipertiroidizëm dhe parandalues ​​për gjakderdhjet nga variçet e ezofagut (përdorim jashtë etiketës).

Si përdoret bisoprololi

Bisoprololi është i disponueshëm si si një preparat ashtu edhe si një përgatitje e kombinuar me një diuretik (diuretik). Shumë pacientë të zemrës vuajnë nga mbajtja e ujit në trup (edema), e cila mund të nxirret jashtë me ndihmën e diuretikëve.

Mjeku përcakton dozën e beta-bllokuesit që është më e dobishme në çdo rast individual. Lloji dhe ashpërsia e sëmundjes janë faktorët kryesorë. Përdoret një dozë e ulët fillestare, e cila më pas rritet ngadalë deri në dozën e synuar të përcaktuar nga mjeku (“duke hyrë” në terapi).

Nëse do të ndërpritet përdorimi i bisoprololit, përbërësi aktiv duhet gjithashtu të reduktohet ngadalë nga mjeku (“përmbysja” e terapisë). Ndërprerja e menjëhershme mund të shkaktojë rritje të rrezikshme të presionit të gjakut ("efekti i rikthimit").

Cilat janë efektet anësore të bisoprololit?

Në raste të rralla, bisoprololi shkakton halucinacione, luhatje humori dhe disfunksion erektil. Në sëmundjet ekzistuese vaskulare, përdorimi i tij mund të shkaktojë mpirje dhe ndjenjë të ftohtësisë në krahë dhe këmbë. Në pacientët me diabet mellitus, ilaçi mund të maskojë hipogliceminë që ndodh.

Kur nuk duhet të merret bisoprololi?

contraindications

Bisoprololi është kundërindikuar në astmën e rëndë bronkiale, sëmundjen e rëndë obstruktive pulmonare (COPD), të gjitha format e ngadalta të aritmisë kardiake, presionin e ulët të gjakut, sëmundjet vaskulare të avancuara dhe hiperaciditetin (acidozë) të gjakut.

Ndërveprimet

Kujdes këshillohet edhe në kombinim me barna që ndikojnë gjithashtu në ritmin e zemrës dhe ritmin e zemrës. Këtu përfshihen antiaritmikët (p.sh. amiodaroni, flekainidi, propafenoni), glikozidet kardiake (p.sh. digoksina, dixhitoksina) dhe meflokuina (antimalarikët).

Ilaçet kundër dhimbjeve nga grupi i barnave anti-inflamatore jo-steroide (NSAID), simpatomimetikët (p.sh., izoprenalina, dobutamina) dhe rifampicina (një antibiotik) mund të dobësojnë efektin e bisoprololit.

Alkooli mund të rrisë efektin antihipertensiv të bisoprololit.

Kufizimi i moshës

Për shkak të mungesës së të dhënave, përdorimi i bisoprololit nuk rekomandohet tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç.

Shtatzënia dhe laktacioni

Nuk dihet nëse bisoprololi kalon në qumështin e gjirit. Në një raport rasti, bisoprololi nuk u zbulua në qumështin e gjirit gjatë përdorimit afatshkurtër. Nëse trajtimi me beta-bllokues është absolutisht i nevojshëm gjatë ushqyerjes me gji, metoprololi duhet të preferohet ende.

Si të merrni ilaçe me bisoprolol

Ilaçet që përmbajnë bisoprolol kërkojnë recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër dhe mund të merren në farmaci vetëm me paraqitjen e recetës së mjekut.

Fakte të tjera interesante rreth bisoprololit

Beta-bllokuesit si bisoprololi kanë një efekt qetësues në sistemin kardiovaskular, reduktojnë dridhjet e muskujve dhe ulin nervozizmin dhe ankthin. Për këtë arsye janë të ndaluar në sporte të caktuara dhe janë në listën e dopingut. Këto përfshijnë sportet e qitjes, shigjetat, golfin, bilardo, kërcimin me ski dhe gjuajtjen me hark.