Plagë nga pickimi: Ndihma e parë për lëndimet nga pickimi

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë duhet të bëni në rast të një kafshimi? Ndihma e parë: Pastroni, dezinfektoni, mbulojeni në mënyrë sterile, nëse është e nevojshme fashë me presion në rast gjakderdhjeje të madhe, imobilizoni pjesën e dëmtuar të trupit në rast kafshimi nga gjarpri. Merrni personin e prekur te mjeku ose telefononi ambulancën.
 • Rreziqet e plagëve nga pickimi: Infeksioni i plagës, dëmtimi i indeve (p.sh., te muskujt, nervat, tendinat, enët ose kockat); simptomat e helmimit (nëse kafshohen nga kafshë helmuese).
 • Kur të shihni një mjek? Në parim, çdo plagë kafshimi duhet të ekzaminohet nga një mjek dhe të trajtohet nëse është e nevojshme.

Kujdes.

 • Edhe plagët e kafshimit të lehta dhe në dukje të padëmshme mund të infektohen.
 • Në rastin më të keq, zhvillohet një helmim gjaku i rrezikshëm për jetën, tetanozi ose infeksioni i tërbimit!
 • Një plagë mund të infektohet edhe disa ditë pas kafshimit. Prandaj, vëzhgoni plagët e kafshimit për shenja inflamacioni (ënjtje, skuqje, hipertermi, etj.).

Plagë nga pickimi: çfarë të bëni?

 1. Dëmtime sipërfaqësore të lëkurës, plagë me gërvishtje, mundësisht mavijosje.
 2. Plagë më të thella të lëkurës deri në lëkurën e muskujve (fascia), në muskulaturë ose në strukturat e kërcit
 3. Plagë me vdekje të indeve (nekrozë) ose dëmtime të mëdha të indeve (defekt i substancës)

Megjithatë, është pothuajse e pamundur për njerëzit e thjeshtë të vlerësojnë siç duhet ashpërsinë e një dëmtimi nga pickimi. Prandaj, çdo plagë e pickimit duhet të konsiderohet si një urgjencë dhe të trajtohet nga një mjek. Së pari, megjithatë, ndihma e parë duhet të jepet për lëndimet e kafshimit:

 • Për plagët e kafshimit që nuk rrjedhin shumë gjak (si p.sh. ato nga qentë apo macet), pastroni plagën me ujë.
 • Më pas dezinfektojeni plagën (nëse disponohet një dezinfektues i përshtatshëm për plagët) dhe mbulojeni në mënyrë sterile.
 • Për plagët e kafshimit me gjakderdhje të madhe, duhet të aplikoni një fashë presioni.
 • Merrni shpejt pacientin te mjeku ose telefononi shërbimin e ambulancës.

Llojet e lëndimeve të kafshimit

Varësisht se cila kafshë kafshon, lëndimet nga kafshimi zakonisht kanë modele tipike lëndimi. Nga “kryesi” varet edhe sa i madh është rreziku i infektimit të plagës, për shembull.

Kafshimi i njeriut

Nëse një njeri kafshon, zakonisht mbetet një përshtypje në formë unaze me mavijosje dhe gërvishtje lëkure pikante. Ekziston një rrezik i konsiderueshëm infektimi! Një pickim i njeriut mund të transmetojë AIDS (HIV) ose viruse të hepatitit (B ose C).

Kafshimi i maces

Kafshimet e maceve janë gjithashtu shumë infektive. Për shembull, ato mund të shkaktojnë helmim të gjakut (sepsë) ose të transmetojnë tërbim. Një pickim i maces zakonisht lë plagë të thella, me pika, por ato vështirë se rrjedhin gjak. Lëndimet e indeve mund të shtrihen në kockë. Në rastin e kafshimit të maceve në dorë, tendinat dhe nyjet e gishtave shpesh preken.

Kafshimi i qenit

Qentë zakonisht kafshojnë një person në duar dhe parakrahë, dhe tek fëmijët e vegjël edhe në fytyrë. Këto janë shpesh çarje ose mavijosje me skaje të thyera. Për shkak se kafshët kanë dhëmbë të mprehtë dhe nofulla të fuqishme, lëndimet më të thella të muskujve, tendinave, enëve, nervave dhe/ose kockave nuk janë të rralla. Infeksionet e mundshme të plagëve pas kafshimit të qenit përfshijnë helmimin e gjakut dhe tërbimin.

Lexoni më shumë rreth kësaj teme në artikullin Kafshimi i Qenit.

Kafshimi i brejtësit

Brejtësit si minjtë, minjtë, derrat gini, ketrat ose lepujt zakonisht shkaktojnë vetëm plagë sipërfaqësore të kafshimit. Infeksioni i plagës është i rrallë këtu (p.sh. tërbimi, tularemia = murtaja e lepurit, ethet e kafshimit të minjve).

Kafshimi i kalit

Për shkak të dhëmbëve të sheshtë të kafshëve, këtu janë karakteristike lëndimet mavijosje (të dallueshme nga mavijosje, ndër të tjera).

Kafshimi i gjarprit

Lexoni më shumë rreth temës në artikullin Kafshimi i gjarprit.

Plagë nga pickimi: rreziqe

Rreziku më i madh me një plagë kafshimi është rreziku i lartë i infeksionit. Përveç kësaj, sulmuesi mund t'i ketë shkaktuar viktimës dëmtime të rënda të indeve. Kur kafshohet nga një gjarpër helmues, ekziston edhe rreziku i helmimit.

Plagë nga pickimi: Infeksion

Në rastin e kafshimit të maceve dhe njerëzve, shkalla e infeksionit është rreth 50 për qind, dhe disi më e ulët në rastin e kafshimit të qenit. Infeksione të tilla të plagëve e kanë origjinën nga mikrobet e shumta që përmban pështyma e kafshëve dhe e njerëzve, të cilat mund të hyjnë në plagë kur kafshojnë.

Rreziku i infektimit në plagët e kafshimit është gjithashtu i lartë sepse lëndimet shpesh nënvlerësohen dhe më pas nuk trajtohen profesionalisht. Rreziku është veçanërisht i lartë në rastin e plagëve shumë të thella dhe të kontaminuara dhe kur indet janë shkatërruar rëndë.

Dëmtimi i indit

Plagët e lehta të kafshimit shpesh dëmtojnë vetëm shtresën sipërfaqësore të lëkurës (epidermë). Në të kundërt, kafshimet më të thella mund të shkaktojnë dëme dukshëm më të rënda. Për shembull, lëkura mund të shkëputet nga indi poshtë (dermabrasion/dekollement). Nervat, enët e gjakut, tendinat, muskujt dhe/ose kockat gjithashtu lëndohen shpesh – ndonjëherë me pasoja përkatëse.

Në rastin e dëmtimit të nervit, për shembull, pacienti mund të mos jetë më në gjendje të perceptojë stimujt e temperaturës dhe prekjen në zonën e prekur të trupit (çrregullime të ndjeshmërisë). Kufizimet e lëvizjes janë gjithashtu të mundshme. Lëndimet vaskulare mund të shkaktojnë gjakderdhje në inde. Në rastin më të keq, një pjesë e trupit shkëputet plotësisht nga pickimi, për shembull dora ose veshi.

Helmimi nga pickimi i gjarprit

Lëndimet nga pickimi: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Me një plagë kafshimi duhet të shkoni gjithmonë te mjeku. Së pari, sepse vetëm ai mund të vlerësojë siç duhet shkallën e dëmtimit. Së dyti, sepse plagët e kafshimit mund të rezultojnë në infeksion të plagës. Nëse është e nevojshme ose e këshillueshme, mjeku mund t'i japë pacientit një vaksinë kundër tetanozit ose tërbimit menjëherë.

Plagë nga pickimi: Ekzaminime nga mjeku

Në bisedë me pacientin ose personat shoqërues, mjeku fillimisht do të përpiqet të bëjë një pamje të rrjedhës së lëndimit dhe vetë plagës së pickimit (anamnezë). Ai do të pyesë, për shembull, nëse kafsha është sjellë në mënyrë të dukshme (të dyshuar për tërbim) dhe - në rastin e kafshëve shtëpiake - nëse është vaksinuar kundër tërbimit. Mjeku duhet gjithashtu të informohet për çdo mangësi të njohur imunitare të pacientit (p.sh. diabeti ose terapia me kortizon), si dhe për marrjen e medikamenteve (siç janë holluesit e gjakut).

Nëse ekziston dyshimi se plaga e kafshimit është e lidhur me lëndime kockore, teknikat e imazhit do të sjellin qartësi (p.sh., x-ray).

Plagë nga pickimi: Trajtimi nga mjeku

Mjeku do të pastrojë plotësisht dhe do të shpëlajë plagët e lehta të kafshimit (përsëri). Më pas ai do t'i mbyllë ato me suva, kapëse ose qepje (kujdesi parësor i plagës).

Nga ana tjetër, plagët e thella dhe të infektuara zakonisht mbahen të hapura për një kohë dhe pastrohen disa herë përpara se të mbyllen (kujdesi dytësor i plagës). Kjo bëhet për të parandaluar infeksionin ose për të eliminuar së pari një infeksion ekzistues.

Nëse është e nevojshme, mjeku do të heqë indet e dëmtuara, të vdekura ose të infektuara nga zona e plagës përpara se të mbyllë plagën (debridement).

Në rastin e kafshimit të gjarprit, pacientët shpesh trajtohen si pacientë të shtruar. Pjesa e dëmtuar e trupit është e imobilizuar.

Parandalimi i plagëve të kafshimit

Lëndimet nga pickimi ndodhin shpesh. Kryesisht janë qentë që kafshojnë, më rrallë macet, kuajt, brejtësit apo njerëzit e tjerë. Sa i përket sulmuesve të kafshëve, ka disa gjëra që mund të bëni për të parandaluar plagët e pickimit:

 • Silluni në një mënyrë të qetë dhe mbrojtëse ndaj qenve, maceve dhe kafshëve të tjera, në vend se në një mënyrë kërcënuese ose agresive. Kjo vlen edhe kur kemi të bëjmë me kafshë shtëpiake paqësore.
 • Mësoni të interpretoni saktë sinjalet paralajmëruese nga kafshët.
 • Mos prekni një kafshë nëse ushqehet ose ka të vegjël.
 • Asnjëherë mos iu afroni një kafshe në heshtje dhe/ose nga pas. Mund të frikësohet dhe të kafshojë.
 • Shmangni lëvizjet e shpejta dhe zhurmat e forta pranë një kafshe.
 • Vishni këpucë të forta dhe pantallona të gjata kur ecni në një zonë me gjarpërinj. Gjithashtu, përdorni një shkop ecjeje - dridhjet kur godet në tokë do ta paralajmërojnë kafshën, kështu që zakonisht do të largohet.

Nëse i merrni me zemër këto masa, mund të zvogëloni rrezikun e kafshimit të kafshëve.