Vaji i qimnonit të zi: Si funksionon

Cilat janë efektet e vajit të qimnonit të zi?

Farat e qimnonit të zi (Nigella sativa) dhe vaji yndyror i nxjerrë prej tyre janë përdorur prej kohësh si një ilaç natyral në vende të ndryshme si India dhe Kina.

Përbërësit më të rëndësishëm aktivë në qimnonin e zi përfshijnë timokinonin dhe timohidrokinonin. E vërtetuar shkencërisht është, për shembull, efekti antibakterial dhe germicidal i timokinonit.

Efekte pozitive u shfaqën edhe në nivelet e sheqerit në gjak dhe kolesterolit. Vaji i qimnonit të zi mund të jetë gjithashtu i dobishëm për ankesat gastrointestinale si gastriti.

Në përgjithësi, studimet dhanë prova për efektet e mëposhtme të Nigella sativa:

 • anti-fungale, anti-bakteriale, anti-parazitare (antifungale, antibakteriale)
 • anti-inflamator
 • antioksidant (aftësia për të bërë përbërës të padëmshëm agresivë të oksigjenit që dëmtojnë qelizat)
 • efektive kundër qelizave kancerogjene (antikarcinogjene)
 • ulja e sheqerit në gjak (antidiabetik)
 • modulon sistemin imunitar
 • Mbrojtës për stomakun, veshkat dhe mëlçinë
 • mbrojtëse nervore
 • antispasmodic
 • uljen e presionit të gjakut
 • analgjezik
 • efektive kundër alergjive (antialergjike)

Për çfarë përdoret vaji i qimnonit të zi?

Për çfarë është i mirë vaji i qimnonit të zi? Efektet e hulumtuara janë shpjegime të mundshme për përdorimin tradicional të vajit të qimnonit të zi për trajtimin dhe parandalimin për shembull

 • Astmë
 • Hipertensionit
 • Diabet
 • Diarre
 • bronkit
 • Infeksionet
 • Dhimbje koke
 • Ethet Hay
 • Dhimbje prapa
 • Sëmundjet e lëkurës si neurodermatiti ose psoriasis
 • reumatizmi

Vaji i qimnonit të zi kundër kancerit?

Vaji i qimnonit të zi dhe flokët

Për shkak se ka veti antimikrobike dhe antioksidante, prodhuesit shpesh shtojnë vajin e farës së zezë në produktet e flokëve. Disa studime të vogla tregojnë se në fakt mund të rrisë rritjen e flokëve dhe të zvogëlojë humbjen e flokëve kur kombinohet me përbërës të tjerë. Megjithatë, këtu nevojiten më shumë kërkime për të bërë pretendime të besueshme.

A ndihmon vaji i farës së zezë në humbjen e peshës?

Vaji i qimnonit të zi dhe rriqrat

Ka debate nëse vaji i farës së zezë ndihmon kundër rriqrave. Tek qentë, ka prova që është efektive. Për ta bërë këtë, aplikoni 10 deri në 15 pika në leshin e qenit tuaj.

Tërheqje vaji me vaj qimnoni të zi

Vaji i qimnonit të zi është i përshtatshëm për tërheqjen e vajit për shkak të efektit të tij antibakterial. Metoda e shërimit Ayurvedic premton të vrasë bakteret dhe toksinat në gojë përmes vajit vegjetal.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufizimet e tyre. Nëse ankesat tuaja vazhdojnë për një kohë të gjatë, nuk përmirësohen apo edhe më keq pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.

Aktualisht, nuk ka asnjë efekt anësor të njohur të vajit të farës së zezë pas përdorimit të brendshëm. Shenjat e alergjisë ndaj farës së zezë mund të shfaqen me përdorim të jashtëm.

Si përdoret vaji i qimnonit të zi?

Kuminit të zi i mungon miratimi mjekësor, që do të thotë se nuk ka produkte medicinale të bazuara në këtë bimë mjekësore. Prandaj, farat dhe vaji i qimnonit të zi janë të disponueshëm në treg vetëm si suplemente ushqimore ose për përdorim tradicional.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni vajin e qimnonit të zi

 • Përmbajuni dozës së rekomanduar kur merrni vajin e farës së zezë.
 • Kur blini vaj qimnon të zi dhe qimnon të zi, kërkoni cilësi të mirë dhe origjinë të sigurt. Në tregti mund të gjeni edhe produkte të falsifikuara – për shembull me farat e qepës me pamje të ngjashme.

Si të merrni produkte të vajit të qimnonit të zi

Farat e bimës, vaji i qimnonit të zi si dhe kapsulat e qimnonit të zi gjenden në farmacinë tuaj dhe në barnatore të pajisura mirë. Për përdorimin e duhur të farave të qimnonit të zi dhe vajit të qimnonit të zi si suplement dietik ose për trajtim tradicional, ju lutemi lexoni insertin e paketimit përkatës ose pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Çfarë është vaji i farës së zezë?

Nigella sativa është një bimë njëvjeçare, barishtore, e ngritur, 30 deri në 50 centimetra e lartë dhe pak leshore. Rrjedhat e thjeshta ose të degëzuara kanë gjethe pesë deri në shtatë centimetra të mëdha. Individualisht në skajet e kërcellit qëndrojnë lule të zbehta blu-të bardha në të bardha me pesë deri në dymbëdhjetë karpela të shkrirë dhe stamena të shumta.