Kanceri i fshikëzës: simptomat, prognoza

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Nuk ka simptoma specifike, zakonisht nuk ka fare për një kohë të gjatë, çngjyrosje e urinës për shkak të përzierjes së gjakut, shqetësime në zbrazjen e fshikëzës si urinim i shpeshtë, dhimbje gjatë urinimit.
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Sa më herët të bëhet diagnoza, aq më e mirë është prognoza; nëse kanceri i fshikëzës nuk është në indin muskulor, shanset për shërim janë më të mira, zakonisht i trajtueshëm me terapi në varësi të stadit.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Faktori kryesor i rrezikut është pirja e duhanit, përveç kontaktit me substanca të rrezikshme (p.sh. profesionale), infeksionet kronike të fshikëzës, medikamente të caktuara.
 • Diagnoza: Intervistë mjekësore, ekzaminim fizik, teste të urinës, cistoskopi, biopsi, procedura imazherike si tomografi kompjuterike (CT), imazhe me rezonancë magnetike (MRI), rreze X
 • Trajtimi: Në varësi të llojit dhe fazës së tumorit: heqja e tumorit nëpërmjet cistoskopisë, kirurgjisë së hapur, instilacioneve të fshikëzës, kimioterapisë dhe/ose radioterapisë, si dhe imunoterapia e mundshme.

Çfarë është kanceri i fshikëzës së urinës?

Kanceri i fshikëzës (karcinoma e fshikëzës) është një tumor malinj i murit të fshikëzës urinare. Në shumicën dërrmuese të rasteve e ka origjinën nga mukoza e fshikëzës urinare (uroteli). Mjekët më pas flasin për tumoret urotelial.

Në kancerin e fshikëzës, formohen qeliza të ndryshuara që ndahen më shpejt se qelizat normale dhe të shëndetshme. Nëse këto qeliza të ndryshuara arrijnë në organe dhe inde të tjera, është e mundur që ato të formojnë tumore bija (metastaza) atje.

Në mbarë botën, kanceri i fshikëzës është kanceri i shtatë më i zakonshëm. Deri në moshën 25 vjeçare, kanceri i fshikëzës është shumë i rrallë tek të dyja gjinitë dhe shfaqet me frekuencë të barabartë. Rreziku i tumorit të fshikëzës rritet me moshën dhe më shumë te meshkujt. Mesatarisht, burrat janë 75 vjeç në diagnozë dhe gratë janë rreth 76 vjeç.

Si shfaqet kanceri i vezikës urinare?

Ashtu si me shumicën e tumoreve malinje, kanceri i fshikëzës nuk ka simptoma specifike. Për këtë arsye, është e mundur që pas simptomave të jetë edhe kanceri i fshikëzës urinare si dhe shumë sëmundje të tjera të traktit urinar.

Megjithatë, nëse përjetoni këto simptoma të kancerit të fshikëzës, është gjithmonë e këshillueshme që të konsultoheni me një mjek.

Simptomat e mëposhtme ndonjëherë tregojnë kancerin e fshikëzës:

 • Gjak në urinë: Shenja më e zakonshme paralajmëruese e një tumori në fshikëz është një njollë e kuqërremtë në kafe e urinës, jo domosdoshmërisht e përhershme dhe zakonisht pa dhimbje. Kjo shkaktohet nga një sasi e vogël gjaku në urinë. Nëse kjo është e dukshme me sy të lirë, kanceri i fshikëzës është zakonisht në një fazë më të avancuar sesa nëse gjaku nuk e ka çngjyruar ende urinën.
 • Urinim i shpeshtë: Simptomat urinare, si p.sh. nxitja e shtuar për të urinuar me zbrazje të shpeshta të sasive të vogla të urinës (pollakiuria) kërkojnë sqarim. Në disa raste, ato janë një tregues i një tumori në fshikëz.
 • Çrregullimet e zbrazjes së fshikëzës: Mjekët e quanin dizuria. Urinimi është i vështirë dhe shpesh funksionon vetëm në dridhje dhe dridhje. Ndonjëherë kjo shoqërohet me dhimbje. Shumë keqinterpretojnë këto simptoma si cystitis.
 • Dhimbje: Nëse ka dhimbje në krahë pa ndonjë arsye të dukshme, këshillohet kujdes, këtu është e nevojshme të konsultoheni me mjekun. Kjo ndodh sepse dhimbja shpesh shfaqet vetëm në faza shumë të avancuara të kancerit të fshikëzës. Pastaj tumori i fshikëzës tashmë ngushton ureterët ose uretrën.
 • Inflamacionet: Inflamacionet kronike të fshikëzës mund të tregojnë kancerin e fshikëzës, veçanërisht nëse trajtimi me antibiotikë është i pasuksesshëm.

A është i shërueshëm kanceri i fshikëzës?

Mundësia e shërimit të kancerit të fshikëzës varet nga disa faktorë. Kjo perfshin:

 • Sa i avancuar është tumori? A është sipërfaqësore apo e ka origjinën nga strukturat më të thella të indeve? A është përhapur tashmë në struktura apo organe të tjera?
 • A është një kancer i fshikëzës në rritje në mënyrë agresive?
 • A janë prekur nyjet limfatike apo ka tashmë metastaza?

Shumica e pacientëve me kancer të fshikëzës janë në një fazë të hershme në kohën e diagnozës. Perspektivat e rikuperimit janë më pas të favorshme, sepse tumoret në këtë fazë relativisht rrallë formojnë tumore bija (metastaza) dhe kanceri zakonisht mund të hiqet plotësisht me operacion.

Nëse qelizat e tumorit tashmë janë rritur përtej fshikëzës urinare ose nëse ka metastaza të largëta në mushkëri, mëlçi ose skelet, shanset për të mbijetuar nga kanceri i fshikëzës zvogëlohen më tej. Prandaj, është e rëndësishme që kanceri i fshikëzës të diagnostikohet dhe trajtohet nga një mjek sa më shpejt që të jetë e mundur.

Për shkak se kanceri i fshikëzës ndonjëherë përsëritet pas heqjes, janë të nevojshme takime të rregullta përcjellëse. Kjo mundëson zbulimin dhe trajtimin e hershëm të përsëritjeve (rikthimeve) të mundshme.

Nëse nuk trajtohet, asgjë nuk e pengon përhapjen e kancerit të fshikëzës. Për këtë arsye, tumori malinj çon në metastaza në trup ndërsa përparon, dhe herët a vonë në vdekje.

Çfarë e shkakton kancerin e fshikëzës?

Në 90 për qind të rasteve, kanceri i fshikëzës e ka origjinën nga uroteli. Këto janë shtresa të caktuara indore të mukozës që rreshtojnë fshikëzën urinare si dhe traktet e tjera urinare si ureteri ose uretra. Megjithatë, ka disa faktorë që rrisin rrezikun e kancerit të fshikëzës – shpesh ndikime të jashtme.

Ashtu si me kancerin e mushkërive, pirja e duhanit është një faktor rreziku i rëndësishëm për kancerin e fshikëzës. Substancat e dëmshme nga tymi i cigares hyjnë në gjak dhe veshkat nga ana tjetër i filtrojnë ato nga gjaku. Ata hyjnë në fshikëz me urinë, ku ushtrojnë efektet e tyre të dëmshme derisa trupi t'i nxjerrë përsëri.

Rreth 50 për qind e të gjitha kancereve të fshikëzës janë për shkak të pirjes së duhanit, vlerësojnë ekspertët mjekësorë. Rreziku i kancerit të fshikëzës urinare është dy herë deri në gjashtë herë më i lartë tek duhanpirësit në krahasim me joduhanpirësit, në varësi të asaj se sa kohë dhe sa pi duhan. Pra, nëse e lini duhanin, ulni rrezikun e kancerit të fshikëzës.

Substancat kimike

Ekspozimi ndaj disa substancave kimike gjithashtu rrit rrezikun e kancerit të fshikëzës. Veçanërisht të rrezikshme janë aminet aromatike, të cilat konsiderohen kancerogjene. Ato përdoreshin kryesisht në industrinë kimike, industrinë e gomës, tekstilit ose lëkurës dhe në tregtinë e pikturës.

Kjo lidhje midis kimikateve dhe kancerit të fshikëzës është e njohur prej disa kohësh. Prandaj, në vendin e punës, kimikate të tilla përdoren sot vetëm nën masa të larta sigurie. Ndonjëherë ato madje janë të ndaluara fare. Megjithatë, ky nuk është rasti në të gjitha vendet.

Kanceri i fshikëzës gjithashtu zhvillohet shumë ngadalë - deri në 40 vjet mund të kalojnë midis ekspozimit ndaj kimikateve dhe zhvillimit të kancerit të fshikëzës (periudha e latencës).

Prandaj, është e mundur që kanceri i fshikëzës të shfaqet te njerëzit që kanë punuar me kimikate të tilla shumë kohë më parë. Përveç aminave aromatike, ka kimikate të tjera që ka të ngjarë të luajnë një rol në zhvillimin e kancerit të fshikëzës.

Infeksionet kronike të fshikëzës

Infeksionet kronike të fshikëzës mendohet gjithashtu të jenë një faktor rreziku për kancerin e fshikëzës. Për shembull, infeksionet e shpeshta të fshikëzës ndodhin te njerëzit me kateter urinar.

Barnat që rrisin rrezikun e kancerit të fshikëzës

Sëmundje të tjera infektive

Disa sëmundje infektive të gjata janë të lidhura me kancerin e fshikëzës. Një shembull është infeksioni me shistozome (çiftet e dyfishta), të cilat gjenden në tropikët dhe subtropikët. Ato shkaktojnë sëmundjen shistozomiazë, e cila ndonjëherë prek fshikëzën urinare dhe uretrën (shistozomiaza urogjenitale).

Si diagnostikohet kanceri i fshikëzës?

Kanceri i fshikëzës zakonisht shkakton pak ose aspak simptoma. Për më tepër, simptomat e kancerit të fshikëzës janë aq jospecifike në fillim sa mund të merren parasysh edhe sëmundje të tjera.

Megjithatë, nëse ka gjak në urinë ose nëse simptomat e acarimit të fshikëzës vazhdojnë, këshillohet që të konsultoheni me një mjek – mundësisht një mjek familjar ose urolog. Kjo ndodh sepse sa më herët të diagnostikohet kanceri i fshikëzës, aq më mirë mund të trajtohet.

Konsultimi me mjekun

Mjeku fillimisht do t'ju pyesë për vëzhgimet dhe ankesat tuaja (historia mjekësore). Kjo përfshin, për shembull, informacion në lidhje me aspektet e mëposhtme:

 • Ngjyrosja e urinës
 • Rritja e dëshirës për të urinuar
 • Kontakti në punë me kimikate
 • Pirja e duhanit
 • Sëmundje të tjera ekzistuese

Provimet

Mjeku më pas do të kryejë një ekzaminim fizik. Vetëm tumoret shumë të mëdha të fshikëzës mund të palpohen përmes murit të barkut, rektumit ose vaginës. Ai gjithashtu ekzaminon një mostër të urinës, e cila zakonisht zbulon gjak në urinë. Përveç kësaj, bëhet një ekzaminim laboratorik më i detajuar i urinës për qeliza malinje (citologjia e urinës).

Ka shenja të caktuara në urinë. Bazuar në përcaktimin e këtyre shënuesve, mjeku vlerëson nëse kanceri i fshikëzës është i pranishëm apo jo. Megjithatë, këto teste, të cilat janë gjithashtu të disponueshme si teste të shpejta, nuk janë ende mjaftueshëm të sakta në rezultatet e tyre. Për këtë arsye, shumë mjekë nuk i përdorin ato për diagnostikim ose zbulim të hershëm, pasi rezultati nuk është mjaftueshëm përfundimtar.

Nëse konfirmohet dyshimi për kancer të fshikëzës, mjeku zakonisht sugjeron një cistoskopi. Për këtë qëllim, pacientit i jepet një anestezi lokale, ose nëse është e nevojshme diçka për ta qetësuar, ose një anestezi e përgjithshme.

Gjatë cistoskopisë, mjeku fut një instrument të veçantë (cistoskop) përmes uretrës, i cili mundëson ekzaminimin e pjesës së brendshme të fshikëzës. Ky ekzaminim i lejon mjekut të vlerësojë se sa thellë tumori ka depërtuar në rreshtimin e fshikëzës.

Diagnoza e kancerit të fshikëzës mund të konfirmohet duke marrë një mostër indi (biopsi) nga indi i dyshimtë. Gjatë një cistoskopie, mjeku heq kampionin e indit duke përdorur një kurth elektrik (elektrekrezekcioni transuretral i fshikëzës, TUR-B). Tumoret e vegjël që rriten sipërfaqësisht ndonjëherë mund të hiqen plotësisht në këtë mënyrë. Një patolog më pas ekzaminon qelizat nën mikroskop.

Shembuj janë:

 • Ekografia e mëlçisë
 • Radiografia e gjoksit
 • Tomografia e kompjuterizuar (CT) ose rezonanca magnetike (MRI) e barkut
 • Shintigrafia e kockave për metastaza të dyshuara kockore

Si trajtohet kanceri i fshikëzës?

Si rregull, specialistë nga disiplina të ndryshme punojnë ngushtë së bashku në terapinë e kancerit, për shembull kirurgë, urologë, onkologë dhe psikologë. Është e rëndësishme që të jeni të informuar mirë për kancerin dhe opsionet e trajtimit në mënyrë që të merrni vendimet që janë të duhura për ju. Sigurohuni që të bëni pyetje nëse ka diçka që nuk e kuptoni.

Zakonisht, trajtimi i kancerit të fshikëzës bazohet në faktin nëse tumori është në indin muskulor apo vetëm sipërfaqësor.

Kirurgjia endoskopike (TUR) – heqja e tumorit

Në rreth 75 për qind të të prekurve, tumori është sipërfaqësor. Kjo do të thotë se kanceri i fshikëzës është vetëm në mukozën e fshikëzës dhe nuk ka arritur ende te muskujt e fshikëzës. Më pas mund të hiqet gjatë cistoskopisë me ndihmën e një cistoskopi. Kirurgu e heq tumorin shtresë pas shtrese me një lak elektrik. Një prerje barku nuk është e nevojshme këtu.

Pas operacionit, kryhet një ekzaminim i indit të imët të indit të hequr. Kjo bën të mundur përcaktimin nëse ishte e mundur të hiqej tumori "në gjendje të shëndetshme", pra plotësisht.

Trajtim instilimi i varur nga rreziku

Mjekët futin një zgjidhje direkt në fshikëz nëpërmjet një kateteri të fshikëzës. Kjo tretësirë ​​zakonisht qëndron atje për një periudhë të caktuar kohe (zakonisht dy orë) dhe më pas ekskretohet përmes fshikëzës. Në varësi të rrezikut përdoren zgjidhje të ndryshme:

 • Kimioterapia lokale pas TUR: Pacientët marrin barna parandaluese kundër kancerit, të njohura si agjentë kimioterapeutikë, direkt pas operacionit. Mjeku i nxjerr ato direkt në fshikëz gjatë cistoskopisë (kimioterapia intravezike).
 • Imunoterapia lokale pas TUR: Përveç kësaj, mjekët shpesh përdorin vaksinën e tuberkulozit Bacillus Calmette-Guérin (BCG) dhe gjithashtu e futin atë drejtpërdrejt në fshikëz. Vaksina shkakton një përgjigje të fortë imune në trup që ndonjëherë lufton qelizat tumorale.

Në disa raste, kjo fazë induksioni pasohet nga e ashtuquajtura fazë e mirëmbajtjes, e cila zgjat nga disa muaj deri në vite.

Heqja e fshikëzës (cistektomia)

Në disa pacientë, kanceri i fshikëzës është rritur më thellë në mur dhe tashmë në muskul. Në këtë rast, nevojitet një procedurë e madhe kirurgjikale në të cilën kirurgët heqin një pjesë ose të gjithë fshikëzën (cistektomia). Ky operacion kryhet ose i hapur, me laparoskop (laparoskopi) ose me ndihmën e robotit.

Përveç kësaj, mjekët heqin nyjet limfatike përreth. Kjo zvogëlon rrezikun e përhapjes së sëmundjes përsëri nëpërmjet nyjeve limfatike që mund të jenë prekur.

Tek meshkujt kirurgët heqin prostatën dhe fshikëzat seminale në të njëjtën kohë dhe në rast të prekjes së tumorit të uretrës heqin edhe uretrën. Në gratë me kancer të avancuar të fshikëzës, mitra, vezoret, një pjesë e murit vaginal dhe zakonisht uretrës hiqen.

Forma më e thjeshtë është implantimi i dy ureterëve në një pjesë të eliminuar të zorrës së hollë ose të trashë rreth 15 centimetra të gjatë. Mjekët e kullojnë skajin e hapur të kësaj pjese të zorrëve përmes lëkurës së barkut (përçues ileum). Meqenëse një pjesë e urinës gjithmonë del jashtë hapjes së barkut me këtë formë të devijimit të urinës, personi i prekur mban gjithmonë një qese urina.

Një tjetër mundësi është formimi i një fshikëze "të re" (neobshika). Në këtë rast, mjekët formojnë një qese grumbullimi nga një pjesë e eliminuar e zorrëve dhe e lidhin atë me uretrën. Parakusht për këtë është që kalimi nga fshikëza në uretër të jetë pa qeliza malinje në ekzaminimin e indeve të imta. Përndryshe, është e nevojshme të hiqet edhe uretra.

Përveç kësaj, ekziston mundësia e lidhjes së të dy ureterëve nga legeni renale në pjesën e fundit të zorrës së trashë (ureterosigmoidostomy). Më pas urina kullon gjatë lëvizjeve të zorrëve.

Kimioterapia dhe imunoterapia

Përveç heqjes së pjesshme ose totale të fshikëzës për kancerin e fshikëzës që tashmë ka pushtuar indet më të thella (muskujt), shumë nga këta pacientë marrin kimioterapi para dhe pas operacionit. Qëllimi i kësaj është përmirësimi i mbijetesës.

Ndonjëherë heqja e fshikëzës nuk është e mundur ose pacienti refuzon operacionin – në këtë rast, një opsion është edhe kimioterapia, e cila prek të gjithë trupin dhe synon eliminimin e qelizave tumorale (terapi sistemike).

Kimioterapia gjithashtu ndihmon me kancerin e fshikëzës nëse tumori është tashmë shumë i avancuar (për shembull, nëse është përhapur në nyjet limfatike të zgavrës së barkut ose në organe të tjera). Terapia lehtëson simptomat dhe ka një efekt që zgjat jetën.

Radioterapia

Kanceri i fshikëzës është i ndjeshëm ndaj rrezatimit - qelizat e tumorit shpesh mund të shkatërrohen plotësisht nga rrezatimi. Trajtimi me rrezatim është një alternativë për heqjen e fshikëzës - kështu që fshikëza ndonjëherë mund të ruhet.

Zakonisht ekziston një kombinim i rrezatimit dhe kimioterapisë. Barnat e përdorura (citostatikët) e bëjnë tumorin edhe më të ndjeshëm ndaj rrezatimit. Mjekët e quajnë këtë si radiokimioterapi. Rrezatimi shpesh zgjat disa javë dhe zakonisht jepet çdo ditë për disa minuta.

Rehabilitimi dhe kujdesi pasues

Sidomos për pacientët me kancer të fshikëzës pas një cistektomie dhe një diversioni alternativ urinar ose me një neofshikëz, trajtimi vijues është i nevojshëm në shumë raste. Këtu, të prekurit marrin mbështetje në lidhje me urinimin, për shembull në formën e fizioterapisë si dhe në kurse trajnimi për daljet e urinës artificiale.

Është gjithashtu e rëndësishme që të prekurit të marrin pjesë në takimet e rregullta pasuese. Kjo u mundëson mjekëve të zbulojnë në një fazë të hershme nëse ka një rikthim të kancerit të fshikëzës. Por edhe për të parë nëse ka ndonjë komplikacion, sa mirë i kalon terapia personi i prekur dhe nëse mund të ketë ndonjë efekt anësor. Ritmi i takimeve të kontrollit varet nga rreziku.

A mund të parandalohet kanceri i fshikëzës?

Për të parandaluar kancerin e fshikëzës, gjëja më e rëndësishme është minimizimi i përdorimit aktiv dhe pasiv të duhanit. Idealisht, ju duhet të hiqni dorë plotësisht nga pirja e duhanit, pasi kjo do të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjes.

Nëse keni një punë ku bini në kontakt me substanca të rrezikshme, është e rëndësishme të ndiqni rregullat e sigurisë. Mbani në mend se koha nga kontakti me substancat e rrezikshme deri në zhvillimin e kancerit mund të jetë shumë e gjatë (deri në 40 vjet).