Gurët e fshikëzës: Shkaqet, Simptomat, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Gurët e vegjël të fshikëzës shpesh nuk shkaktojnë simptoma. Dhimbjet kolike në pjesën e poshtme të barkut, dhimbjet gjatë urinimit dhe gjaku në urinë janë tipike me gurët më të mëdhenj.
 • Trajtimi: Në shumicën e rasteve nuk nevojitet trajtim, gurët e vegjël lahen vetë. Në rastin e gurëve më të mëdhenj, gurët fillimisht shpërndahen ose zvogëlohen në madhësi me anë të mjekimit, shtypen nga valët e goditjes, hiqen me endoskop dhe cistoskopi. Vetëm rrallë është e nevojshme kirurgjia e hapur.
 • Shkaqet: Çrregullimi i rrjedhës së urinës, zmadhimi i prostatës, infeksionet e traktit urinar, çrregullimi metabolik, marrja e tepërt e disa mineraleve në dietë.
 • Faktorët e rrezikut: Dieta e pabalancuar me shumë yndyrë, proteina dhe kripëra, ushqime të pasura me acid oksalik, marrje e pamjaftueshme e lëngjeve, dieta të njëanshme, zmadhimi i prostatës tek meshkujt e moshuar, osteoporoza, mungesa e vitaminave, kateteri i fshikëzës urinare ose qepjet kirurgjikale në fshikëz.
 • Diagnoza: Ekzaminimi nga specialist (urolog), vlerat laboratorike të urinës, ekzaminimi me ultratinguj dhe rëntgen mundësisht me kontrast, tomografi kompjuterike, cistoskopi.
 • Prognoza: Kryesisht guri largohet vetvetiu, përndryshe ndërhyrjet e vogla shpesh janë të suksesshme. Pa parandalim, gurët e fshikëzës shpesh zhvillohen disa herë.

Çfarë janë gurët në fshikëz?

Gurët urinar janë formacione të forta, të ngjashme me gurët (konkrement) në traktin urinar drenues. Nëse një gur urinar ndodhet në fshikëzën urinare, mjeku i referohet këtij konkretimi si gur i fshikëzës. Fshikëza e urinës, si një rezervuar, mbledh urinën dhe, nëpërmjet muskujve të veçantë, lejon që ajo të lirohet sipas dëshirës.

Gurët e fshikëzës ose formohen në vetë fshikëzën urinare (gurët parësor në fshikëzën urinare) ose formohen në veshka ose ureterë dhe përfundimisht hyjnë në fshikëzën urinare me rrjedhën e qëndrueshme të urinës (gurët dytësorë të fshikëzës). Simptomat e gurëve urinar janë të njëjta për të dyja format.

Një gur i fshikëzës zhvillohet kur disa kripëra që formojnë gurë kristalizohen në urinë. Kjo zakonisht ndodh kur kripa në fjalë është e pranishme në një përqendrim shumë të lartë në urinë dhe kështu tejkalon pragun e tretshmërisë. Nëse kripa formon një kristal të ngurtë (konkretim), mbi të depozitohen gjithnjë e më shumë shtresa me kalimin e kohës, kështu që betoni i vogël fillimisht bëhet një gur urinar gjithnjë e më i madh.

Në varësi të llojit të kripës nga e cila formohet guri, mjekët dallojnë:

 • Gurët oksalat kalciumi (75 përqind e të gjithë gurëve urinar)
 • "Gurët e struvitit" nga fosfati i amonit magnez (10 përqind)
 • gurë urat të bërë nga acidi urik (5 përqind)
 • Gurët e fosfatit të kalciumit (5 përqind)
 • Gurët cistinë (të rrallë)
 • Gurët xanthine (të rrallë)

Në shumë raste, gurët në fshikëz nuk shkaktojnë asnjë simptomë dhe nxirren nga trupi vetë me urinë. Megjithatë, nëse gurët urinar bllokojnë daljen në uretër ose janë shumë të mëdhenj për të kaluar vetë përmes uretrës, guri urinar hiqet në mënyrë mjekësore.

Cilat janë simptomat?

Njerëzit me gurë në fshikëz shpesh nuk kanë simptoma. Nëse gurët në fshikëz shkaktojnë simptoma varet kryesisht nga saktësisht se ku ndodhet guri dhe sa i madh është. Nëse shtrihet lirshëm në fshikëz, dalja e urinës në uretër nuk shqetësohet. Simptomat specifike nuk shfaqen në këtë rast.

Nëse, nga ana tjetër, ajo ngjitet fort në murin e poshtëm të fshikëzës dhe madhësia e saj bllokon daljen e fshikëzës në uretër, shfaqen simptoma. Simptomat shkaktohen nga njëra anë nga acarimi i mukozës së shkaktuar nga guri i fshikëzës, i cili shpesh është me tehe të mprehta, dhe nga ana tjetër nga urina, e cila shpesh kthehet në veshkë.

Simptomat tipike të gurëve të fshikëzës janë fillimi i menjëhershëm i dhimbjes kolike në pjesën e poshtme të barkut, ndonjëherë që rrezaton në krahët. Përveç kësaj, ka dhimbje gjatë urinimit, rrjedha e urinës papritmas shkëputet dhe gjaku në urinë është gjithashtu i mundur. Një simptomë e zakonshme është një kërkesë e vazhdueshme për të urinuar, e shoqëruar me një sasi të vogël të urinës gjatë urinimit (pollakiuria).

Në rast të një bllokimi të plotë të uretrës, ka një grumbullim të urinës në fshikëz, e cila shpesh shtrihet përmes ureterëve deri në veshka. Kjo situatë, në të cilën personat e prekur nuk janë më në gjendje të urinojnë, mjekët i referohen si retension urinar ose ischuria.

Përveç këtyre simptomave, shumë të sëmurë shfaqin një shqetësim në rritje për të lëvizur. Kjo është për shkak se ata në mënyrë të pandërgjegjshme kërkojnë një pozicion trupi në të cilin dhimbja do të ulet. Ata vazhdimisht ndryshojnë nga të shtrirë në një pozicion në këmbë ose ecin përreth. Përveç kësaj, të përziera dhe madje edhe të vjella ndonjëherë ndodhin si pasojë e dhimbjes.

Nëse vëreni dhimbje gjatë urinimit ose dhimbje të pazakonta, ngërçe në pjesën e poshtme të barkut, është mirë që menjëherë të shkoni te mjeku dhe të sqaroni shkakun. Nëse urina kthehet në veshka, dëmtimi i veshkave është i mundur.

Burrat statistikisht kanë më shumë gjasa të preken nga gurët në fshikëz. Simptomat e gurëve urinar tek burrat dhe gratë janë të njëjta.

Si mund të trajtohen gurët në fshikëz?

Madhësia dhe vendndodhja e gurit të fshikëzës përcaktojnë nëse mjeku e heq atë apo pret për një rrjedhje spontane. Në shumicën e rasteve, nuk nevojitet trajtim i veçantë për gurët e fshikëzës. Gurët e vegjël (deri në pesë milimetra) dhe ata që shtrihen lirshëm në fshikëz ekskretohen vetë përmes uretrës në rreth nëntë nga dhjetë raste.

Ndonjëherë disa medikamente (për shembull, përbërësi aktiv tamsulosin) lehtësojnë eliminimin nëse, për shembull, prostata e zmadhuar ngushton uretrën. Në rastin e disa gurëve (gurë urate, gurë cistine), mjekët përpiqen gjithashtu të shpërndajnë ose zvogëlojnë madhësinë e gurëve urinar me anë të një reaksioni kimik (kemolitoliza).

Në çdo rast, rekomandohet të pini shumë lëngje për të lehtësuar kalimin e gurëve.

Nëse shfaqet dhimbja (që shpesh ndodh kur guri urinar rrëshqet nëpër traktin urinar), zakonisht ndihmojnë qetësuesit, për shembull me përbërësin aktiv diklofenak.

Nëse guri është shumë i madh për të kaluar në mënyrë spontane, nëse guri pengon uretrën dhe nëse ka prova të infeksionit të rëndë (urosepsis), mjeku që merr pjesë duhet ta heqë me kirurgji gurin. Ai përpiqet të shtypë gurët më të vegjël urinar me pincë ose t'i heqë ato drejtpërdrejt gjatë një cistoskopie.

Sa kohë qëndroni në spital pas procedurës varet nga sa i madh ishte guri i hequr dhe nëse ka pasur ndonjë ndërlikim gjatë procedurës. Ashtu si me çdo operacion, ka rreziqe që lidhen me cistoskopinë. Në përgjithësi, ekziston rreziku që mikrobet të hyjnë në fshikëzën urinare përmes instrumenteve dhe të shkaktojnë inflamacion të saj. Përveç kësaj – edhe pse shumë rrallë – muret e organeve lëndohen apo edhe shpohen me instrumentin e përdorur.

Prej disa vitesh, shumica e të gjitha procedurave kanë përfshirë përdorimin e valëve të presionit për të thyer gurët. Kjo procedurë quhet litotripsi ekstrakorporale me valë shoku (ESWL). Gjatë ESWL, gurët më të mëdhenj shkatërrohen nga valët e goditjes, duke i lejuar individët e prekur thjesht të nxjerrin mbeturinat përmes urinës së tyre.

Nëse pacientët kanë ende dhimbje pas heqjes së gurit të fshikëzës, ky mund të jetë një tregues i inflamacionit të fshikëzës urinare (cistitit). Nëse është e nevojshme, kjo trajtohet me antibiotikë.

Sot, një metodë e hapur kirurgjikale përdoret vetëm në raste shumë të rralla. Është e nevojshme, për shembull, nëse mjeku nuk mund të arrijë fshikëzën me endoskop gjatë cistoskopisë sepse guri ose një strukturë tjetër bllokon uretrën ose hyrjen në fshikëz.

Nëse gurët në fshikëz janë shkaktuar nga një shqetësim në zbrazjen e fshikëzës, përparësia kryesore e mjekut kurues pas heqjes së gurit është të trajtojë shkakun. Tek meshkujt, zmadhimi i prostatës shpesh çon në çrregullime të kullimit të uretrës dhe formimin e mëvonshëm të gurëve.

Në një rast të tillë, mjeku fillimisht përpiqet të trajtojë zmadhimin e prostatës me ilaçe. Megjithatë, në rast të zmadhimit të rëndë të prostatës ose gurëve të përsëritur urinar, këshillohet ndërhyrja kirurgjikale për të eliminuar shkaktarin e formimit të gurëve. Në shumicën e rasteve rekomandohet i ashtuquajturi rezeksion transuretrale i prostatës (TURP). Në këtë procedurë, prostata hiqet përmes uretrës.

Shpërndarja e gurëve të fshikëzës me mjete juridike shtëpiake

Nëse keni simptoma të tilla si dhimbje barku ose urinë me gjak, sigurohuni që të konsultoheni me një mjek.

Mjetet juridike shtëpiake për të hequr qafe gurët e fshikëzës mund të ndihmojnë me gurët e vegjël pa simptoma ose vetëm të vogla. Shumica e mjeteve juridike shtëpiake për gurët urinar janë gjithashtu efektive për parandalim, të tilla si pirja e shumë lëngjeve dhe ngrënia e një diete të ekuilibruar.

Çdo gjë që stimulon formimin e urinës mund të jetë e dobishme për shpëlarjen e gurëve të vegjël me urinë. Mjete të tilla shtëpiake përfshijnë.

 • Teajra bimor
 • Pirja e shumë ujit
 • Shkallët ngjitëse
 • Shumë ushtrime në përgjithësi

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Trajtimi homeopatik i gurëve të fshikëzës

Në homeopati, përgatitjet e Berberis aquifolium, Berberis, Camphora, Coccus cacti (mahonia e zakonshme, barberry, kamfuri dhe peshqira kokineale) në hollimet D6 deri në D12 si pika, tableta ose globula thuhet se janë efektive kundër gurëve të fshikëzës.

Koncepti i homeopatisë dhe efikasiteti i saj specifik janë të diskutueshëm në shkencë dhe nuk mbështeten qartë nga studimet.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Gurët e fshikëzës përbëhen nga kripëra minerale, shumë rrallë proteina, të cilat normalisht treten në urinë dhe nxirren nga trupi me të. Në rrethana të caktuara, këto kripëra shpërndahen nga urina (ato "precipitohen") dhe vendosen në fshikëzën urinare. Formacionet fillimisht të vogla shpesh rriten në mënyrë të qëndrueshme për shkak të akumulimit të kripërave të mëtejshme.

Mjekët bëjnë dallimin midis gurëve parësor dhe dytësor të fshikëzës. Gurët primar të fshikëzës formohen në vetë fshikëzën, ndërsa gurët dytësorë në fshikëzën e urinës formohen në organet e sipërme të traktit urinar si veshka ose ureterët dhe derdhen në fshikëz me urinë. Gurët parësor në fshikëzën urinare janë shumë më të zakonshëm se gurët dytësorë.

Shkaqet tipike të mbajtjes së urinës përfshijnë zmadhimin e prostatës ose mosfunksionimin e zbrazjes së fshikëzës për shkak të dëmtimit neurologjik. Hiperplazia beninje e prostatës (BPH) është shumë e zakonshme tek meshkujt e moshuar.

Gurët në fshikëz janë gjithashtu të mundur në sëmundjet neurologjike si skleroza e shumëfishtë ose paraplegjia për shkak të pengimit të daljes. Në këto sëmundje shpesh dëmtohet tkurrja e muskujve të fshikëzës dhe në këtë mënyrë urinimi (mikturimi).

Në rastin e një infeksioni të traktit urinar, bakteret shpesh ndryshojnë përbërjen kimike të urinës, duke rritur rrezikun e precipitimit të disa substancave. Për shembull, ekspertët ia atribuojnë gurët e struvitit që përbëhen nga fosfati i magnezit të amonit infeksioneve të traktit urinar me baktere të caktuara.

Në Gjermani, një dietë e pafavorshme e pasur me yndyrna shtazore, proteina dhe ushqime që përmbajnë acid oksalik konsiderohet si një faktor rreziku për zhvillimin e gurëve të fshikëzës. Acidi oksalik gjendet, për shembull, në arra, kafe, kakao, raven, panxhar dhe spinaq.

Substancat që formojnë gurë si oksalati, kalciumi, fosfati, amoniumi dhe acidi urik (urate) treten në urinë vetëm në një sasi të caktuar. Nëse sasia e gëlltitur me ushqim tejkalon një kufi të caktuar, kjo mund të çojë në reshje.

Faktorë të tjerë rreziku për gurët e fshikëzës përfshijnë:

 • Marrja shumë e vogël e lëngjeve (urina e koncentruar)
 • Dietë e pabalancuar me shumë mish dhe produkte qumështi
 • Rritja e marrjes së vitaminës D3 (për shembull, kapsulat e vitaminës)
 • Mungesa e vitaminës B6 dhe vitaminës A
 • Osteoporoza me një çlirim të shtuar të kalciumit nga kockat në gjak
 • Hiperfunksioni i paratiroides (hiperparatiroidizmi) për shkak të rritjes së nivelit të kalciumit në gjak
 • Marrja e tepërt e magnezit

Gurët në fshikëz shfaqen te njerëzit e të gjitha moshave. Megjithatë, njerëzit e moshuar dhe mbipeshë janë më të prirur ndaj gurëve të fshikëzës. Sipas statistikave, meshkujt preken më shpesh sesa femrat. Në to mbizotëron si shkak zmadhimi beninj i prostatës (BPH).

Gurët e fshikëzës: ekzaminimi dhe diagnoza

Nëse dyshohet për gurë në fshikëz, një specialist i sëmundjeve të traktit urinar (urolog) është personi i duhur për t'u kontaktuar. Në qytetet e mëdha, zakonisht ka shumë urologë në praktikën private, ndërsa në zonat rurale urologët shpesh mund të gjenden vetëm në spitale. Së pari, mjeku që merr pjesë do të marrë historinë tuaj mjekësore.

Duke vepruar kështu, ju do t'i përshkruani mjekut ankesat tuaja aktuale dhe çdo sëmundje të mëparshme. Pastaj mjeku do të bëjë pyetje të mëtejshme si:

 • Ku saktësisht keni dhimbje?
 • Keni probleme me urinim?
 • A njiheni (burra) që keni një prostatë të zmadhuar?
 • A keni vërejtur gjak në urinën tuaj?
 • A po merrni ndonjë medikament?

Anamneza pasohet nga një ekzaminim fizik. Mjeku dëgjon barkun me një stetoskop, për shembull, dhe më pas e palpon butësisht. Ekzaminimi fizik ndihmon mjekun të përcaktojë shkaqet e mundshme të dhimbjes së barkut dhe cilat ekzaminime të mëtejshme janë të nevojshme për sqarim.

Ekzaminime të mëtejshme

Nëse dyshohet për gurë në fshikëz, zakonisht nevojiten ekzaminime të mëtejshme. Për këtë qëllim, nëse pacienti nuk ka mbajtje urinare pavarësisht gurit të fshikëzës, urina ekzaminohet në laborator për kristale, gjak dhe baktere. Përveç kësaj, mjeku merr një mostër gjaku, e cila përdoret për të vlerësuar funksionin e veshkave dhe për të përcaktuar nivelin e acidit urik me anë të një analize gjaku.

Numërimi i gjakut dhe mpiksja e gjakut japin të dhëna për inflamacionin e mundshëm shoqërues në fshikëzën urinare. Nëse ka inflamacion në trup, niveli i qelizave të bardha të gjakut (leukociteve) dhe e ashtuquajtura proteina C-reaktive (CRP) në gjak rritet shumë.

Në këtë procedurë, praktikuesit injektojnë një medium kontrasti në një venë. Kjo shpërndahet në të gjithë trupin dhe bën të mundur vizualizimin e veshkave dhe traktit urinar kullues me ndonjë gur. Ndërkohë, tomografia e kompjuterizuar (CT) ka zëvendësuar në masë të madhe urografinë. Me një skanim CT, të gjitha llojet e gurëve dhe çdo pengesë urinare mund të zbulohen në mënyrë të sigurt dhe të shpejtë.

Një tjetër metodë ekzaminimi është cistoskopia. Në këtë procedurë, një instrument në formë shufre ose kateteri me një kamerë të integruar (endoskop) futet në fshikëz. Kjo lejon që gurët të shihen drejtpërdrejt në imazhet e transmetuara drejtpërdrejt. Avantazhi i cistoskopisë është se gjatë ekzaminimit mund të hiqen gurët më të vegjël. Përveç kësaj, mjeku mund të zbulojë edhe shkaqe të tjera për bllokimin e daljes së urinës nga fshikëza, si tumoret.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Rreth 90 për qind e gurëve të fshikëzës më të vogla se pesë milimetra lahen vetë me urinë. Ndërkohë, dhimbja shfaqet shpesh kur guri i fshikëzës “migron” përmes uretrës. Si rregull, të gjithë gurët urinar që nuk largohen vetvetiu mund të hiqen me një procedurë intervenuese ose kirurgjikale.

Heqja e suksesshme e gurëve të fshikëzës nuk është garanci që gurët urinar nuk do të përsëriten më pas. Mjekët vazhdimisht theksojnë se gurët urinar kanë një shkallë të lartë të përsëritjes. Kjo do të thotë se njerëzit që dikur kishin gurë në fshikëz janë në rrezik për t'i zhvilluar përsëri ato.

Si të parandaloni gurët në fshikëz

Ju ulni rrezikun e gurëve në fshikëz duke u siguruar që të bëni ushtrime të rregullta dhe të hani një dietë të ekuilibruar që është e lartë në fibra dhe e ulët në proteina shtazore. Sidomos nëse keni pasur gurë në fshikëz më parë, rekomandohet që të hani ushqime që përmbajnë purinë dhe acid oksalik vetëm në sasi të vogla.

Këto ushqime përfshijnë, për shembull, mishin (veçanërisht të brendshmet), peshkun dhe ushqimet e detit, bishtajoret (fasulet, thjerrëzat, bizelet), çajin dhe kafenë e zezë, raven, spinaqin dhe drithin.

Përveç kësaj, duhet të siguroheni që të pini të paktën 2.5 litra në ditë, pasi kjo do të shpëlajë mirë traktin urinar, duke reduktuar rrezikun e vendosjes së kripërave minerale. Megjithatë, nuk ka asnjë mënyrë të sigurt për të shmangur gurët në fshikëz në parim.