Barriera gjaku-tru: Struktura dhe funksioni

Cila është pengesa gjak-tru?

Barriera gjaku-tru është një pengesë midis gjakut dhe substancës së trurit. Formohet nga qelizat endoteliale në murin e brendshëm të kapilarëve të gjakut në tru dhe astrocitet (një formë e qelizave gliale) që rrethojnë enët. Qelizat endoteliale në enët e trurit kapilar janë aq fort të lidhura me njëra-tjetrën nëpërmjet të ashtuquajturave kryqëzime të ngushta (në formë rripi, kryqëzime të ngushta) sa që asnjë substancë nuk mund të rrëshqasë midis qelizave në mënyrë të pakontrolluar. Për të hyrë në tru, të gjitha substancat duhet të kalojnë nëpër qeliza, gjë që kontrollohet rreptësisht.

Një pengesë e krahasueshme ekziston midis gjakut dhe sistemit të zgavrës së trurit, i cili përmban lëngun cerebrospinal (CSF). Kjo e ashtuquajtur pengesë e lëngut gjaku-cerebrospinal është disi më e dobët se barriera gjak-tru. Kështu, pavarësisht funksionit pengues, është i mundur disa shkëmbime të substancave midis gjakut dhe CSF.

Cili është funksioni i barrierës gjako-truore?

Funksioni i filtrit të barrierës gjaku-tru

Barriera gjaku-tru ka gjithashtu një funksion filtrimi shumë selektiv:

Substancat e vogla të tretshme në yndyrë si oksigjeni, dioksidi i karbonit apo edhe gazet anestetike mund të kalojnë barrierën gjak-tru duke u shpërndarë nëpër qelizat endoteliale. Disa substanca të tjera të kërkuara nga indet e trurit (të tilla si glukoza në gjak = glukozë, elektrolitet, disa peptide, insulina, etj.) kalohen përmes barrierës me ndihmën e sistemeve speciale të transportit.

Substancat e mbetura, nga ana tjetër, mbahen prapa në mënyrë që të mos shkaktojnë ndonjë dëm në trurin e ndjeshëm. Për shembull, neurotransmetuesit në gjak nuk lejohen të kalojnë nëpër barrierën gjak-tru, sepse do të prishnin rrjedhën e informacionit nga qelizat nervore në tru. Medikamente dhe patogjenë të ndryshëm gjithashtu duhet të mbahen larg trurit nga barriera gjak-tru.

Disa substanca depërtojnë në barrierë

Në mjekësi, ndonjëherë është e nevojshme të dërgohen ilaçe në tru që nuk mund të kalojnë barrierën gjaku-tru. Një shembull: Truri i pacientëve me Parkinson ka mungesë të neurotransmetuesit dopamine. Megjithatë, pacientëve nuk mund t'u jepet dopaminë për të kompensuar, sepse ajo nuk mund të kalojë barrierën gjak-tru. Në vend të kësaj, pacientëve u jepet pararendësi i dopaminës levodopa (L-dopa), i cili mund të kalojë lehtësisht nga gjaku në tru. Atje më pas konvertohet nga një enzimë në dopaminë efektive.

Për trajtimin e tumoreve të trurit, barriera gjak-tru kapërcehet përkohësisht duke injektuar një zgjidhje shumë hipertonike në arterien karotide. Kjo lejon që barnat që pengojnë tumorin të arrijnë në tru.

Ku ndodhet barriera gjako-truore?

Barriera gjaku-trurit ndodhet në tru. Qelizat endoteliale në murin e brendshëm të enëve të imta të gjakut mbyllin muret e enëve përmes kryqëzimeve të ngushta, duke siguruar funksionin aktual pengues (së bashku me astrocitet përreth).

Çfarë problemesh mund të shkaktojë barriera gjako-truore?

Bilirubina, një pigment biliar, normalisht mbahet jashtë trurit duke u lidhur me proteinat e plazmës. Megjithatë, te foshnjat e lindura para kohe, përqendrimi i bilirubinës në gjak mund të rritet aq shumë nga hemoliza (shpërbërja e rruazave të kuqe të gjakut) dhe degradimi i ngadalshëm, saqë aftësia e proteinave të plazmës për të lidhur bilirubin është tejkaluar. Bilirubina e lirë dhe e palidhur më pas mund të kalojë barrierën gjaku-tru (foshnja) dhe të hyjë në indet e trurit. Ky ikter bërthamor ose neonatal mund të rezultojë në dëmtime të pakthyeshme të trurit.

Infeksionet dhe tumoret

Citomegaloviruset nga grupi i virusit herpes përdorin qelizat e bardha të gjakut si bartës për të kapërcyer barrierën gjak-tru (bebe). Tek një grua shtatzënë, infeksioni çon në abort (abort), vdekje të embrionit të palindur ose infeksion të gjeneralizuar të foshnjës me inflamacion të trurit (encefalit), kalcifikime në tru, konvulsione dhe paralizë. Nëse foshnja infektohet pas lindjes, mund të shfaqen të njëjtat simptoma, por ecuria mund të mbetet e padukshme.

Metastazat tumorale gjithashtu mund të kalojnë barrierën gjak-tru. Qelizat e kancerit ngjiten në murin endotelial të kapilarëve dhe shprehin molekulat e tyre për ngjitje. Këto pastaj lidhen me receptorë të veçantë, me anë të të cilëve hapet rruga përmes barrierës gjako-truore.