Helmimi i gjakut (sepsis): Shkaqet dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Infeksioni me patogjenë si bakteret, dhe më rrallë viruse ose kërpudha, të cilat shkaktojnë një përgjigje imune.
 • Diagnoza: kontrollimi i shenjave të ndryshme jetësore si ritmi i frymëmarrjes, nivelet e laktatit në serum, ngopja e oksigjenit, nivelet e inflamacionit me anë të analizave të gjakut, për shembull, si dhe klasifikimi i funksionit të trurit dhe vetëdijes.
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Nëse nuk trajtohet, sepsa është gjithmonë e rëndë dhe shpesh çon në vdekje; me trajtim, kursi është shpesh i favorshëm.
 • Parandalimi: Masat e përgjithshme të higjienës në mjedisin privat, higjiena gjithëpërfshirëse spitalore dhe klinike për parandalimin e infeksioneve spitalore, trajtimi i kujdesshëm i plagëve, sqarimi i sëmundjeve infektive nga mjeku në një fazë të hershme, përfitimi i vaksinave.

Çfarë është helmimi i gjakut ose sepsa?

Kështu, helmimi i gjakut nuk vjen nga prania e patogjenëve në gjak, siç supozohet shpesh, por nga reagimi i trupit ndaj këtyre patogjenëve.

Sistemi imunitar përpiqet të mbrohet nga patogjenët, por kjo luftë dëmton jo vetëm pushtuesit, por edhe vetë trupin. Sepsis është një gjendje potencialisht kërcënuese për jetën dhe kërkon trajtim sa më të shpejtë dhe të qëndrueshëm që të jetë e mundur.

Sistemi imunitar i shëndetshëm i trupit përballet pa mundim me sasi kaq të vogla të patogjenëve. Mjekët flasin për helmim nga gjaku vetëm kur nuk është më kështu dhe kur njeriu sëmuret nga kjo luftë.

Nëse presioni i gjakut nuk është më i qëndrueshëm në një nivel të mjaftueshëm për shkak të reagimit inflamator të vetë trupit, mjekët e quajnë këtë si "shok septik". Kjo fazë përfundimtare e helmimit të gjakut rrezikon furnizimin me gjak të organeve vitale dhe shpesh çon në dështim të shumëfishtë të organeve dhe madje edhe vdekje.

SIRS (Sindroma e Reagimit Inflamator Sistemik)

Megjithatë, këto kritere nuk janë mjaft specifike dhe përfshijnë kushte të tjera me simptoma të ngjashme. Kjo do të thotë se nuk është gjithmonë sepsë kur plotësohen kriteret SIRS. Përveç kësaj, ato japin pak tregues të vdekshmërisë së mundshme të gjendjes, e cila është një kriter i rëndësishëm në sepsë.

Për të mësuar më shumë rreth nxitësve dhe çfarë ndodh kur trupi ka një përgjigje sistemike inflamatore, lexoni artikullin SIRS.

Shoku septik

Mësoni më shumë rreth rreziqeve të sepsës në fazën përfundimtare në artikullin Shoku Septik.

Sepsë neonatale

Një rast i veçantë i helmimit të gjakut është e ashtuquajtura sepsë neonatale. Ai përshkruan helmimin e gjakut tek foshnjat në muajin e parë të jetës. Këtu dallohen dy lloje, në varësi të shpejtësisë së shfaqjes së sepsës pas lindjes.

Kriteret e sepsës së sepsës neonatale janë më të vështira për t'u njohur sesa te pacientët e rritur. Sepsa neonatale ka frikë për shkak të rrjedhës së saj të ndezur. Tek foshnjat, sepsa çon në sëmundje kërcënuese për jetën shumë më shpejt.

Simptomat e helmimit të gjakut

Mund të lexoni gjithçka të rëndësishme për shenjat tipike të sepsës në artikullin Helmimi i gjakut – simptomat.

Cilat janë shkaqet dhe faktorët e rrezikut për helmimin e gjakut?

Në fillim të sepsës zakonisht vërehet një infeksion i lokalizuar, shkaktarë të të cilit shpesh janë bakteret, ndonjëherë edhe viruset, kërpudhat (Candida sepsis) ose të ashtuquajturat protozoa (organizma njëqelizorë). Sistemi imunitar fillon reaksione mbrojtëse kundër pushtuesve në formën e inflamacionit: Rrjedha e gjakut në indin e prekur rritet, ashtu si edhe përshkueshmëria e enëve të gjakut.

Megjithatë, mbrojtja e përqendruar e sistemit imunitar ndonjëherë nuk është e mjaftueshme për të kufizuar dhe eliminuar infeksionin në pikën e origjinës. Më pas, patogjenët fitojnë përparësinë: Patogjenët dhe toksinat e tyre hyjnë në qarkullimin e gjakut. Sipas përkufizimit të sepsës, mjekët nuk flasin ende për helmim gjaku në këtë rast, por për bakteremi (baktere në gjak).

Enët në të gjithë trupin zgjerohen, duke shkaktuar një rënie të presionit të gjakut. Në të njëjtën kohë, shenjat e inflamacionit në gjak rriten në mënyrë dramatike, ndërkohë që zemra dhe mushkëritë përpiqen të kompensojnë mungesën e kthimit të qarkullimit të gjakut dhe pasurimin e tij me oksigjen duke punuar më shumë. Si rezultat, frymëmarrja dhe rrahjet e zemrës rriten.

Për shkak të qarkullimit të ndryshuar të gjakut, si dhe dëmtimit të enëve dhe indeve nga patogjenët dhe sistemi imunitar, gjaku mpikset më shpejt.

Në parim, shkaqet e sepsës përfshijnë të gjitha infeksionet e lokalizuara si pneumonia ose infeksionet e traktit urinar. Infeksionet spitalore (infeksionet spitalore) janë shpesh shkaktari i sepsës. Rreziku i sepsës është veçanërisht i lartë në:

 • Shumë të rinj (të porsalindur) si dhe shumë të moshuar dhe gra shtatzëna.
 • Plagë ose lëndime, të tilla si djegie të mëdha
 • Disa trajtime dhe ekzaminime të tilla si kateterët në enët e gjakut, kateterët e fshikëzës, drenimet e plagëve
 • Çrregullime të varësisë, për shembull alkoolizmi, varësia nga droga
 • Predispozicion gjenetik ndaj sepsis

Hetimet dhe diagnoza

Prandaj, përdoren kritere shtesë: I ashtuquajturi Vlerësimi Sequential Organ Failure (SOFA, Sequential Organ Failure Assessment) është një mjet shumë kompleks depistues i njohur mirë nga mjekësia e kujdesit intensiv.

Një model disi i thjeshtuar quhet "SOFA i shpejtë" (qSOFA) dhe përfshin tre parametra të rëndësishëm klinik:

 • Shkalla e frymëmarrjes/frekuenca e frymëmarrjes ≥ 20 frymëmarrje/min.
 • Glasgow Coma Scale (GCS) < 15 (përdoret për të vlerësuar çrregullimet e ndërgjegjes dhe funksionin e trurit).

Helmimi i gjakut dyshohet kur dy ose më shumë nga këto artikuj zbatohen për individët e prekur.

Mjekët shqyrtojnë shenja të tjera klinike sipas kritereve SIRS më poshtë, të tilla si:

 • Prania e infeksionit, p.sh., nga evidenca mikrobiologjike të patogjenëve në mostrën e pacientit (kampion gjaku, mostër urine, shtupë plage) ose pneumoni në një rreze x
 • Ritmi i zemrës në ose mbi 90 rrahje në minutë (takikardi).
 • Ndryshime të caktuara në CBC: numërimi i leukociteve (rruazat e bardha të gjakut) ose i ngritur (≥12,000/µL) ose i ulur (≤4,000/µL) ose ≥ dhjetë për qind neutrofile të papjekura (nëngrup i qelizave të bardha të gjakut)
 • Rritja e parametrave inflamatore CRP (proteina C-reaktive) ose pro-kalcitonin.
 • Çrregullime të koagulimit, ulje e numrit të trombociteve të gjakut (trombociteve).
 • Shkaqet kirurgjikale ose të fshehura të sepsës me anë të ultrasonografisë, tomografisë së kompjuterizuar (CT) ose imazhit të rezonancës magnetike (MRI)

Nëse organet funksionojnë vetëm në një masë të kufizuar, mjekët flasin për një infeksion në terma të sepsës së rëndë. Kjo është e vërtetë edhe nëse shkaqet e sepsës nuk janë identifikuar ende. Nëse është gjithashtu e pranishme një rënie kritike e presionit të gjakut, kjo quhet shoku septik.

Parakusht për trajtimin e suksesshëm të sepsës është trajtimi i sëmundjes themelore, pra infeksionit që çoi në helmimin e gjakut. Kjo bëhet ose në mënyrë kirurgjikale ose me ilaçe.

Trajtimi i sepsës fillon gjithmonë me kërkimin e burimit të infeksionit, të tilla si një apendiks i përflakur, një protezë kyçe e infektuar, apo edhe gjëra në dukje të parëndësishme si një akses vaskular në krah ose një kateter urinar.

Materiali i huaj në trup ndonjëherë është gjithashtu vendi i burimit të infeksionit, për shembull vidhat dhe pllakat që përdoren në kirurgjinë e kockave ose, për shembull, "spiralja" (IUD) për kontracepsion.

Në atë që quhet kontrolli i shkakut, mjeku e eliminon këtë pikë fillestare të sepsës sa më shpejt që të jetë e mundur. Në disa pacientë me sepsë, megjithatë, pika e fillimit të infeksionit nuk mund të gjendet.

Nëse infeksioni është fungal (Candida sepsis), viral ose parazitar, ai trajtohet në përputhje me rrethanat. Prandaj, personat me imunitet të kompromentuar zakonisht marrin një antimikotik kundër patogjenëve të mundshëm kërpudhash, përveç një antibiotiku me spektër të gjerë.

Trajtimi për një kurs të rëndë

Për terapinë më të mirë të mundshme, është e nevojshme të identifikohet patogjeni. Në varësi të patogjenit, jepet terapi e synuar me një antibiotik ose agjent antifungal.

Masat shtesë të trajtimit të sepsës në njësinë e kujdesit intensiv janë:

 • Hidratimi me infuzion (solucion i kripur ose kristaloid) për të stabilizuar presionin e gjakut dhe sistemin kardiovaskular dhe për të ruajtur perfuzionin e indeve.
 • Nëse është e nevojshme, zëvendësimi i qelizave të gjakut dhe plazmës me transfuzion
 • Mbështetja e funksionit të organeve të prekura, për shembull me frymëmarrje artificiale në rastin e dështimit (të afërt) të mushkërive ose dializës, e cila e lehtëson veshkën nga detyra e filtrimit të gjakut
 • Administrimi i ilaçeve të qetësimit dhe qetësuesve
 • Nëse është e nevojshme, terapi me insulinë për uljen e sheqerit në gjak, pasi nivelet e sheqerit në gjak rriten në disa pacientë me sepsë
 • Administrimi i medikamenteve antikoagulante për të parandaluar mpiksjen e gjakut (tromboza), të cilat mund të formohen kudo në trup gjatë një episodi të rëndë sepsis.

Terapitë më të reja me antitrupa artificialë (imunoglobulina) janë ende në diskutim në kurse të rënda. Deri më tani, ka mungesë të njohurive se cilët antitrupa janë më efektivë në cilën formë të sepsës. Prandaj, ky trajtim nuk rekomandohet ende si standard në sepsë.

Kursi i sëmundjes dhe prognozës

Pa trajtim, lufta kundër patogjenëve të helmimit të gjakut përhapet gjithnjë e më shumë derisa më në fund ndodh dëmtimi i enëve dhe organeve (sepsë e rëndë).

Sa shpejt përparon sepsa varet nga patogjeni shkaktar, mosha e pacientit dhe performanca e sistemit të tij imunitar.

Dëmtimi i organeve shpesh lë dëmtime gjatë gjithë jetës - për shembull, funksion i dëmtuar ose i dështuar i veshkave që kërkon dializë gjatë gjithë jetës (larje gjaku).

Në disa pacientë, sepsa nuk mund të trajtohet me sukses dhe çon në vdekje.

Përafërsisht, rreziku i vdekjes nga sepsa rritet me rreth një për qind në orë pa trajtim adekuat. Pas një dite pa trajtim, rreziku është tashmë 24 përqind.

Në Gjermani, 26.5 për qind e të prekurve nga shoku septik vdesin pas 30 ditësh nga dështimi i qarkullimit të gjakut për shkak të helmimit të gjakut.

Rreziku i dëmtimit dytësor

Pas daljes nga spitali, shumë pacientë raportojnë efekte të vonshme të sepsës si dëmtim nervor (polineuropatitë), dobësi muskulore ose stres post-traumatik dhe depresion (dëmtim mikroskopik nervor).

Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit që janë të shtruar në spital ose në ambientet e infermierisë, për pacientët me imunitet të kompromentuar dhe për pacientët që sapo i janë nënshtruar operacionit. Këto grupe pacientësh duhet të informojnë menjëherë mjekun e tyre në rast të etheve, të dridhurave, gulçimit dhe/ose marramendjes.

Masat parandaluese (parandalimi) janë një temë e rëndësishme, veçanërisht në spitale. Masat higjienike, kujdesi i mirë i plagëve dhe mbrojtja e vazhdueshme e pacientëve me imunitet të kompromentuar mund të parandalojnë helmimin e gjakut në shumë raste.

Opsionet e disponueshme për të parandaluar sepsën varen nga shkaku specifik i sepsës.

Parandalimi i infeksioneve të marra nga spitali

Shpesh, shkaku i sepsës është një infeksion që ndodh gjatë qëndrimit në spital (infeksion spitalor).

Parandalimi në shtëpi

Mund të jetë e vështirë për të parandaluar helmimin e gjakut në mjedisin e shtëpisë. Megjithatë, ka masa që mund të merren për të zvogëluar rrezikun e sepsës:

 • Vëzhgoni masat e përgjithshme të higjienës, si larja e duarve dhe ushqimi.
 • Gjithmonë pastroni plotësisht plagët e hapura me ujë të pastër dhe mbrojini ato nga kontaminimi përsëri - duke përdorur një fashë ose suva plage
 • Mos i gërvishtni pickimet e insekteve, pasi kjo do të rezultojë në plagë të hapura
 • Kryeni vaksinimet sipas rekomandimeve të Komisionit të Përhershëm të Vaksinimit në Institutin Robert Koch (STIKO).