Simptomat e helmimit të gjakut: Si të njohim sepsën

Simptomat në fazën e hershme të sepsës

Në fazën e hershme të sepsës, disa ndryshime ofrojnë një të dhënë të rëndësishme për sëmundjen. Duke qenë se ato nuk janë specifike, shfaqja e përbashkët e simptomave të mëposhtme është një tjetër tregues se mund të jetë prezente sepsis.

 • Lëkura e nxehtë, ndonjëherë me shtimin e një skuqjeje
 • Temperatura e lartë (mbi 38 gradë Celsius), shpesh e shoqëruar me të dridhura. Kujdes: Sidomos pacientët me sepsë shumë të rinj dhe shumë të moshuar kanë temperaturë të ulët (nën 36 gradë Celsius, “hipotermi”) në vend të temperaturës.
 • Konfuzion ose çorientim
 • Frymëmarrje e përshpejtuar (hiperventilim)
 • Rrahje të përshpejtuara të zemrës (takikardi)
 • Gjendja e përgjithshme e dobët
 • Ngjyra e zbehtë ose gri e lëkurës
 • Rritja e numrit të qelizave të bardha të gjakut (leukocitet - janë përgjegjëse për mbrojtjen e trupit), në raste të rënda të sepsës nivelet e leukociteve ndonjëherë janë ulur ndjeshëm

Në varësi të vendit të infeksionit, simptoma të tjera të sepsës shpesh përfshijnë:

 • Në infeksionet pulmonare: gulçim dhe/ose pështymë purulente
 • Në infeksionet e traktit urinar: Dhimbje gjatë urinimit dhe/ose erë e ndryshuar e urinës
 • Në infeksionet e sistemit nervor qendror (si meningjiti): dhimbje koke e fortë, ndjeshmëri e shtuar e syve ndaj dritës, tortikoli.
 • Në infeksionet e barkut (si apendiciti): Dhimbje barku

Simptomat në sepsë të rëndë

 • Presion i ulët i gjakut nën 100 mmHg
 • Rritja e ritmit të frymëmarrjes me më shumë se 22 frymëmarrje në minutë
 • Çrregullim i theksuar i vetëdijes dhe konfuzion
 • Lëkurë e ftohtë dhe e zbehtë, veçanërisht në duar dhe këmbë me ngjyrim blu (cianozë) dhe mermer

Helmimi i gjakut i lënë i patrajtuar çon në dëmtim fizik dhe dështim eventual të organeve të ndryshme. Ketu jane disa shembuj:

Nëse sepsis është përhapur në mëlçi, ndonjëherë shfaqet verdhëza (ikterus), një çngjyrosje e verdhë e lëkurës.

Sepsis mund të dëmtojë funksionin e veshkave, duke bërë që pacienti të nxjerrë gjithnjë e më pak urinë (oliguria) - deri në dhe duke përfshirë dështimin e plotë të veshkave.

Qarkullimi i gjakut përkeqësohet sepse gjaku mpikset më lehtë. Për shembull, mpiksjet e vogla të gjakut (trombet) ngushtojnë ose bllokojnë enët e vogla të gjakut (kapilarët). Indet ose organet e prekura nuk marrin më oksigjen të mjaftueshëm. Në këtë mënyrë, shoku septik shkakton simptoma të shkaktuara nga dështimi i papritur i organeve, të tilla si goditje në tru, dështim i veshkave ose sulm në zemër.

Simptomat e shokut septik

Në artikullin Shoku septik do të mësoni më shumë për simptomat e shokut septik gjatë helmimit të gjakut.

Këto efekte vendosin kërkesat më të larta për mjekësinë moderne në trajtimin e sepsës. Simptomat e kësaj ashpërsie shpesh nuk mund të kontrollohen as me mjekësinë më moderne të teknologjisë së lartë. Prandaj, trajtimi i hershëm dhe kompetent i sepsës është veçanërisht i rëndësishëm.