Enët e gjakut: Struktura dhe funksioni

Çfarë janë enët e gjakut?

Enët e gjakut janë organe të zbrazëta. Me një gjatësi prej rreth 150,000 kilometrash, këto struktura tubulare dhe të zbrazëta krijojnë një rrjet të ndërlidhur që përshkon të gjithë trupin tonë. Të lidhur në seri, do të ishte e mundur të rrotullohej toka pothuajse 4 herë.

Enët e gjakut: struktura

Muri i enëve mbyll një zgavër, të ashtuquajturin lumen, në të cilin gjaku rrjedh - gjithmonë vetëm në një drejtim. Muri i enëve më të vogla është zakonisht me një shtresë, ai i enëve më të mëdha me tre shtresa:

  • Shtresa e brendshme (intima, tunica intima): Shtresë e hollë e qelizave endoteliale. Ai mbyll enën dhe siguron shkëmbimin e substancave dhe gazeve midis gjakut dhe murit të enëve të gjakut.
  • Shtresa e mesme (media, tunica media): Përbëhet nga muskul i lëmuar dhe ind lidhor elastik, përmasat e të cilave ndryshojnë në varësi të enës. Rregullon gjerësinë e enës.
  • Shtresa e jashtme (adventitia, tunica externia): Përbëhet nga fibra kolagjeni dhe rrjeta elastike, rrethon enët e gjakut nga jashtë dhe i ankoron ato në indet përreth.

Enët e ndryshme të gjakut në trup ndryshojnë në gjatësi, diametër dhe trashësi të murit të enëve të gjakut. Në varësi të funksionit të enëve të gjakut, shtresat individuale të murit janë pak a shumë të theksuara ose nuk janë fare të pranishme.

Cili është funksioni i enëve të gjakut?

Enët e gjakut transportojnë gjak - dhe për rrjedhojë oksigjen, lëndë ushqyese, hormone etj. - në të gjithë trupin. – nëpër të gjithë trupin.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, enët e shumta të gjakut, kilometërshe, ruajnë disa litra gjak (rreth pesë litra te të rriturit).

Ku ndodhen enët e gjakut?

Enët e gjakut kalojnë nëpër të gjithë trupin për të siguruar një furnizim optimal. Disa janë të vendosura sipërfaqësisht nën lëkurë, të tjerët thellë, të ngulitura në inde ose muskuj.

Gjatë rrugës së tij nëpër trup, gjaku kalon nëpër lloje të ndryshme enësh. Së bashku ata formojnë një rrjet të ndërlidhur dhe garantojnë rrjedhjen e pandërprerë të gjakut në një drejtim, nga zemra në periferi dhe prej andej përsëri në zemër:

Ky qarkullim i madh i gjakut (qarkullimi sistemik) fillon në anën e majtë të zemrës: ai pompon gjak të pasur me oksigjen në trup nëpërmjet arteries kryesore (aortës). Degët kryesore (arteriet) të trasha degëzohen nga aorta, të cilat ndahen në enë gjaku gjithnjë e më të vogla (arteriola) dhe në fund bashkohen në enët më të vogla (kapilarët). Këto formojnë një rrjet kapilar të degëzuar imët përmes të cilit oksigjeni dhe lëndët ushqyese shpërndahen në indet përreth. Gjaku tani i deoksigjenuar, i varfër me lëndë ushqyese, rrjedh nga rrjeti kapilar në enë pak më të mëdha (venula). Venulat nga ana e tyre rrjedhin në vena që e bartin gjakun përmes vena kava e sipërme dhe inferiore përsëri në zemër, përkatësisht në anën e djathtë të zemrës.

Arteriet dhe venat së bashku përbëjnë 95 për qind dhe për rrjedhojë shumicën e enëve të gjakut. Zakonisht ato janë të vendosura afër njëri-tjetrit. Pesë përqindja e mbetur përbëhet nga kapilarët.

Vetëm disa pjesë të trupit nuk kanë fare enë gjaku. Këto përfshijnë shtresën më të jashtme të lëkurës, si dhe kornenë, flokët dhe thonjtë, smaltin e dhëmbëve dhe kornenë e syrit.

arterie

Arteriet transportojnë gjakun nga zemra në periferi. Më shumë për këtë lloj ene gjaku mund të lexoni në artikullin Arteria.

aortë

Aorta është arteria më e madhe në trup. Mund të lexoni më shumë rreth tij në artikullin Aorta.

venat

Venat sjellin gjakun nga periferia përsëri në zemër. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Venat.

Vena kava e sipërme dhe e poshtme

Gjithçka që duhet të dini për dy venat më të mëdha në trup mund të mësoni në artikullin Vena cava.

Vena e portalit

Gjaku nga zgavra e barkut transportohet në mëlçi përmes venës porta. Më shumë për këtë venë të veçantë mund të lexoni në artikullin Vena portal.

Kapilarët

Arteriet dhe venat janë të lidhura me njëra-tjetrën nëpërmjet një rrjeti enësh shumë të imta. Mund të mësoni më shumë rreth kësaj në artikullin "Kapilarët".

Çfarë problemesh mund të shkaktojnë enët e gjakut?

“Venat me variçe, të cilat ndodhin kryesisht në këmbë, janë venat sipërfaqësore të zgjeruara, të përdredhura. Ato zhvillohen kur gjaku nuk mund të rrjedhë siç duhet nga venat, gjë që mund të ketë shkaqe të ndryshme. Venat varikoze mund të formohen edhe në pjesë të tjera të trupit, si në ezofag.

Inflamacioni i venave sipërfaqësore me formimin e mpiksjes së gjakut quhet tromboflebiti. Kryesisht shfaqet në këmbë. Nëse mpiksjet e gjakut formohen në venat e thella, kjo quhet flebotrombozë.

Sëmundje të tjera të enëve të gjakut përfshijnë sindromën Raynaud, arteritin me qeliza gjigante dhe pamjaftueshmërinë kronike venoze (insuficienca venoze kronike).