Boronicat: A ndihmojnë kundër diarresë?

Cilat janë efektet e boronicës?

Përbërës të ndryshëm kontribuojnë në efektin shërues të boronicës, mes tyre kryesisht taninet. Ata kanë një efekt astringent në mukozën, anti-inflamator dhe antibakterial.

Përbërës të tjerë të rëndësishëm janë antocianinet. Ato veprojnë si antioksidantë të fuqishëm, pra kanë aftësinë për të kapur dhe neutralizuar përbërjet agresive të oksigjenit që dëmtojnë qelizat (radikalet e lira) në gjak.

  • Bazuar në përvojën shumëvjeçare, kokrrat e thata mund të përdoren nga brenda për diarre të lehta dhe nga jashtë për inflamacion të lehtë të mukozave të gojës dhe fytit.
  • Ekstraktet e thata nga boronicat e freskëta mund të përdoren nga brenda kundër këmbëve të rënda (në lidhje me çrregullimet e lehta të qarkullimit të venave) dhe për të lehtësuar venat merimangë.

Mjekësia popullore e aplikon edhe boronicat për të vjella, gjakderdhje dhe hemorroide, si dhe për shërimin e dobët të ulcerave dhe sëmundjeve të lëkurës. Efektiviteti në këto raste nuk është i provuar.

Si përdoren boronicat?

Boronica mund të përdoret si ilaç shtëpiak ose në formën e preparateve të gatshme.

Boronicat si një ilaç shtëpiak

Mund të pini disa herë në ditë një filxhan të sapopërgatitur me çaj nga frutat e boronicës. Doza ditore është nga 20 deri në 60 gram boronica të thata. Është e vlefshme jo vetëm për të rriturit, por edhe për fëmijët mbi dhjetë vjeç dhe adoleshentët.

Për grupmoshat e tjera rekomandohet doza e mëposhtme ditore:

  • një deri në tre vjet: 10 – 15 gram
  • katër deri në nëntë vjet: 15 – 20 gram

Për përdorim të jashtëm të boronicave për mukozën e përflakur të gojës ose të fytit janë të dobishme zierjet e çajit për gargarë ose shpëlarje. Për ta bërë këtë, tre lugë boronica të thata mund t'i derdhni me gjysmë litër ujë të ftohtë, ngrohni, ziejini për 30 minuta dhe më pas kullojini. Bëni gargarë me të disa herë në ditë ose shpëlajeni gojën.

Preparate të gatshme me boronica

Ka edhe preparate të gatshme me bazë boronica. Këto përfshijnë, për shembull, boronica të thara dhe pluhur, si dhe dragee me anthocyanine të izoluara nga boronicat e freskëta (për të përmirësuar shikimin e natës). Përdorni preparate të tilla siç udhëzohet në paketimin ose siç rekomandohet nga mjeku ose farmacisti juaj.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojnë boronicat?

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni boronica

Përdorni vetëm boronica të thata për të trajtuar diarrenë. Manaferrat e freskët rrisin diarrenë – në fakt, ato kanë një efekt të butë laksativ.

Meqenëse nuk ka ende rezultate kërkimore për trajtimin e fëmijëve nën katër vjeç, trajtimi i fëmijëve të vegjël me boronica duhet të shmanget.

Në mjekësinë popullore, ndonjëherë rekomandohet një çaj i bërë nga gjethet e boronicës (për shembull, për diarre). Megjithatë, për shkak se gjethet në doza të larta mund të shkaktojnë simptoma të helmimit, përdorimi i tyre nuk rekomandohet – madje edhe në doza të ulëta për një kohë të gjatë!

Si të merrni boronicat dhe produktet e tyre

Fakte interesante për boronica

Boronica (edhe boronica, Vaccinium myrtillus) i përket familjes së shqopës (Ericaceae). Është i përhapur në rajonet e ftohta dhe me temperaturë të ftohtë të hemisferës veriore. Në jug (rreth Evropës Qendrore) ngjitet deri në zonën alpine.