Infeksioni i kockave: Simptomat dhe rreziqet

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Shenjat e përgjithshme akute të inflamacionit si ethe, skuqje ose ënjtje, zakonisht dhimbje të lokalizuara të pjesës së prekur të trupit
 • Prognoza dhe rrjedha e sëmundjes: Me trajtim të shpejtë dhe të qëndrueshëm, inflamacioni akut i shërueshëm, kalimi në formë kronike i mundshëm, pa trajtim mjekësor rreziku i helmimit të gjakut kërcënues për jetën.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Kryesisht shkaktohet nga bakteret, rreziku varet nga: Mosha, operacionet, sëmundjet shoqëruese etj.
 • Diagnoza: Konsulencë mjekësore, ekzaminim fizik, vlerat e inflamacionit në gjak, tomografi me rezonancë magnetike, tomografi kompjuterike, rentgen, ekografi.
 • Trajtimi: imobilizimi, antibiotikët, pastrimi kirurgjik i inflamacionit

Çfarë është inflamacioni i kockave?

Osteiti dhe osteomieliti shkaktohen në shumicën e rasteve nga bakteret dhe vetëm shumë rrallë nga viruset ose kërpudhat. Më shpesh, osteomieliti shfaqet pas operacionit në kockë. Shkaktarë të tjerë janë frakturat e kockave ose infeksionet. Për arsye që ende nuk janë të qarta, meshkujt preken më shpesh sesa femrat.

Më shpesh, kockat e këmbëve janë të përflakur, veçanërisht kockat e sipërme ose të poshtme të këmbës. Një formë e veçantë e inflamacionit të kockave është i ashtuquajturi spondilit, në të cilin inflamohen kockat e shtyllës kurrizore (trupat vertebralë). Ky inflamacion shfaqet kryesisht tek të rriturit.

Cilat janë simptomat e osteitit?

Simptomat e osteitit (inflamacioni i kockave) dhe osteomieliti (inflamacioni i palcës së eshtrave) shpesh varen nga mënyra se si zhvillohet inflamacioni.

Nëse inflamacioni i kockave ndodh në mënyrë akute, shpesh shfaqen shenja tipike të inflamacionit. Kjo perfshin:

 • Lodhje e përgjithshme
 • Ethe dhe të dridhura
 • Dhimbje
 • ënjtje dhe mbinxehje, ndonjëherë skuqje e pjesës së prekur të trupit

Osteomyeliti akut zakonisht shkaktohet nga bakteret që infektojnë kockën përmes qarkullimit të gjakut. Mjekët më pas i referohen kësaj si osteomielit akut hematogjen.

Nëse është forma kronike e inflamacionit të kockave (osteiti), simptomat janë shpesh më pak tipike të inflamacionit. Dhimbja është zakonisht e shurdhër dhe ka pak ankesa të përgjithshme. Përveç kësaj, ka gjithmonë intervale të gjata pa simptoma. Megjithatë, nëse inflamacioni i kockave shpërthen përsëri, të gjitha simptomat e një infeksioni akut mund të rishfaqen me çdo shpërthim.

Në inflamacionin kronik të kockave, trupi mund të përpiqet të luftojë vetë bakteret duke formuar një lloj kapsule rreth zonës së inflamuar. Megjithatë, brenda kësaj kapsule, bakteret vazhdojnë të jetojnë. Kjo shkakton dhimbje dhe lëvizje të kufizuar në nyjen e prekur. Herë pas here, pjesa e brendshme e kapsulës zbrazet nga jashtë në formën e qelbit.

Cilat janë rreziqet e inflamacionit të kockave?

Rreziqet dhe shanset e rikuperimit nga inflamacioni i palcës së eshtrave (osteomyelitis) ose inflamacioni i kockave (osteiti) varen nga lloji i inflamacionit, mosha e personit të prekur, fuqia e sistemit të tij imunitar dhe lloji i patogjenit të përfshirë. Në thelb, sëmundja kërkon kujdes mjekësor. Përndryshe, ekziston rreziku i dëmtimit të përhershëm të pjesëve të prekura të trupit dhe rreziku i helmimit të gjakut (sepsë). Sepsis mund të jetë kërcënuese për jetën.

Inflamacioni akut i palcës së eshtrave ka një shans të mirë për t'u shëruar, me kushtin e trajtimit të menjëhershëm mjekësor. Shanset e rikuperimit te fëmijët me inflamacion të palcës kockore janë përgjithësisht më të mira se tek të rriturit. Inflamacioni i kockave gjithashtu zakonisht mund të kurohet pa dëmtime të përhershme nëse mjeku e zbulon dhe e trajton atë në kohë.

Tek fëmijët, nga ana tjetër, ekziston rreziku i shqetësimit të rritjes nëse osteomieliti prek pllakat e rritjes së kockave. Tek fëmijët, pllakat e rritjes janë ende të përbëra nga kërc dhe sigurojnë rritje të shëndetshme në madhësi duke ndërtuar vazhdimisht një substancë të re kockore. Nëse diçka e shqetëson këtë proces, në disa raste kjo çon në shtat të shkurtër dhe shkurtim të krahëve dhe këmbëve - në varësi të vendndodhjes së fokusit të inflamacionit.

Si zhvillohet inflamacioni i kockave?

Inflamacioni i kockave ndodh kur bakteret arrijnë në kockë nga jashtë, për shembull në rastin e një dëmtimi të hapur ose një plage kirurgjikale. Saktësisht se cilat kocka preken varet nga vendndodhja e dëmtimit shkaktar. Inflamacioni i palcës së eshtrave ndodh gjithashtu kur bakteret hyjnë në kockë përmes qarkullimit të gjakut (hematogenous).

Llojet e zhvillimit të inflamacionit të kockave

Inflamacioni hematogjen (endogjen) i kockave: Kur bakteret hyjnë në kockë përmes qarkullimit të gjakut, ekziston mundësia që ato të shkaktojnë inflamacion në kockë. Në këtë rast, inflamacioni i palcës së eshtrave ndodh sepse ky ind është i mbushur me enë gjaku.

Në thelb, çdo infeksion bakterial ka potencialin të shkaktojë osteomielit hematogjen. Edhe nëse bakteret vijnë fillimisht nga, për shembull, otitis media ose inflamacion i nofullës. Inflamacioni i nofullës ndodh, për shembull, si një ndërlikim kur dentisti ose kirurgu oral nxjerr një dhëmb me inflamacion të rëndë.

Inflamacion posttraumatik (ekzogjen) i kockave: Në këtë lloj zhvillimi, bakteret arrijnë në kockë nga jashtë dhe lokalisht, për shembull nëpërmjet një plage aksidentale të hapur, veçanërisht nëse kocka është e ekspozuar. Këtu përfshihen edhe infeksionet e një plage kirurgjikale që ndodhin gjatë ose pas operacionit.

Ndër të tjera, infeksionet e kockave ndodhin në buzë të vidave ose pllakave që futen në kockë gjatë operacionit. Një arsye për këtë është se mbrojtja imune nuk funksionon siç duhet në këto vende. Prandaj, bakteret këtu shumohen të patrazuara, duke rezultuar ndonjëherë në inflamacion të kockave.

Patogjenët e inflamacionit të kockave

Pavarësisht se si zhvillohet inflamacioni, shumë patogjenë kanë potencialin të shkaktojnë inflamacion të kockave:

 • Më i zakonshmi (75-80 përqind) është patogjen bakterial Staphylococcus aureus (si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit).
 • Baktere të tjera të zakonshme përfshijnë streptokokun e grupit A dhe pneumokokun

Faktorët e rrezikut për inflamacionin e kockave

Faktorët e mëposhtëm të rrezikut janë ndër ata që rrisin rrezikun e zhvillimit të inflamacionit të kockave pas një dëmtimi ose operacioni:

 • Mosha e ulët: pllaka e rritjes furnizohet mirë me gjak
 • Mosha e shtyrë: furnizimi me gjak i kockave është zvogëluar
 • Sëmundjet shoqëruese: Diabeti mellitus dhe/ose sëmundje arteriale periferike (pAVK)
 • Mungesa e imunitetit: Për shkak të sëmundjeve të tilla si HIV ose imunosupresioni
 • Sëmundja e qelizave të gjakut
 • Dobësi e veshkave dhe/ose mëlçisë
 • Përdorimi i nikotinës, alkoolit dhe drogës

Si diagnostikohet inflamacioni i kockave?

 • A keni vuajtur nga simptoma të shtuara të sëmundjes, të tilla si ethe ose mërzitje në ditët e fundit?
 • A keni pasur një operacion në ditët apo javët e fundit?
 • Pikërisht ku janë dhimbjet?

Pas historisë mjekësore, bëhet një ekzaminim fizik. Së pari, mjeku palpon ato kocka ose kyçe që dhembin. Nëse shfaqet një dhimbje presioni ose është e dukshme një ënjtje ose skuqje e qartë, ky është një tregues i mëtejshëm i inflamacionit të kockave.

Përveç kësaj, mjeku merr gjak dhe bën një analizë të gjakut. Një nivel i ngritur i qelizave të bardha të gjakut (leukociteve) dhe një nivel i ngritur i proteinës C-reaktive (CRP) tregojnë inflamacion në trup.

Nëse një nyje është veçanërisht e fryrë, mjeku ndonjëherë përdor një gjilpërë pak më të trashë për të kryer një punksion të përbashkët. Kjo përfshin marrjen e një kampioni të lëngut të kyçit, të cilin laboratori më pas e kontrollon për baktere të caktuara.

Mjeku përdor një ekzaminim me ultratinguj për të përcaktuar nëse indet e buta shtesë (për shembull, muskujt) preken nga inflamacioni ose nëse ka derdhje të përbashkët.

Abscesi i Brodie

Një formë e veçantë e inflamacionit të kockave në fëmijëri është abscesi i Brodie. Në këtë rast, një ënjtje e dhimbshme ndodh në një zonë të caktuar të përcaktuar. Gjetjet laboratorike zakonisht nuk janë të dukshme dhe simptomat janë më pak të theksuara. Megjithatë, radiografitë tregojnë se periosteumi është shkëputur nga kocka (periosteum). MRI gjithashtu tregon ndryshime në strukturën e kockave.

Si trajtohet inflamacioni i kockave?

Për të trajtuar në mënyrë efektive inflamacionin e kockave, është e rëndësishme të eliminohen bakteret që e shkaktojnë atë. Për këtë qëllim, personi i prekur merr terapi me antibiotikë. Për një terapi të synuar, mjekët përpiqen të përcaktojnë patogjenin me anë të një kampioni të indeve. Në mënyrë ideale, kjo bëhet përpara administrimit të parë të antibiotikut. Nëse terapia me antibiotikë është e pasuksesshme edhe pas kalimit në antibiotikë të tjerë, është i nevojshëm pastrimi kirurgjik i plagës.

Në përgjithësi, mjekët rekomandojnë imobilizimin e pjesës së prekur të trupit për të paktën një javë, veçanërisht në format akute, dhe edhe më gjatë në rastin e inflamacionit të shtyllës kurrizore. Për të parandaluar trombozën për shkak të imobilizimit, pacientëve zakonisht u jepet fizioterapi me terapi ushtrimore pasive dhe ilaçe për hollimin e gjakut.

Terapia e osteomielitit akut hematogjen

Në inflamacion akut të palcës së eshtrave (osteomyelitis), i shkaktuar nga patogjenë në gjak, mjekët zakonisht përshkruajnë administrimin e antibiotikëve nëpërmjet venave me infuzion, më rrallë në formë tabletash. Antibiotikët arrijnë në palcën e eshtrave nëpërmjet qarkullimit të gjakut, ku vrasin bakteret. Kjo terapi zakonisht administrohet për disa javë, fillimisht në spital.

Është thelbësore për një kurë të mirë që osteomieliti hematogjen të njihet dhe trajtohet në një fazë të hershme. Tek fëmijët, sëmundja shpesh diagnostikohet shumë vonë, sepse është e paqartë për një kohë të gjatë se nga e kanë origjinën simptomat. Kjo rrit rrezikun e sepsës. Për të parandaluar këtë, mjekët i referojnë në veçanti fëmijët menjëherë në spital sa herë që ekziston dyshimi i arsyeshëm për osteomielit hematogjen.

Terapia e osteomielitit akut post-traumatik:

Nëse osteomieliti shfaqet pas një dëmtimi ose operacioni, terapia me antibiotikë zakonisht nuk çon në shërim. Indi i dëmtuar është shumë i dobët për këtë. Në mënyrë tipike, simptomat shfaqen këtu tre deri në pesë ditë pas lëndimit ose operacionit. Mjekët zakonisht e hapin plagën (përsëri) dhe e operojnë atë (përsëri).

Gjatë operacionit, mjekët më pas heqin një mostër indi për terapinë e synuar me antibiotikë, heqin trupat e huaj, stabilizojnë kockën, ujitin plagën dhe ndonjëherë vendosin bartës lokalë të antibiotikëve në plagë. Kjo pasohet nga terapia me antibiotikë përsëri për disa javë.

Terapia e osteomielitit kronik:

Nëse strukturat kockore tashmë janë dëmtuar ose nëse inflamacioni vazhdon të përparojë pavarësisht terapisë me antibiotikë, indi kockor i prekur zakonisht hiqet me operacion. Implantet artificiale zëvendësojnë pjesët e hequra të kockës në mënyrë që ajo të jetë sërish e qëndrueshme pas shërimit. Nëse ka trupa të huaj si pllaka ose vida në kockën e prekur dhe ekziston rreziku që ato të parandalojnë ose të komplikojnë shërimin, kirurgët i heqin edhe këto.

Pas operacionit, ka disa opsione trajtimi për të zgjedhur. Nëse nyjet preken nga inflamacioni i kockave, mjekët shpesh përdorin sfungjerë të vegjël që përmbajnë antibiotikë. Përveç kësaj, ata zakonisht vendosin një tub kullimi në pjesën e jashtme, përmes të cilit sekrecionet e plagës rrjedhin nga kyçi.

Në disa raste të inflamacionit të kockave, një operacion i vetëm nuk është i mjaftueshëm. Më pas, mjekët operojnë përsëri në zonën e prekur - ose për të hequr indet e mëtejshme të përflakur ose për të rifutur strukturat ose implantet mbështetëse të hequra më parë. Edhe nëse nuk ka simptoma për një kohë të gjatë, ekziston rreziku që një fokus i ri inflamacioni të formohet vite pas operacionit fillestar (përsëritje).

Komplikimet e operacionit

Ashtu si me çdo procedurë kirurgjikale, ka disa rreziqe që lidhen me operacionin për inflamacionin e kockave. Gjatë dhe pas operacionit, mund të ketë gjakderdhje, gjakderdhje dytësore dhe mavijosje për shkak të lëndimit të enëve të gjakut në zonën e hapur të trupit. Përveç kësaj, ndonjëherë ekziston rreziku i ri-infeksionit ose shqetësimeve shqisore për shkak të dëmtimit të nervave në zonën e kirurgjisë.