Shintigrafia e kockave: Përkufizimi, Arsyet, Procedura

Çfarë është shintigrafia e kockave?

Shintigrafia e kockave është një nënlloj i shintigrafisë. Me të mund të vlerësohen shumë mirë kockat dhe metabolizmi i tyre. Për këtë qëllim, një substancë e etiketuar në mënyrë radioaktive (radionuklid) i injektohet pacientit nëpërmjet një vene. Sa më i lartë të jetë aktiviteti lokal metabolik, aq më shumë depozitohet në kockë. Rrezatimi i emetuar nga radionuklidi më pas mund të matet dhe të shfaqet si imazh.

Në disa raste, mjafton të ekzaminohen kockat individuale ose pjesët individuale të skeletit me anë të shintigrafisë (shintigrafia e pjesshme e skeletit të trupit). Kjo zvogëlon ekspozimin ndaj rrezatimit për të gjithë organizmin. Në raste të tjera, shintigrafia e skeletit të gjithë trupit është e nevojshme, për shembull, për të zbuluar metastazat nga tumoret e kancerit (p.sh. tumoret e gjirit, prostatës, mushkërive ose veshkave).

Kur kryhet shintigrafia e kockave?

Shumë sëmundje dhe lëndime të kockave shoqërohen me rritje ose ulje të aktivitetit metabolik dhe për këtë arsye mund të zbulohen lehtësisht nga shintigrafia.

Për shembull, një metabolizëm i rritur mund të matet në zonën e një frakture kockore. Prandaj, shintigrafia e kockave mund të përdoret për të vizualizuar frakturat e kockave, edhe pse rrezet X normale janë të mjaftueshme për këtë në shumicën dërrmuese të rasteve.

  • Kanceri i kockave dhe metastazat e kockave
  • Inflamacion i kockave (osteomyelitis, spondilodiscitis)
  • Artriti reumatoid (reumatizma)
  • Infarkt kockor
  • Çrregullime të metabolizmit të kockave si sëmundja e Paget ose osteomalacia (zbutje e dhimbshme e kockave)

Për më tepër, ankesat e paqarta të kockave dhe kyçeve, si dhe ankesat me proteza të kyçeve (lirim, inflamacion) shpesh sqarohen me anë të shintigrafisë së kockave.

Shintigrafia e kockave: rreziqet