Ethet Boutonneuse: Rrugët dhe Trajtimi i Infeksionit

Ethet Boutonneuse: Përshkrimi

Ethet Boutonneuse njihen gjithashtu si ethet mesdhetare sepse janë të zakonshme në të gjithë rajonin e Mesdheut. Është një sëmundje infektive e shkaktuar nga bakteri Rickettsia conorii. Sëmundjet e shkaktuara nga kjo ose të tjera rikecie quhen gjithashtu rikecioza sipas zbuluesit të tyre, Howard Tayler Ricketts.

Të gjitha rikecitë përhapen nga rriqrat, pleshtat, marimangat ose morrat. Për shkaktarin e etheve boutonneuse (R. conorii), rriqrat shërbejnë si vektorë (veçanërisht rriqrat kafe të qenit). Në fakt, sëmundja është një nga ethet më të zakonshme që transmetohen nga rriqrat në Evropën Jugore. Në Portugali, për shembull, 10 nga 100,000 njerëz preken nga ethet boutonneuse çdo vit. Nuk është e pazakontë që të infektohen edhe pushuesit nga Evropa Qendrore. Raste individuale të infeksionit janë regjistruar edhe në Afrikë dhe në Detin e Zi.

Termi "boutonneuse" vjen nga frëngjishtja dhe mund të përkthehet si "me njolla" ose "si buton". Ai përshkruan manifestimet e lëkurës me njolla që prodhon ethet boutoneuse.

Ethet e Boutonneuse: simptomat

Nyjet limfatike pranë vendit të injektimit shpesh janë të përflakur dhe të zmadhuar dukshëm (limfadeniti).

Përveç kësaj, të prekurit zhvillojnë ethet me të njëjtin emër: temperatura e trupit rritet në mbi 39 gradë Celsius për rreth një deri në dy javë.

Në ditën e tretë deri në të pestën e sëmundjes, zhvillohet një skuqje me pika të trashë (ekzantema makulopapulare). Së bashku me ethet zhduket përsëri, duke mos lënë gjurmë (si luspa apo plagë).

Simptomat tipike të etheve Boutonneuse shoqërohen shpesh me dhimbje koke, dhimbje kyçesh dhe dhimbje muskujsh.

Ethet Boutonneuse: komplikime

Infeksioni me agjentin shkaktar të etheve boutoneuse aktivizon sistemin imunitar në trup. Si rezultat, substancat inflamatore të trupit (citokina) mund të ngrihen në gjak dhe të ndikojnë në sistemin e koagulimit. Kështu, në disa njerëz me ethe boutoneuse, formohen mpiksje gjaku që bllokojnë enët - për shembull, në formën e trombozës së venave të thella në këmbë.

Ethet Boutonneuse: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut.

Ethet Boutonneuse shkaktohen nga bakteri Rickettsia conorii. Ky bakter jeton si parazit kryesisht tek rriqrat, të cilët nga ana tjetër jetojnë në gëzofin e brejtësve ose qenve. Në rajonin e Mesdheut, deri në 70 për qind e qenve janë të infektuar me rriqrat. Rreth çdo rriqër i dhjetë mbart ricketsiae.

Nëse pushuesit marrin qen të tillë në shtëpi (në Gjermani, Austri, Zvicër, etj.), mund të futen ricketsiae. Rriqrat mund të transmetohen nga qentë te njerëzit. Për fat të mirë, kjo ndodh rrallë, pasi ky lloj rriqre preferon të infektojë qentë. Megjithatë, ato mund të mbijetojnë për vite në shtëpi dhe të shkaktojnë vazhdimisht ethe boutoneuse te njerëzit.

Ethet Boutonneuse: ekzaminimet dhe diagnoza

Personi i duhur i kontaktit për ethet boutoneuse është specialist i mjekësisë interne me titull shtesë infektiologji. Një specialist i mjekësisë tropikale është gjithashtu i njohur me këtë pamje klinike. Megjithatë, në rastin e simptomave tipike të temperaturës dhe skuqjes së lëkurës, të prekurit zakonisht konsultohen fillimisht me mjekun e tyre të familjes. Ai gjithashtu mund të fillojë ekzaminimet e nevojshme.

Hapi i parë në vendosjen e një diagnoze është marrja e një historie mjekësore. Për këtë qëllim, mjeku do t'ju bëjë pyetje të ndryshme si:

  • Keni ndonjë simptomë tjetër? Nëse po, cilat?
  • A vuajnë njerëzit e tjerë në afërsi nga simptoma të ngjashme?
  • A keni vënë re një shenjë pickimi ose një zonë të dukshme në lëkurë?
  • A jeni në dijeni të ndonjë infektimi nga rriqrat tek kafshët shtëpiake në zonën tuaj?
  • Keni qenë kohët e fundit jashtë vendit, veçanërisht në zonat mesdhetare?
  • Keni pasur kontakt të ngushtë me brejtës apo qen nga këto rajone?

Mjeku më pas do të masë temperaturën e trupit tuaj, do të ekzaminojë të gjithë lëkurën tuaj dhe do të palpojë rajonet e nyjeve limfatike. Nëse dyshohet për ethe Boutenneuse, ai do të marrë një mostër indi nga një zonë e dukshme e lëkurës. Në laborator, kjo mund të ekzaminohet për materialin gjenetik të patogjenëve duke përdorur reaksionin zinxhir polimerazë (PCR).

Është gjithashtu e mundur të zbulohet materiali gjenetik i patogjenit me PCR duke përdorur një mostër gjaku nga pacienti. Përveç kësaj, gjaku mund të testohet për antitrupa ndaj rikecisë. Megjithatë, antitrupa të tillë mund të gjenden vetëm disa ditë pas infektimit.

Testet e gjakut ndihmojnë gjithashtu për të përjashtuar sëmundje të tjera me simptoma të ngjashme.

Ethet Boutonneuse: Trajtimi

Ethet e Boutonneuse trajtohen me antibiotik doxycycline. Personat e prekur duhet të marrin një tabletë dy herë në ditë për dy deri në shtatë ditë.

Ethet Boutonneuse: ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Në shumicën e rasteve, ethet boutoneuse janë të lehta. Të gjitha simptomat e sëmundjes largohen brenda rreth dy javësh dhe nuk lënë asnjë pasojë. Sidomos nëse sëmundja diagnostikohet në kohë dhe trajtohet me një antibiotik, komplikimet ndodhin shumë rrallë. Ata kanë më shumë gjasa të zhvillohen tek të moshuarit, alkoolistët dhe diabetikët. Në to, organet e brendshme si truri mund të preken më lehtë. Në një deri në pesë përqind të rasteve, ethet Boutonneuse janë fatale.

Ethet Boutonneuse: Parandalimi

Në rastin e etheve boutoneuse, profilaksia konsiston në mbrojtjen nga pickimi i rriqrave. Duhet të merren masa paraprake veçanërisht kur janë në kontakt të ngushtë me brejtës dhe qen të mundshëm të infektuar në zonat e Mesdheut, rreth Detit të Zi, në Siberi, Indi, Afrikën Qendrore dhe Jugore.

  • Vishni këpucë me majë të mbyllura me këmbë të larta dhe pantallona të gjata të futura në çorape. Kjo nuk u jep rriqrave asnjë mundësi për të arritur një zonë të ekspozuar të lëkurës në këmbët ose këmbët e tyre. Transmetimi nuk është i mundur përmes veshjeve.
  • Spërkatjet kundër rriqrave - të spërkatura në veshje ose kyçe - gjithashtu i mbajnë larg gjakpirësit.
  • Nëse keni një qen, duhet të vendosni një jakë rriqrash mbi të. Kjo zvogëlon rrezikun që qeni juaj të kap rriqrat e infektuara – të cilat më pas mund t'ju infektojnë me ethet Boutonneuse.