Brake: Përkufizimi, Arsyet, Të mirat dhe të këqijat

Çfarë është kllapa?

Braçet përdoren për trajtimin e keqokluzioneve të dhëmbëve ose nofullës. Zakonisht përdoren gjatë fazës së rritjes së dhëmbëve – pra te fëmijët. Tek të rriturit, mbajtëset shpesh mund të përdoren vetëm për të korrigjuar malokluzione.

Kllapat janë bërë nga metale të tilla si çeliku ose titani, plastika ose qeramika. Në varësi të arsyes së trajtimit, dentisti përdor mbajtëse fikse ose të lirshme. Fëmijët zakonisht trajtohen me mbajtëse të lirshme, pasi kjo formë më e butë mbështetet nga rritja ende ekzistuese e dhëmbëve. Një opsion estetik, veçanërisht për të rriturit, janë të ashtuquajturat mbajtëse të padukshme. Komponentët e brendshëm të mbajtëseve pas dhëmbëve vështirë se duken nga jashtë.

Aparate fikse

Në cilat raste përdoren mbajtëset fikse, si ecën stomatologu dhe cilat janë avantazhet dhe disavantazhet, mund të lexoni në tekstin Braçe fikse.

Mbajtëse të lirshme

Mbajtëse të padukshme

Invisalign dhe Aligner – ka modele të ndryshme mbajtëse që janë (pothuajse) të padukshme nga jashtë. Mund të mësoni më shumë rreth tyre në tekstin Kllapa të padukshëm.

Mbërthese për të rritur

Çfarë mund të arrihet me mbajtëset për të rriturit? Cilat modele mund të merren parasysh? Çfarë duhet pasur parasysh gjatë trajtimit? Përgjigjet e këtyre pyetjeve mund t'i gjeni në tekstin Braces – Adults.

Kur merrni mbajtëse?

KIG i ndryshëm

Indikacionet ortodontike të grupeve një dhe dy mbulojnë keqdrejtimet më të lehta të dhëmbëve. Për të përcaktuar KIG, matet distanca midis dhëmbëve, për shembull nëse incizivët e sipërm dalin përtej atyre të poshtëm ose anasjelltas. E njëjta gjë vlen nëse dhëmbët janë shumë afër njëri-tjetrit ose shumë larg njëri-tjetrit dhe formojnë një hendek.

Grupet e indikacioneve tre, katër dhe pesë përfshijnë çrregullime të zhvillimit në zonën e kokës si çarje e buzës dhe qiellzës, shumë hapësirë ​​midis dhëmbëve ose kur dhëmbët e poshtëm kafshojnë jashtë përpara dhëmbëve të sipërm (crossbite).

Çfarë bëni me mbajtëset?

Pastaj dentisti merr përshtypjet e nofullës së sipërme dhe të poshtme. Në bazë të tyre bëhen modele allçie, të cilat shërbejnë si shabllon për mbajtëset. Më pas bëhet në një laborator dentar.

Nëse ju lirohen mbajtëset, mjeku do t'ju tregojë se si t'i vendosni ato në mënyrë korrekte. Ai gjithashtu do të shpjegojë se çfarë duhet t'i kushtoni vëmendje kur i vishni ato dhe si të pastroni mbajtëset.

Nëse keni nevojë për mbajtëse fikse, kërkohet durim për aplikimin - duhen rreth dy orë, sepse mbajtëset janë ngjitur ose çimentuar në vend.

Cilat janë rreziqet e mbajtëseve?

Trajtimi me aparate ortodontike, si çdo procedurë mjekësore, përfshin disa rreziqe. Komplikimet zakonisht lindin me mbajtëset fikse:

  • dhimbje e shkaktuar nga forcat që veprojnë në dhëmbë
  • njollat ​​e dekalcifikimit në dhëmbë
  • rritja e ndjeshmërisë së dhëmbëve
  • inflamacionet, rritjet dhe regresionet e mishrave të dhëmbëve
  • dëmtimi i smaltit kur hiqni mbajtëset fikse
  • shkurtimi i rrënjëve të dhëmbëve për shkak të presionit të fortë
  • kthimi në pozicionin origjinal për shkak të lëvizjes së dhëmbit

Gjatë trajtimit, mund të ndodhin ndryshime të paparashikuara, të pafavorshme në gjendjen e dhëmbëve dhe të nofullës. Në këto raste, ndryshimi i terapisë nga dentisti mjekues do të ndihmojë.

Çfarë duhet të kem parasysh kur kam mbajtëse?