Bradikardia: Simptomat, Shkaqet, Trajtimi

Si mund të parandalohet krimbi i ziles?

Nuk ka vaksinë kundër parvovirusit B19. Masat e vetme për të parandaluar infeksionin janë ruajtja e higjienës së mirë të duarve dhe shmangia e kontaktit me personat e infektuar. Këto masa janë veçanërisht të rëndësishme për gratë shtatzëna. Ata janë gjithashtu më mirë të shmangin hyrjen në një kopsht fëmijësh ose shkollë nëse atje ka pasur një shpërthim të krimbit të ziles.

Ndonjëherë bradikardia shfaqet tek të palindurit ose të porsalindurit. Gjatë lindjes, rrahjet e zemrës tek foshnja e palindur shpesh bien gjatë një tkurrjeje. Në sindromën apnea-bradikardi, foshnjat e lindura para kohe vuajnë nga gulçim dhe rrahje të ngadalta të zemrës.

Si zhvillohet bradikardia?

Bradikardia ndodh kur nyja sinusale gjeneron shumë pak impulse elektrike (bradikardia sinusale). Në këtë rast, rrahjet e zemrës janë të ngadalta, por të rregullta.

Cilat janë simptomat e bradikardisë?

Shpesh, bradikardia nuk shkakton simptoma. Atletët, për shembull, nuk mendojnë se zemra e tyre rreh më ngadalë gjatë periudhave të pushimit sesa jo-atletët. Ndonjëherë, megjithatë, rrahjet e zemrës janë aq të ulëta sa zemra pompon shumë pak gjak në qarkullimin sistemik. Si rezultat, kërkesat për oksigjen - veçanërisht të trurit - nuk plotësohen më në mënyrë adekuate. Dhimbje koke, marramendje, pavetëdije, nauze dhe të vjella janë shpesh rezultat.

Ka shumë shkaqe të mundshme për bradikardi. Bradikardia sinusale nuk është e rrezikshme te atletët. Ndonjëherë, megjithatë, ritmi i zemrës ngadalësohet kur merren medikamente të caktuara. Veçanërisht medikamentet që marrin personat e prekur për shkak të çrregullimeve të tjera të ritmit e tregojnë këtë efekt anësor. Në disa raste, atëherë është e nevojshme të ndërpritet përdorimi i përbërësve aktivë përkatës ose të zvogëlohet doza e tyre.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Trajtim

Nuk është gjithmonë e nevojshme të trajtohet një rrahje e ngadaltë e zemrës. Njerëzit me një zemër të shëndetshme shpesh mund të përballojnë mirë bradikardinë e lehtë. Bradikardia është zakonisht problematike dhe ka nevojë për trajtim vetëm kur shfaqen simptoma dhe rrahjet e zemrës bëhen jashtëzakonisht të ngadalta (më pak se 40 rrahje në minutë).

Vetë-ndihma për aritmitë kardiake

Për njerëzit që vuajnë nga bradikardia, vetë-ndihma më e mirë është të konsultohen me një mjek kur shfaqen simptoma. Megjithatë, kontrollet e rregullta janë të këshillueshme edhe për personat e shëndetshëm, pasi gjendjet e ndryshme fizike nxisin aritminë kardiake. Është e këshillueshme që ata që vuajnë nga bradikardia të kontrollojnë mjekimet e tyre, pasi shumë përbërës aktivë ndonjëherë shkaktojnë aritmi kardiake.