Aneurizma e trurit: Përkufizim, terapi

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: Ndonjëherë nuk ka trajtim, por vëzhgim i aneurizmës, mundësisht dy procedura trajtimi "prerje" ose "mbështjellje", zgjedhja e procedurës së trajtimit varet nga rasti individual.
 • Simptomat: Ndonjëherë nuk ka simptoma, mundësisht ndërhyrje me disa nerva kranial, nëse aneurizma këputet ("shpërthehet"), dhimbje koke shkatërruese, nauze, të vjella, ngurtësi e qafës, pavetëdije
 • Ecuria e sëmundjes dhe prognoza: Varet nga rasti individual, e mirë në disa raste, rrezik për jetën në rast këputjeje, dëmtime pasuese janë të mundshme.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Nganjëherë trashëgimtar, faktori kryesor i rrezikut është presioni i lartë i gjakut dhe të gjithë faktorët që rrisin presionin e gjakut si duhanpirja, rrallë edhe sëmundjet trashëgimore që prekin indin lidhor si sindroma Marfan, sindroma Ehlers-Danlos.
 • Ekzaminimi dhe diagnoza: Nëse është e nevojshme, simptoma të dyshuara, procedura imazherike si rezonancë magnetike (MRI), angiografi me rezonancë magnetike (MRA), tomografi kompjuterike (CT)
 • Parandalimi: Shmangni faktorët e rrezikut si presioni i lartë i gjakut, pirja e duhanit, konsumimi i tepërt i alkoolit; përgjithësisht rekomandohet një mënyrë jetese e shëndetshme

Çfarë është një aneurizëm në tru?

Një aneurizëm në tru është një zgjerim patologjik i një ene gjaku në kokë. Mjekët flasin edhe për një aneurizëm intrakranial ose cerebrale.

Është vlerësuar se rreth tre përqind e të rriturve kanë një aneurizëm. Ndonjëherë fryrja e enës është e lindur, në raste të tjera zhvillohet vetëm gjatë jetës. Aneurizmat shfaqen më shpesh në disa familje.

Si mund të trajtohet një aneurizëm?

Ekzistojnë dy procedura kryesore që mund të përdoren për të trajtuar një aneurizëm në tru. Një opsion është një operacion në të cilin kirurgu hap kafkën. Më pas ai mbyll aneurizmën nga jashtë duke përdorur një kapëse (të ashtuquajturat prerje).

Në procedurën tjetër, mjeku shtyn një kateter përmes një arterie në këmbë në zonën e prekur në tru. Ai riparon aneurizmën duke futur një të ashtuquajtur spirale (mbështjellje). Kjo është një spirale platini që mbush aneurizmën nga brenda.

Megjithatë, mjekët jo gjithmonë trajtojnë çdo aneurizëm duke përdorur këtë procedurë. Nëse procedura ka kuptim dhe cila procedurë përdoret varet nga rasti individual. Kirurgët gjithashtu vlerësojnë me kujdes nëse përfitimet e procedurës tejkalojnë rreziqet e lidhura me to.

Nëse ka vetëm një rrezik të ulët të plasjes së aneurizmës në kokë dhe nuk shkakton ndonjë problem tjetër, mjekët rekomandojnë që fillimisht të vëzhgohet anija e fryrë.

Cilat janë simptomat e një aneurizmi në tru?

Një simptomë e aneurizmës është një ndërprerje e të ashtuquajturave nerva kraniale. Këto janë nerva që, ndryshe nga nervat periferikë, dalin drejtpërdrejt nga truri. Nervi kranial përgjegjës për lëvizjet e syve (nervi okulomotor) preket më shpesh. Kjo rezulton në çrregullime të lëvizjes së syve, paralizë të muskujve të syrit ose shikim të dyfishtë.

Nëse muri i enëve të gjakut të një aneurizmi në tru çahet (këputet), shfaqen simptoma të rënda. Simptoma më e zakonshme është hemorragjia subaraknoidale, ose shkurt SAB. Gjakderdhja ndodh në hapësirën midis trurit dhe meninges, më saktë membranës arachnoid.

Për shkak të kapakut të fortë të kafkës, gjaku nuk ikën dhe ushtron shpejt presion të shtuar në tru. Ky presion në indin e trurit më pas shkakton simptomat.

Simptomat e rritjes së presionit intrakranial:

 • Fillimi i papritur i dhimbjes së fortë të kokës
 • Të përzier
 • të vjella
 • Ngurtësi qafa
 • të qenët i përgjumur
 • Të qenët i përgjumur
 • Pavetëdije ose koma

Aneurizma në kokë: cilat janë shanset për shërim?

Ka aneurizma që kanë një probabilitet të ulët për të shpërthyer vetëm një ditë. Një aneurizëm i tillë në tru nuk kufizon domosdoshmërisht jetëgjatësinë. Më pas mjekët vëzhgojnë në intervale të rregullta për të parë nëse aneurizma vaskulare ndryshon.

Nuk ka asnjë përgjigje të përgjithshme për pyetjen e jetëgjatësisë pas operacionit për një aneurizëm në tru. Në varësi të madhësisë dhe vendndodhjes së anijes së zgjeruar, një operacion mund të jetë shpëtimtar në disa raste. Megjithatë, operacioni mbart rreziqe. Në disa raste, ekziston rreziku i dëmtimit neurologjik si rezultat i operacionit.

Për këtë arsye, mjekët peshojnë me shumë kujdes se cila strategji ka më shumë gjasa të përfitojë ata që preken nga një aneurizëm në kokë.

Aneurizma në tru – shkaqet

Shkaku i një aneurizmi në tru shpesh nuk mund të përcaktohet saktësisht. Trashëgimia padyshim luan një rol, pasi nuk është e pazakontë që zgjatjet vaskulare të ndodhin më shpesh brenda një familjeje. Një tjetër faktor i rëndësishëm rreziku për një aneurizëm të trurit është presioni i lartë i gjakut.

Me çdo rrahje zemre, gjaku ushtron presion të lartë në muret e enëve të gjakut nga brenda. Kjo ndonjëherë krijon pika të dobëta në murin e enëve të gjakut, të cilat përfundimisht e lënë vendin - zhvillohet një aneurizëm.

Pirja e duhanit në mënyrë indirekte rrit rrezikun e aneurizmës: nxit arteriosklerozën dhe rrit presionin e gjakut. Shkaqe të rralla që shoqërohen me një rrezik të shtuar të një aneurizmi në tru janë disa sëmundje trashëgimore, për shembull sindroma Marfan ose sindroma Ehlers-Danlos.

MRI, CT & Co.: Si e zbulon mjeku një aneurizëm në kokë?

Mjekët shpesh zbulojnë rastësisht një aneurizëm në tru, pasi të prekurit shpesh nuk e ndiejnë vetë enën e fryrë.

Nëse aneurizma shtyp struktura të caktuara në tru, siç është nervi kranial, çrregullimet neurologjike përkatëse tregojnë problemin në kokë.

Në rastin e një aneurizmi plas, simptomat shpesh çojnë në dyshimin e një çrregullimi akut neurologjik. Një aneurizëm në tru dhe një hemorragji cerebrale në rastin e një aneurizmi të këputur të trurit mund të vizualizohen lehtësisht duke përdorur imazhe me rezonancë magnetike (MRI), arteriografi me rezonancë magnetike (MRA) ose tomografi kompjuterike (CT).

Si mund të parandalohet një aneurizëm në tru?

Një aneurizëm në tru nuk mund të parandalohet në parim. Kjo sepse nuk ka asnjë masë parandaluese kundër një predispozicioni apo një aneurizmi kongjenital.

Nëse keni presion të lartë të gjakut, trajtojeni dhe kontrollojeni rregullisht nga një mjek. Nëse është e mundur, shmangni një mënyrë jetese që ngre presionin e gjakut dhe ka një efekt negativ në shëndetin e enëve të gjakut.

Parandalimi i faktorëve të rrezikut për një aneurizëm në kokë përfshijnë, për shembull:

 • Mos pirja e duhanit
 • Ngrënia e një diete të shëndetshme, me pak yndyrë shtazore, në vend të kësaj vajra bimore, shumë fruta dhe perime të freskëta
 • Të jesh fizikisht aktiv në baza të rregullta
 • Duke pirë pak alkool