Stimuluesi i trurit: Arsyet, Metodat, Rreziqet

Çfarë është një stimulues stimulues i trurit?

Pacemaker i trurit është një pajisje teknike që përdoret për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme neurologjike. Një kirurg fut stimuluesin kardiak të trurit - i ngjashëm me një stimulues kardiak - në tru, ku ai jep impulse elektrike me frekuencë të lartë në zona të veçanta të trurit. Kjo njihet si stimulim i thellë i trurit. Edhe pse mekanizmi i saktë i veprimit të procedurës ende nuk është sqaruar, supozohet se impulset elektrike pengojnë zona të caktuara të trurit dhe kështu lehtësojnë simptomat e sëmundjeve neurologjike.

Kur kryhet terapia me stimulues kardiak të trurit?

Fushat e mundshme të aplikimit janë sëmundje të ndryshme neurologjike. Një stimulues stimulues i trurit përdoret më shpesh për sëmundjen e Parkinsonit: Këtu, "stimulimi i thellë i trurit" përmirëson dridhjen tipike (dridhjen) dhe lëvizjen e tepërt (diskinezinë) të të prekurve. Sëmundje të tjera në të cilat pacientët mund të përfitojnë nga një stimulues stimulues i trurit janë:

  • dridhje esenciale (çrregullim i lëvizjes, zakonisht i duarve)
  • Distonia e gjeneralizuar ose segmentale (tkurrje e pavullnetshme e muskujve skeletorë)
  • Korea e Huntingtonit
  • epilepsi fokale
  • çrregullimi obsesiv-kompulsiv psikiatrik

Çfarë bëni gjatë terapisë me një stimulues të trurit?

Përpara se një mjek të fusë një stimulues të trurit, ai ekzaminon pacientin. Ai dokumenton me kujdes shenjat karakteristike të sëmundjes së pacientit dhe përcakton se si zhvillohen gjatë ditës. Pason një ekzaminim i trurit duke përdorur imazhe të rezonancës magnetike (MRI) dhe një test memorie.

Mbi bazën e këtyre ekzaminimeve paraprake, mjeku mund të peshojë rrezikun individual të efekteve anësore të mundshme kundrejt përfitimeve që rezultojnë nga stimuluesi i stimulimit të trurit.

Stimuluesi i trurit: implantimi

Së pari, neurokirurgu rregullon kokën e pacientit në një të ashtuquajtur unazë stereotaktike. Kjo ngjitet në kockën e kafkës nën anestezi lokale dhe parandalon lëvizjen e kokës. Një imazh i përsëritur MRI i kokës siguron informacionin e nevojshëm për zonën e trurit që po kërkohet dhe mundëson planifikimin e saktë të rrugës së hyrjes.

Nëpërmjet një prerjeje të vogël në lëkurë, neurokirurgu merr një pamje të papenguar të kapakut kockor të kafkës. Ai tani shpon një vrimë të vogël në kockë përmes së cilës fut disa mikroelektroda në tru. Futja e elektrodave është pa dhimbje sepse vetë truri nuk ka sensorë dhimbjeje.

Pjesa tjetër e operacionit kryhet nën anestezi të përgjithshme. Kirurgu tani fut gjeneratorin e pulsit të stimuluesit të stimulimit të trurit poshtë kockës së klavikulës ose në zonën e gjoksit nën lëkurën e pacientit dhe e lidh atë me elektrodat në tru nëpërmjet një kablloje që kalon gjithashtu nën lëkurë. E gjithë procedura zgjat rreth pesë deri në gjashtë orë.

Cilat janë rreziqet e terapisë me stimulues të trurit?

Ka disa rreziqe që lidhen me stimulimin e thellë të trurit, për të cilat mjeku informon paraprakisht pacientin në detaje. Bëhet dallimi midis ndërlikimeve që mund të lindin nga ndërhyrja kirurgjikale dhe efekteve anësore të shkaktuara nga stimulimi elektronik i zonës së zgjedhur të trurit.

Rreziqet për shkak të operacionit

Si me të gjitha operacionet, procedura mund të rezultojë në dëmtim të enëve të gjakut dhe gjakderdhje përkatëse. Nëse gjakderdhja shtyp indin e trurit, simptomat neurologjike mund të shfaqen në raste të rralla, për shembull paraliza ose çrregullime të të folurit. Megjithatë, këto zakonisht regresojnë. Komplikime të tjera të mundshme janë:

  • Vendosja e gabuar ose rrëshqitja e elektrodave (pastaj mund të jetë e nevojshme një procedurë e re).
  • Infeksionet me tru ose meningjit (encefaliti, meningjiti)
  • @ keqfunksionime teknike të stimuluesit të stimulimit të trurit

Rreziqet për shkak të stimulimit elektrik

Çfarë duhet të kem parasysh pas futjes së stimuluesit të stimulimit të trurit?

Gjeneratori i pulsit të stimuluesit të stimulimit të trurit mund të programohet përmes lëkurës dhe ndizet vetëm disa ditë pas operacionit. Së pari, duhet të shëroheni nga procedura. Ju lutemi mbani në mend se mund të duhen disa javë derisa pulset të vendosen individualisht. Pra, jini të durueshëm nëse nuk e ndjeni suksesin e dëshiruar të trajtimit që në fillim.

Gjithashtu mbani në mend se stimuluesi i trurit nuk trajton shkakun e gjendjes, por vetëm lehtëson simptomat e tij. Kjo do të thotë që simptomat tuaja do të kthehen nëse stimuluesi i stimulimit të trurit fiket ose hiqet.

Bateritë në një stimulues të trurit mbarojnë pas rreth dy deri në shtatë vjet dhe duhet të zëvendësohen. Megjithatë, kjo procedurë pasuese nuk kërkon anestezi të përgjithshme; mjafton një anestezi lokale.