Simptomat e tumorit të trurit: Shenjat tipike

Cilat janë simptomat e një tumori në tru?

Sa kohë duhet para se të shfaqen shenjat e para?

Ndonjëherë kalon një periudhë më e gjatë përpara se një tumor i trurit të shkaktojë simptoma. Shpesh, një tumor i trurit i klasifikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) si i shkallës së parë ose të dytë nuk shkakton simptoma për muaj të tërë. Në klasën 3 ose 4 të OBSH-së, nga ana tjetër, shenjat e para të një tumori të trurit zhvillohen pas vetëm disa javësh deri në ditë.

Kur një tumor i trurit shkakton simptoma, kjo është për një sërë arsyesh:

Tumori – qoftë beninj apo malinj – zakonisht merr shumë hapësirë. Mjekët i referohen këtyre tumoreve si hapësirë-zënë. Si rezultat, tumori zhvendos struktura të rëndësishme në tru dhe dëmton funksionin e tyre. Është gjithashtu e mundur që ajo të rritet në indin përreth trurit (në vend që ta zhvendosë) dhe ta shkatërrojë atë - në varësi të zonës së prekur, kjo rezulton në simptomat përkatëse.

Tumoret malinje të trurit në veçanti shkatërrojnë pjesë të nervit ose indit të trurit që kanë prekur qelizat e tumorit. Kështu, edhe në rastin e tumoreve më të vegjël që kërkojnë pak ose aspak hapësirë, shfaqen deficite dhe simptoma neurologjike përkatëse.

Cilat janë shenjat tipike të një tumori të trurit?

Shumica e shenjave (si dhimbje koke, marramendje, etj.) janë shumë jospecifike dhe shfaqen edhe me shumë fotografi të tjera klinike. Megjithatë, nëse ato bëhen më të rënda me kalimin e kohës dhe ndodhin në kombinim, ky është një tregues i mundshëm i një tumori të trurit.

Dhimbje koke

Dhimbjet e reja të kokës që bëhen gjithnjë e më të forta gjatë disa ditëve ose javëve dhe rriten kur jeni shtrirë janë një shenjë e dyshimtë dhe tipike që zakonisht shfaqet së pari me tumoret e trurit. Dhimbjet e kokës për shkak të tumorit të trurit manifestohen duke u shfaqur gjatë natës dhe në orët e hershme të mëngjesit. Ata shpesh përmirësohen spontanisht gjatë ditës.

Përzier dhe të vjella

Shumë njerëz zhvillojnë simptoma të tilla si nauze dhe të vjella kur kanë një tumor në tru. Këto ankesa zakonisht janë gjithashtu rezultat i rritjes së presionit intrakranial. Shpesh, të prekurit ndiejnë të përziera në mëngjes, edhe pse nuk kanë ngrënë asgjë. Megjithatë, ka shkaqe të tjera të të vjellave në mëngjes, të tilla si një infeksion i zakonshëm gastrointestinal, shtatzënia ose dehja nga alkooli.

Problemet e vizionit

Të shohësh do të thotë të perceptosh imazhe të caktuara me sy. Për ta bërë këtë, retina në sy kap informacionin dhe e dërgon atë përgjatë rrugës vizuale në qendrën vizuale në pjesën e pasme të kokës. Praktikisht në çdo pikë përgjatë kësaj rruge, është e mundur që një tumor i trurit të shkaktojë simptoma në kuptimin e shqetësimeve vizuale. Në shumicën e rasteve, një zonë e caktuar në fushën vizuale dështon - personat e prekur thjesht e perceptojnë atë si një pikë të zezë. Mjekët e quajnë këtë humbje të fushës vizuale.

Çrregullimet vizuale nganjëherë manifestohen edhe nga fakti që personat e prekur i shohin imazhet dy herë.

Çrregullimet e shikimit ndodhin veçanërisht shpesh në rastin e një adenomi të hipofizës. Ky është një tumor beninj i trurit që rritet në gjëndrën e hipofizës. Një shenjë e këtij lloji të tumorit është se shikimi është i kufizuar, si me pulsuesit jashtë.

Deficite të tjera neurologjike

Përveç problemeve me shikimin, edhe deficite të tjera neurologjike tregojnë një tumor të trurit. Simptomat e mundshme në kuptimin e deficiteve neurologjike janë, për shembull, shenjat e paralizës, ndjenjat e mpirjes (për shembull, në gjymtyrë individuale) ose çrregullime të të folurit. Gjithashtu tipike janë dridhjet, për shembull të qepallave, dhe ndjesi shpimi gjilpërash. Për më tepër, çrregullimet e gëlltitjes ose perceptimi i ndryshuar i shijes janë simptoma të mundshme të lidhura me tumorin. Personat e prekur shpesh vuajnë nga marramendje dhe humbje dëgjimi ose fishkëllimë në vesh (tinitus).

Konfiskim

Disordersrregullime hormonale

Simptomat e tumorit të trurit shfaqen gjithashtu në formën e një sërë çrregullimesh hormonale. Ky është rasti, për shembull, me një adenomë të hipofizës: gjëndra e hipofizës është një gjëndër e rëndësishme në tru që prodhon hormone që rregullojnë funksionin e gjëndrave të tjera endokrine në trup. Një tumor i gjëndrrës së hipofizës ndërhyn këtu. Pasojat e mundshme janë simptoma që prekin, për shembull, ritmin gjumë-zgjim, rritjen e trupit ose seksualitetin.

Megjithatë, çrregullime të tilla hormonale janë simptoma jo specifike, pasi ndodhin edhe në sëmundje të tjera.

Dëmtimi i kujtesës

Një proces malinj në kokë ndonjëherë shkakton simptoma njohëse. Të sëmurët nga tumori i trurit, për shembull, kanë vëmendje të dëmtuar dhe janë më pak në gjendje të mbajnë mend disa gjëra. Megjithatë, përqendrimi i dëmtuar dhe harresa kanë shumë shkaqe të mundshme, si rritja e moshës dhe nuk do të thotë domosdoshmërisht se të sëmurët kanë një tumor në tru.

Është e mundur që një tumor i trurit të ndikojë në shëndetin mendor. Për shembull, depresioni, pagjumësia (apatia) dhe ankthi ndonjëherë janë për shkak të sëmundjes.

Ndryshimet e personalitetit

Çrregullimet e personalitetit janë gjithashtu ndër simptomat që mund të jenë për shkak të një tumori në tru. Në shumicën e rasteve, personi i prekur as që e vëren këtë, por njerëzit rreth tyre. Ata që vuajnë janë, për shembull, më lehtë nervoz ose më pak të përqendruar dhe më lehtë të shpërqendruar.

Ndonjëherë tiparet ekzistuese të personalitetit bëhen më të theksuara ose rrafshohen. Këto simptoma shpesh shfaqen në mënyrë tinëzare dhe zakonisht bëjnë që të sëmurët të shkojnë te mjeku vetëm në një fazë të vonë.

Karakteristikat e veçanta të fëmijëve me tumore të trurit

Megjithatë, edhe sëmundje të tjera mund të jenë shkak i zmadhimit të kokës. Defektet e lindjes ose hemorragjitë e trurit janë gjithashtu shkaktarë të mundshëm.

Flisni me mjekun tuaj nëse vëreni një ose më shumë nga simptomat e përmendura.

Disa simptoma tregojnë vendndodhjen e tumorit

Vendndodhja e tumorit në tru shpesh mund të identifikohet nga vendi ku shfaqen simptomat në trup. Nëse një tumor i trurit shkakton simptoma kryesisht në anën e majtë të trupit, ai ndoshta ndodhet në anën e djathtë të trurit. Në të kundërt, simptomat në anën e djathtë zakonisht tregojnë një tumor në anën e majtë të trurit. Në rastin e shenjave që mund të caktohen në një vendndodhje specifike (= një fokus) në tru, mjekët flasin për simptoma fokale të fokusit neurologjik. Për shembull, nëse personi i prekur shfaq një çrregullim të të folurit (afazi), kjo tregon dëmtim të qendrës së të folurit.