Truri i trurit: Funksioni, Struktura, Dëmtimi

Çfarë është trungu i trurit?

Rrjedha e trurit është pjesa më e vjetër e zhvillimit të trurit. Së bashku me diencefalonin, ndonjëherë edhe me trurin e vogël dhe pjesët e trurit terminal, ai shpesh quhet në mënyrë sinonimike si trungu i trurit. Megjithatë, kjo nuk është e saktë: trungu i trurit përfshin të gjitha pjesët e trurit që u zhvilluan gjatë zhvillimit embrional nga të ashtuquajturat vezikulat e dyta dhe të treta cerebrale. Nga ana tjetër, trungu i trurit përfshin të gjitha pjesët e trurit përveç trurit.

Truri i trurit përbëhet nga truri i mesëm (mesencefaloni), ura (pons) dhe medulla oblongata (medulla oblongata, pastruri ose mielencefaloni). Ura dhe truri i vogël quhen gjithashtu metencephalon (truri i pasëm). Së bashku me myelencefalonin (medulla oblongata), ai formon trurin rombik (rhombencephalon).

Truri i mesëm

Truri i mesëm (mesencefaloni) është pjesa më e vogël e trurit. Mund të lexoni më shumë rreth tij në artikullin Midbrain.

Ura (truri)

Ura (ponsi) në tru është një fryrje e fortë e bardhë në bazën e trurit mbi medulla oblongata. Ai është i lidhur me tru i vogël nga një kordon i quajtur peduncle cerebellar.

Medulla e zgjatur

Medulla oblongata formon lidhjen me palcën kurrizore. Mund të lexoni më shumë rreth këtij seksioni të trurit në artikullin Medulla oblongata.

Cili është funksioni i trungut të trurit?

Truri i trurit është përgjegjës për funksionet thelbësore të jetës si kontrolli i rrahjeve të zemrës, presionit të gjakut dhe frymëmarrjes. Ai është gjithashtu përgjegjës për reflekset e rëndësishme si mbyllja e qepallave, refleksi i gëlltitjes dhe kollitjes. Gjumi dhe fazat e ndryshme të gjumit dhe ëndrrave kontrollohen gjithashtu këtu.

Brenda urës kalon rruga piramidale - lidhja midis korteksit motorik dhe palcës kurrizore, e cila është e rëndësishme për sinjalet motorike të vullnetshme (dmth. lëvizjet vullnetare). Nëpërmjet ponsit, këto sinjale, të cilat vijnë nga korteksi cerebral, transmetohen në tru i vogël.

Rrjedha e trurit përshkohet nga formatio reticularis - një strukturë e ngjashme me rrjetën e qelizave nervore dhe proceseve të tyre. Ai është i përfshirë në funksione të ndryshme autonome të organizmit, si kontrolli i vëmendjes dhe gjendja e vigjilencës. Këtu kontrollohen edhe qarkullimi, frymëmarrja dhe të vjellat.

Ku ndodhet trungu i trurit?

Rrjedha e trurit ndodhet në pjesën e poshtme të kafkës në bazën e kafkës, e fshehur nga truri dhe truri i vogël. Nga poshtë, ajo bashkohet me palcën kurrizore me një kufi të keqpërcaktuar - kjo zonë quhet medulla oblongata (medulla oblongata). Në këtë zonë, kryqëzimi piramidal, traktet nervore që vijnë nga truri kalojnë në anën e kundërt.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë trungu i trurit?

Kur traktet nervore që çojnë brenda trungut të trurit në bërthamat nervore kraniale të vendosura më tej në rrjedhën e poshtme dëmtohen në të dy anët, zhvillohet paraliza pseudobulbare. Simptomat kryesore janë çrregullimet e të folurit dhe gëlltitjes, lëvizshmëria e dëmtuar e gjuhës dhe ngjirja e zërit.

Kur truri dëmtohet vetëm, funksionet jetësore mbahen vetëm nga truri i trurit. Në atë që njihet si koma zgjuar, personi i prekur është zgjuar, por nuk fiton vetëdije dhe nuk mund të kontaktojë me mjedisin e tij.

Një infarkt i trurit mund të prekë ato zona që janë të rëndësishme për vetëdijen ose frymëmarrjen. Në një rast të tillë, lezioni është kërcënues për jetën.