Kontraktimet e Braxton Hicks dhe kontraktimet e zbritjes: ndryshimi

Kontraksionet e ushtrimeve: Kur fillojnë dhe pse ndodhin?

Rreth javës së 20-të të shtatzënisë, mitra juaj fillon të përgatitet për procesin e lindjes. Rreth kësaj kohe, mund të vëreni një ndjenjë tensioni të panjohur më parë ose tërheqje në bark për herë të parë. Arsyeja më e mundshme për këtë janë të ashtuquajturat kontraktime stërvitore. Kjo është kur muskujt e lëmuar të mitrës tkurren dhe më pas relaksohen përsëri. Këto kontraktime të para forcojnë muskujt dhe foshnja dhe placenta furnizohen më mirë me gjak. Mitra stërvitet për lindjen, si të thuash.

Kontraksionet e para që mund të ndihen janë të ashtuquajturat kontraktimet Alvarez. Këto kontraktime të shkurtra stërvitore në formë valësh janë relativisht të dobëta, të parregullta dhe të pakoordinuara. Vetëm zona të vogla të mitrës tensionohen. Ndërsa shtatzënia përparon, pjesët më të mëdha dhe më të mëdha të muskujve të lëmuar të mitrës tkurren dhe kontraktimet bëhen më të shpeshta dhe disi më të forta. Ekspertët i referohen kësaj si kontraktimet Braxton-Hicks. Këto janë gjithashtu kontraktime stërvitore që nuk kanë asnjë efekt në qafën e mitrës.

Si mund t'i dalloni kontraktimet e stërvitjes?

Nëse nuk është kështu dhe kontaktet ndodhin më shumë se tre herë në orë ose më shumë se dhjetë herë në ditë, duhet të kontaktoni një mjek. E njëjta gjë vlen edhe nëse dhimbja rritet. Përpjekjet dhe stresi gjithashtu intensifikojnë kontraktimet. Prandaj: trajtojeni veten me pushim dhe relaksim!

Çfarë janë kontraktimet?

Edhe kontraktimet (lindja e parakohshme) nuk e hapin ende qafën e mitrës. Siç sugjeron emri, ato sigurojnë që mitra dhe foshnja të zhyten më thellë në legenin e nënës. Në rastin më të mirë (por për fat të keq jo gjithmonë), koka e foshnjës gradualisht rrëshqet drejt kanalit të lindjes me një kthesë të lehtë. Kjo zakonisht ndodh vetëm nga java e 36-të e shtatzënisë. Kjo do të thotë që kontraktimet e stërvitjes bëhen të dukshme shumë më herët sesa kontraktimet e uljes. Sidoqoftë, pika në të cilën fillojnë kontraktimet në raste individuale varet nëse është lindje e parë apo jo:

Ata që kanë lindur tashmë një fëmijë (ose disa) ndonjëherë ndjejnë vetëm uljen e barkut dhe kontraktimet e lidhura me to disa ditë përpara datës së caktuar. Është gjithashtu e mundur që koka të mos lëvizë në legen deri në fillimin e lindjes, kështu që nuk është e mundur të dallohen qartë kontraktimet dhe dhimbjet e lindjes. Prandaj nuk është e mundur të thuhet saktësisht se kur do të fillojë lindja pas kontraktimeve.

Si ndihen kontraktimet?

Kontraksionet mund të ndodhin afërsisht çdo dhjetë minuta ose me një pushim prej disa orësh ose ditësh në mes. Gratë shtatzëna i përjetojnë ndryshe këto kontraktime. Shumë zakonisht vërejnë vetëm një ndjenjë tensioni dhe rrallë ankohen për dhimbje të vërtetë. Megjithatë, një ndjesi e dhimbshme, e pakëndshme tërheqjeje që rrezaton në shpinë dhe kofshë është gjithashtu e mundur.

Ashtu si kontraktimet e stërvitjes, kontraktimet më të ulëta gjithashtu mund të lehtësohen me ngrohtësi. Në një vaskë të ngrohtë ose me një shishe me ujë të nxehtë në stomak, dhimbja zakonisht qetësohet.

Bark i ri falë kontraktimeve

Disa gra nuk vërejnë asnjë shenjë fizike të kontraktimeve dhe vetëm vërejnë se diçka ka ndryshuar në formën e barkut të tyre. Pas kontraktimeve, barku ulet papritur poshtë, ka pak më shumë hapësirë ​​në pjesën e sipërme të barkut dhe ankesat si urthi, fryrja dhe gulçimi nuk janë më aq të këqija. Megjithatë, pozicioni i ri i fëmijës tani ushtron presion mbi fshikëzën e urinës, gjë që rrit dëshirën për të urinuar. Nëse befas ju duhet të shkoni më shpesh në tualet, kjo mund të jetë gjithashtu një shenjë se tashmë keni pasur një tkurrje.

Por tashmë kontraktime reale?