Implantet e gjirit: Format, Materialet, Procedura, Rreziqet

Çfarë janë implantet e gjirit?

Implantet e gjirit janë jastëkë plastike që futen në indin e gjirit për të zmadhuar ose rivendosur gjoksin. Të gjitha implantet aktuale të gjirit përbëhen nga një guaskë silikoni e mbushur me kripë ose xhel silikoni. Sipërfaqja e implanteve mund të jetë ose e lëmuar ose e ashpër (me teksturë).

Deri më tani, sipërfaqja me teksturë është dëshmuar të jetë më efektive, pasi ndihmon në shmangien e ngjitjeve të dhimbshme të indit lidhës. Përveç kësaj, implantet e gjirit me një sipërfaqe të ashpër nuk rrëshqasin aq shpejt.

Disa prodhues ofrojnë gjithashtu implante gjiri të veshura me substanca të ndryshme. Kjo është për të parandaluar ngjitjet, ngjitjet dhe infeksionet pas futjes së implanteve.

Implantet e gjirit: Mbushje

Në mënyrë klasike, një implant i gjirit është i mbushur me xhel silikoni më të fortë. Krahasuar me silikonin e lëngshëm të përdorur në të kaluarën, ai ka avantazhin se mbushja ka më pak gjasa të rrjedhë dhe forma e implantit nuk ndryshon. Implantet e gjoksit të mbushura me silikon sigurojnë gjithashtu një formë natyrale të gjirit edhe gjatë lëvizjes.

Implantet e gjirit: Forma

Implantet më të përdorura të gjirit kanë një formë të rrumbullakët. Si rezultat, ato theksojnë gjysmën e sipërme të gjoksit dhe rrjedhimisht dekoltenë – dëshira e shumë grave që kanë zgjedhur zmadhimin kozmetik të gjoksit.

Implantet anatomike të gjirit, nga ana tjetër, imitojnë formën natyrale të gjirit femëror me formën e tyre të lotit: ato janë mjaft të ngushta në zonën e sipërme dhe zgjerohen drejt fundit. Kjo i jep gjoksit një bazë me pamje natyrale. Ato janë gjithashtu veçanërisht të përshtatshme për kompensimin e gjoksit asimetrik.

Kur përdoren implantet e gjirit?

Implantet e gjirit përdoren në situatat e mëposhtme:

 • zmadhimi i gjoksit tek femrat për arsye kozmetike
 • gjinjtë asimetrike
 • rindërtimi i gjirit pas amputimit të tij, për shembull në rastin e kancerit të gjirit
 • @ zmadhimi i gjoksit në rast transeksualiteti

Pra, implantet e gjirit përdoren si për restaurimin e gjirit ashtu edhe për zmadhimin e tij.

Cili specialist duhet të kryejë operacionin?

Termat si "kirurg estetik", "specialist në mjekësinë estetike", "specialist në kirurgji estetike" ose "kirurg estetik" nuk janë terma të mbrojtura ligjërisht dhe për këtë arsye nuk thonë asgjë për kualifikimet e një mjeku për zmadhimin e gjirit (ose kirurgji të tjera estetike) !

Çfarë bëni gjatë zmadhimit të gjirit me implante gjiri?

Kur përgatitet për operacionin, mjeku duhet së pari të gjejë formën dhe madhësinë më të përshtatshme të implantit për pacientin individualisht. Duke vepruar kështu, ai udhëhiqet kryesisht nga idetë dhe dëshirat e pacientit. Ai gjithashtu duhet të marrë parasysh gjerësinë e gjoksit, gjendjen e lëkurës dhe simetrinë trupore të pacientit.

Menjëherë para operacionit, kirurgu vizaton linjat e prerjes në gjoksin e pacientit duke përdorur një marker të përshtatshëm për lëkurën.

Procedura aktuale – rritja kirurgjikale e gjirit – zakonisht kryhet nën anestezi të përgjithshme. Më rrallë, përdoret vetëm anestezi lokale.

Implantet e gjirit: Rrugët e aksesit

Në shumicën e rasteve, kirurgu përdor një thikë të mprehtë për të bërë një prerje prej katër deri në pesë centimetra pak poshtë gjoksit (qasja inframamare). Ky prerje lejon vendosjen e saktë të implantit të gjirit dhe është treguar se është rruga e aksesit me shkallën më të ulët të komplikimeve.

Përndryshe, mjeku mund të zgjedhë të bëjë një prerje tërthore në sqetull ose atë që njihet si një prerje e margjinës areolare, në të cilën ai ose ajo prenë lëkurën në skajin e poshtëm të areolës mbi një gjatësi prej katër centimetrash. Megjithatë, meqenëse kanalet e qumështit që hapen në thithkë janë të veshur me një biofilm të mbushur me mikrobe, prerja e buzës areolare paraqet një rrezik veçanërisht të lartë që bakteret të barten në plagë.

Vendosja e implanteve të gjirit

Implantet e gjirit preferohet të futen nën muskujt gjoksorë (pozicioni i implantit subpektoral). Kjo lejon që muskuli gjoksor të mbulojë kalimin midis indit të butë dhe implantit të gjirit dhe ta formësojë atë në mënyrë natyrale pa formimin e hapave:

Përndryshe, kirurgu mund të vendosë implantet e gjirit mbi muskujt e gjirit. Ky pozicion i implantit prepektoral është veçanërisht i përshtatshëm për pacientët me lëkurë të dobët dhe të tepërt të gjirit, pasi ajo mbushet drejtpërdrejt nga implanti i gjirit.

Pas rritjes së gjoksit

Pas vendosjes së implanteve të gjirit, kirurgu mbyll me kujdes plagët me sutura. Ai i vesh edhe me një fashë gipsi ndërsa është ende në sallën e operacionit. Për të parandaluar rrëshqitjen e implanteve të gjirit, ai e mbështjell fort gjoksin e pacientit me pambuk absorbues dhe fasha elastike.

Pacienti tani dërgohet në dhomën e rikuperimit për t'u rikuperuar nga procedura. Më pas ajo transferohet në repartin normal.

Pas zmadhimit të gjirit me implante gjiri, pacienti zakonisht qëndron në spital për një deri në dy ditë; nëse shfaqen probleme të tilla si infeksionet e plagëve, qëndrimi në spital zgjatet.

Cilat janë rreziqet e implanteve të gjirit?

Vendosja e implanteve të gjirit zakonisht nuk është një procedurë e nevojshme mjekësore, por një procedurë kozmetike. Kjo e bën edhe më të rëndësishme njohjen e rreziqeve të mundshme. Kjo perfshin:

 • formimi i kapsulës së dhimbshme dhe që ndryshon formën rreth implantit të gjirit (fibroza kapsulare)
 • dëmtimi i implantit, mundësisht me zbrazjen e mbushjes në inde
 • formë asimetrike e gjirit ose keqpozicion i implantit
 • formimi i rrudhave të lëkurës
 • gjakderdhje gjatë dhe pas operacionit
 • formimi i një mavijosje (hematoma)
 • nevoja e transfuzionit të gjakut me rrezikun përkatës të infeksionit
 • Lëndimi i indeve të buta dhe nervave gjatë operacionit
 • Infeksioni i plagës dhe çrregullimet e shërimit të plagëve
 • Incidentet e anestezisë
 • reaksion alergjik ndaj materialeve dhe ilaçeve të përdorura
 • dhëmbëza kozmetike jo të kënaqshme

Në rast të fibrozës kapsulare ose dëmtimit të implantit të gjirit, mund të jetë e nevojshme të hiqni implantin dhe të vendosni një tjetër nëse është e nevojshme.

Kanceri për shkak të implanteve të gjirit?

Disa gra me implante gjiri të ashpërsuara (me teksturë) - veçanërisht ato me implante me teksturë makro - zhvillojnë një formë të veçantë kanceri: limfoma anaplastike e qelizave të mëdha të lidhura me implantin e gjirit (BIA-ALCL). Kjo është një formë e rrallë e limfomës jo-Hodgkin.

Gjithashtu e paqartë deri më sot është saktësisht se sa i lartë është rreziku që një grua me implante gjiri të zhvillojë një limfomë të tillë (madje duke marrë parasysh llojet e ndryshme të implanteve të gjirit me teksturë). Një arsye për këtë është se BIA-ACLC duket të jetë e rrallë në përgjithësi:

Për shembull, më 07 shtator 2021, Instituti Federal për Barnat dhe Pajisjet Mjekësore (BfArM) në Gjermani raportoi 30 raste të konfirmuara BIA-ACLC dhe 27 raste të dyshuara në atë kohë. Për ta vënë këtë në perspektivë, më shumë se 67,600 zmadhime të gjirit me implante silikoni u kryen në të gjithë Gjermaninë në vitin 2020 (implantet e gjirit të bërë nga silikoni përdoren shumë më shpesh në Evropë sesa ato me kripë).

Sipas njohurive tona aktuale, ka pasur dhe vijon të ketë pak raste të BIA-ACLC në vende të tjera. Për shembull, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) regjistroi 733 raporte rastesh të BIA-ACLC në mbarë botën që nga 05 janari 2020.

E zbuluar herët dhe e trajtuar siç duhet, limfoma e lidhur me implantin e gjirit duket se ka një prognozë të mirë.

Çfarë duhet të kem parasysh me implantet e gjirit?

Gjatë ditëve të para pas vendosjes së implanteve të gjirit, është e natyrshme që gjoksi juaj të jetë pak i fryrë dhe i dhimbshëm. Nëse është e nevojshme, mjeku juaj do të përshkruajë një ilaç analgjezik.

Shmangni ushtrimet ose aktivitetet që kërkojnë t'i ngrini krahët mbi lartësinë e shpatullave për katër javët e para pas vendosjes së implanteve të gjirit.

Mjeku do të zëvendësojë fashën e vendosur pas operacionit me një sytjena mbështetëse me një rrip kompresimi duke filluar ditën e dytë pas operacionit. Duhet të vishni rripin e ngjeshjes për gjashtë javë, dhe sytjena mbështetëse zakonisht për tre muaj.

Brenda katër javëve të para pas operacionit, mjeku juaj do të kontrollojë përsëri me ultratinguj nëse gjaku ose uji i plagës është grumbulluar në zonën e plagës. Nëse është e nevojshme, këto akumulime duhet të thithen ose madje të hiqen në një operacion të ri.

Kur është e nevojshme të ndryshohen implantet e gjirit?

Heqja ose zëvendësimi i implanteve të gjirit është i nevojshëm kryesisht në situatat e mëposhtme:

 • Thyerja e implantit ose rrëshqitja e implantit
 • @ Fibroza kapsulare
 • Probleme me indet e buta

Disa gra u ndërrohen implantet e gjoksit sepse janë të pakënaqura me rezultatet dhe duan një madhësi apo formë të ndryshme, për shembull.