Qumështi i gjirit: lëndë ushqyese, qeliza mbrojtëse, formim

Si prodhohet qumështi i gjirit?

Prodhimi dhe çlirimi (sekretimi) i qumështit të gjirit quhet laktacion. Kjo detyrë kryhet nga gjëndrat e qumështit. Hormonet estrogjen, progesteroni, laktogjeni i placentës njerëzore (HPL) dhe prolaktina e përgatisin gjirin për ushqyerjen me gji tashmë gjatë shtatzënisë.

Megjithatë, prodhimi i qumështit nuk fillon deri pas lindjes, kur derdhja e placentës bën që nivelet e estrogjenit dhe progesteronit të bien me shpejtësi dhe të rriten nivelet e prolaktinës.

Përveç hormoneve të duhura në kohën e duhur, nevojitet një stimul i rregullt thithës për të aktivizuar rrjedhën e qumështit. Kjo ndodh sepse trupi vazhdon të lëshojë prolaktinë vetëm kur fëmija është i lidhur rregullisht me gjoksin dhe thith fuqishëm thithkat, në mënyrë që prodhimi të mos ndalet. Përveç kësaj, "hormoni i përqafimit" oksitocina stimulon qelizat e gjëndrave që prodhojnë qumësht - qelizat tkurren dhe shtypin qumështin në kanalet e qumështit.

Qumështi i gjirit: përbërja

Përveç ujit, qumështi i gjirit përmban:

 • Sheqer qumështi (laktozë)
 • Karbohidratet
 • Proteinat (proteinat)
 • Yndyrna
 • Vitaminat
 • Minerale
 • Acidi karboksilik
 • Hormonet
 • Enzima
 • faktorët e rritjes
 • qelizat imune të nënës

Gjatë ushqyerjes me gji, ndryshon jo vetëm ngjyra dhe konsistenca, por edhe përbërja: qumështi i gjirit përmban pak më pak proteina dhe më pak laktozë, por më shumë kalori dhe një përmbajtje më të lartë yndyre sesa kolostrumi i formuar në fillim. Megjithatë, përqendrimet ndryshojnë edhe brenda një vakti gjatë ushqyerjes me gji: Kështu, me gllënjkat e para, foshnja merr kryesisht proteina, minerale dhe vitamina, dhe vetëm më vonë një qumësht me yndyrë të lartë dhe me energji të lartë.

Përqindja e lartë e qelizave imune (shih gjithashtu pjesën tjetër) e bën qumështin e gjirit dhe kolostrumin veçanërisht të vlefshëm për fëmijën: qelizat imune të nënës e mbrojnë atë nga infeksionet.

Qumështi i gjirit: Substanca që promovojnë shëndetin

Përveç vitaminave dhe lëndëve ushqyese, qumështi i gjirit ka komponentët e mëposhtëm të rëndësishëm për nxitjen e imunitetit:

 • Imunoglobulinat (IgA, IgG, IgM, IgD)
 • Sistemi i komplementit: Sistemi i proteinave të ndryshme të plazmës që mund të eliminojnë agjentët infektivë.
 • Lizozima: enzimë që mund të shpërndajë membranat qelizore bakteriale
 • Lactoferrin: Proteinë që mund të lidh hekurin në mënyrë që bakteret të mos mund ta përdorin më për rritje
 • Laktoperoksidaza
 • Fibronektina: kundër inflamacionit
 • Glikoproteinat: parandalojnë ngjitjen e baktereve dhe viruseve
 • oligosakarideve
 • substancave antimikrobike

Një studim i fundit ishte në gjendje të demonstronte një tjetër përbërës aktiv të rëndësishëm në qumështin e gjirit: Glicerol Monolaureate (GML) ka një efekt anti-inflamator, mund të dallojë bakteret e dobishme dhe të dëmshme dhe të luftojë në mënyrë specifike këto të fundit.

Përbërësi aktiv GML gjithashtu mund të prodhohet mjaft lehtë dhe me kosto të ulët. Ekspertët supozojnë se prodhuesit e qumështit artificial për fëmijë do ta integrojnë atë në produktet e tyre.

Qumështi i gjirit është i shëndetshëm!

Nuk është vetëm afërsia fizike, siguria dhe kontakti me lëkurën gjatë ushqyerjes me gji që ndikojnë pozitivisht tek fëmija, por edhe përbërësit e qumështit të gjirit: ata e bëjnë qumështin e gjirit një koktej të patejkalueshëm shëndetësor. Kjo është e dukshme tek foshnjat që ushqehen me gji në krahasim me fëmijët që nuk e shijojnë qumështin e gjirit. Sepse ushqyerja me gji…

 • mbështet sistemin imunitar të fëmijës
 • zvogëlon rrezikun e alergjive tek fëmijët
 • forcon florën intestinale të fëmijës

Qelizat imunokompetente, faktorët e rritjes dhe oligosakaridet pengojnë inflamacionin, forcojnë mukozën e zorrëve ende të ndjeshme të foshnjës dhe parandalojnë lidhjen e patogjenëve me mukozën. Por jo vetëm që luftohen mikrobet në stomak dhe zorrë, qumështi i gjirit mbron edhe nga patogjenët e mjedisit.

Përveç kësaj, përbërësit e qumështit të gjirit mbështesin sistemin imunitar të fëmijës gjatë maturimit: pa asnjë humbje kohe, ai furnizohet me substanca mbrojtëse (antitrupa = imunoglobulina) kundër sëmundjeve si fruthi, kolla e mirë ose lija e dhenve, të cilat do të ishin të rënda. pasojat për foshnjat e pavaksinuara.

Kurë mrekulli kolostrum

Bakteret në qumështin e gjirit

Ka edhe një sërë bakteresh në qumështin e gjirit. Ato ndihmojnë fëmijën me tretjen dhe gjithashtu mbrojnë nga sëmundjet. Një studim i kohëve të fundit nga studiues kanadezë, iranianë dhe izraelitë tregon se qumështi i gjirit ndihmon foshnjën të zhvillojë florën e shëndetshme të zorrëve: Disa baktere u zbuluan në qumështin e nënës dhe në jashtëqitjen e foshnjave që ushqehen me gji - kjo lidhje u vërejt veçanërisht shpesh tek foshnjat që ushqeheshin me gji direkt në gji. .

Përveç kësaj, ka baktere të acidit laktik si Lactobacillus salivarius dhe Lactobacillus gasseri. Ato jo vetëm që mbrojnë mukozën e zorrëve dhe forcojnë barrierën e zorrëve tek fëmija, por mund të ndihmojnë edhe me inflamacionin e gjirit (mastitin) nëse nëna i merr ato. Aktualisht, po bëhen përpjekje për të përdorur substanca probiotike për të optimizuar bakteret në qumështin e gjirit në mënyrë që ato të kenë efektin më të mirë.

Qumështi i lopës nuk është zëvendësues!

Pra, në asnjë rrethanë mos bëni vetë qumësht zëvendësues, por përdorni formula për foshnja të prodhuara në mënyrë industriale!

Krahasimi i kolostrumit, qumështit të gjirit dhe qumështit të lopës

Proteina (g/dl)

Yndyrë (g/dl)

Laktozë (g/dl)

Kalori (kcal/100 ml)

Colostrum

1,8

3,0

6,5

65

Qumështi i pjekur i gjirit

1,3

4,0

6,0

70

Qumështi i lopës

3,5

4,0

4,5

70

A ka disavantazhe qumështi i gjirit?

Pavarësisht përfitimeve të shumta të ushqyerjes me gji dhe qumështit të gjirit, kjo dietë natyrale nuk është domosdoshmërisht më e mira për çdo fëmijë. Ndonjëherë ushqyerja me gji ka disavantazhe shëndetësore dhe mund të jetë e dëmshme për disa të porsalindur. Kjo është e vërtetë, ndër të tjera, për foshnjat e lindura para kohe që nuk janë ende aq të forta për të thithur, por edhe për fëmijët e nënave diabetike ose fëmijëve të sëmurë. Prandaj, ushqyerja me shishe mund të jetë e dobishme nëse…

 • foshnja humbet shumë peshë pas lindjes,
 • nëna mund t'i transmetojë fëmijës infeksione (p.sh. citomegalovirus, hepatit, tuberkuloz),
 • fëmija vuan nga verdhëza neonatale për një periudhë më të gjatë kohore (verdhëza neonatale);
 • fëmija ka mungesë të vitaminës D, K, B12 dhe/ose jodit,
 • qumështi i gjirit është shumë i ndotur nga ndotësit e mjedisit (shih më poshtë), alkooli, nikotina ose medikamente.

Ndotës në qumështin e gjirit

Sportet konkurruese ose një shtatzëni e re mund të ndryshojnë gjithashtu qumështin e nënës. Në parim, kjo nuk është e dëmshme për foshnjën. Ndonjëherë thjesht nuk ka shije të mirë në fillim. Megjithatë, është e rëndësishme që nëna të mos humbasë shumë peshë gjatë periudhës së ushqyerjes me gji. Përndryshe, substancat e dëmshme nga indet yndyrore të nënës (si dioksina, bifenilet e polikloruruara = PCB, diklorodifeniltrikloretani = DDT) lirohen dhe hyjnë në qumështin e nënës – në dëm të fëmijës që ushqehet me gji.