Reduktimi i gjirit: Arsyet, Metodat dhe Rreziqet

Çfarë është reduktimi i gjoksit?

Reduktimi i gjirit – i quajtur edhe gjiri i reduktimit ose gjirit – është një operacion në të cilin indet e gjëndrave dhe yndyrore hiqen nga njëri ose të dy gjinjtë (te meshkujt, nëse është e nevojshme, vetëm indet yndyrore). Kjo bëhet për të zvogëluar madhësinë dhe peshën e gjinjve.

Reduktimi i gjirit zakonisht kryhet nga një kirurg plastik.

Zvogëlimi i gjirit pa operacion?

Nëse do të mjaftonte edhe një zvogëlim i vogël i gjoksit, mund të arrihet kjo me stërvitje dhe një dietë të shëndetshme. Në një masë të vogël, gjinjtë mund të zvogëlohen dhe të shtrëngohen në këtë mënyrë. Megjithatë, në rast të një gjetjeje të theksuar, zakonisht nuk ka alternativë ndaj operacionit.

Kur kryhet reduktimi i gjoksit?

Edhe pse shumë gra do të donin të kishin gjoks të madh, ato gjithashtu mund të jenë një barrë. Për shembull, gratë me gjoks shumë të madh shpesh vuajnë nga dhimbje kronike të shpinës dhe qafës. Ndonjëherë ndodhin edhe probleme të qëndrimit dhe madje edhe disqe të rrëshqitura.

Barra psikologjike e gjoksit shumë të madh gjithashtu mund të luajë një rol: Për arsye estetike, gratë shpesh ndihen shumë të pakëndshme në trupin e tyre. Kjo më pas mund të ndikojë në jetën e tyre seksuale dhe aktivitetet sportive.

Prandaj, arsyet e mundshme për zvogëlimin kirurgjik të gjirit janë:

 • stresi psikologjik për shkak të gjoksit të madh
 • gjoks me madhësi të pabarabartë
 • irritim i vazhdueshëm i lëkurës dhe ekzemë në palosjen e nënshtresës (intertrigo)

Në raste të tilla, plastika e reduktimit të gjirit është zakonisht e vetmja mundësi trajtimi dhe u ofron pacientëve lehtësim të jashtëzakonshëm.

Zvogëlimi i gjoksit për meshkujt

Në rrethana të caktuara, reduktimi i gjirit mund të jetë gjithashtu i nevojshëm tek një mashkull. Domethënë, kur gjoksi zmadhohet dhe duket femëror. Kjo e ashtuquajtur gjinekomasti zakonisht paraqet një barrë të madhe psikologjike për meshkujt e prekur. Përveç kësaj, shpesh ka dhimbje dhe një ndjenjë tensioni. Nëse shkaku i gjinekomastisë nuk mund të luftohet me dietë, stërvitje ose mjekim, përdoret reduktimi kirurgjik i gjirit.

Çfarë bëhet gjatë zvogëlimit të gjoksit?

Para operacionit bëhet planifikimi kirurgjik. Përveç një konsultimi të detajuar dhe diskutimit informues midis mjekut dhe pacientit, kjo përfshin edhe një matje të saktë të gjinjve sipas madhësisë dhe formës. Menjëherë para operacionit, kirurgu vizaton linjat e planifikuara të prerjes në lëkurën e pacientit duke përdorur një shënues.

Zvogëlimi i gjirit për femrat

Në parim, ekzistojnë teknika të ndryshme për të zgjedhur për procedurën. Në të gjitha ato, dhjami dhe indi i gjëndrave hiqet nga gjinjtë. Teknikat e ndryshme ndryshojnë, megjithatë, pikërisht në vendin ku bëhen prerjet e nevojshme.

Në parim, kirurgu përpiqet të lërë sa më pak plagë. Se cila metodë do të përdoret përfundimisht, vendoset nga mjeku dhe pacienti së bashku përpara operacionit.

Nëse kirurgu heq shumë inde nga gjinjtë, ai shpesh kryen një ngritje të gjirit krahas zvogëlimit të gjoksit. Rezultati është më i kënaqshëm estetikisht.

Metoda T

Në metodën T (e quajtur edhe metoda e ankorimit ose Strömbeck), mjeku përdor një bisturi për të prerë rreth areolës. Ky prerje bëhet vertikalisht poshtë thithkës deri në rrudhën nën gji. Atje ai pret përsëri në një vijë horizontale. Kjo krijon një prerje në formë T-je, e cila i jep emrin teknikës kirurgjikale.

Pas heqjes së indeve, ai lëviz thithin me areolën lart dhe qep plagët kirurgjikale të mbyllura.

L-metoda

Metoda L ndjek të njëjtin parim si metoda T - ndryshimi i vetëm është se këtu kirurgu e vendos prerjen horizontale në palosjen e nënbustit vetëm në njërën anë. Kjo rezulton në një prerje në formë L në vend të një prerje në formë T.

Metoda vertikale sipas Lejour

Metoda O (metoda Benelli)

Këtu, kirurgu e kufizon prerjen në një prerje të rrumbullakët rreth areolës. Kjo e bën metodën O reduktimin më pak të dhëmbëve të gjirit. Megjithatë, për shkak se nuk mund të hiqet shumë inde përmes prerjes së vogël, ai është i përshtatshëm vetëm për reduktime të vogla të gjoksit.

Zvogëlimi i gjoksit për meshkujt

Ekzistojnë gjithashtu metoda të ndryshme kirurgjikale për të zgjedhur për reduktimin e gjoksit mashkullor. Cilin të zgjidhni varet kryesisht nga gjendja fillestare e gjirit dhe rezultati i dëshiruar. Këtu janë teknikat më të rëndësishme:

Në rastin e të ashtuquajturës pseudogynecomastia (“gjinekomastia e rreme”), gjoksi mashkullor zmadhohet vetëm për shkak të akumulimit të yndyrës. Në këtë rast, liposucioni i pastër nën anestezi lokale ose në gjumë të muzgut është i mjaftueshëm. Lëkura e tepërt zakonisht tërhiqet plotësisht më pas, kështu që nuk kërkohet shtrëngimi i lëkurës. Nëse ndodh, kirurgu zakonisht e heq lëkurën në një rreth rreth areolës.

Në gjinekomastinë e vërtetë, përveç indit yndyror rritet edhe indi i gjëndrave të gjirit mashkullor. Për reduktimin e gjoksit, kirurgu zakonisht bën një prerje në skajin e poshtëm të areolës dhe heq plotësisht indin e gjëndrës së qumështit. Përveç kësaj, mund të jetë e nevojshme të thithni yndyrën dhe të shtrëngoni lëkurën.

Në thelb, zvogëlimi i gjoksit mashkullor kryhet në një pozicion gjysmë ulur (për një vlerësim më të mirë të formës së gjirit) dhe zgjat rreth një deri në dy orë, në varësi të shtrirjes së procedurës.

Cilat janë rreziqet e zvogëlimit të gjoksit?

Rreziqet që lidhen me zvogëlimin e gjoksit përfshijnë:

 • gjakderdhje, mavijosje dhe ënjtje
 • @ Lëndim i nervave me humbje të mundshme të përhershme të ndjeshmërisë
 • infeksioni i plagës dhe çrregullimet e shërimit të plagëve
 • dhëmbëza joestetike, përhapje e mbresë
 • reaksione alergjike ndaj ilaçeve dhe materialeve të përdorura
 • vdekja e indit yndyror
 • lartësi të ndryshme të thithkave pas operacionit
 • vdekja e thithkës
 • komplikimet e anestezisë

Në varësi të llojit të operacionit, ekziston edhe rreziku i aftësisë së dëmtuar për të ushqyer me gji pas zvogëlimit të gjirit. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për gratë e reja që dëshirojnë të kenë fëmijë.

Shumë nga komplikimet mund të shmangen me përvojën e mjaftueshme të kirurgut dhe planifikimin e kujdesshëm kirurgjik. Megjithatë, është e rëndësishme që mjekët të informojnë pacientët e tyre në detaje për rreziqet e mundshme – veçanërisht sepse shpesh është një procedurë e dëshiruar pa nevojë mjekësore.

Çfarë duhet të kem parasysh pas zvogëlimit të gjoksit?

Ënjtja dhe njolla pas operacionit janë mjaft normale. Këto zhduken vetë pas një kohe. Deri atëherë, nuk është e mundur të kontrollohet rezultati përfundimtar estetik. Kjo është e mundur vetëm rreth tre muaj pas zvogëlimit të gjoksit. Nëse është e nevojshme, ndjekja kirurgjikale mund të kryhet më pas me kërkesë të pacientit.

Qepjet hiqen pas shtatë deri në katërmbëdhjetë ditë. Megjithatë, ekziston edhe materiali i veçantë i qepjes që tretet vetë pas njëfarë kohe.

Për periudhën e parë pas zvogëlimit të gjoksit, gratë duhet të mbajnë një sytjena të veçantë mbështetëse. Kjo parandalon tërheqjen në plagë dhe gjithashtu parandalon deformimin e gjinjve gjatë procesit të shërimit. Sutjena mbështetëse duhet të mbahet gjatë gjithë orës (d.m.th. ditën dhe natën) për të paktën gjashtë javë.

Reduktimi i gjoksit mashkullor zakonisht kryhet në baza ambulatore. Drenat e vendosura për të kulluar gjakun dhe sekrecionet e plagëve mund të hiqen pas një deri në dy ditë.

Për tre deri në gjashtë javë pas zvogëlimit të gjirit, burrat duhet të mbajnë një brez kompresues të ngushtë gjatë gjithë orës (d.m.th., ditën dhe natën).

Nëse pacienti nuk është i kënaqur me formën e gjirit, shërimin e mbresë ose pozicionin e thithkës, mund të jetë e mundur të korrigjohet kjo në mënyrë kirurgjikale.

Kufizimet fizike pas procedurës së zvogëlimit të gjoksit

Gratë duhet të pushojnë fizikisht për të paktën tre javë pas daljes nga spitali. Për meshkujt, këshillohet një periudhë pushimi fizik prej të paktën dy javësh pas zvogëlimit të gjoksit.

Ju do të jeni plotësisht të aftë për punë vetëm pas rreth tre deri në katër javë (gratë) ose dy deri në katër javë (burra). Nëse keni një punë kërkuese fizike, mund t'ju duhet një periudhë më e gjatë rikuperimi.

Pas zvogëlimit të gjoksit, sportet që stresojnë kryesisht muskujt e gjoksit dhe krahut duhet të shmangen për momentin – për shembull, tenisi, golf dhe stërvitje me peshë. Rekomandime më të hollësishme për këtë do të jepen nga mjeku që merr pjesë.

Për të mos penguar shërimin e plagës, vizitat në sauna ose dhomë me diell duhet të shmangen për momentin. Në veçanti, gratë duhet të sigurohen që të flenë në shpinë dhe jo në bark ose anash gjatë javëve të para pas zvogëlimit të gjirit (në mënyrë që të mos shqetësojnë shërimin e plagëve).

Zvogëlimi i gjoksit: plagët dhe çfarë të bëni me to

Ju mund të filloni të kujdeseni për plagët tuaja disa ditë pas operacionit - kërkoni këshilla nga mjeku ose infermierja juaj. Ju mund të aplikoni rregullisht një pomadë konvencionale të plagës në qepjet kirurgjikale. Pasi plagët të jenë shëruar plotësisht, mund të aplikoni xhel të veçantë për mbresë. Kjo mund të ndihmojë në reduktimin e dhëmbëve. Pyesni mjekun tuaj nëse ai ose ajo mund të rekomandojë një produkt specifik.

Drita UV bën që pigmenti më i errët i lëkurës (melanina) të depozitohet në plagë, duke i bërë ato më të dukshme. Për të shmangur këtë, duhet të shmangni rrezet e diellit direkte dhe vizitat në dhomë me diell për rreth tre muaj pas zvogëlimit të gjoksit.