Prezantimi Breech (Steißlage): Çfarë duhet bërë tani

Paraqitja e legenit: forma të ndryshme

Ekzistojnë lloje të ndryshme të paraqitjes së këmishës. Në të gjitha, koka e foshnjës është në krye dhe legeni në fund të mitrës. Sidoqoftë, pozicioni i këmbëve ndryshon:

  • Prezantim i pastër me këllëf: Foshnja i ka këmbët të mbledhura lart në mënyrë që këmbët të jenë përpara fytyrës. Prandaj, këmisha del përpara në lindje.
  • Pozicioni perfekt i shputës: Të dyja këmbët janë të përkulura, pra gjunjët tërhiqen drejt stomakut.
  • Pozicioni i papërsosur i këllëfës së këmbës: Njëra këmbë është e përkulur, tjetra është e palosur lart si në pozicionin e këllëfit.
  • Pozicioni perfekt i këmbës: Të dyja këmbët janë të shtrira poshtë; Prandaj këmbët lëvizin përpara gjatë lindjes.
  • Pozicioni i papërsosur i këmbës: Njëra këmbë është e shtrirë poshtë, tjetra është e palosur lart.
  • Pozicioni perfekt i gjurit: Fëmija është “gjunjëzuar”, pra të dyja këmbët janë të përkulura prapa.
  • Pozicioni i papërsosur i gjunjëzimit: Foshnja “gjunjëzohet” vetëm me njërën këmbë, ndërsa e dyta është e palosur.

Pozicioni i pastër i këmishës është forma më e zakonshme e paraqitjes së këmishës. Në vendin e dytë dhe të tretë pasojnë pozicionet e këmbës dhe këmba-këmbës. Pozicioni i gjurit është shumë i rrallë.

Të gjitha variantet e paraqitjes me këllëf konsiderohen lindje me rrezik të lartë që kërkojnë monitorim të veçantë. Në rrethana të caktuara, foshnjat mund të duhet të lindin me prerje cezariane.

Shkaqet e paraqitjes breech

Për shembull, paraqitja me këllëf mund të ndodhë në një lindje të parakohshme nëse fetusi nuk është kthyer ende në kohën e lindjes së parakohshme.

Në rastin e shtatzënive të shumëfishta, në rreth një të tretën e rasteve dy binjakët janë të përdredhur në raport me njëri-tjetrin, d.m.th. njëri binjak është në pozicion cefalik, me kokën poshtë dhe binjaku tjetër është në pozicionin e krahut, me poshtë poshtë.

Edhe nëse fëmija është shumë i madh dhe për këtë arsye nuk mund të kthehet aq mirë, kjo shpesh rezulton në pozicionin e krahut. E njëjta gjë vlen nëse fëmija në përgjithësi lëviz shumë pak ose shumë ose nuk ka hapësirë ​​të mjaftueshme për t'u kthyer për shkak të një anomalie të mitrës ose një legen të ngushtuar.

Një placentë e pozicionuar në mënyrë jo të favorshme dhe një kordon kërthizor shumë i shkurtër janë arsye të tjera të mundshme: Ato mund të parandalojnë që foshnja të kthehet në kohë nga pozicioni i krahut në pozicionin cefalik.

Prezantimi i legenit mbart rreziqe

Kthimi i jashtëm për paraqitjen e këllëfës

Tre deri në katër javë përpara datës së pritshme të lindjes, mjeku mund të përpiqet ta kthejë foshnjën nga jashtë, nëse ai është në një pozicion krahu. Mjeku përpiqet ta kthejë foshnjën nga jashtë me lëvizje të buta, shtytëse në mitër, në mënyrë që të bie në salto, si të thuash, dhe koka të shtrihet në fund. Gjatë këtij procesi, foshnja monitorohet me një monitor kontraksioni (CTG).

Shkalla e suksesit të kthesës së jashtme është 50 deri në 70 përqind. Në rast se përpjekja dështon, gjithçka duhet të përgatitet për një operacion urgjent cezarian.

Parakushtet për një lindje vaginale nga paraqitja me brekë

Nëse foshnja plotëson disa kërkesa, do të tentohet një lindje vaginale në klinikë, pavarësisht paraqitjes me brekë. Fëmija nuk duhet të peshojë më shumë se 3500 gram. Përveç kësaj, perimetri i barkut të foshnjës nuk duhet të jetë dukshëm më i vogël se perimetri i kokës, në mënyrë që kanali i lindjes të jetë tashmë i shtrirë kur barku të dalë, në mënyrë që koka të mos marrë shumë kohë për të lindur më pas. Koka duhet të dalë më pas brenda 20 deri në 60 sekonda. Nënës së ardhshme duhet t'i jepet një anestezi peridurale (epidurale) për të përmirësuar relaksimin dhe për të përshpejtuar lindjen.

Seksioni cezarian për prezantimin e breekut