Thonjtë e brishtë: Shkaqet dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë fshihet pas thonjve të brishtë? p.sh. mungesë lëndësh ushqyese, agjentë pastrimi, forca mekanike, sëmundje të ndryshme.
 • Çfarë mangësie ushqyese mund t'i bëjnë thonjtë të brishtë? p.sh. mungesa e kalciumit ose e vitaminave të ndryshme (A, B, C, biotin ose acid folik).
 • Çfarë duhet të bëni në rast të thonjve të brishtë? Në varësi të shkakut, p.sh. dietë e ekuilibruar, mbajtja e dorezave gjatë larjes së enëve ose trajtimit të agjentëve pastrimi, përdorimi i manikyrave ose kremrave të posaçëm për thonjtë, trajtimi i një sëmundjeje themelore.

Thonjtë e brishtë: shkaqet dhe sëmundjet e mundshme.

Thonjtë e brishtë jo vetëm që duken të shëmtuar dhe janë të bezdisshëm - për shembull, nëse i kapni në pulovrën tuaj të thurur. Ato gjithashtu mund të tregojnë një mungesë të lëndëve ushqyese ose një sëmundje (serioze).

Shkaqet e zakonshme të thonjve të brishtë janë:

 • Kujdesi i gabuar: Kushdo që ngjesh thonjtë e tyre në mënyrë të përafërt ose i shtrëngon fort me thonj gërshërë, mund të dëmtojë strukturën e thonjve. Përveç kësaj, thonjtë artificialë dhe një manikyr me ngjyra xhel mund të zbutin shtresën me brirë dhe ta bëjnë atë të brishtë.
 • Sëmundjet e lëkurës: Ndonjëherë thonjtë e brishtë mund t'i atribuohen një sëmundjeje të lëkurës si kërpudhat e thonjve, psoriasis, ekzema ose likeni nodular (lichen ruber; një gjendje inflamatore e lëkurës me kruajtje dhe nyje të kuqërremta).
 • Çrregullimet e tiroides: Si një gjëndër tiroide joaktive (hipotiroidizmi) dhe një gjëndër paratiroide joaktive (hipoparatiroidizmi) mund të jenë përgjegjëse për thonjtë e brishtë.
 • Artriti reumatoid (poliartriti kronik): Artriti reumatoid është një sëmundje kronike inflamatore e kyçeve dhe forma më e zakonshme e sëmundjes reumatizmale. Mund të shkaktojë, ndër të tjera, thonj të shurdhër, të brishtë, çrregullime të rritjes së thonjve dhe hemorragji të vogla nën thonj.
 • Citostatikët (agjentët kimioterapeutikë): Këta agjentë pengojnë rritjen e qelizave që shumohen me shpejtësi. Ato përdoren kryesisht në trajtimin e kancerit. Një efekt anësor i mundshëm i kësaj kimioterapie mund të jenë thonjtë e hollë dhe të brishtë.

Çfarë mangësi ushqyese mund të shkaktojë brishtësi të thonjve?

Përveç shkaqeve të mësipërme, disa mangësi të lëndëve ushqyese mund të jenë edhe arsyeja e thonjve të brishtë. Për shembull, një furnizim i pamjaftueshëm i disa mineraleve ose vitaminave mund të çojë në thonjtë e brishtë:

 • Mungesa e vitaminës: Ndonjëherë thonjtë e hollë dhe të brishtë janë shenjë e mungesës së vitaminës B, vitaminës C, biotinës, acidit folik ose kobalaminës. Mungesa e vitaminës A (retinol) gjithashtu shkakton thonjtë e thatë, të copëtuar dhe të brishtë.

Megjithatë, në rastin e vitaminës A, jo vetëm mungesa, por edhe mbidoza mund t'i bëjë thonjtë e brishtë.

Thonj të brishtë: çfarë të bëni?

Me këshillat e mëposhtme mund të bëni vetë diçka kundër thonjve të brishtë ose të mbështesni terapinë e sëmundjes themelore:

 • Dietë e ekuilibruar: Një dietë e ekuilibruar është e rëndësishme për thonjtë e shëndetshëm dhe të fortë. Mund të jetë e dobishme të merrni suplemente shtesë dietike (p.sh. preparatet e biotinës ose silikonit). Pyesni mjekun tuaj për këtë.
 • Dorezat e punës: Është mirë të vishni doreza pune kur punoni në ujë (larja e enëve, pastrimi i dyshemeve, etj.).
 • Kujdes i veçantë për thonjtë: banjat me vaj dhe paketat e duarve janë metoda të provuara kundër thonjve të brishtë. Për të përmirësuar forcën e thonjve, mund të përdorni preparate të veçanta si vaji i thonjve ose kremi i thonjve. Vajrat bimore si vaji i bajames dhe i ullirit janë gjithashtu të përshtatshëm për kujdesin e rregullt të thonjve.
 • Krem kujdesi pas dushit ose banjës: Pas një dushi ose banje të përditshme, jo vetëm lëkura është e lumtur për një krem ​​kujdesi - edhe thonjtë përfitojnë prej tij.
 • Manikyr i veçantë: Llakët specialë mund t'u japin thonjve të brishtë më shumë forcë duke furnizuar me minerale dhe një shtresë mbrojtëse. Verniqet e tretshme në ujë duhet të aplikohen çdo ditë, mundësisht para se të shkoni në shtrat. Mund t'i përdorni edhe nën manikyrat kozmetikë. Megjithatë, nëse keni thonj të brishtë, mund të jetë e mençur të përmbaheni nga përdorimi i manikyrit shumëngjyrësh për një kohë. Sepse para çdo ngjyre të re të thonjve, e vjetra duhet të hiqet me llak thonjsh. Dhe kjo nuk është e mirë për thonjtë.

Mjetet juridike shtëpiake dhe metodat alternative të shërimit kanë kufijtë e tyre. Nëse ankesat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Thonj të brishtë: Çfarë bën mjeku?

Për të arritur në fund të shkakut të thonjve të brishtë, mjeku fillimisht do të zhvillojë një bisedë të detajuar me pacientin rreth historisë mjekësore (anamnezën). Ai do të pyesë, për shembull, për zakonet dietike, kontaktin e mundshëm me kimikate ose ndonjë ankesë dhe sëmundje tjetër.

Intervista pasohet nga një ekzaminim fizik, gjatë të cilit mjeku shqyrton më hollësisht thonjtë. Nëse intervista e historisë mjekësore dhe ekzaminimi fizik zbulojnë indikacione të një sëmundjeje themelore si shkaktar i thonjve të brishtë, ekzaminime të mëtejshme mund të jenë të dobishme:

Si mund të trajtojë mjeku thonjtë e brishtë

Nëse thonjtë e brishtë janë për shkak të një sëmundjeje themelore, trajtimi i tyre mund të përmirësojë gjithashtu forcën e thonjve. Për shembull, në rastin e anemisë me mungesë hekuri, një suplement hekuri mund të ndihmojë. Në rastin e kërpudhave të thonjve, manikyrë të veçantë ose pomada me substanca fungicide janë efektive.