Gishti i thyer: Shenjat, ndihma e parë, koha e shërimit

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë duhet të bëni në rast të thyerjes së gishtit të këmbës? Ftohje, imobilizim, ngritje, lehtësim dhimbjeje nëse është e nevojshme.
 • Gishti i thyer – rreziqe: duke përfshirë frakturën e grimcuar, sindromën e ndarjes, dëmtimin e indeve të buta, dëmtimin e shtratit të thonjve
 • Kur të shihni një mjek? Gjithmonë kontrolloni një gisht të thyer (gjoja) nga një mjek për të parandaluar dëmtimin e përhershëm (siç është pozicioni i gabuar) nëse është e nevojshme.

Kujdes.

 • Një gisht i vogël i thyer shpesh mund të njihet nga deformimi i qartë.
 • Nëse ju duhet të ecni pavarësisht nga një gisht i thyer, vishni këpucë të rehatshme me një thembër të fortë. Nëse është e mundur, mos lëvizni ose vendosni ndonjë peshë në gishtin e prekur.
 • Pacientët me diabet shpesh vuajnë nga shqetësime shqisore në këmbë dhe për këtë arsye shpesh vërejnë një gisht të thyer vonë. Vonesa që rezulton në fillimin e trajtimit mund të vonojë shërimin.

Gishti i thyer: Si ta njohim?

 • Keqbërje
 • dhimbje të forta
 • lëvizshmëri e kufizuar
 • ënjtje
 • njollë kaltërosh në të zezë nën gozhdë ose në të gjithë gishtin e këmbës për shkak të një hematome (ndonjëherë)

Nëse gishti i madh është i thyer, simptomat janë të njëjta si për gishtat e tjerë. Megjithatë, ky është lloji më problematik i thyerjes së gishtit, sepse gishti i madh mbart peshën më të madhe.

Gishti i thyer: çfarë të bëni?

 • Ftohja: Mbështilleni një pako akulli ose pako të ftohtë në një leckë dhe mbajeni butësisht në gishtin e thyer. Kjo mund të lehtësojë dhimbjen dhe ënjtjen.
 • Imobilizoni: Lëvizni sa më pak gishtin e thyer të këmbës dhe mos e vendosni peshë mbi të (për shembull, mos shkelni ose ecni).
 • Ngrini: Për të luftuar ënjtjen, ngrini këmbën me gishtin e thyer, mundësisht mbi nivelin e zemrës.

Gishti i thyer: rreziqe

Për shembull, nëse goditni aksidentalisht shtyllën e shtratit ose një këmbë tavoline gjatë ecjes, ose nëse një send i rëndë bie mbi gishtin tuaj, shpesh thyhet më shumë se një gisht. Ndonjëherë lëndimi rezulton të jetë më i keq:

 • Kocka e thyer: Nëse një send i rëndë bie në këmbë, shpesh disa gishta të gishtave thyhen. Këtu mund të ndodhin edhe të ashtuquajturat zona të copëtuara, pra kocka nuk ndahet në dy pjesë, por në shumë copa të vogla.
 • Lëndimi i shtratit të thonjve: Shtrati i thonjve shpesh dëmtohet edhe në një frakturë të gishtit. Më pas duhet të trajtohet gjithashtu, përndryshe gozhda mund të copëtohet. Deformimi i thoit dhe infeksioni kronik janë më pas pasoja të mundshme. Një gozhdë e zhvendosur duhet të hiqet dhe, nëse është e nevojshme, të qepet të mbyllet. Përndryshe, në disa raste, splinting mund të kryhet me gozhdë origjinale ose një gozhdë artificiale.
 • Sindroma e kompartamentit: Në sindromën e ndarjes, presioni i indeve rritet për shkak të ënjtjes dhe mavijosjes në një strehë muskulore (grup muskujsh të mbyllur nga një fascie që mezi shtrihet). Kjo mund të shtypë nervat dhe enët brenda shtëpisë, duke shkaktuar vdekjen e indeve.

Sindroma e ndarjes është një urgjencë mjekësore që ka nevojë për operacion sa më shpejt që të jetë e mundur!

Gishti i thyer: Kur të shkoni te mjeku?

Gishti i thyer: Ekzaminimet nga mjeku

Për të sqaruar nëse gishti i këmbës është i thyer apo i ndrydhur, së pari mjeku do t'ju pyesë ju si ndihmës i parë ose person i prekur për rrjedhën e aksidentit dhe historinë mjekësore (anamnezën). Pyetjet e mundshme që mjeku mund të bëjë gjatë kësaj interviste përfshijnë:

 • Si ka ndodhur aksidenti?
 • Çfarë ankesash keni (dhimbje, lëvizshmëri e kufizuar e këmbës, etj.)?

Pas kësaj, mjeku do të ekzaminojë gishtin e këmbës. Një frakturë e hapur është e lehtë për t'u njohur: Fragmentet e kockave janë të dukshme përmes një zone të hapur të lëkurës. Një frakturë e mbyllur e gishtit të këmbës është kur shtresat e indeve të buta që mbulojnë frakturën nuk lëndohen. Ndonjëherë fragmentet e gishtit të thyer të shputës zhvendosen (zhvendosen). Një "fërkim kockash" mund të dëgjohet gjithashtu kur gishti i këmbës lëvizet me kujdes.

Gishti i thyer: trajtim nga mjeku

Në shumicën e rasteve, një gisht i thyer shërohet pa shumë vështirësi nëse trajtohet siç duhet. Megjithatë, nëse terapia mungon ose është e pamjaftueshme, shërimi mund të vonohet. Përveç kësaj, mund të ndodhin dëmtime dytësore (të tilla si deformime të përhershme).

Gishti i thyer: Trajtim konservativ

Tek fëmijët, një gisht i thyer zakonisht duhet të ngjitet vetëm për rreth tre javë. Të rriturit duhet ta mbajnë fashën për katër deri në pesë javë derisa dhimbja të jetë qetësuar. Nëse deformimi mbetet ende, operacioni mund të jetë i nevojshëm.

Gishti i thyer: trajtim kirurgjik

Në disa raste, një gisht i thyer kërkon kirurgji. Kjo është e nevojshme, për shembull, në rastin e një frakture të gishtit të zhvendosur rëndë, një frakture të gishtit me përfshirje të përbashkët ose një frakture të hapur.

Gishti i thyer: koha e shërimit

Në shumicën e rasteve, një gisht i thyer mund të trajtohet mirë. Koha e shërimit varet, ndër të tjera, nga lloji i frakturës (e lëmuar, e copëtuar etj.). Mesatarisht, duhen rreth pesë deri në gjashtë javë që kocka të shërohet. Gishti i këmbës mund të ngarkohet përsëri plotësisht dhe nuk dhemb më.