Bromazepam: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon bromazepami

Në doza terapeutike, bromazepami kryesisht ka veti anksiolitike dhe qetësuese. Efekti nxitet duke u lidhur me një vend të rëndësishëm lidhës (receptor) për qelizat nervore, të ashtuquajturin receptor GABA (receptor i acidit gama-aminobutirik).

Qelizat nervore të trurit të njeriut komunikojnë me anë të substancave të dërguara (neurotransmetuesit), të cilat çlirohen nga një qelizë nervore dhe perceptohen nga qeliza nervore tjetër nëpërmjet receptorëve të caktuar. Kjo rezulton në qarqe shumë komplekse, pasi një qelizë nervore ndonjëherë është në kontakt me mijëra të tjera dhe ka gjithashtu neurotransmetues të ndryshëm.

Disa ngacmojnë qelizën nervore pasuese dhe kështu transmetojnë një sinjal, të tjerët pengojnë transmetimin e tillë të sinjalit (neurotransmetuesit frenues). Adrenalina, për shembull, aktivizon sistemin nervor dhe nxit motivimin, ndërsa GABA ka një efekt zbutës.

Benzodiazepinat si bromazepami veprojnë në receptorët për GABA dhe bëjnë që receptori të reagojë në mënyrë më të ndjeshme ndaj neurotransmetuesit. Kjo do të thotë që nivelet më të ulëta të GABA çojnë më shpejt në përgjumje ose se nivelet konstante të GABA shkaktojnë përgjumje më të madhe të sistemit nervor.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Kjo e ashtuquajtur "gjysmë-jetë" mund të rritet me moshën - sekretimi është më i ngadalshëm. Për këtë arsye, në pleqëri shpesh nevojitet një dozë më e ulët.

Kur përdoret bromazepami?

Bromazepam përdoret për të lehtësuar simptomat e gjendjeve akute dhe kronike të agjitacionit, tensionit dhe ankthit. Për shkak të kohëzgjatjes së gjatë të veprimit, përdorimi i tij si pilulë gjumi justifikohet vetëm nëse dëshirohet një efekt qetësues gjatë ditës.

Trajtimi duhet të jetë sa më i shkurtër që të jetë e mundur dhe nuk duhet të zgjasë më shumë se katër javë, pasi bromazepami shkakton shumë varësi.

Si përdoret bromazepami

Bromazepami merret në formën e tabletave. Trajtimi zakonisht fillon me një dozë prej tre miligramësh në ditë si një dozë e vetme në mbrëmje.

Për sëmundje veçanërisht të rënda, doza mund të rritet në një maksimum prej dymbëdhjetë miligramësh bromazepam në ditë, me dozën që më pas ndahet në disa doza të vetme gjatë ditës.

Cilat janë efektet anësore të bromazepam?

Efektet anësore të tilla si depresioni, humbja e kujtesës, lodhja, përgjumja, marramendja, dhimbje koke, problemet e përqendrimit, reduktimi i reagimit, lodhja dhe ankthi i tepërt mund të ndodhin shumë shpesh (në më shumë se një në dhjetë persona të trajtuar).

Ekziston gjithashtu një rrezik i reaksioneve "paradoksale" që ndodhin pas marrjes së bromazepamit. Pas marrjes së barit, pacienti shfaq sjellje të shqetësuar dhe agresive, nervozizëm, shqetësim, nervozizëm, ankth dhe çrregullime të gjumit.

Reagime të tilla paradoksale vërehen më shpesh tek fëmijët dhe të moshuarit.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni bromazepam?

contraindications

Bromazepam nuk duhet të merret nëse:

  • Varësia e njohur
  • Myasthenia gravis (dobësi patologjike e muskujve)
  • Dobësi e rëndë e frymëmarrjes (insuficiencë respiratore)
  • Sindroma e apnesë së gjumit
  • Mosfunksionim i rëndë i mëlçisë

Ndërveprimet

Marrja e njëkohshme e substancave të tjera që veprojnë në sistemin nervor qendror mund të çojë në rritje të shtypjes së frymëmarrjes dhe qetësimit. Këto përfshijnë substanca aktive për skizofreninë dhe psikozat, qetësuesit, pilula gjumi, ilaqet kundër depresionit, anestetikët, anksiolitikët, ilaçet kundër konvulsioneve, ilaçet kundër alergjive (anti-alergjikët) dhe veçanërisht alkoolin.

Barna të tjera që shpërbëhen nëpërmjet të njëjtave sisteme enzimash të mëlçisë (citokrom P450) si bromazepami mund të vonojnë zbërthimin e tij. Kjo rrit dhe zgjat efektin e bromazepamit.

Aftësia për të drejtuar makinën dhe për të përdorur makineri të rënda

Ekziston një rrezik i shtuar i rënies pas marrjes së bromazepamit, veçanërisht në pacientët e moshuar. Ekziston gjithashtu një rrezik i shtuar i aksidenteve gjatë përdorimit të makinerive të rënda dhe drejtimit të automjeteve.

Kufizimi i moshës

Përdorimi i bromazepamit tek fëmijët dhe adoleshentët është i pazakontë dhe përshkruhet vetëm nga një mjek pas shqyrtimit të kujdesshëm të raportit rrezik-përfitim. Doza duhet të rregullohet në peshën më të ulët të trupit.

Në pacientët e moshuar dhe pacientët me mosfunksionim të mëlçisë, doza duhet të reduktohet nëse është e nevojshme.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Nuk ka të dhëna të mjaftueshme për përdorimin në gratë shtatzëna. Megjithatë, studimet e kafshëve kanë treguar dëme të mundshme për fëmijën, prandaj bromazepami nuk duhet të përdoret gjatë shtatzënisë ose vetëm nëse është absolutisht e nevojshme.

Nëse bromazepami merret pak para lindjes, fëmija mund të shfaqë simptoma të intoksikimit me benzodiazepine (“sindromi floppy-infant”) pas lindjes. Kjo karakterizohet nga zvogëlimi i tonit të muskujve, presioni i ulët i gjakut, pamundësia për të pirë, temperatura e ulët e trupit dhe frymëmarrje shumë e dobët.

Nëse ka një indikacion për përdorim afatgjatë gjatë ushqyerjes me gji, foshnja e ushqyer me gji duhet të vëzhgohet për efekte anësore. Nëse është e nevojshme, duhet të merret parasysh kalimi në ushqyerjen me shishe.

Si të merrni ilaçe me bromazepam

Ilaçet që përmbajnë bromazepam janë të disponueshme vetëm me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër, pasi përdorimi i tyre kërkon mbikëqyrje të rreptë mjekësore. Prandaj ato mund të merren vetëm në farmaci me recetë të mjekut.

Sa kohë ka qenë i njohur bromazepami?

Bromazepam benzodiazepine u patentua në vitin 1963 dhe iu nënshtrua zhvillimit klinik në vitet 1970. U lançua në tregun farmaceutik gjerman në vitin 1977. Gjenerikët tani janë në dispozicion.