Bromelain: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon bromelina

Sipas hulumtimeve, përzierja e enzimës bromelain ka efekte të ndryshme. Ai pengon ënjtjen (edemën) pas lëndimit ose operacionit dhe ndikon në koagulimin e gjakut, ndër të tjera, duke zgjatur kohën e gjakderdhjes dhe duke parandaluar trombocitet të grumbullohen së bashku.

Përveç kësaj, bromelaina shfaq veti anti-inflamatore dhe, për shkak të aftësive të saj për ndarjen e proteinave, mund të ndihmojë tretjen (si në sëmundjet e pankreasit, i cili normalisht prodhon enzima tretëse).

Përveç kësaj, është studiuar efekti i bromelinës në lloje të ndryshme të kancerit dhe ndryshimet inflamatore të rektumit, të cilat janë lezione të mundshme prekanceroze. U gjet një efekt pozitiv. Megjithatë, përbërësi aktiv i ananasit nuk mund të konsiderohet si terapia e vetme për kancerin.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas përthithjes në gjak, bromelaina mund të shpërndahet në të gjithë trupin. Degradimi i tij ndodh në mëlçi - sa shpejt është e paqartë. Gjendja individuale dhe gjendja shëndetësore e një personi ndoshta kanë një ndikim në shkallën e degradimit.

Kur përdoret bromelina?

Bromelain përdoret në Gjermani dhe Austri si një terapi shtesë për gjendjet e ënjtjes pas operacioneve dhe lëndimeve, veçanërisht të hundës dhe sinuseve.

Në kombinim me enzima të tjera, bromelaina përdoret gjithashtu për të trajtuar flebitin sipërfaqësor, sëmundjet reumatike dhe inflamacionin e traktit urinar dhe gjenital.

Përveç kësaj, përdoret në klinika të veçanta djegieje për djegie të rënda në formën e një xheli për të hequr zgjeben e djegies në plagë.

Ndonjëherë bromelaina jepet gjithashtu për të ndihmuar tretjen (si një shtesë diete).

Pa konsultim mjekësor (si vetë-mjekim), bromelaina duhet të merret vetëm për disa ditë. Nën mbikëqyrjen mjekësore, përbërësi aktiv mund të përdoret për një periudhë më të gjatë kohore.

Si përdoret bromelina

Përdorimi më i zakonshëm i bromelainës është si një tabletë e mbështjellë me zorrë të paktën gjysmë ore deri në një orë para vaktit. Veshja enterike është e nevojshme për të parandaluar tretjen e proteinave në stomak. Prandaj, tableta shpërndahet vetëm në zorrë dhe bromelaina e çliruar mund të përthithet në gjak prej andej.

Thithja e proteinave përmes mukozës së zorrëve është mjaft e pazakontë dhe ndodh rrallë, por është vërtetuar për përbërësin aktiv bromelain në studime. Ai mund të arrijë në vendet e tij të veprimit, siç janë sinuset, nëpërmjet gjakut.

Doza e preparateve të ndryshme ndryshon. Prandaj, ndiqni udhëzimet e dozimit të insertit të paketimit ose mjekut tuaj.

Cilat janë efektet anësore të bromelinës?

Skuqjet e lëkurës, simptomat e ngjashme me astmën dhe reaksionet alergjike ndodhin në çdo të dhjetë deri në të qindtën person të trajtuar. Nëse kjo ndodh, terapia duhet të ndërpritet menjëherë dhe të njoftohet mjeku.

Herë pas here (dmth, në një në njëqind deri në një në një mijë pacientë), çrregullimet e tretjes, shqetësimi në stomak dhe diarre shfaqen si efekte anësore.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni bromelain?

contraindications

Bromelain nuk duhet të merret nga:

  • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive ose ndaj ndonjë prej përbërësve të tjerë të barit

Kujdes i veçantë duhet treguar nëse merren njëkohësisht medikamente antikoagulante ose antitrombocitare (p.sh. fenprokumon, warfarin, acid acetilsalicilik = ASS, prasugrel).

ndërveprime të drogës

Për shkak të efektit të saj në koagulimin e gjakut, bromelaina mund të rrisë tendencën e gjakderdhjes. Kjo është edhe më e vërtetë nëse merren edhe antikoagulantë (si warfarin) ose agjentë antitrombocitar (si ASA, prasugrel).

Kufizimi i moshës

Kufizimi i moshës varet nga përgatitja. Në disa raste nuk rekomandohet për fëmijët nën 12 vjeç, në të tjera për fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç.

Nëse keni dyshime, konsultohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Shtatzënia dhe laktacioni

Dëshmitë e efekteve të padëshiruara të bromelainës në gratë shtatzëna dhe nënat në gji nuk dihen. Megjithatë, duke qenë se nuk ka të dhëna të mjaftueshme për përdorimin e bromelinës gjatë shtatzënisë dhe laktacionit, përdorimi i saj nuk rekomandohet.

Kur përdorni xhelin për të hequr zgjebe të djegura, nënat që ushqehen me gji duhet të ndërpresin ushqyerjen me gji për të paktën katër ditë nga dita e parë e përdorimit.

Si të merrni ilaçe me bromelain

Tabletat e veshura me zorrë të përshtatshme për vetë-mjekim janë të disponueshme vetëm në barnatore në Gjermani dhe Austri, por jo me recetë. Në Zvicër, aktualisht nuk është regjistruar asnjë ilaç që përmban bromelainë.

Përveç kësaj, ka suplemente dietike që përmbajnë bromelainë në të tre vendet.

Sa kohë ka qenë e njohur bromelina?

Ananasi është përdorur në mjekësinë popullore disa qindra vjet para epokës së mjekësisë moderne. Përbërësi bromelain u zbulua në bimën e ananasit në 1891 dhe u identifikua si një enzimë që thyen proteinat. Në vitin 1957, përbërësi aktiv u përdor në mënyrë terapeutike për herë të parë.