Bronkioliti: Simptomat, Shkaqet, Terapia

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është bronkioliti? Termi kolektiv për sëmundjet inflamatore të rrugëve të poshtme të frymëmarrjes të degëzuara imët (bronkiolat), të cilat mund të jenë akute ose kronike.
 • Simptomat: në bronkiolitin akut, infektiv (si bronkioliti RSV) rinitit, ethe, dhimbje të fytit, kollë, tinguj të frymëmarrjes, ndoshta gulçim. Në bronkiolitin obliteran, kryesisht kollë e thatë dhe dispne ngadalë në rritje.
 • Diagnoza: historia, ekzaminimi fizik, imazheria (rrezet X, CT me rezolucion të lartë), testi i funksionit pulmonar, matja e ngopjes me oksigjen, endoskopia e mushkërive dhe biopsia e mushkërive nëse është e nevojshme.

Çfarë është bronkioliti?

“Bronkioliti” është një term kolektiv për sëmundje të ndryshme të rrugëve të poshtme të frymëmarrjes që shfaqen në mënyra të ndryshme dhe mund të jenë gjithashtu të ndryshueshme. Është ose një inflamacion ose një pengim (zhdukje) i rrugëve më të mira të frymëmarrjes (bronkiolet) për shkak të inflamacionit, si dhe indeve ngjitur.

Rrugët e poshtme të frymëmarrjes

Diametri i tyre është më pak se një milimetër. Muret e tyre të hollë përmbajnë fibra të muskujve të lëmuar që rregullojnë diametrin e rrugëve të frymëmarrjes përmes relaksimit dhe tensionit. Muret janë të mbuluara nga brenda me një membranë mukoze (si në të gjithë traktin respirator). Bronkiolat e përcjellin ajrin e thithur në vendet aktuale të shkëmbimit të gazit - alveolat (alveolat).

Shkaqet dhe format e bronkiolitit

 • Bronkioliti akut: zakonisht shkaktohet nga viruse ose agjentë të tjerë infektivë (bronkiolit infektiv), në raste të tjera, për shembull, nga thithja e gazeve/toksinave, lëngjeve ose lëndëve të ngurta, ose si rezultat i granulomatozës së Wegener-it (granulomatoza me poliangit).

Nëse shkaku i bronkiolitit akut ose kronik mbetet i panjohur, mjekët e quajnë bronkiolit idiopatik.

Shkaqe të tjera të mundshme të bronkiolitit obliterans janë sëmundjet e parenkimës së mushkërive (sëmundjet intersticiale të mushkërive), sëmundjet reumatizmale, gazrat toksikë ose barnat. Reagimet e refuzimit pas transplantimit të zemrës-mushkëri, mushkërive ose palcës kockore mund të shkaktojnë gjithashtu pasqyrën klinike. Kjo quhet sindroma e bronkiolitit obliterans (BOS).

Sëmundje tjetër: bronkioliti obliterans me pneumoni organizative

Fëmijët preken shumë shpesh

Bronkioliti akut infektiv është i përhapur dhe shkaktohet zakonisht nga viruset, kryesisht nga virusi sincicial respirator (virusi RS). Kryesisht prek fëmijët nga mosha dy deri në gjashtë muaj. Në foshnjëri, bronkioliti akut është infeksioni viral më i zakonshëm i traktit të poshtëm të frymëmarrjes. Në vitin e parë të jetës, bronkioliti është shkaku më i zakonshëm i shtrimit në spital.

A mund të kurohet bronkioliti?

Bronkioliti RSV

Bronkioliti RSV ka një shkallë pak më të lartë të vdekshmërisë tek foshnjat e lindura para kohe (1.2 përqind), fëmijët me sëmundjen kronike të mushkërive displazi bronkopulmonare (4.1 përqind) dhe fëmijët me defekte të lindura të zemrës (5.2 përqind).

Për të mësuar se cilët faktorë – përveç prematuritetit, displazisë bronkopulmonare dhe defektit kongjenital të zemrës – favorizojnë një kurs të rëndë të infeksionit RSV, klikoni këtu.

Bronkioliti obliterans

Bronkioliti: Cilat janë simptomat?

Bronkioliti akut infektiv në përgjithësi manifestohet me simptoma jospecifike të infeksionit respirator si rinitit, temperaturë të ulët, dhimbje të fytit dhe kollë. Në shumicën e rasteve, është bronkioliti RSV:

Zakonisht, kolla më pas bëhet më e theksuar dhe gjithnjë e më produktive (d.m.th. e shoqëruar me sputum), dhe shfaqen vështirësi në frymëmarrje, madje edhe gulçim: Rritet ritmi i frymëmarrjes, dmth, pacienti merr frymë më shpejt. Gjatë frymëmarrjes, vrimat e hundës shpesh vendosen dhe muskujt ndihmës të frymëmarrjes përdoren për mbështetje. Kjo e fundit mund të njihet nga tërheqjet e lëkurës në fosën jugulare ose midis brinjëve gjatë frymëmarrjes.

Në raste të rënda, furnizimi i dobët i oksigjenit manifestohet me një njollë të kaltërosh të lëkurës/mukozës (cianozë).

Simptoma të tjera të bronkiolitit RSV përfshijnë gjendjen e përgjithshme të dëmtuar dhe problemet me marrjen e ushqimit (refluks, të vjella, refuzim për të pirë tek foshnjat). Kjo e fundit mund të çojë shpejt në dehidrim tek foshnjat.

Tek foshnjat më të vogla se tre muajsh, shqetësimi i frymëmarrjes është shpesh simptoma e vetme e bronkiolitit RSV.

Bronkioliti: Diagnoza

Për të diagnostikuar bronkiolitin, mjeku duhet të përjashtojë sëmundje të tjera të mushkërive me simptoma të ngjashme. Për këtë qëllim nevojiten disa ekzaminime.

Historia mjekësore dhe ekzaminimi fizik

 • Sa kohë kanë qenë të pranishme simptomat? A u zhvilluan papritur apo më saktë ngadalë?
 • Cilat janë saktësisht simptomat?
 • A është e vështirë frymëmarrja apo ka gulçim?
 • A ka ndonjë gjendje të njohur para-ekzistuese si sëmundja e indit lidhor (kolagjenoza)?
 • A keni / a keni pasur fëmija një transplant organi ose palcë kockore në të kaluarën?
 • A po merrni ju/fëmija juaj ndonjë medikament? Nëse po, cilat?
 • A jetojnë duhanpirësit në shtëpinë tuaj?

Kjo pasohet nga një ekzaminim fizik. Mjeku dëgjon mushkëritë e pacientit me një stetoskop dhe dëgjon tingujt e frymëmarrjes: kërcitja ose shushurima e tingujve të frymëmarrjes janë shenja të zakonshme të bronkiolitit. Nëse mushkëritë janë tepër të fryra për shkak të sëmundjes, tingujt e frymëmarrjes dobësohen.

Jo çdo pacient me bronkiolit ka tinguj të dukshëm të frymëmarrjes.

Diagnostikimi i imazhit

Në disa pacientë, është i nevojshëm një ekzaminim me rreze X të gjoksit (toraks me rreze X). Kjo është veçanërisht e vërtetë në një rrjedhë të rëndë dhe atipike të sëmundjes.

Testi i funksionit pulmonar dhe ngopja me oksigjen

Oksimetria e pulsit mat se sa oksigjen transportohet në gjak. Nëse indi i mushkërive është i dëmtuar, shkëmbimi i oksigjenit nuk mund të bëhet më me shpejtësinë e zakonshme. Si rezultat, ngopja e gjakut me oksigjen zvogëlohet. Nëse ngopja është normale, nuk kërkohet ekzaminim i mëtejshëm. Nëse pulsoksimetria tregon një vlerë shumë të ulët dhe në të njëjtën kohë ka vështirësi në frymëmarrje deri në gulçim, kjo mbështet diagnozën e bronkiolitit.

Endoskopia pulmonare dhe biopsia

Gjatë endoskopisë së mushkërive (bronkoskopia), mjeku fut një instrument fleksibël në formë tubi (endoskop) përmes gojës ose hundës së pacientit në trake. Tubi i hollë mban një kamerë të vogël dhe një burim drite në pjesën e përparme të tij. Mjeku mund ta përdorë atë për të parë rrugët e frymëmarrjes nga brenda dhe kështu të zbulojë çdo ndryshim në mukozën.

Bronkioliti: Mjekimi

Terapia e bronkiolitit varet nga shkaku dhe ashpërsia e sëmundjes. Për shkak se rekomandimet e përgjithshme të terapisë të zbatueshme mungojnë në shumë raste, trajtimi zakonisht përshtatet individualisht për çdo pacient.

Nëse bronkioliti shoqërohet me një sëmundje tjetër (si astma, artriti reumatoid, koliti ulceroz, etj.), kjo duhet gjithashtu të trajtohet në mënyrë të përshtatshme.

Trajtimi i bronkiolitit RSV

Është e rëndësishme të pini mjaftueshëm lëngje. Kjo e bën mukozën në rrugët e frymëmarrjes më të lëngshme dhe kështu më të lehtë për t'u kollë.

Pacientëve mund t'u jepen edhe mjekime sipas nevojës. Një antipiretik (p.sh., paracetamol, ibuprofen) ndihmon kundër temperaturës së lartë. Një sprej nazal dekongjesant mund të përmirësojë frymëmarrjen në rrugët e frymëmarrjes shumë të mbingarkuara.

Në rastin e bronkiolave ​​të ngushta, pacientët marrin mjekim të veçantë nëpërmjet një inhalatori për të zgjeruar rrugët e frymëmarrjes (bronkodilatorët).

Mjetet juridike në shtëpi

Për një kurs të butë të bronkiolitit RSV, mjetet juridike shtëpiake mund të ndihmojnë në rikuperimin:

Thithja është një ilaç i provuar në shtëpi për kollën dhe ftohjen: pacienti vendos një peshqir mbi kokë, mban fytyrën e tij të pambuluar mbi një tenxhere ose enë me ujë të nxehtë dhe thith thellë avujt që rriten. Kjo qetëson membranat mukoze të prekura, zgjeron rrugët e frymëmarrjes dhe ndihmon në kollën e sekrecioneve.

Një tjetër ilaç shtëpiak për bronkiolitin është vaditja e hundës (dushja e hundës). Gjithashtu ndihmon me rinitin dhe mukozën e rrugëve të frymëmarrjes. Në këtë procedurë, zgavra e hundës shpëlahet tërësisht me tretësirë ​​të kripur. Kjo largon mikrobet nga rrugët e sipërme të frymëmarrjes dhe liron sekretin.

Kompresat e ftohta dhe me lagështi për viçin ndihmojnë kundër etheve. Ata shpërndajnë nxehtësinë e trupit në mjedis, gjë që ul temperaturën e rritur të trupit. Mund të mësoni se si të bëni dhe aplikoni kompresat këtu.

Mjekimi në spital

Nëse ecuria e sëmundjes është e rëndë, me shqetësime të frymëmarrjes dhe ngopje të ulët të oksigjenit në gjak, personi i prekur duhet të shtrohet në spital. Gjithashtu, nëse preket një foshnjë që refuzon të pijë si pasojë e bronkiolitit dhe është në rrezik dehidrimi, shtrimi në spital nuk mund të shmanget.

Trajtimi i formave të tjera të bronkiolitit

Agjentët antiviralë (antiviralë) janë në dispozicion për trajtimin e disa formave të bronkiolitit viral. Për shembull, nëse është i pranishëm një infeksion me viruset herpes simplex (HSV), acikloviri mund të ndihmojë.

Bronkioliti: Parandalimi

Duke qenë se ekzistojnë forma të ndryshme të bronkiolitit, nuk është e mundur të jepen rekomandime përgjithësisht të vlefshme për parandalimin e sëmundjeve. Megjithatë, në përgjithësi, këshillat e mëposhtme mund të ndihmojnë në mbajtjen e mushkërive të shëndetshme dhe në uljen e rrezikut të sëmundjeve të mushkërive:

 • Marrja e mjaftueshme e lëngjeve: Pini të paktën 1.5 litra në ditë (ujë, ujë mineral, çaj, etj.) – kjo lëngëzon sekrecionet në rrugët e frymëmarrjes.
 • Shmangni nikotinën: Ndaloni duhanin ose mos filloni të pini duhan në radhë të parë. Gjithashtu shmangni duhanin pasiv (dmth. qëndrimi në ambiente të mbyllura në dhoma të mbushura me tym).
 • Ushtrimi i rregullt: Kjo promovon shëndetin e përgjithshëm dhe forcon sistemin imunitar.
 • Përdorni medikamente sipas udhëzimeve: Ndiqni gjithmonë udhëzimet e mjekut ose farmacistit tuaj saktësisht kur përdorni medikamente (madje edhe pa recetë).

Ushqyerja me gji është gjithashtu e dobishme për foshnjat. Foshnjat që ushqehen me gji kanë më pak gjasa të vuajnë nga sëmundjet e frymëmarrjes sesa foshnjat e ushqyera me shishe.

Bronkioliti RSV: parandalimi

Për të mbrojtur kundër bronkiolitit të zakonshëm RSV, ekspertët rekomandojnë masa higjienike dhe vaksinim kundër RSV për fëmijët në rrezik të shtuar.

Masat higjienike

 • Larja e rregullt dhe e duhur e duarve
 • Teshtitja dhe kollitja në kthesën e bërrylit ose në një shami (jo në duar)
 • Pastroni rregullisht dhe tërësisht lodrat e fëmijës suaj
 • Përmbahuni nga vizitat në objektet e komunitetit nëse ju ose fëmija juaj po shfaqni simptoma
 • Ndaloni pirjen e duhanit (veçanërisht rreth fëmijëve)

Vaksinimi kundër RSV