Hikërror për sëmundjet vaskulare

Çfarë efekti ka hikërrori?

Pjesët ajrore të bimës mjekësore, bari i hikërrorit (Fagopyri herba), përmbajnë shumë rutinë. Ky flavonoid ka veti vazo-forcuese dhe vazombrojtëse. Gjithashtu përmirëson qarkullimin e gjakut në enët e vogla. Kjo është vërtetuar nga të dhënat klinike.

Prandaj, ky efekt shërues i hikërrorit përdoret veçanërisht për të rritur elasticitetin dhe elasticitetin e venave dhe për të nxitur qarkullimin e përgjithshëm të gjakut. Zonat e aplikimit për bimën medicinale janë pra

  • Pamjaftueshmëria venoze kronike (CVI), fazat I dhe II: çrregullime të qarkullimit të venave të këmbëve me mbajtje uji (edemë), venat me variçe në skajin e brendshëm të këmbës, njolla kongjestioni dhe ndryshime të lëkurës me kruajtje, inflamatore kronike
  • Çrregullime të qarkullimit të gjakut në enët më të vogla të gjakut (çrregullime të mikroqarkullimit)
  • Parandalimi i arteriosklerozës (“kalcifikimi vaskular”)

Në mesjetë, hikërrori gjithashtu mbërriti në Evropë nga Azia Qendrore e tij vendase si një bimë ushqimore popullore. Sot ajo mund të gjendet në të gjithë botën në toka djerrë, ranore në tokë të shkretë dhe në skajet e fushave. Përmbajtja e lartë e vitaminave dhe mineraleve dhe proteinat e vlefshme e bëjnë hikërrorin me shije arra të shëndetshme.

Personat që vuajnë nga intoleranca e drithërave për shkak të glutenit (sëmundja koeliakike) mund të konsumojnë hikërror pa hezitim. Kjo për shkak se bima nuk përmban gluten.

Bari i hikërrorit përdoret për qëllime mjekësore, pra bari i tharë (lule, gjethe, kërcell) i mbledhur gjatë sezonit të lulëzimit.

Mund të bëni një çaj prej tij në formë të copëtuar: Për ta bërë këtë, derdhni 150 mililitra ujë të vluar mbi dy gramë barishte dhe kullojeni pas dhjetë minutash. Është edhe më mirë nëse e zieni barin medicinal për dy deri në tre minuta. Mund të pini një filxhan çaj hikërror tri herë në ditë për disa javë.

Bari i hikërrorit me pluhur është gjithashtu i disponueshëm në formë tabletash. Për përdorim dhe dozë të saktë, ju lutemi lexoni fletëudhëzimin e paketimit ose pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore dhe nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë hikërrori?

Në varësi të kohës kur vilet bima, hikërrori përmban sasi të vogla fagopirine. Ky përbërës mund të shkaktojë dhimbje koke dhe të ketë efekt fototoksik, pra ta bëjë lëkurën më të ndjeshme ndaj rrezeve të diellit.

Prandaj rekomandohen produkte të gatshme medicinale të standardizuara me një përmbajtje të ulët të përcaktuar të fagopirinës.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni hikërror

Si të merrni produktet e hikërrorit

Çaji i hikërrorit dhe përgatitjet përkatëse të gatshme i gjeni në farmaci dhe farmaci. Farat e ngrënshme mund t'i gjeni gjithashtu si drithëra të pjekura ose të papjekura, miell ose makarona në dyqane organike, dyqane ushqimesh të shëndetshme dhe supermarkete të pajisura mirë.

Çfarë është hikërror?

Pavarësisht nga emri i tij, hikërrori (Fagopyrum esculentum) nuk është një drithëra (familja: Poaceae = barishte të ëmbla), por një barishte njëvjeçare, e drejtë dhe me rritje të shpejtë nga familja e nyjeve (Polygonaceae).

Gjethet e buta në formë zemre rriten në kërcell deri në 60 centimetra të larta, të cilat me kalimin e kohës kthehen nga jeshile në të kuqe. Në sqetullat e gjetheve dalin tufë lulesh me kërcell të gjatë, racemozë, të përbërë nga shumë lule të bardha-rozë, të pasura me nektar.

Çuditërisht, petalet nuk bien kur frutat piqen. Frutat e mbuluara me petale të kujtojnë kallinjtë e grurit dhe forma me tehe të mprehta, të kuqërremta në kafe të frutave të kujton arrë ahu.

Nga këto ngjashmëri u krijua emri shkencor i gjinisë Fagopyrum: fjala latine "fagus" do të thotë ahu, "pyros" do të thotë grurë. Ky emër shkencor u përkthye fjalë për fjalë në gjermanisht.