Budesonide: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon budesonidi

Si një glukokortikoid, përbërësi aktiv budesonid ka një efekt antialergjik, anti-inflamator dhe shtypës në sistemin imunitar (imunosupresiv). Ajo lidhet me hormonin e stresit të trupit, kortizolin, i cili në gjuhën e folur quhet edhe kortizon (por "kortizoni" në të vërtetë nënkupton formën e inaktivizuar të hormonit).

Përbërësi aktiv budesonidi është projektuar që të çaktivizohet sapo të hyjë në qarkullimin e gjakut. Kjo i mban në minimum efektet anësore të budesonidit.

Megjithatë, kjo do të thotë gjithashtu se përbërësi aktiv nuk mund të arrijë në vendin e veprimit nëpërmjet qarkullimit të gjakut. Prandaj duhet të aplikohet gjithmonë në nivel lokal, për shembull si spërkatës/pika nazale të budesonidit, si inhalacion, në formën e kapsulave të veshura me zorrë ose si granula ose shkumë rektale (kjo e fundit vepron lokalisht në zorrë).

Pasi budesonidi hyn në qarkullimin e gjakut, ai metabolizohet në mëlçi në produkte të degradimit me aktivitet të ulët glukokortikoid. Pas tre deri në katër orë, rreth gjysma e substancës aktive ekskretohet në jashtëqitje ("gjysma e jetës").

Kur përdoret budesonidi?

Përbërësi aktiv budesonid përdoret për:

  • astma bronkiale
  • sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD)
  • rinitit alergjik (p.sh. ethet e barit)
  • ezofagiti eozinofilik (sëmundje inflamatore kronike e ezofagut)

Kohëzgjatja e përdorimit është zakonisht disa javë, por mund të jetë më e shkurtër ose më e gjatë në raste individuale.

Si përdoret budesonidi

Pas thithjes, gjithmonë duhet të hani ose pini diçka për të parandaluar efektet anësore të budesonidit në gojë dhe fyt (p.sh. infeksionet mykotike).

Ekzistojnë gjithashtu preparate të kombinuara për pacientët me astmë që përmbajnë budesonid dhe një beta-simpatomimetik me veprim të gjatë (p.sh. formoterol). Kjo gjithashtu lehtëson simptomat e astmës duke zgjeruar bronket dhe duke ndihmuar kështu në përmirësimin e shkëmbimit të gazit në mushkëri ("lehtësues").

Në sëmundjet inflamatore kronike të zorrëve, budesonidi përdoret shpesh në formën e kapsulave ose granulave të veshura me zorrë. Gastro-rezistente sepse acidi i stomakut do të dekompozonte budesonidin.

Sidomos nëse pjesa zbritëse e zorrës së trashë preket nga inflamacioni, është i përshtatshëm edhe një shkumë rektale ose një suspension rektal me budesonid. Kjo zakonisht aplikohet një herë në ditë për disa javë.

Cilat janë efektet anësore të budesonidit?

Efektet anësore të budesonidit varen pjesërisht nga mënyra e përdorimit të tij.

Me thithjen dhe spërkatjet e hundës, efektet anësore të tilla si infeksionet mykotike në gojë/fyt, ngjirja e zërit, kolla, gjakderdhja nga hundët dhe acarimi i mukozës së fytit dhe gojës ndodhin shpesh (d.m.th., në një në dhjetë deri në një në njëqind njerëz trajtohen).

Efektet anësore të tabletave të shkrirjes korrespondojnë kryesisht me ato të thithjes. Në disa raste, ndodhin edhe efekte anësore që janë tipike për format e dozimit të budesonidit për përdorim në zorrë.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni budesonid?

Nëse tregohet, nuk ka kundërindikacione. Kujdes këshillohet në rast të mbindjeshmërisë ndaj përbërësit aktiv ose ndonjërit prej përbërësve të tjerë të preparatit përkatës.

Ndërveprimet

Këto përfshijnë, për shembull, agjentët antifungale ketokonazol dhe itrakonazol, frenuesin imunitar ciklosporin (për sëmundjet autoimune dhe pas transplantimit), etinil estradiol dhe estrogjenë të tjerë (hormonet seksuale femërore) dhe antibiotikun rifampicin. Nëse mjeku është i vetëdijshëm për marrjen e këtyre barnave, ai mund të rregullojë dozën e budesonidit në përputhje me rrethanat.

Kufizimi i moshës

Produktet medicinale në treg që përmbajnë budesonid janë të miratuara për fëmijët e moshës 6 vjeç e lart (spërkatës për hundë dhe inhalatorë) dhe të rriturit e moshës 18 vjeç e lart (për sëmundjet inflamatore të zorrëve dhe ezofagitin eozinofilik).

Zgjidhja për nebulizim miratohet nga mosha 6 muajshe.

Shtatzënia dhe laktacioni

Budesonidi mund të përdoret edhe gjatë ushqyerjes me gji. Nuk ka raporte për efekte anësore tek foshnjat që ushqehen me gji.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë budesonid

Çdo ilaç që përmban përbërësin aktiv budesonid kërkon një recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër.

Jo të gjitha format e dozimit nga Gjermania janë gjithashtu të disponueshme në Austri ose Zvicër. Kjo vlen veçanërisht për shkumat rektale dhe spërkatjet e hundës që përmbajnë budesonid.

Që kur njihet budesonidi?

Kjo hapi gjithashtu mundësinë e modifikimit të strukturës së përbërësit aktiv për të ndryshuar dhe përmirësuar vetitë e tij. Në rastin e përbërësit aktiv budesonid, qëllimisht u shtua një "pikë e paracaktuar e thyerjes", e cila lëshon rrugën sapo përbërësi aktiv largohet nga vendi i veprimit.