Sytë e fryrë (Exophthalmos): Shkaqet, Diagnoza

Sytë e fryrë: Përshkrimi

Zgjatja e syve – e njohur gjerësisht si “sy googly” – quhet exophthalmos ose protrusio bulbi (fryrje e kokës së syrit) nga mjekët.

Normalisht ka hapësirë ​​të mjaftueshme në grykën e syrit të kafkës, orbitën, për të akomoduar kokërdhokun së bashku me muskujt, nervat dhe mbushjen e yndyrës. Megjithatë, zgavra kockore nuk lejon rritje të mëtejshme në madhësi. Prandaj, nëse indi ekzistues fryhet si rezultat i inflamacionit ose sëmundjes, zverku i syrit mund të lëvizë vetëm nga jashtë.

Kjo nuk ka vetëm pasoja estetike - në shumicën e rasteve ankesa të tjera serioze rezultojnë nga "sytë e trazuar":

 • Për shkak të mbylljes së papërsosur të qepallave, syri (veçanërisht kornea) thahet (kseroftalmia).
 • Inflamacionet e syve dhe lotët e kornesë janë të zakonshme.
 • Çrregullimet vizuale në formën e shikimit të dyfishtë (diplopi) mund të rezultojnë nga deformimi i kokës së syrit, shtrirja e muskujve të syrit ose dëmtimi i nervit optik.

"Sytë e syzeve" mund të shfaqen në mënyrë të njëanshme ose të dyanshme, në varësi të shkakut. Në sëmundjet sistemike (d.m.th., sëmundjet që prekin një sistem të tërë organesh ose të gjithë trupin), të dy kokërdhat e syrit zakonisht dalin jashtë. Nëse, nga ana tjetër, vetëm njëra anë shfaq ekzoftalmos, kjo mund të jetë një shenjë e një tumori, inflamacioni ose lëndimi.

Sytë e fryrë: Shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Orbitopatia endokrine

Orbitopatia endokrine (metabolike) quhet edhe ekzoftalmos endokrine. Është një inflamacion i imunologjikisht i induktuar i përmbajtjes së orbitës. Simptomat përfshijnë ekzoftalmin e njëanshëm ose dypalësh (të njëanshëm ose të dyanshëm), shqetësime në lëvizshmërinë e kokës së syrit (me shikimin e imazheve të dyfishta) dhe ndryshime karakteristike të qepallave.

Në shumicën dërrmuese të rasteve, orbitopatia endokrine ndodh në kontekstin e sëmundjes së Graves. Kjo është një sëmundje autoimune e gjëndrës tiroide, e cila shoqërohet me hipertiroidizëm dhe shfaqet më shpesh te femrat sesa te meshkujt. Tipike për sëmundjen është shfaqja e kombinuar e tre simptomave (të quajtura "Triada e Merseburgut"): Sytë e fryrë, gjëndra tiroide e zmadhuar (struma ose struma) dhe palpitacionet (takikardi).

Nuk është kuptuar ende plotësisht pse sytë bëhen të fryrë në sëmundjen e Graves. Ka të ngjarë që proceset autoimune (sulmet e sistemit imunitar kundër strukturave të trupit) të çojnë në inflamacion dhe zgjerim të dhjamit pas kokës së syrit dhe muskujve të syrit.

Gjithashtu rrallë, orbitopatia endokrine shfaqet si një sëmundje e pavarur.

Inflamacionet e syve

Inflamacione të ndryshme në zonën e syve mund të jenë gjithashtu shkaku i "syve të këqij".

 • Orbitaflegmone: Ky inflamacion bakterial i orbitës është zakonisht rezultat i sinusitit. Duhet të trajtohet sa më shpejt, sepse brenda pak orësh nervi optik mund të shkatërrohet plotësisht. Simptomat e naflegmonit orbital janë lëvizshmëria e kufizuar e syrit, dhimbje të forta, shqetësime të shikimit, ënjtje të syrit, ekzoftalmos, ethe dhe ndjenjë sëmundjeje.
 • Pseudotumor orbitae: Një inflamacion jo bakterial me një shkak të panjohur prek indet në orbitë dhe shkakton simptoma të tilla si ekzoftalmi i njëanshëm, dhimbje dhe shqetësime vizuale.
 • Granulomatoza me poliangit: Kjo sëmundje shumë e rrallë reumatike quhej më parë sëmundja e Wegener-it. Është një sëmundje vaskulare inflamatore kronike që mund të prekë sytë si dhe organe të tjera. Kjo mund të shfaqet, ndër të tjera, me "sy të çuditshëm" dhe shqetësime vizuale.

Tumoret orbitale

 • Meningioma (meningioma): Ky është një tumor zakonisht beninj i trurit që, në varësi të vendndodhjes së tij, mund të shtypë edhe syrin dhe të shkaktojë glaukoma.
 • Kavernoma (hemangioma shpellore): Ky është një keqformim vaskular beninj që, në parim, mund të zhvillohet përsëri në çdo organ - duke përfshirë grykën e syrit. Anijet me mure të holla të një kavernome paraqesin rrezik për gjakderdhje.
 • Neurofibroma: Ky është një tumor beninj që lind nga qelizat mbështetëse të indit nervor periferik (qelizat Schwann). Mund të formohet në orbitë dhe zona të tjera, por më së shpeshti shfaqet në lëkurë.
 • Metastazat: Tumoret e vajzave të tumoreve kancerogjene mund të ndodhin gjithashtu në sy dhe më pas të çojnë në "sy të çuditshëm".
 • Sëmundja Hand-Schüller-Christian: Ky është një emër i vjetëruar për një manifestim të histiocitozës së qelizave Langerhans - një sëmundje e rrallë me një shkak të panjohur në të cilën ka një përhapje të qelizave të caktuara imune (granulocitet). Sëmundja prek kryesisht fëmijët dhe zakonisht është beninje, por mund të jetë edhe malinje. Simptoma klasike është “sytë me syze”, rrallëherë ka shqetësime vizuale ose strabizëm. Përveç ekzoftalmit, shpesh vërehen infeksione kronike të veshit.

Shkaqe të tjera

 • trauma të tjera: goditjet në sy nga rënia ose grushti mund të çojnë në frakturë të orbitës kockore dhe "sytë e syzeve". Një shenjë e zakonshme e një këputjeje të tillë është një "hematoma monokulare" ("hematoma e spektaklit"), në të cilën një ose të dy sytë janë të rrethuar nga një mavijosje rrethore. Kjo është dukshëm më e madhe se një "sy i zi" normal. Zakonisht ndodhin edhe shqetësime vizuale. Personat e prekur duhet të kërkojnë kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur!
 • Hemorragji retrobulbare (jatrogjenike): Gjatë operacionit në sy, pacientëve zakonisht injektohet një anestezik lokal në skajin e gropës së syrit. Kjo mund të çojë në gjakderdhje prapa kokës së syrit (hemorragji retrobulbare) me formimin e një ekzoftalmosi.

Sytë ngjitës: kur duhet të shkoni te mjeku?

Dalja e njërit ose të dy syve nga orbita është gjithmonë një arsye për të parë një mjek - nëse ekzoftalmi zhvillohet ngadalë me kalimin e kohës (si në sëmundjen e Graves) ose ndodh në mënyrë akute pas një goditjeje në sy ose një dëmtimi tjetër në fytyrë. Në rastin e dytë, madje duhet të konsultoheni me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur. Ndoshta, hemorragjitë pas kokës së syrit ose thyerjet e gropës kockore të syrit janë arsyeja e "glubschauauge". Nëse nervi optik është dëmtuar ose ngushtuar, verbëria është e pashmangshme.

Sytë e ngjitur: Çfarë bën doktori?

Kjo pasohet nga një ekzaminim i hollësishëm i syve. Ndër të tjera, përdoret një ekzoftalmometër. Kjo i lejon mjekut të matë se sa një sy del jashtë. Vlerat prej 20 milimetra ose më shumë ose një diferencë anësore prej më shumë se dy milimetra konsiderohen ndryshime patologjike.

Matja me ekzoftalmometër është gjithashtu shumë e përshtatshme për monitorimin e ecurisë së ekzoftalmosit endokrin.

Krahas kësaj kryhen edhe ekzaminime të tjera okulistike, si testi i syrit, përcaktimi i fushës pamore dhe ekzaminimi i fundusit të syrit. Gjatë këtyre ekzaminimeve, mjeku kërkon edhe tipare tipike të orbitopatisë endokrine. Një nga këto është shenja Dalrymple: Kur shikoni drejt përpara, një rrip i ngushtë i së bardhës së syrit (sklera) është i dukshëm midis skajit të qepallës së sipërme dhe skajit të sipërm të kornesë.

Analizat e gjakut mund të sqarojnë dyshimin për një mosfunksionim të tiroides si shkaktar i “syve të glazurit”. Vlerat e ndryshme të tiroides në veçanti japin informacion këtu. Ndryshimet e parametrave inflamatore në gjak mund të tregojnë procese inflamatore. Nëse bakteret qëndrojnë pas inflamacioneve të tilla dhe cilat saktësisht mund të përcaktohet me një test njollë.

Ekzoftalmos – Terapi

Terapia e ekzoftalmos varet nga shkaku themelor. Për shembull, çrregullimet metabolike të lidhura me tiroiden shpesh trajtohen me ilaçe, edhe pse kjo nuk përmirëson ekzoftalmosin në shumë raste. Në këtë rast, është e rëndësishme të merren masa që ndihmojnë kundër ankesave të syve dhe parandalojnë dëmtimin e mëtejshëm të syve. Këto mund të përfshijnë pika për sy dhe medikamente që parandalojnë tharjen e syve dhe përmirësojnë lëvizshmërinë.

Në rastin e një infeksioni bakterial, mjeku zakonisht përshkruan antibiotikë.

Në disa raste, operacioni mund të jetë i nevojshëm, si për shembull në sëmundjen e Graves që nuk i përgjigjet mjekimit, ose nëse një tumor është shkaku i "syve me syze".

Trajtimi i ekzoftalmosit ose sëmundjes themelore shpesh kërkon ndërveprimin e specialistëve të ndryshëm si okulist, neurolog, otolaringolog, internist dhe/ose kirurg oral dhe maksilofacial. Përveç kësaj, kujdesi psikoterapeutik mund të jetë i dobishëm nëse personat e prekur vuajnë shumë psikologjikisht nga “glubschauaugen”.

Glubschauugen: Çfarë mund të bësh vetë

Sytë e dalë gjithmonë i përkasin kujdesit mjekësor. Mundësitë tuaja për të luftuar në mënyrë aktive kundër "glubschauugen" ekzistuese ose për të parandaluar ekzoftalmos janë të kufizuara:

 • Është shumë e rëndësishme që kornea e syrit të mbahet e lagësht (p.sh. me pika për sy). Kjo mund të parandalojë inflamacionin, ulçerimin dhe lëndimet ose çarjet në kornea.
 • Testimi i rregullt i niveleve të tiroides mund të zbulojë shpejt ndryshime jonormale, duke lejuar trajtimin e hershëm.
 • Nëse keni një predispozitë për sëmundjen e Graves, duhet të shmangni faktorët e rrezikut që mund të përfshihen në fillimin e sëmundjes. Këto përfshijnë stresin dhe duhanin.
 • Nëse keni shikim të dobët, këshillohen vizita të rregullta te mjeku okular. Ndryshimet në shikim dhe në zverkun e syrit mund të zbulohen në një fazë të hershme. Gjithashtu, në rast të shfaqjes së papritur të shqetësimeve të shikimit, shikimit të dyfishtë apo shikimit të zvogëluar, duhet patjetër të konsultoheni menjëherë me një okulist!